Απίστευτη τραγωδία στην Εύβοια: Τέσσερις οι νεκροί, ανάμεσά τους και βρέφος μόλις 8 μηνών

Απίστευτη τραγωδία στην Εύβοια: Τέσσερις οι νεκροί, ανάμεσά τους και βρέφος μόλις 8 μηνών

Πάνω από 150 κλήσεις για εγκλωβισμένους - Το Super Puma απεγκλώβισε 8 άτομα από ταράτσες σπιτιών - Νεκροί είναι ένας 86χρονος και μια 85χρονη που ανασύρθηκαν νεκροί από τις οικίες τους στα Πολιτικά και ένας 75χρονος στο Μπούρτζι - «Ζούμε εφιαλτικές στιγμές» λέει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας - Με ελικόπτερο οι απεγκλωβισμοί σε Μπούρτζι και Λευκαντί

rescue_ar
Απίστευτη τραγωδία στην Εύβοια, με 4 νεκρούς, αμάνεσα στους οποίους και ένα βρέφος μόλις 8 μηνών. Την είδηση επιβεβαίωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Ανδρέας Κουλοχέρης κάτοικος της περιοχής και επικεφαλής της αντιπολίτευσης και ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς που μίλησε στον ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του σταθμού η οικογένεια του άτυχου βρέφους που έχασε τη ζωή του βρισκόταν στην περιοχή για διακοπές, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες πληροφορίες για το τραγικό συμβάν.

Λίγο μετά το μεσημέρι ο αντιδήμαρχος Χαλκίδας Βασίλης Γουρνής επιβεβαίωσε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ότι υπάρχει και τέταρτος νεκρός, ένας 75χρονος στο Μπούρτζι. Ο άτυχος άνδρας προσπάθησε να απομακρυνθεί από την περιοχή και παραύρθηκε από τα ορμητικά νερά.





Νωρίτερα δύο ηλικιωμένοι ανασύρθηκαν νεκροί στα Πολιτικά Ευβοίας από τα σπίτια τους που πλημμύρισαν από την τρομερή νεροποντή που έπνιξε από χτες το βράδυ την περιοχή και ειδικότερα τα Ψαχνά, τα Πολιτικά και το Λευκαντί. Πρόκειται για ένας 86χρονο και μια 85χρονη, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στις οικίες τους όπου βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους. Τα πυροσβεστικά συνεργεία συνεχίζουν μέχρι και αυτή την ώρα να απεγκλωβίζουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα σπίτια, όπου σε πολλά σημεία το νερό έχει φτάσει πάνω απο 1,5 μέτρα.

Κλείσιμο
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή είναι ότι το ελικόπτερο Super Puma πραγματοποίησε κάτω από δύσκολες συνθήκες οκτώ απεγκλωβισμούς κατοίκων που είχαν ανέβει στις ταράτσες των σπιτιών τους για να σωθούν από τα ορμητικά νερά.

Συνολικά το κέντρο της Πυροσβεστικής έχει δεχτεί πάνω από 150 κλήσεις για απεγκλωβίσεις ατόμων και συνεχίζει να λαμβάνει, παρά το γεγονός ότι έχει σταματήσει η βροχή.  «Ήδη έχουν καταγραφεί δύο νεκροί ένας άνδρας 85 χρονών και μία γυναίκα 86 χρονών που έμειναν σε διαφορετικά σπίτια, εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους» δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς προσθέτοντας ότι «αναζητούμε έναν ακόμη και ελπίζουμε να μην είναι ο τρίτος νεκρός».



ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ

Δημοσιεύτηκε από Elisavet Serbanescu στις Σάββατο, 8 Αυγούστου 2020





Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λίλα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό. Στα Πολιτικά και στα Ψαχνά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπως τα χωριά Στενή, Πούρνος, Καμπιά κ.ά. έχουν υπάρξει τεράστιες ζημιές και σε σπίτια και σε υποδομές αλλά και στο οδικό δίκτυο. Το μόνο θετικό σημάδι είναι ότι έχει σταματήσει βροχή. Ήδη χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται στο κεντρικό δρόμο προς τα Πολιτικά για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.






Σε πολλά σημεία του νησιού χρειάστηκε να επέμβουν γερανοί προκειμένου να απομακρύνουν αυτοκίνητα, ακόμα και όχημα της αστυνομίας που παρασύρθηκε στην προσπάθεια να απομακρύνουν οι αστυνομικοί ένα κάτοικο της περιοχής. Για την αντιμετώπιση των περιστατικών έχουν κινητοποιηθεί 72 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, 26 οχήματα, ειδικά οχήματα καθώς και 3 διασωστικές λέμβοι από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, προληπτικά έχουν κινητοποιηθεί εναέριοι διασώστες από την 1η ΕΜΑΚ με 1 ελικόπτερο.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.





















Αδιάβατοι δρόμοι στο Μπούρτζι Βασιλικού - Με ελικόπτερο οι απεγκλωβισμοί

Η «Θάλεια» συνεχίζει να πλήττει μεγάλο κομμάτι της Εύβοιας. Στα νότια της Χαλκίδας οι πυροσβέστες αδυνατούν να φτάσουν στα σπίτια γιατί οι δρόμοι είναι κομμένοι και ζήτησαν ενισχύσεις από ελικόπτερο ώστε να ξεκινήσουν απεγκλωβισμοί ανθρώπων από τις ταράτσες των σπιτιών. Όπως έγινε γνωστό, διατέθηκε ελικόπτερο και σε λίγο θα βρίσκεται εκεί έτσι ώστε να βοηθήσει, ιδιαίτερα στο Μπούρτζι και το Λευκαντί, καθώς έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο και τα νερά δεν επιτρέπουν την κίνηση κανενός αυτοκινήτου. Τα μονά οχήματα που έχουν μπει στην περιοχή είναι χωματουργικά οχήματα που έχει διαθέσει η Περιφέρεια, ενώ συνεχίζεται η βροχόπτωση με συνέπεια να μην υπάρχει μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσουν τα Πυροσβεστικά οχήματα.



floods1


Εκατοντάδες οι κλήσεις από τη μία τα ξημερώματα μέχρι το πρωί από ανθρώπους εγκλωβισμένους, από ανθρώπους που εγκατέλειπαν το αυτοκίνητό τους, και άλλους που παρασύρονται από τα νερά ή που αναζητούν καταφύγιο στις ταράτσες των οικοδομών. Εκκλήσεις αδιάκοπες από ανθρώπους που σκαρφάλωσαν πάνω σε ελιές για να σωθούν, από οικογένειές με μικρά παιδιά που βλέπουν τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει μέσα στο σπίτι τους. Οι αδιάβατοι δρόμοι από τεράστιους όγκους νερού και κομμένοι δρόμοι δεν επιτρέπουν ούτε στα πυροσβεστικά οχήματα να φτάσουν σε ορισμένα σημεία για να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη η παραλιακή ζώνη των Πολιτικών γέμισε νερά και λάσπες θέτοντας σε κίνδυνο και αρκετούς αυτοσχέδιους καταυλισμούς με τροχόσπιτα καθώς οι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί έζησαν εφιαλτικές στιγμές. Κλήσεις γινόταν και από ένα camping της περιοχής ωστόσο όμως ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν μέχρι το συγκεκριμένο σημείο και δόθηκε εντολή να γίνουν κάποιες επείγουσες μεταφορές από το Λιμενικό καθώς η προσέγγιση ήταν δυνατή μόνο από τη θάλασσα.


floods2


«Είναι εφιαλτικές στιγμές που ζούμε. Όλος ο μηχανισμός είναι στο πόδι αλλά η κακοκαιρία συνεχίζεται» δηλώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο οποίος έχει ενεργοποιήσει την πολιτική προστασία και βαριά χωματουργικά μηχανήματα, για να μπορέσουν να προχωρήσουν με ασφάλεια, να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία ώστε να φτάσουν οι πυροσβέστες και να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που καλούν σε βοήθεια. «Αποφύγετε κάθε εξωτερική μετακίνηση και παραμείνετε σε κλειστούς χώρους» ήταν η έκκληση που έκανε ο περιφερειάρχης στις 5.00 το πρωί καθώς τα νερά ήταν επικίνδυνα.

Δεκάδες οχήματα της Πυροσβεστικής που μεταφέρθηκαν στην περιοχή από την υπόλοιπη Ελλάδα έμειναν εγκλωβισμένα μη μπορώντας να φτάσουν σε σημεία όπου οι άνθρωποι έκαναν συνεχώς εκκλήσεις. Όπως σημειώνουν οι χειριστές των μηχανημάτων σε πολλά σημεία το οδικό δίκτυο έχει υποχωρήσει με συνέπεια να μην είναι ασφαλείς όσοι κινούνται εκεί.




floods3


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα: 

ΗΠΑ: 982 νεκροί και 54.203 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες

Υπό στενή παρακολούθηση από το Πολεμικό Ναυτικό η τουρκική κινητικότητα το Αιγαίο

Ερχονται αποφάσεις για τα νέα μέτρα λόγω έξαρσης του κορωνοϊού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης