LIVE

Κορωνοϊός

Φωτιά στο Μάτι: «Βλέπαμε τον καπνό στο Νταού όταν πίναμε καφέ με τον διοικητή»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
mati

Τι κατέθεσε στον ανακριτή η εθελόντρια πυροσβέστρια για τη συντροφιά της οποίας την ημέρα της πυρκαγιάς, όπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ», εγκατέλειψε τη θέση του στο «Ελ. Βενιζέλος» ο διοικητής της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων του Π.Σ - Την εγκατάλειψη της βάσης από τον διοικητή της επιβεβαιώνει με την κατάθεσή του και ο επιπυραγός προϊστάμενος της ΥΕΜΠΣ

Εθελόντρια πυροσβέστρια επιβεβαιώνει με ένορκη κατάθεσή της ενώπιον του 6ου τακτικού ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη ότι την τραγική εκείνη ημέρα του Ιουλίου του 2018, όταν έχασαν τη ζωή τους 102 συνάνθρωποί μας από την πύρινη λαίλαπα στην ανατολική Αττική, ο διοικητής της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος (ΥΕΜΠΣ) εγκατέλειψε τη θέση του και πήγε μαζί της για καφέ... Και όχι μόνο αυτό, αλλά και η εθελόντρια πυροσβέστρια, η οποία προηγουμένως είχε επισκεφτεί τον διοικητή της ΥΕΜΠΣ στη βάση ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) στο αεροδρόμιο των Σπάτων, κατέθεσε ότι την ώρα που έπιναν καφέ «βλέπαμε τον καπνό από τις φωτιές στο Νταού».

Το γεγονός ότι ο διοικητής της ΥΕΜΠΣ έφυγε εκείνο το απόγευμα από τη βάση του αεροδρομίου, συνοδευόμενος από την εθελόντρια πυροσβέστρια, το καταθέτει παράλληλα ενόρκως στον ίδιο ανακριτή και ο επιπυραγός προϊστάμενος της ΥΕΜΠΣ Γεώργιος Αντωνακόπουλος.

Το «ΘΕΜΑ» είχε αποκαλύψει (26/7/2020) ότι τις κρίσιμες απογευματινές ώρες της 23ης Ιουλίου του 2018 ο πύραρχος διοικητής της ΥΕΜΠΣ συνοδευόμενος από εθελόντρια πυροσβέστρια έφυγε με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο από τη βάση του Π.Σ. στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος  Βενιζέλος» προς άγνωστη κατεύθυνση. Με αποτέλεσμα δύο ελικόπτερα με κάδο, τύπου ΒΚ-117, να παραμείνουν καθηλωμένα στη βάση των Σπάτων, χωρίς να συνδράμουν στο ελάχιστο στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Μάλιστα, μόλις 6 λεπτά από τη στιγμή που έφυγε ο διοικητής της ΥΕΜΠΣ, στο τηλεφωνικό κέντρο αναφερόταν ότι υπήρχαν ήδη οι δύο πρώτοι νεκροί.

Προηγουμένως ο διοικητής της ΥΕΜΠΣ είχε δώσει άδεια εισόδου στην Πύλη 12 του αεροδρομίου προκειμένου να εισέλθει με το αυτοκίνητό της η εθελόντρια πυροσβέστρια. Η ακριβής ώρα εισόδου και εξόδου είναι καταγεγραμμένη τόσο στο ημερολόγιο της Πύλης 12 όσο και στις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου. Προτού φύγουν από τη βάση του αεροδρομίου προηγήθηκε ξενάγηση της εθελόντριας στα ελικόπτερα της μονάδας από τον διοικητή της ΥΕΜΠΣ.

Τα γεγονότα αυτά έγιναν γνωστά μέσα από την έγκληση (μέσω του δικηγόρου της Βασίλη Καπερνάρου) της Βαρβάρας Βουκάκη, χήρας του Γρηγορίου Φύτρου, η οποία στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έχασε τον άνδρα της, 54 ετών, τον γιο της Ανδρέα, 11 ετών, και την κόρη της Εβίτα, 13 ετών. Η έγκληση στρέφεται τόσο κατά του τότε διοικητή της ΥΕΜΠΣ και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλου όσο και κατά όλων των άλλων τότε υπευθύνων της τραγωδίας. Η αποχώρηση («η εγκατάλειψη θέσης», όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά της χήρας Φύτρου) του διοικητή της ΥΕΜΠΣ από τη βάση του αεροδρομίου είχε ως συνέπεια δύο ελικόπτερα με κάδο, τύπου ΒΚ-117, να παραμείνουν καθηλωμένα στο έδαφος καθ’ όλη τη μεγάλη διάρκεια της πυρκαγιάς. Γεγονός που συνέβαλε στην επέκταση της φωτιάς στον άξονα Νταού Πεντέλης (από εκεί ξεκίνησε) - Νέος Βουτζάς - Μάτι - Ραφήνα, αλλά και στην απώλεια 102 ανθρώπων, στον τραυματισμό 32, στην απώλεια περιουσιών, στην ισοπέδωση δασικών και αστικών εκτάσεων, αλλά και την απώλεια μεγάλου πληθυσμού του ζωικού βασιλείου, πλέον της τεράστιας οικολογικής καταστροφής στην Αττική.

Οι καταθέσεις

Σήμερα το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει δύο ένορκες καταθέσεις ενώπιον του κ. Μαρνέρη. Η πρώτη είναι της εθελόντριας πυροσβέστριας και επισκέπτριας στη βάση του Π.Σ. στα Σπάτα και η δεύτερη του κ. Αντωνακόπουλου, επιπυραγού προϊσταμένου του Τμήματος Επιχειρήσεων Ασφάλειας Πτήσεων Εδάφους στη βάση του Π.Σ. στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Και οι δύο καταθέτουν ότι όντως ο διοικητής της ΥΕΜΠΣ το απόγευμα της 23ης Ιουλίου του 2018 έφυγε από τη βάση του αεροδρομίου συνοδευόμενος από την εθελόντρια πυροσβέστρια. Οι δύο αυτές καταθέσεις, ωστόσο, διαφέρουν ως προς τον χρόνο απουσίας του διοικητή της ΥΕΜΠΣ από τη βάση του αεροδρομίου το κρίσιμο εκείνο απόγευμα. Η εθελόντρια κατέθεσε ότι «ήπιαμε έναν καφέ στο αεροδρόμιο, δεν καθίσαμε πολύ, περίπου μισή ώρα» και πρόσθεσε ότι εκείνη έφυγε «πριν βραδιάσει, σίγουρα μετά τις 19.00», χωρίς όμως να προσδιορίζει από πού έφυγε - δηλαδή από τον τόπο του καφέ ή από τη βάση του Π.Σ. στο αεροδρόμιο όπου είχε αφήσει το αυτοκίνητό της.

Αντίθετα, ο προϊστάμενος επιπυραγός κατέθεσε ότι, σύμφωνα με τα υπηρεσιακά έγγραφα, αλλά και, όπως είδε ιδίοις όμμασι, ο διοικητής της ΥΕΜΠΣ έφυγε περίπου στις 18.00 και γύρισε «γύρω στις 20.30, με το τελευταίο φως». Δηλαδή, σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Αντωνακόπουλου, ο διοικητής της βάσης του αεροδρομίου απουσίαζε από την υπηρεσία της οποίας προΐσταται περίπου δύο ώρες. Μάλιστα φεύγοντας του έκανε νόημα με το χέρι αν χρειαστεί κάτι να του τηλεφωνήσει. Από καμία όμως κατάθεση μέχρι στιγμής δεν προκύπτει αν ο διοικητής της ΥΕΜΠΣ πήρε άδεια εκείνο το απόγευμα να αποχωρήσει από την υπηρεσία του, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ήταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά στην ανατολική Αττική και εκείνος έβλεπε τον καπνό από τις φωτιές στο Νταού πίνοντας καφέ με την εθελόντρια πυροσβέστρια, όπως η τελευταία κατέθεσε ενόρκως.

Ούτε ακόμη προκύπτει σε περίπτωση που πήρε άδεια εξόδου από τη βάση του αεροδρομίου ποιος την έδωσε. Οπως επίσης δεν προκύπτει από κάποια κατάθεση αν η απουσία του διοικητή της ΥΕΜΠΣ ήταν σε γνώση των ιεραρχικά ανωτέρων του, αλλά και αν είχε ενημερωθεί για την απουσία του το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018 ξεκίνησε στις 16.49 από οικόπεδο στο Νταού Πεντέλης και εν συνεχεία επεκτάθηκε προς τις γειτονικές περιοχές.

matipage_2


Τι είπε η εθελόντρια

Η εθελόντρια πυροσβέστρια στην ένορκη κατάθεσή της ως μάρτυρας αναφέρει ενώπιον του 6ου τακτικού ανακριτή τα εξής: «Την 23η Ιουλίου 2018 είχα προγραμματίσει να πάω στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Είμαι εθελόντρια στην Πυροσβεστική. Το πρωί ήμουν στη δουλειά μου στο τσαγκαράδικο, αν θυμάμαι καλά. Εκείνη την περίοδο ήμουν σε εθελοντική ομάδα του [...], ενεργό μέλος. Προσπαθούσα να κάνω να αρέσει στα νεότερα παιδιά το αντικείμενο με εκδρομές κ.λπ. Είχα προγραμματίσει να πάμε και στα ελικόπτερα σαν εκδρομή στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Γι’ αυτό χρειαζόταν κάποια διαδικασία. Γι’ αυτό τον λόγο εκείνη την ημέρα μίλησα με τον διοικητή κύριο [...] προκειμένου να πάω εκεί και να προγραμματίσω την εκδρομή. Ηταν απόγευμα όταν έφτασα εκεί. Πήγα στον κύριο [...] μόνη μου. Μου έδειξε ο ίδιος τους χώρους του αεροδρομίου, τα πυροσβεστικά οχήματα, μου έκανε μια ξενάγηση στον χώρο. Μου έδειξε ένα μικρό ελικόπτερο. Ο κύριος [...] μου έδειξε και τον μεγάλο κάδο που βάζουν νερό τα ελικόπτερα και κάνουν ρίψεις νερού σε περίπτωση πυρκαγιάς. Αυτός ο κάδος ήταν κάτω στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.Ηπιαμε έναν καφέ στο αεροδρόμιο, δεν καθίσαμε πολύ, περίπου μισή ώρα, γυρίσαμε και έφυγα πριν βραδιάσει, σίγουρα μετά τις 19.00. Μου είπε ότι για την Πυροσβεστική του αεροδρομίου πρέπει να στείλω αλλού τα χαρτιά προκειμένου να κανονίσω την εκδρομή. Βλέπαμε τον καπνό από τις φωτιές στο Νταού. Αλλο τίποτα δεν έχω να προσθέσω».

Κατάθεση επιπυραγού

 Ο επιπυραγός προϊστάμενος του Τμήματος Επιχειρήσεων Ασφάλειας Πτήσεων Εδάφους ρωτήθηκε από τον ανακριτή αν γνώριζε ότι ο διοικητής της ΥΕΜΠΣ την 23η Ιουλίου του 2018, στις 18.30, «δέχτηκε κάποια επίσκεψη» και εφόσον η απάντησή του είναι θετική ερωτήθηκε αν γνωρίζει «ποιο άτομο τον επισκέφτηκε». Η απάντηση του μάρτυρα, όπως καταγράφεται στην ένορκη κατάθεσή του, έχει ως εξής:

«Από τα έγγραφα της Υπηρεσίας γνωρίζω ότι καταγράφηκε ότι πήρε άδεια εισόδου μια κυρία. Πέρασε από το Κέντρο Επιχειρήσεων στις 18.30 περίπου ο κύριος [...] και μου έκανε ένα νόημα σηκώνοντας το χέρι του και περιστρέφοντας τον καρπό του ότι θα βρίσκεται εδώ γύρω και εν συνεχεία από μακριά μου έκανε νόημα αν χρειαστώ κάτι να του τηλεφωνήσω.

Εφυγε από το γραφείο του και τον ξαναείδα μετά να επιστρέφει κατά τον χρόνο προσγείωσης των ελικοπτέρων γύρω στις 20.30, με το τελευταίο φως». Παράλληλα, ο ανακριτής ρώτησε τον κ. Αντωνακόπουλο αν γνωρίζει εάν ο διοικητής της ΥΕΜΠΣ ζήτησε άδεια, έτσι ώστε τα δύο ελικόπτερα ΒΚ-117 να επιχειρήσουν έστω επιτήρηση στην ανατολική Αττική και η απάντηση ήταν αρνητική. Με την έναρξη της κατάθεσής του ο προϊστάμενος του Τμήματος Επιχειρήσεων Ασφάλειας Πτήσεων με δήλωσή του ξεκαθάρισε: «Σπεύδω επίσης να πω ότι όλα τα εναέρια μέσα του Π.Σ. κατά την κρίσιμη ημερομηνία εκδήλωσης της πυρκαγιάς ήταν αξιόπλοα». Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του αναφέρει: «Ολα τα πτητικά μέσα ιδιοκτησίας του Π.Σ. είχαν πιστοποιητικά αξιοπλοΐας και ήταν σε ημερήσια πλόιμη κατάσταση (χωρίς βλάβη)».

Ο συνήγορος

Ο κ. Βασίλης Καπερνάρος, δικηγόρος της οικογένειας Φύτρου, σε δήλωσή του κάνει λόγο για διάπραξη κακουργηματικών αδικημάτων κατά τους χειρισμούς των κρατικών φορέων τη μαύρη εκείνη ημέρα του Ιουλίου του 2018. Ο κ. Καπερνάρος αναφέρει στη δήλωσή του:

«Οταν η επισκέπτρια του διοικητή της ΥΕΜΠΣ καταθέτει ενόρκως ότι “βλέπαμε τον καπνό από τις φωτιές στο Νταού” και στη συνέχεια έγιναν όσα αυτή περιγράφει. Και όταν ο διοικητής εγκαταλείπει τη θέση του αφήνοντας τα δύο ελικόπτερα καθηλωμένα (τα άλλα τρία της υπηρεσίας του επιχειρούσαν στην Κινέτα) και φεύγει μετά της κυρίας με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο προς άγνωστη κατεύθυνση επί δίωρο (ένορκη κατάθεση Γεωργίου Αντωνακόπουλου), αποδεχόμενος τον θάνατο αγνώστου αριθμού ανθρώπων, αυτό στα νομικά λέγεται “κακούργημα”, κύριε εισαγγελέα».
f2_3
Για διάπραξη κακουργηματικών αδικημάτων κάνει λόγο σε δήλωσή του ο δικηγόρος της οικογένειας Φύτρου Βασίλης Καπερνάρος

Ειδήσεις σήμερα:

Εντοπίστηκαν ίχνη κορωνοϊού σε συσκευασίες γαρίδων από τον Ισημερινό στην Κίνα

Αυστηρή απάντηση Αθήνας στο τουρκικό ΥΠΕΞ για την «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη


Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν - Τι λένε οι ειδικοί - Οι οδηγίες ΕΟΔΥ για όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Χαλκιδέος

Έτσι μπράβο, μην αφήνετε τον Τσίπρα, τον Πολάκη, τον Καμμένο και τους υπόλοιπους απατεώνες να πάρουν ούτε ανάσα!! Βγάλτε τα όλα στη φόρα!! Ψάξτε επίσης στοιχεία για τη πλημμύρα της Μάνδρας, είμαι βέβαιος ότι κρύβονται πολλά πράγματα από πίσω κι εκεί!

Ενορκες καταθεσεις.

Καλα κανει και το βγαζει το ΠΘ και ολοι οι δημοσιογραφοι. Για να μην εχουμε παλι τα ιδια. Καηκαν παιδακια ζωντανα! Δεν ανεχομαι το σχολιο κανενος κομματοσκυλου εδω μεσα. ΝΤΡΟΠΗ.

καθε που βλεπουν

να πεφτει η δημοτικοτητα του κουλη ξανα σερβίρουν ενα παρομοιο θεμα για να τονωσουν το 'ηθικο' του λαου...μιλαμε παιδιαστικες καταστασεις. ..αλλά θέλει και ο λαος να τον αντιμετωπιζουν σας μικρο παιδακι....

Πάνω Καμμένος

Δικός μου είναι αυτός, γκόμενάκιας ο πυροσβέστης.

Σωτήρης

Θα φτάσουν οι Τούρκοι στον Πειραιά και ακόμα για το Μάτι θα μας λέτε..Νυσαφι πια

Εξαφανισμένη...

...η ελληνική δικαιοσύνη ρουφάει φραπέ παγωμένο στη χλιδάτη βίλα.

μας τα έχετε πρήξει

αλλά με τον υπαίτιο της πυρκαγιάς συστηματική τσιμουδιά.

Θάνος

Το ήθος των καρανικοπολακηδων.ο ένας να παει βόλτα με το γκομενάκι και ας καεί το σύμπαν και ο άλλος,ο σχολιαστής,να Μ αναφερθεί τίποτα για την ιστορία αφού δεν συμφέρει το φασιστικό κόμμα του.μια φορα ΖΑΙΟς πάντα ΖΑΙΟς

P

309 φορές το μάτι να παίξετε ακόμα....μετά και την Εύβοια...ο κόσμος ξυπνάει από τα αγορασμενα ΜΜΕ και την πλύση εγκεφάλου... Ξεκίνησε η πτώση...και θα είναι απότομη... Δυστυχώς θα είναι αργά όπως πάντα... Θα έχουμε χάσει εδάφη,θα μας πάνε στην Χάγη και θα έχουμε συνεκμετάλλευση,η οικονομία θα έχει καταρρεύσει,ακόμα και με τον κορονοιο...θα καεί το πελεκουδι.

Χαχαχχαχαχα

Εχεις Ένα θεματάκι... να το κοιτάξεις... Είσαι αστείος παντως...

Λυκούργος

έλα δε καταλαβαίνεις ότι αυτό είναι πληρωμένη καταχώρηση του δικηγόρου; δες φώτο 5 χ 5 μέτρα...για τα υπόλοιπα τι να πω, είσαι ψεκασμένος, δεν έχεις καμιά επαφή με την πραγματικότητα...

sd

θες να κρύψεις την αλήθεια?

Ζαίος

Όχι θα τα κρύψουμε όπως κάνατε από την πρώτη ώρα. Αει πηγαινε υπόγα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης