Εύβοια: Επτά τα θύματα - Εντοπίστηκαν δύο νεκροί στην Αμφιθέα

Εύβοια: Επτά τα θύματα - Εντοπίστηκαν δύο νεκροί στην Αμφιθέα

Συνεχίζονται οι έρευνες για την αναζήτηση ενός αγνοούμενου στο Μπούρτζι - Στις 664 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για παροχή βοήθειας - Συνολικά 97 άτομα έχουν απομακρυνθεί από τα σωστικά συνεργεία - Οι 43 έφυγαν με ελικόπτερα 

bourtzi-0
Στους επτά ανέρχονται οι νεκροί από την θεομηνία στην Εύβοια, μετά την ανεύρεση μιας 38χρονης γυναίκας και ενός άνδρα  στην Αμφιθέα. Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε νεκρή από πυροσβέστες έξω από το σπίτι της, ενώ λίγη ώρα αργότερα εντοπίστηκε και ένας άντρας ο οποίος πιθανότατα είναι ο σύζυγος της, 42 ετών, με τον οποίο παραθέριζαν στην περιοχή.

Μετά και από αυτήν την εξέλιξη, οι έρευνες από τα σωστικά συνεργεία επικεντρώνονται στο Μπούρτζι όπου αγνοείται ένας άνδρας.

Στην Εύβοια σημειώθηκε  σήμερα  «βιβλική καταστροφή». Τόνοι λάσπης και φερτών υλικών πλημμύρισαν ρέματα και ποτάμια και παρέσυραν ό,τι βρήκαν στο διάβα τους -σπίτια, ζώα, καλλιέργειες, περιουσίες ολόκληρες, αλλά πρωτίστως, επτά ανθρώπινες ζωές, μεταξύ των οποίων και ενός βρέφους, μόλις οκτώ μηνών.

Η περιοχή που επλήγη περισσότερο ήταν τα Πολιτικά, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε Λήλαντα, Βασιλικό, Ψαχνά.

Χαρδαλιάς από Εύβοια


«Δυστυχώς, χάσαμε πέντε συνανθρώπους μας και άλλοι δύο αγνοούνται» είπε νωρίτερα ο Νίκος Χαρδαλιάς από το μέτωπο της τραγωδίας στην Εύβοια. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε είπε ότι το νερό που έπεσε ήταν πολύ περισσότερο απ' αυτό που είχε πλήξει τη Μάνδρα και προσέθεσε ότι σώθηκαν δεκάδες συμπολίτες μας. «Στον Λήλαντα η εικόνα είναι πολύ πιο δύσκολη από τα υπόλοιπα σημεία» σημείωσε, έχοντας προηγουμένως πετάξει πάνω από τις πληγείσες περιοχές με ελικόπτερο.

Κλείσιμο
Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας στην Εύβοια, βρέθηκε ζωντανή και διασώθηκε με ελικόπτερο μια αγνοούμενη γυναίκα. 

Η γυναίκα, όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, παρασύρθηκε από το ρεύμα του νερού, καθώς προσπαθούσε να απομακρυνθεί από το σπίτι της στο Μπούρτζι, αλλά οι διασώστες την εντόπισαν προς την θάλασσα και την απομάκρυναν με ελικόπτερο.

Μαζί της ήταν και ένας άνδρας ο οποίος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Από τα σωστικά συνεργεία συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του. Η Πυροσβεστική παρακαλεί για μια ακόμα φορά τους πολίτες, στις περιοχές που εκδηλώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Στις 664 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για εγκλωβισμένους και παροχές βοήθειας στην Εύβοια, ενώ συνολικά 82 άτομα έχουν απομακρυνθεί από τα σωστικά συνεργεία, από οικίες και σημεία που είχαν παγιδευτεί. Οι ενέργειες των συνεργείων ολόκληρου του μηχανισμού συνεχίζονται σε όλη την πλημμυρισμένη περιοχή, ενώ τις τελευταίες ώρες εντοπίζονται κυρίως στο Μπούρτζι, για τον εντοπισμό του ατόμου που σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής αγνοείται. 

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν προχωρήσει οι αστυνομικές δυνάμεις του Νομού Ευβοίας λόγω της καλοκαιρινής θεομηνίας που έπληξε το νησί.

Οι ταξιδιώτες που επιθυμούν από Κύμη, Αλιβέρι και τις πέριξ περιοχές να κατευθυνθούν προς Αθήνα, αντί του πορθμείου της Ερέτριας, συμβουλεύονται να επιλεγουν το πορθμείο των Νέων Στύρων.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής λόγω της κακοκαιρίας οι οδικές μετακινήσεις από το νότιο προς το κεντρικό τμήμα της Εύβοιας, διεξάγονται με δυσκολία.

Το πορθμείο της Ερέτριας που συνδέει την Εύβοια με την Αττική από το σημείο του Ωρωπού, απο νωρίς το μεσημέρι κατακλύστηκε από πολίτες που ήθελαν να επιβιβαστούν στα ferry boats για να φτάσουν στην Αθήνα. Ωστόσο πολύωρες είναι οι καθυστερησεις μέχρι και αυτή την ώρα, για όσους θέλουν να επιβιβαστούν στα ferries.

Εναλλακτικά λοιπόν η ΕΛ.ΑΣ. σε κομβικά σημεία της περιοχής ενημερώνει τους οδηγούς ότι μπορούν να κατευθύνονται και προς το πορθμείο των Νέων Στύρων προκειμένου να φτάσουν δια θαλάσσης στην Αττική.

katastrofes10
katastrofes8
katastrofes7
katastrofes3
katastrofes1


Τριακόσια χιλιοστά βροχής

Τριακόσια χιλιοστά βροχής σε μόλις οκτώ ώρες δέχθηκε η Εύβοια, την ώρα που η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής, γνωστοποίησε ακόμη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σε δηλώσεις του από τις πληγείσες περιοχές.

Τον εξαιρετικά υψηλό όγκο κατέγραψε ο σταθμός της Στενής Ευβοίας του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr έως το πρωί της Κυριακής. Από την αρχή των φαινομένων, αργά το βράδυ του Σαββάτου έως το πρωί της Κυριακής, στη Σέττα Ευβοίας καταγράφηκαν 183 χιλιοστά, στην Αυλίδα 66 χιλιοστά και στο Θεολόγο Φθιώτιδας 83 χιλιοστά βροχής.



ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ

Δημοσιεύτηκε από Elisavet Serbanescu στις Σάββατο, 8 Αυγούστου 2020




Αξιοσημείωτη ήταν και η κεραυνική δραστηριότητα στους τρεις ανωτέρω νομούς, σύμφωνα με το σύστημα «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η εντονότερη κεραυνική δραστηριότητα εντοπίστηκε στη ευρύτερη περιοχή Ψαχνών-Στενής-Νέας Αρτάκης Ευβοίας.

Tο meteo.gr έδωσε στη δημοσιότητα εντυπωσιακές εικόνες της καταιγίδας από τον ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11. Όπως αναφέρει, τα ύψη των νεφών ξεπέρασαν τα 12 χιλιόμετρα, ενώ οι κορυφές τους είχαν θερμοκρασίες κάτω από -45 oC. Το σύστημα διατήρησε την ισχύ του για περισσότερες από πέντε ώρες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη διάρκεια των ισχυρών φαινομένων.

xartis-meteo1


xartis-meteo0


Η πρόγνωση για τη Δευτέρα

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται τη Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020 στα δυτικά ηπειρωτικά και στην Κρήτη. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους αναμένονται κυρίως στα ηπειρωτικά και στην Κρήτη, ενώ τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν έως το απόγευμα στην Κρήτη και από το μεσημέρι στα δυτικά ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία στην Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 17 έως 29 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 20 έως 26, στη Θεσσαλία από 20 έως 34, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο από 21 έως 33, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 37, στα νησιά του Ιονίου από 23 έως 35, στα νησιά το Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα από 20 έως 33, στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου από 23 έως 30 και στην Κρήτη από 18 έως 31 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και το μεσημέρι και απόγευμα 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 24 έως 31 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ και το απόγευμα από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 24 έως 34 βαθμούς.


Ειδήσεις σήμερα: 

Αρναούτογλου: «Σε έξι ώρες στην Εύβοια, έβρεξε όσο όλο τον χειμώνα στην Αθήνα»

Συγκλονιστική μαρτυρία - Ο χείμαρρος «άρπαξε» μέσα από τα χέρια του πατέρα το 8 μηνών βρέφος στην Εύβοια

Συγκινεί η εικόνα διασώστη στην Εύβοια που φιλάει μωράκι πριν το παραδώσει στους δικούς του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης