Μπήκαν στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ οι πρώτοι μετανάστες - Συνεχίζεται η καταγραφή

Μπήκαν στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ οι πρώτοι μετανάστες - Συνεχίζεται η καταγραφή

Προτεραιότητα εισόδου έχουν οι ευάλωτες ομάδες (οικγένειες και παιδιά) - Τεστ για Covid-19 σε όλους τους μετανάστες κατά την είσοδο - Σε μια εβδομάδα η ολοκλήρωση κατασκευής του προσωρινού κέντρου

moria_stegasi
Ξεκίνησε από χθες το μεσημέρι η καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών, που έμειναν άστεγοι μετά την καταστροφή του καταυλισμού της Μόριας, ώστε να εισέλθουν στο νέο, πρόχειρο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας, που στήνεται στο Πεδίο Βολής του Καρά Τεπέ.

Η διαδικασία συνεχίζεται, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως στη δομή έχουν ήδη μπει κι εγκατασταθεί στις σκηνές γύρω στα 300 άτομα, που έχουν υποβληθεί και σε τεστ για Covid-19.

Προτεραιότητα εισόδου έχουν οι ευάλωτες ομάδες (οικογένειες και μικρά παιδιά), ενώ στόχος είναι να στεγασθούν στην προσωρινή δομή όλοι όσοι διέμεναν στη Μόρια και παράλληλα να συνεχισθεί η προσπάθεια της αποσυμφόρησης της Λέσβου με την μεταφορά εκτός του νησιού όσων δικαιούνται άσυλο.

moria1
moria2
moria3
moria4


Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή του καταυλισμού. Ως το βράδυ του Σαββάτου είχαν στηθεί  σκηνές για 2.500 ανθρώπους και εκτιμάται ότι για το σύνολο των μεταναστών- προσφύγων (περίπου 12.700 άτομα), το στήσιμο θα έχει ολοκληρωθεί περίπου σε μία εβδομάδα. 

Κλείσιμο
Καρά Τεπέ, Λέσβος (1)

Καρά Τεπέ, Λέσβος (2)



Συναγερμός για βρέφος 20 ημερών που βρέθηκε θετικό στον ιό

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά την είσοδο στο νέο κέντρο «θα διενεργείται σε όλους ανεξαιρέτως τους επωφελούμενους έλεγχος για COVID-19». 

Τα αποτελέσματα των τεστ βγαίνουν άμεσα (σε 15'
).   Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα είναι μέρος των 200.000 τεστ της δωρεάς της οικογένειας του εφοπλιστή Μαρτίνου.  Στο πλαίσιο των ελέγχων, ένας μετανάστης διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό και τέθηκε ήδη σε καραντίνα. 

Παράλληλα, θετικό στον κορωνοϊό βρέθηκε ένα βρέφος 20 ημερών στη Μόρια και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα, καθώς αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα

Το βρέφος με καταγωγή από το Αφγανιστάν μετέφερε η μητέρα την Παρασκευή στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης με πυρετό και αναπνευστικά προβλήματα και του έγινε τεστ όπου βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό. Θετική διαγνώστηκε και η μητέρα του.
5142970




Ωστόσο, πρόβλημα εντοπίζεται μεταξύ των Αφγανών μεταναστών, οι οποίοι αντιδρούν στην εγκατάστασή τους στον προσωρινό καταυλισμό . Οι Αφγανοί που είναι και η μεγαλύτεροι «κοινότητα» που διαβιούσε στη Μόρια (περίπου οι 3 στους 4) εκτιμάται ότι επιχειρούν να ασκήσουν πίεση μέσω της δημοσιότητας από τα διεθνή ΜΜΕ, ώστε να πετύχουν να μεταφερθούν στην Αθήνα. Η απόφαση βέβαια, είναι να μην φύγει κανείς, εκτός κι αν δικαιούται άσυλο. Και σε αυτή την περίπτωση πάντως, η μεταφορά θα φίνει αφού προηγηθεί τεστ για αρνητικό και εφόσον αυτό βγει αρνητικό. 


Ειδήσεις σήμερα

Απίστευτη τραγωδία στην Πατρών-Πύργου: Νεκρό βρέφος από μετωπική σύγκρουση δύο οχημάτων - Βίντεο

Αυστηρό μήνυμα Πομπέο στην Τουρκία: Ανησυχούμε για τις έκνομες ενέργειες - Στηρίζουμε απόλυτα Ελλάδα και Κύπρο

Επιστολή Μητσοτάκη στον ΟΗΕ γα την τουρκική προκλητικότητα: Τι αποκαλύπτει για τη σύγκρουση των φρεγατών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης