LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: Περιμέναμε 400 κρούσματα την ημέρα, ηπιότερο το 2ο κύμα της επιδημίας

magiorkinis-xardalias-0

Έξι μήνες μετά τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα μας, τόσο ο καθηγητής, που αντικατέστησε την Τρίτη τον Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς, απέκλεισαν ένα νέο γενικευμένο «lockdown», αλλά συνέστησαν επαγρύπνηση

Στην αρχή του δεύτερου κύματος της επιδημίας της νόσου COVID-19 βρίσκεται τόσο η χώρα μας όσο και ο υπόλοιπος πλανήτης. Σήμερα, η Ελλάδα κατέγραψε 168 νέα κρούσματα και δύο νέους θανάτους, που ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών στους 244.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 145 νέα εγχώρια κρούσματα και 23 εισαγόμενα. Οι περιοχές και πάλι με τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να είναι η περιφέρεια Αττικής με 45, Θεσσαλονίκης με 24 και ακολουθούν η περιφέρεια Λέσβου με 12, Ηρακλείου με 10, Κυκλάδων με 8, Πέλλας και Λασιθίου από 6 και Ημαθίας με 4.

Το 55,4% από το σύνολο των 8.987 κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της επιδημίας στη χώρας μας αφορά άνδρες, ενώ η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι πλέον τα 39 έτη, από 48 ετών που ήταν στην πρώτη φάση της επιδημίας. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι τα 77 έτη, ενώ διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ παραμένουν 33 ασθενείς (71% άνδρες).

«Σιγοβράζει» η επιδημία

Έξι μήνες συμπληρώνονται αύριο από τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα μας. Ήταν 26 Φεβρουαρίου, όταν ανακοινώθηκε η ύπαρξη του ασθενή «μηδέν», της 38χρονης γυναίκας από τη Θεσσαλονίκη, που είχε επιστρέψει από το Μιλάνο της Ιταλίας.

Σήμερα, στην ίδια αίθουσα του υπουργείου Υγείας, που πριν έξι μήνες ξεκίνησε ο μαραθώνιος ενημέρωσης για την COVID-19, έγινε η πρώτη από τις δισεβδομαδιαίες τακτικές ενημερώσεις για τη νόσο με τη συμμετοχή του υφυπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιου για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, κ. Νίκου Χαρδαλιά και του κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, καθηγητή στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και μέλος της Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την επισκόπηση των επιστημονικών δεδομένων και των εξελίξεων της επιδημίας του κορωνοϊού SARS-CoV-2 του υπουργείου Υγείας.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μαγιορκίνης αντικαθιστά τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα, που απουσιάζει αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, από την την 1η Σεπτεμβρίου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό θα προΐσταται και πάλι της ενημερωτικής προσπάθειας για την πανδημία.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, τα επιδημιολογικά μοντέλα, βάσει της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, προέβλεπαν έως και 400 κρούσματα ανά ημέρα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα. «Με τα μέτρα που ελήφθησαν ωστόσο παρατηρούμε μια σχετική επιβράδυνση, με το δεύτερο κύμα της επιδημίας να είναι ηπιότερο. Αλλά, ας μην γελιόμαστε. Η επιδημία σιγοβράζει. Ο κορωνοϊός έχει υφέσεις και εξάρσεις» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν σε τοπικό επίπεδο σε πολλές περιοχές της χώρας με αυξημένο ιικό φορτίο περιόρισαν την δραματική εξάπλωση του ιού και επιβράδυναν τον ρυθμό αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων.

Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά των νέων κρουσμάτων, εξήγησε ότι όντως ο μέσος όρος ηλικίας έχει πια πέσει στα 39 έτη. «Η ψυχολογική κόπωση που είχαν επιφέρει τα πρωτόγνωρα μέτρα ελέγχου της επιδημίας κατά την πρώτη φάση ήταν οδήγησαν την χαλάρωση και τη διάθεση των νέων ανθρώπων για εκτόνωση» είπε.

Και υπογράμμισε την ανάγκη να μην εφησηχάσουμε ως κοινωνία και επιστρέφοντας από διακοπές οι πολίτες να θέσουν εαυτούς σε αυτο-περιορισμό τουλάχιστον επτά ημερών προστατεύοντας τους ίδιους αλλά τους γύρω τους.

Τέλος, υπενθύμισε ότι στόχος είναι η ανακοπή της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα με μέτρα που θα έχουν μικρό κοινωνικοοικονομικό κόστος.

Χαρδαλιάς: Αποκλείεται ένα νέο γενικευμένο lockdown

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς σχολιάζοντας την πορεία της επιδημίας στη χώρα είπε ότι το δεύτερο κύμα είναι σε εξέλιξη παγκοσμίως, ακόμα και σε χώρες που τα είχαν πάει εξαιρετικά καλά στην πρώτη φάση, όπως η Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, τα τοπικά περιοστικά μέτρα που είναι σε ισχύ αλλά και εκείνα που έληξαν σε περιοχές όπως ο Πόρος και Αμπελώνας Λάρισας δείχνουν ότι απέδωσαν καρπούς. Και επανέλαβε ότι δεν οφείλεται στον άνοιγμα του τουρισμού η έξαρση των ημερήσιων κρουσμάτων.

«Από 1η Ιουλίου έως και 23 Αυγούστου εισήλθαν στη χώρα από αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα 2.931.614 άτομα. Ελέγχθησαν συνολικά 360.206 πολίτες και βρέθηκαν θετικοί στο νέο κορωνοϊό συνολικά 723 άτομα» ανέφερε.

«Είμαστε ακόμα σε ένα καλό επιδημιολογικό επίπεδο. Δεν είμαστε στο β' κύμα της επιδημίας, όμως δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Απαιτείται η τήρηση των κανόνων και των ωραρίων. Ο ιός δεν κουράζεται, ούτε ασθενεί. Να μην αφήνουμε ανοιχτές χαραμάδες. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μαραθώνιος. Μόνο ενωμένοι πρέπει να συνεχίσουμε» υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση του protothema.gr και του ygeiamou.gr για την πορεία της επιδημίας τον Σεπτέμβριο και τον τρόπο διαχείρισης μιας πιθανής αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα απολύτως σχέδιο για γενικευμένο lockdown. Αποκτήσαμε εργαλεία διαχείρισης της κατάστασης καθ' όλη της διάρκεια της επιδημίας, υπάρχουν πρωτόκολλα που εφαρμόζονται για τον έλεγχο των τοπικών εξάρσεων και εφαρμόζεται ένα από τα καλύτερα συστήματα ιχνηλάτησης επαφών. Δεν τίθεται λοιπόν ζήτημα lockdown».

Ο κ. Μαγιορκίνης με τη σειρά του προσέθεσε ότι, «παρατηρούμε μια ήπια αυξητική τάση αλλά ότι μέτρο έχει ληφθεί μέχρι σήμερα έχει αποδώσει καρπούς. Περιμένουμε μια αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτό έχει να κάνει με την μεταβολή του καιρού. Καθώς θα πέφτει η θερμοκρασία όλο και περισσότερο θα μένουν σε κλειστούς χώρους και ο συγχρωτισμός θα είναι αναπόφευκτος. Αλλά με τη χρήση της μάσκας και την τήρηση όλων των άλλων μέτρων ατομικής προστασίας, πιστεύω ότι θα τα πάμε καλά και δεν θα υπάρξει αναγκαιότητα για ένα γενικευμένο lockdown».

Εν κατακλείδι, οι κ.κ. Χαρδαλιάς και Μαγιορκίνης υπογράμμισαν την ανάγκη να ταχθούν όλοι οι πολίτες στην εθνική προσπάθεια για την αναχαίτιση της ανεξέλεγκτης διασποράς του κορωνοϊού υπενθυμίζοντας ότι είναι ζήτημα ατομικής, συλλογικής και κρατικής ευθύνης.

«Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, χτίζουμε τον μηχανισμός προστασίας της ανθρώπινης ζωής βήμα-βήμα και όπως ο ελληνικός λαός ήταν συνεπής κατά την πρώτη φάση της επιδημίας, έτσι θα πρέπει να συμπεριφερθεί και τώρα» κατέληξε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων.

Ειδήσεις σήμερα

Υπερπτήση τουρκικών F-16 πάνω από Παναγιά και Οινούσσες

«Οργή» ΗΠΑ για τη συνάντηση Ερντογάν με τη Χαμάς: Φιλοξένησε τους παγκόσμιους τρομοκράτες - Απομονώνει την Τουρκία

Νέα τροπή στη φωτιά σε σπίτι στο Πέραμα: Πιθανό έγκλημα εξετάζει η αστυνομία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (31)

ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΟΝΙΟΣ

Τα παιδια γιστι δεν θα κραταν αποστασεις στα σχολεια; Μηπως τελικα το μοτο ειναι ΔΕΝ ΚΡΑΤΑΜΕ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ;;; Πολυ αντιφατικο κι ανευθυνο να φοραν μασκα και ταυτοχρονα να ΜΗΝ κραταν αποστασεις.

μια απορια ακομα

πεθαναν απο κορωνοιο ; η με κορονοιο ; Υπαρχει διαφορα

Γιώργος

Όλα τα κράτη προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ υγείας-οικονομίας. Πιστεύω ότι γενικά καλά τα πάμε. Όμως λίγα μαθηματικά για τα εισαγόμενα κρούσματα. με βάση τα νούμερα που ανακοίνωσαν. Τεστ στο 18,65% με θετικούς το 0,2% απ' αυτούς. Άρα στο σύνολο ήταν θετικοί 3877, πιάσανε τους 723 οπότε κυκλοφόρησαν ανάμεσά μας 3154 (3154,106217 για την ακρίβεια).

John smithis

Δώστε σανο

πΘ

ΒΓΑΛΤΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΣΑΡΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΑΤΗ ΝΑ ΔΟΥΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΡΙΖΟΤΡΟΛ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΔΟΧΗ 101%

Τραγελαφικός ΕΟΔΥ

Ο Αρκουμανέας παραμένει στην θέση του όταν η ειδική επιτροπή των επιστημόνων κατηγορεί τον ΕΟΔΥ για ελλειπή στοιχεία και προβληματική ενημέρωση; Όπως για παράδειγμα, να τους δίνει χαμηλό RO!!! Σφάλματα, λάθη, γραμμένη την είχαν την επιτροπή..

Aka

Ο μαγιορκίνης έλεγε πριν 2 μήνες ότι όταν κρούσματα περάσουν τα 50 την ημέρα είναι ζόρικα τα πράγματα. Τώρα όλα είναι μια χαρά . Με τις προτροπές από αυτά τα άτομα κλειστήκαμε μέσα 2,5 μήνες για μια επιδημία της πλάκας. Οι άνθρωποι είναι επικύνδινοι . Η κόρη του συψα μέλος της επιτροπής , όλο το σόι μέσα , είχε προβλέψει 14.000 νεκρούς !!!! Γιατί κανένας δεν τολμά να τους ρωτήσει ποιος ο λόγος του lockdown; Σε τι βοήθησε , πως πρότειναν κάτι τέτοιο αυφού δεν ήταν σίγουροι για τίποτα.Και φυσικά μην ξεχάσουμε τους φίλους μας τους δημοσιογράφους , σήμερα το απόγευμα στην εκπομπή ο Ευαγγελάτος ρωτούσε νεαρό πως κολησε τον ιό , με τίτλους κολλησαν γιατί νόμιζαν οτι ήταν άτρωτοι , και φυσικά πήρε την απάντηση από τον ασθενή , ένα μπούκωμα είχα. Ευτυχώς που ο ιός είναι της πλάκας γιατί αν περιμέναμε σωτηρία από αυτούς άστα .

Picatchou

Βάλε Βενιζέλο στο αμύνης να μας κάψεις τα μυαλά,ότι πετάμε στα σκουπίδια φερτο από το παράθυρο πρωθυπουγραρα

Mayo Clinic / Mayorkinky

ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ !!! ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ !!!

Tom mix

Α!!!τέλεια!!αρα παμε καλα δηλ?μπράβο στον κουλη,χαρδαλια,κικιλια,τσιορδα,συψα...θα εχει και τριτο κυμα κυριε πλωταρχα??

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία