Αυστηρό μήνυμα Πομπέο στην Τουρκία: Ανησυχούμε για τις έκνομες ενέργειες - Στηρίζουμε απόλυτα Ελλάδα και Κύπρο

Αυστηρό μήνυμα Πομπέο στην Τουρκία: Ανησυχούμε για τις έκνομες ενέργειες - Στηρίζουμε απόλυτα Ελλάδα και Κύπρο

Συνάντηση στη Λευκωσία είχε ο Κύπριος πρόεδρος με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών - Ο Μάικ Πομπέο  κατέστησε σαφές ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν κάθε δικαίωμα να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους στις θαλάσσιες ζώνες τους

pompeo-anastasiadis43
Αναφορά στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε, στη Λευκωσία, με τον Κύπριο πρόεδρο, εκφράζοντας, την ίδια στιγμή, ανησυχία της Ουάσιγκτον.

Ο Μάικ Πομπέο κατέστησε σαφές ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν κάθε δικαίωμα να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους στις θαλάσσιες ζώνες τους, υπενθυμίζοντας πως τα έσοδα από την πώληση φυσικού αερίου στην Κύπρο θα διαμοιραστούν μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων

Ο κ. Πομπέο έκανε αναφορά στην άρση του εμπάργκο όπλων εκ μέρους των ΗΠΑ επισημαίνοντας ότι προκαλεί ανησυχία ο ελλιμενισμός ρωσικών πλοίων στη Κύπρο, που επιχειρούν στη Συρία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα πως οι ΗΠΑ μοιράζονται με τη Κύπρο τις ίδιες αξίες και υπενθύμισε την πρόσκληση για συμμετοχή της Κύπρου στο σχέδιο στρατιωτικής εκπαίδευσης, ενώ χαρακτήρισε σημαντική την υπογραφή συμφωνίας, σήμερα, για την δημιουργία Εκπαιδευτικού Περιφερειακού Κέντρου Ασφάλειας

Τέλος αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας πως οι ΗΠΑ είναι υπέρ της επίλυσης στην βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα λειτουργήσει προς όφελος όλων.

Αναστασιάδης: Απαραίτητο η Τουρκία να τερματίσει τις επιθετικές της ενέργειες στην ΑΟΖ

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στις δικές του δηλώσεις έκανε αναφορά σε σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των έκνομων δραστηριότητες της Τουρκίας.

Κλείσιμο
Τόνισε πως αυτές πρέπει να σταματήσουν άμεσα και εξέφρασε την εκτίμηση στην αμερικανική κυβέρνηση για τη σταθερή της θέση και την πλήρη στήριξη της στην ανεμπόδιστη άσκηση εκ μέρους της Κύπρου, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Τα προβλήματα, είπε, πρέπει να λύνονται με διάλογο και όχι με την πολιτική των κανονιοφόρων.

Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε τη δέσμευση του για επανέναρξη συνομιλιών επίλυσης του κυπριακού από το σημείο που σταμάτησαν το 2017 στο Κραν Μοντανά. Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε πως είναι απαραίτητο η Τουρκία να τερματίσει τις επιθετικές της ενέργειες στην ΑΟΖ αλλά και στα Βαρώσια. Είπε ακόμα πως προέτρεψε τον κ. Πομπέο να μεσολαβήσει προς τη Τουρκία για να τερματιστούν οι προκλήσεις αλλά και οι ενέργειες της ηια εποικισμό των Βαρωσίων.

Για τις διμερείς σχέσεις με ΗΠΑ ανέφερε πως η Λευκωσία παραμένει δεσμευμένη για στενότερη συνεργασία και ενίσχυση της εταιρικής τους σχέσης η οποία, κατά τον κ. Αναστασιάδη θα μπορούσε να ονομαστεί στρατηγική.

Ειδήσεις σήμερα

Δώδεκα μέτρα για την Οικονομία - Για ποιους καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης - Τον Οκτώβριο τα αναδρομικά

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Αττική με 133 κρούσματα - 302 συνολικά, 53 διασωληνωμένοι

Διπλασίασε την ταχύτητά του το Oruc Reis – Μυστήριο με τη Navtex
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης