Χαρδαλιάς από Εύβοια: Έχουμε πέντε νεκρούς από τις πλημμύρες

Χαρδαλιάς από Εύβοια: Έχουμε πέντε νεκρούς από τις πλημμύρες

Το 112 δεν είναι «διά πάσαν νόσον», αν το είχαμε ενεργοποιήσει θα είχαμε εκατόμβη νεκρών είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας - Τα σωστικά συνεργεία έδωσαν απίστευτη μάχη όλη τη νύχτα και συνεχίζουν ακόμη - Βρέθηκε από το Λιμενικό και διασώθηκε 73χρονη στη θαλάσσια περιοχή Λευκαντίου - Αγνοείται 72χρονος - Δέκα τραυματίες, εννέα εκ των οποίων δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν από το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας

politika_arth
Πέντε είναι οι νεκροί και δύο οι αγνοούμενοι από τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής ο Νίκος Χαρδαλιάς, από τα Ψαχνά όπου έχει μεταβεί. Λίγο αργότερα, ωστόσο, η επιχείρηση εντοπισμού μίας 73χρονης είχε αίσιο τέλος, με αποτέλεσμα πλέον να αγνοείται ένας 72χρονος στη θαλάσσια περιοχή του Λευκαντίου.

Συνολικά δέκα είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι εννέα δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν από το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Ο υφυπουργος Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται στην Εύβοια, όπου μετείχε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Βασιλικών με τον περιφερειάρχη Στερέας Ελλάδας, δημάρχους και επικεφαλής των δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού.


Χαρδαλιάς από Εύβοια





Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε λόγο για μεγάλη καταστροφή στην περιοχή και για ακραία καιρικά φαινόμενα που δεν τα έχουμε ξαναζήσει. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «είναι μια δύσκολη μέρα μετά από μια δύσκολη νύχτα» και αναφέρθηκε στη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού κάτω από δύσκολες συνθήκες. Όπως δε επισήμανε βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα για τα οποία χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές που να μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.

«Όλα γίνανε πολλά ξαφνικά αλλά ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε» είπε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι από την πρώτη στιγμή η Πολιτική Προστασία συνεργάστηκε με τους Δημάρχους και τους τοπικούς φορείς για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Το «112» δεν είναι διά πάσαν νόσον

Κλείσιμο
Το «112» δεν είναι διά πάσαν νόσον, είναι  «ένα επιχειρησιακό εργαλείο που καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς σε  σχετική ερώτηση. Όπως τόνισε, αν είχε ενεργοποιηθεί μπορεί να είχαμε εκατόμβη νεκρών, αφού η εκκένωση σπιτιών μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη όταν η γύρω περιοχή είναι πλημμυρισμένη.

Κριτική ασκούν όσοι δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν το «112», είπε ο κ. Χαρδαλιάς συμπληρώνοντας πως έχουμε πέντε νεκρούς και οι τρεις έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φύγουν.

Για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιχειρούν 83 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, 31 οχήματα, ειδικά οχήματα καθώς και 3 διασωστικές λέμβοι από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, ενεργούν στις πλημμυρισμένες περιοχές εναέριοι διασώστες του Πυροσβεστικού Σώματος από την 1η ΕΜΑΚ με ένα ελικόπτερο καθώς και ένα ακόμη ελικόπτερο για εναέρια επιτήρηση και συντονισμό των δυνάμεων που επιχειρούν. Συνολικά τις τελευταίες ώρες έχουν πραγματοποιηθεί 495 απαντλήσεις υδάτων, 47 απεγκλωβισμοί και 8 διασώσεις από Super Puma.

Διάσωση από το Λιμενικό μίας 73χρονης που παρασύρθηκε στη θάλασσα

Στη διάσωση και περισυλλογή μίας 73χρονης που παρασύρθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Λευκαντίου μετά από υπερχείλιση του ποταμού Λήλαντα, προχώρησε περιπολικό σκάφος του λιμενικού σώματος. Η 73χρονη, όπως και ένας 72χρονος που αγνοείτο στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, διέμεναν σε κατοικία της περιοχής μαζί με άλλα τρία άτομα.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρέθηκε η 73χρονη, το Λιμενικό Σώμα πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό του 72χρονου, με δύο σκάφη, ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ συμμετέχουν και πέντε ιδιωτικά σκάφη. Η 73χρονη παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Τι ξέρουμε για τα θύματα

Απίστευτη τραγωδία στην Εύβοια, με 5 νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους και ένα βρέφος μόλις 8 μηνών.  Λίγο μετά το μεσημέρι ο αντιδήμαρχος Χαλκίδας Βασίλης Γουρνής επιβεβαίωσε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ότι υπήρχε και τέταρτος νεκρός, ένας 75χρονος στο Μπούρτζι. Ο άτυχος άνδρας προσπάθησε να απομακρυνθεί από την περιοχή και παραύρθηκε από τα ορμητικά νερά.





Νωρίτερα δύο ηλικιωμένοι ανασύρθηκαν νεκροί στα Πολιτικά Ευβοίας από τα σπίτια τους που πλημμύρισαν από την τρομερή νεροποντή που έπνιξε από χτες το βράδυ την περιοχή και ειδικότερα τα Ψαχνά, τα Πολιτικά και το Λευκαντί. Πρόκειται για ένας 86χρονο και μια 85χρονη, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στις οικίες τους όπου βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους. Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής για το άτυχο βρέφος, η οικογένειά του βρίσκονταν στα Πολιτικά για διακοπές. Η οικογένεια διέμενε σε ένα ισόγειο διαμέρισμα και τα ορμητικά νερά που πλημμύρισαν το σπίτι παρέσυραν το μωρό στην κούνια του. 

Συνολικά το κέντρο της Πυροσβεστικής έχει δεχτεί πάνω από 150 κλήσεις για απεγκλωβίσεις ατόμων και συνεχίζει να λαμβάνει, παρά το γεγονός ότι έχει σταματήσει η βροχή.  «Ήδη έχουν καταγραφεί δύο νεκροί ένας άνδρας 85 χρονών και μία γυναίκα 86 χρονών που έμειναν σε διαφορετικά σπίτια, εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους» δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς προσθέτοντας ότι «αναζητούμε έναν ακόμη και ελπίζουμε να μην είναι ο τρίτος νεκρός».



ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ

Δημοσιεύτηκε από Elisavet Serbanescu στις Σάββατο, 8 Αυγούστου 2020





Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λίλα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό. Στα Πολιτικά και στα Ψαχνά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπως τα χωριά Στενή, Πούρνος, Καμπιά κ.ά. έχουν υπάρξει τεράστιες ζημιές και σε σπίτια και σε υποδομές αλλά και στο οδικό δίκτυο. Το μόνο θετικό σημάδι είναι ότι έχει σταματήσει βροχή. Ήδη χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται στο κεντρικό δρόμο προς τα Πολιτικά για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.






Σε πολλά σημεία του νησιού χρειάστηκε να επέμβουν γερανοί προκειμένου να απομακρύνουν αυτοκίνητα, ακόμα και όχημα της αστυνομίας που παρασύρθηκε στην προσπάθεια να απομακρύνουν οι αστυνομικοί ένα κάτοικο της περιοχής. 

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

























floods1




floods2






floods3



Ειδήσεις σήμερα: 

Ο Αρκάς προτείνει... «αντισυνωστισμικό» για όσους δεν κρατάνε τις αποστάσεις!

Χτύπησε υπάλληλο για να ξαφρίσει το ταμείο

Στα Ψαχνά ο Χαρδαλιάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης