LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Τρεις νέοι θάνατοι - Στους 258 οι νεκροί

entatiki-arthro

Κατέληξαν ένας 89χρονος στο Παπανικολάου, ένας 60χρονος στο Σωτηρία και ένας 89χρονος στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης - 51 οι νεκροί μέσα στις 28 μέρες του Αυγούστου

Έχασε τη μάχη για τη ζωή το βράδυ της Πέμπτης 89χρονος άνδρας με κορωνοϊό, ο οποίος νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου». Ο ηλικιωμένος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο από το Κέντρο Υγείας Γουμένισσας και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Παράλληλα, σήμερα σημειώθηκαν ακόμα δύο θάνατοι.

Το πρωί, κατέληξε και 60χρονος άνδρας στο «Σωτηρία», ο οποίος νοσηλευόταν από τις 20 Αυγούστου και έπασχε από παχυσαρκία, ενώ το μεσημέρι κατέληξε 89χρονος στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. 

Ο 89χρονος που κατέληξε σήμερα διέμενε στο γηροκομείο «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι. Νοσηλευόταν από τις 13 Αυγούστου και χθες υπεβλήθη σε αξονική εγκεφάλου, όπου και απεικόνισε οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό. Έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. 

Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών με κορωνοϊό στη χώρα μας ανέρχεται στους 258, ενώ μόνο στις 28 μέρες του Αυγούστου έχουν σημειώθεί 50 θάνατοι. Από το γηροκομείο «Αγία Κυριακή» έχουν καταλήξει ήδη 15 ηλικιωμένοι. 

Η ιδιομορφία του Αυγούστου

Από την αρχή της επιδημίας, παγκοσμίως, παρά την αρχική υγειονομική πρόκληση της αντιμετώπισης του άγνωστου αλλά ευμετάδοτου και επιθετικού SARS-CoV-2, οι επιστήμονες και τα υγειονομικά συστήματα ανά χώρα κατάφεραν να βασιστούν σε προγνωστικά μοντέλα για την εξέλιξη του φαινομένου. Και σε πολλές περιπτώσεις οι προβλέψεις αποδείχθηκαν επιβοηθητικές.

Ο Αύγουστος ωστόσο ήρθε για να δείξει ευθύς εξ αρχής ότι είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Ο εσωτερικός και εξωτερικός τουρισμός, η αύξηση των μετακινήσεων και ο συγχρωτισμός ατόμων κυρίως νεαρής ηλικίας σε δημόσιου και ιδιωτικούς χώρους, αποδείχθηκαν δύσκολες μεταβλητές στην εξίσωση της νόσου COVID-19.

Και από τα 5 ημερήσια κρούσματα που καταγράφηκαν στην Ελλάδα στις 21 Ιουλίου, πολύ γρήγορα φτάσαμε στον 20πλασιασμό των ημερήσιων κρουσμάτων 10 ημέρες αργότερα στις αρχές Αυγούστου. Και όσο ο κλασικός μήνας διακοπών για την πλειοψηφία των Ελλήνων συνέχισε να εξελίσσεται παγιώθηκαν τα τριψήφια νούμερα. Κατά μέσο όρο τον Αύγουστο αναφέρονται πλέον 230 κρούσματα την ημέρα.

Η απότομη αύξηση την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου γέμισε φόβο τους ειδικούς, που βάσει διαφόρων επιδημιολογικών μοντέλων, εκτίμησαν ότι θα μπορούσαν να καταγράφονται έως και 400 κρούσματα ημερησίως. Ευτυχώς το σενάριο αυτό δεν επαληθεύτηκε καθώς ελήφθησαν αμέσως μέτρα σε τοπικό επίπεδο (Πόρος, Αμπελώνας Λάρισας, Μύκονος, Πάρο, Αντίπαρο, Σαντορίνη, Αττική, Χαλκιδική κ.α.).

Όμως, τα σταθερά υψηλά ημερήσια νούμερα, που λίγο έλειψαν την Τετάρτη να αγγίξουν τα 300, επιβεβαιώνουν με τον πιο ηχηρό τρόπο τη θεωρία ότι ένας μικρός αριθμός φορέων μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πολλά άτομα, όταν ευνοήσουν οι συνθήκες. Και ο Αύγουστος προσέφερε τις κατάλληλες συνθήκες: χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκα, αποστάσεις), συγχρωτισμός ημέρα και νύχτα σε δημόσιους χώρους και απροθυμία στον αυτο-περιορισμό όσων θεωρούνται ύποπτα κρούσματα.

Από τα 48 έτη που ήταν ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας, τώρα πια έχει πέσει στα 39 έτη, απόδειξη της εκτεταμένης διασποράς του κορωνοϊού στις νεαρότερες ηλικίες. Η ηλικιακή ομάδα των 18-45 υπερ-εκπροσωπείται στις διαγνώσεις των νέων κρουσμάτων.

Παράλληλα αυξήθηκαν και οι θάνατοι μεταξύ των ηλικιωμένων ατόμων, 65 ετών και άνω. Από τους 203 θανάτους στις 30 Ιουλίου χθες είχαμε φτάσει στους 256. Οι 15 εκ των 53 θανάτων που αφορούν τις πρώτες 28 ημέρες του Αυγούστου προέρχονται από δύο οίκους ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι και στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Στην περίπτωση του Ασβεστοχωρίου, η ιχνηλάτηση έδειξε ότι ο κορωνοϊός μεταδόθηκε στους ηλικιωμένους τροφίμους από έναν νεαρό εργαζόμενο.

Αν και ελήφθησαν άμεσα μέτρα, με προεξάρχουσα την απαγόρευση των επισκεπτηρίων στους οίκους ευγηρίας και τον μοριακό έλεγχο όλων των εργαζομένων, δυστυχώς μια τρόφιμος στον οίκο ευγηρίας τον Εύοσμο βρέθηκε θετική και ήδη από τη συγκεκριμένη δομή προχθές καταγράφηκε η πρώτη ανθρώπινη απώλεια. Η ιχνηλάτηση των επαφών δεν έχει προς το παρόν καταλήξει σε σαφή στοιχεία για το πώς ο κορωνοϊός εισχώρησε στον οίκο ευγηρίας του Ευόσμου.

Σήμερα το απόγευμα, λοιπόν, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, θα συμμετάσχει στην τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, και παρουσία των κ.κ. Γκίκα Μαγιορκίνη και Νίκου Χαρδαλιά θα παρουσιάσει μια νέα δέσμη αυστηρότερων μέτρων για τη λειτουργία των δομών που φιλοξενούν ηλικιωμένους.
_maskes

Έμφαση στα διαγνωστικά μοριακά τεστ και την ιχνηλάτηση

Παράλληλα, καθώς ολοκληρώνεται η επιστροφή των εκδρομέων από τις τουριστικές περιοχές και προκειμένου να κριθεί πότε θα ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία, ο ΕΟΔΥ θα δώσει περισσότερη έμφαση στον αριθμό των διενεργούμενων τεστ. Ήδη ανακοινώθηκε ότι δημιουργούνται τρία νέα σημεία εξέτασης στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει δυνατότητα να ξεπεραστεί και ο αριθμός των 12.000 τεστ ημερησίως.

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται να εξετάσει και το ενδεχόμενο να προτείνει την περαιτέρω διεύρυνση του πληθυσμού που υποβάλλεται σε μοριακό διαγνωστικό τεστ, ώστε να υπάρχει σαφέστερη εικόνα για την πορεία της επιδημίας.

Τέλος, το ήδη υπάρχον σύστημα ιχνηλάτησης, ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη, που διαθέτει η χώρα μας και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην έλεγχο του πρώτου κύματος της επιδημίας, θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες μέρες. Έτσι ώστε το οποιοδήποτε δεύτερο κύμα της COVID-19 να βρει την Ελλάδα έτοιμη και να μην δεχθεί πιέσεις το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά ούτε και το σύστημα ιχνηλάτησης.

Ένα ισχυρό σύστημα ιχνηλάτησης επαφών των θετικών κρουσμάτων βοηθά στη γρήγορη «στεγανοποίηση» των κύκλων μετάδοσης και στην αναχαίτισης της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ο Χάρι Μαγκουάιρ στο BBC για τη Μύκονο: Δεν οφείλω συγγνώμη σε κανέναν, φοβήθηκα για τη ζωή μου

Mεγάλη επιχείρηση για τη διάσωση τουλάχιστον 50 μεταναστών στα ανοικτά της Ρόδου

Σύψας: Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (33)

Στην Ελλάδα ζεις?

Απο το επισημο site του ΕΟΔΥ.... Όπως είναι ευρύτερα γνωστό (και συστηματικά τονίζεται από τον ΕΟΔΥ), ο εργαστηριακός έλεγχος για γρίπη στην κλινική πράξη γίνεται –και δεν είναι δυνατόν παρά να γίνεται– σε μέρος μόνο των περιστατικών γρίπης. Αυτό συμβαίνει, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, επειδή α/ συχνά η επιβεβαίωση ή μη της διάγνωσης γρίπης δεν αλλάζει την κλινική αντιμετώπιση του ασθενούς, β/ η συμπτωματολογία της γρίπης μπορεί να είναι άτυπη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τίθεται καν η υποψία γρίπης, ειδικά όταν ο ιός προκαλεί επιδείνωση προϋπάρχοντος χρόνιου νοσήματος, γ/ ο αριθμός των κρουσμάτων εποχικής γρίπης είναι πολύ μεγάλος (έχει εκτιμηθεί ότι κάθε χρόνο μπορεί να προσβάλλεται 5–15% του πληθυσμού). Συνεπώς οι θάνατοι με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη δεν αποτελούν παρά μέρος μόνο του συνόλου της θνησιμότητας που προκαλεί η γρίπη στον πληθυσμό, ενώ μεγάλο μέρος των θανάτων που σχετίζονται με τη γρίπη καταγράφονται ως θάνατοι από άλλες αιτίες (π.χ. έμφραγμα μυοκαρδίου, πνευμονία κλπ.).

doreg

μέγα λάθος το άνιγμα του τουρισμου

ΠΑΡ.

Σταματήστε επιτέλους να αρνείστε την πραγματικότητα... και να ζείτε με την ανεμελιά του παρελθόντος. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Κορωνοιός υπάρχει... είναι εδώ... και αν δεν κάνουμε κάτι όλοι μαζί... θα μείνει για πολύ καιρό. Θέλετε αποδείξεις κρουσμάτων και θανάτων?? Που φτάσαμε?? Μάσκες παντού και αυστηρότερα μέτρα!!!

Jim Morrison

Εισαι απλά βλαξ

λεγε λεγε το κοπελι...

δηλαδη δυο 89χρονοι κι ενας 60χρονος που επασχε απο παχυσαρκια και ηδη κινδυνευε απο καρδια, νεφρα, κλπ..αν συνεχισετε να χρεωνετε θανατους απο κοβιντ σε τοσο επιβεβαρυμενους στην υγεια τους ανθρωπους, σε λιγο θα πετυχετε τα αντιθετα αποτελεσματα..ηδη τα εχετε πετυχει δηλαδη....

ΑΝΤΙΣ

Στον τοπο μας,οταν μαθαινουμε οτι πεθανε καποιος,ζωη σε λογου μας, και ρωτησουμε ποιά ηλικια ειχε; Και μας πουν πανω απο τα 85, τοτε δε ρωτουμε ποτε, απο ποια αιτια πεθανε,γιατι θεωρειται αγενεια,και εννοειται απλως απο ''γερατειά'' !

Κατερινα

Είναι είδηση πλέον ο θάνατος ανθρώπων στα 89 και 90.Έλεος!!!!!

Τακης

Εφυγε νωρις η συγχωρεμενη γιαγια μου στα 80 , ανετα ζουσε 20 χρονια ακομα αλλα με τον κορωνοιο μπορει να πεθαινε κιολας σημερα.

Να περάσει, παρακαλώ, τόσο κόπο έκανα να το γράψω...

Κάποιοι θέλουν να μην αρρωσταίνουν ποτέ και νομίζουν ότι αυτό είναι εφικτό. Όλοι έχουμε παραδεχτεί ότι έχουμε πανδημία, αλλά πολλοί θέλουν να έχουμε πανδημία χωρίς κάποιους νεκρούς. Σε τελική ανάλυση το ερώτημα είναι : Θέλουμε μόνο τα υπάρχοντα μέτρα και να αποδεχθούμε ότι θα έχουμε κάποιους νεκρούς ηλικιωμένους ( τους περισσότερους με υποκείμενα νοσήματα) Ή προτιμάμε ακόμα αυστηρότερα μέτρα (π.χ. χρήση μάσκας σε παιδικές ηλικίες και για όλους σε εξωτερικούς χώρους), αλλά συγχρόνως φτωχοποίηση της κοινωνίας και ψυχολογική κατάρρευση των πολιτών ;;;

!

Δεν είπα ότι η αρρώστια είναι ανύπαρκτη, μη τα προσαρμόζετε όλα όπως θέλετε. Η αρρώστια είναι αλαφριά στις μικρές και μέσες ηλικίες και τα μέτρα είναι δυσανάλογα αυστηρά, τη στιγμή που με αυτά και η οικονομία διαλύεται και η ψυχολογία των πολιτών καταρρέει.

Πες τα

Το σχόλιό σου αποτελεί γροθιά στο στομάχι της καλλιεργούμενης τρομοΰστερίας και τρομολαγνείας. Εκμεταλλεύονται αισχρά ένα υπαρκτό κατ αρχήν πρόβλημα και διαλύουν το δημόσιο και ιδιωτικό βίο.

.

Αναρρωτιεμαι τι θα σου απαντουσε σε αυτα που λες ενας Κινεζος. Η ενας Ισπανος. Η ενας Ιταλος. Η οποισδηποτε διασωληνομενος απο οπουδηποτε στον πλανητη. Ισως καποιος απο αυτους να σου ελεγε ποσο χαζο ειναι να περιμενεις να γιγαντωθει ενα προβλημα για να ληφθουν τα απαραιτητα μετρα. Τι ειναι πιο σημαντικο, η οικονομια η οι ανθρωπινες ζωες;

ΑΝΤΙΣ

Η χειροτερευση της οικονομιας λογω των μετρων κατα του κορωνοιου, θα δημιουργησει τις αιτιες για να πεθανουν βεβαιοτατα, πολυ περισσοτεροι, απο τους ανθρωπους που υποτιθεται οτι διασωζονται απο τον κορωνοιο με αυτα τα μετρα!...

Της συνωμοσιολογίας το ανάγνωσμα

Βλακώδες κλισέ κατάντησε το δεν γνωρίζω κανένα που να νόσησε! Να σου γνωρίσω εγώ ένα - δυό, θα τους πιστέψεις??? Να σου προσκομίσουν και θετικό τεστ, θα αποδεχτείς την γνησιότητά του?? Ακόμη και να πεθάνουν σίγουρα θα ισχυριστείς ότι εξαγοράστηκαν για να σε κοροϊδέψουν....καλά μυαλά!

Ουστ

Άντε από εκεί ρε κακομοίρη. Σε λίγο εγώ δε θα έχω να φάω εξ αιτίας του καταστροφικού lockdown, ενδιαφέρθηκε κάνεις ; Ουστ !

Γιάννης

Εγώ πάντως να ξέρεις έχω συγγενή που ενώ πέθανε από εγκεφαλικό 88 χρόνων, προτείνανε 1000 ευρώ στην οικογένεια του για να πει ότι πέθανε από κορονοιο.

dim

Γιατί έχω την εντύπωση ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη πλέον ? Ελπίζω να είναι λίγο πιο υπεύθυνοι σε ότι αφορά τα σχολεία σε σχέση με το πως χειρίστηκαν το καλοκαίρι ...

!

Υποκείμενα νοσήματα και παχυσαρκία διαβάζω συνεχώς στα θύματα. Και πάντα χωρίς να γίνεται νεκροψία, έχει απαγορευτεί εξ αρχής. Και κανείς μας δεν έχει μάθει για ένα γνωστό του που προσβλήθηκε...

Gidi

Εγώ ξέρω 5 τουλαχιστον. Και σίγουρα θα είναι κι άλλοι που το κρυβουν. Και να ξέρεις είμαι ενάντια στα μέτρα που ανακοινώνουν. Ο καθένας ατομικά έχει την ευθύνη να περιοριστεί...

Νίκος

Η πρώτη μου ξαδέρφη (46 ετών) που μένει μόνιμα στο Μιλάνο το Μάρτιο νόσησε όπως και τα δύο της παιδιά. Τα παιδιά το πέρασαν ελαφριά ενώ η ίδια είχε υψηλό πυρετό και πολύ έντονο βήχα που την ταλαιπώρησε πάρα πολύ. Βέβαια δεν χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο

Αψεκαστος

Έχω εγώ φίλο μου που μόλις βγήκε από το νοσοκομείο. Θες ενημέρωση;

ο Τραμπ ειναι ψευτικος

δεν τον εχω δει ποτε. Ειναι ρομποτ των δρακονιανων

Περίμενε λίγο

ωπα ψηλε, εγω στο χωριο στο βουνο δεν εχω δει ποτε παραλια. Μας κρυβουν κατι??

αγυριγο ρομποτ

δεν πας εσυ να κανεις νεκροψια σε κοβιντ? Αιντε, 1000 ευρω μισθος.

Τακης

Εχουν προσληφθει αρκετοι, απλα δεν το περνανε βαρια οπως οι γεροι. Σαν μια απλη γριπη. Γιαυτο και τους νεους τους στελνουν καραντινα σπιτια τους. Τωρα γιατι μας τρομοκρατουν τοσο αντι να πουν μασκες παντου και αποστασεις και απο εκει και περα ατομικη ευθυνη ?? ειναι αλλο θεμα..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης