LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Ενδονοσοκομειακές εστίες, γάμοι και πάρτι δημιουργούν ντόμινο μολύνσεων

nosokomeio-corona43

Τα κρούσματα που καταγράφονται στους νέους φτάνουν μοιραία και στα ηλικιωμένα μέλη των οικογενειών τους - Τετραπλασιάστηκαν από τα τέλη Ιουλίου οι διασωληνωμένοι της πιο ευάλωτης ηλικιακής ομάδας, εκείνης των 65 χρόνων και άνω

Συνεχίζεται η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα, με τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές να παρακολουθούν με αγωνία την πορεία των κρουσμάτων και να απεύχονται την εκθετική αύξηση (συνεχόμενη ανοδική καταγραφή) που οδηγεί ταχέως σε ολική επιστροφή στην επιδημία. Χρειάζονται, όπως επισήμανε προχθές ο καθηγητής, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, μόλις δύο εβδομάδες για να χαθεί ο έλεγχος και ο δείκτης μετάδοσης Rt να ξεφύγει πολύ πάνω από το 1 που είναι σήμερα και που αποτελεί όριο συναγερμού.

Εχθές ήταν μια ακόμη δύσκολη ημέρα καθώς καταγράφηκαν 124 κρούσματα θετικά στον κορωνοϊό, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να επισημαίνει πως το 1/3 των κρουσμάτων συνδέεται με προσδιορισμένες εστίες προηγούμενων ημερών. Ήταν όμως και ένας «βαρύς» ημερήσιος απολογισμός που ήρθε ως συνέχεια του επίσης μεγάλου φορτίου των 121 κρουσμάτων της περασμένης Τρίτης, ημέρα επανεμφάνισης και του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Τσιόδρα. Τις τρεις πρώτες ημέρες του Αυγούστου τα κρούσματα ήταν συνολικά 262, ειδικότερα 110 την 1η Αυγούστου, 75 την επόμενη και 77 στις 3 Αυγούστου.

Πώς ο συγχρωτισμός των νέων δημιουργεί ντόμινο μολύνσεων

Την ίδια ώρα, η ξεκάθαρη μετατόπιση της επιδημίας σε νεαρότερης ηλικίας άτομα, την οποία ανέφερε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, είναι μια πραγματικότητα, η οποία δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους τους ηλικιωμένους, παρά τη μεγάλη προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας που δείχνουν οι τελευταίοι. Τα πολλαπλά κρούσματα κορωνοϊού, που καταγράφονται στους νέους ηλικίας 19 έως 64 χρόνων, δημιουργούν ντόμινο μολύνσεων που φτάνουν μοιραία και στα ηλικιωμένα και ευπαθή μέλη των οικογενειών που αποδεικνύονται ο αδύναμος κρίκος σε αυτην την αλυσίδα μολύνσεων. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων νοσούν ευκολότερα ακόμη και αν προσέχουν και χρειάζονται συχνότερα νοσηλεία σε νοσοκομείο. Το γεγονός μάλιστα της χαλαρής συμπεριφοράς των νέων σε συνδυασμό με το ότι τουλάχιστον ποσοστό 24% των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί επιταχύνει τη διασπορά του κορωνοϊού και επιδεινώνει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Τουλάχιστον 7 τα κρούσματα κορωνοϊού στο Alemagou της Μυκόνου - Εκλεισε προσωρινά

Η επίπτωση του κορωνοϊού στους ηλικιωμένους αποτυπώνεται με δραματικό τρόπο την τελευταία εβδομάδα στα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών. Ενώ τον περασμένο μήνα στα άτομα που ήταν διασωληνωμένα κυριαρχούσαν όσοι ανήκαν σε ηλικιακές ομάδες 40-64 χρόνων και λιγότερο 18-39 χρόνων, πλέον οι ηλικιακοί συσχετισμοί άλλαξαν. Οι νεότεροι ασθενείς «ακουμπούν» όπως φαίνεται ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και πιο ηλικιωμένων, είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων, ενδιάμεσων προσώπων. Π.χ. τα εγγόνια μεταδίδουν σε παππούδες μέσω των γονέων τους.

Είναι ενδεικτικό πως στις 28 Ιουλίου νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 8 ασθενείς και εξ αυτών μολις οι 2 ήταν ηλικίας άνω των 64 χρόνων. Μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή χθες στις ΜΕΘ, νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 13 ασθενείς, με τους 8 εξ αυτών να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 65 χρόνων και άνω. Τετραπλασιάστηκαν δηλαδή οι διασωληνωμένοι της πιο ευάλωτης στη λοίμωξη του κορωνοϊού ηλικιακής ομάδας, εκείνης των 65 χρόνων και άνω.

Οι μισοί νοσηλευόμενοι είναι στην Αττική

Συνολικά, εχθές στα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού νοσηλεύονταν 118 ασθενείς, όταν την περασμένη Τρίτη νοσηλεύονταν 93. Από τους 118, περίπου οι μισοί (56) νοσηλεύονταν στα 4 μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, η οποία βρίσκεται σταθερά μαζί με τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της επιδημικής έξαρσης. Η Θεσσαλονίκη, πάλι, όπως και η Αλεξανδρούπολη διεκδικούν την αρνητική πρωτιά σε ό,τι αφορά τη διασπορά από εστίες υπερμετάδοσης, καθώς δύο γάμοι σε αυτές τις περιοχές ευθύνονται το τελευταίο δεκαήμερο για τουλάχιστον 87 κρούσματα κορωνοϊού.

Τα 100 εγχώρια κρούσματα που καταγράφηκαν χθες «κρύβουν» τουλάχιστον 8 εστίες οι οποίες δίνουν σταθερά τις τελευταίες ημέρες κρούσματα και δείχνουν παράλληλα τις μεγάλες διαδρομές του κορωνοϊού από την Αλεξανδρούπολη στη Μαγνησία, από τη Θεσσαλονίκη στη Ρόδο, από τη Χαλκιδική στη Λάρισα κοκ.

Από τα 100 εγχώρια κρούσματα τα 22 εντοπίστηκαν στην Αττική και άλλα τόσα επιβεβαιώθηκαν στη Θεσσαλονίκη που κατανέμονται ως εξής: 4 αφορούν ενδονοσοκομειακή συρροή στην ουρολογική κλινική του Γ.Ν.Θ. Γεννηματάς, 2 συνδέονται με κρούσμα στην Α’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, 1 συνδέεται με τον γάμο στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης και άλλα 6 αναφέρουν ενδοοικογενειακή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο ίδιος γάμος των Αμπελοκήπων συνδέεται και με 2 κρούσματα στη Ρόδο, ενώ συνολικά έχει «δώσει» 46 κρούσματα.

Αλλα 18 κρούσματα θετικά στον κορωνοϊό έδωσε χθες ο γάμος της Αλεξανδρούπολης, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται στα 41. Μάλιστα, το 1 εντοπίστηκε στη Μαγνησία.

Στην τελευταία καταγράφηκαν 6 θετικά κρούσματα, με το 1 να έχει «κολλήσει» από τον γάμο της Αλεξανδρούπολης και τα 4 να συνδέονται με κρούσματα στο στρατόπεδο του Στεφανοβίκειου στο Βόλο. Άλλα 8 θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν στην Καβάλα, συνδεόμενα με τη συρροή κρουσμάτων στην κρεατοβιομηχανία Vikre, όπου έχουν εντοπιστεί 34 περιστατικά κορωνοϊού.

Δύο κρούσματα καταγράφηκαν στην Ημαθία, στην Κοζάνη και τη Χαλκιδική και από 1 στην Αρκαδία, στη Δράμα, στην Πέλλα, στην Πιερία, στην Καστοριά, στην Κέρκυρα, στις Κυκλάδες και στα Χανιά Κρήτης. Όλες οι περιοχές βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών για το ενδεχόμενο να δώσουν νέα κρούσματα και να δημιουργήσουν μικρές εστίες επιδημίας.

Νέος κύκλος μετάδοσης στα νοσοκομεία

Νέος κύκλος μεταδόσεων κορωνοϊού έχει ανοίξει στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, παραπέμποντας στην περίοδο του περασμένου Μαρτίου- Απριλίου, που οι επαγγελματίες του συστήματος δημόσιας υγείας νοσούσαν κατά δεκάδες, χωρίς ευτυχώς να μετρούν απώλειες. Από τον χθεσινό απολογισμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με τα 124 επιβεβαιωμένα κρούσματα -τρία περισσότερα από εκείνα της χθεσινής καταγραφής, που θα αποδειχθεί τις επόμενες ημέρες εάν βάζουν τη χώρα σε τροχιά εκθετικής αύξησης- προέκυψαν τρεις ενδονοσοκομειακές εστίες στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα.

Τα πρώτα δεδομένα από τον εντοπισμό και την ιχνηλάτηση που γίνεται στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Γεννηματάς και στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, το γενικό και το Πανεπιστημιακό, δείχνουν 10 επαγγελματίες υγείας θετικούς στον κορωνοϊό. Ειδικότερα, τα 4 αφορούν επαγγελματίες υγείας στην ουρολογική κλινική του νοσοκομείου Γεννηματάς και τα 6 αφορούν γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας οι οποίοι έκαναν όπως επισημαίνεται διακοπές στη Χαλκιδική - άλλη μια περιοχή η οποία στο τέλος του προηγούμενο μήνα βρέθηκε στο προσκήνιο με μικρό αριθμό κρουσμάτων. Επιπλέον, αναφέρθηκε και ένας ακόμη θετικός στον κορωνοϊό από τη Λάρισα που είναι στενή επαφή ενός εκ των γιατρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις ειδικευόμενοι γιατροί βρέθηκαν θετικοί στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (πρόκειται για αναισθησιολόγος, χειρουργός, δύο ΩΡΛ και μια φοιτήτρια). Ήδη ο φόβος για τη διασπορά του κορωνοϊού στις χειρουργικές κλινικές, την ΩΡΛ κλινική και τα χειρουργεία, έχει οδηγήσει σε απολύμανση και ελέγχους του προσωπικού. Άλλοι δύο ειδικευόμενοι γιατροί, ένας παθολόγος και ένας χειρουργός, εντοπίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

ΠΟΕΔΗΝ: 13 επαγγελματίες υγείας θετικοί στον κορωνοϊό σε μία εβδομάδα

Την ανησυχία της για τις νέες ενδονοσοκομειακές εστίες κορωνοϊού διατύπωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία αναφέρει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 13 επαγγελματίες υγείας την τελευταία εβδομάδα που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Συνολικά, η Ομοσπονδία αναφέρει πως έχουν νοσήσει από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα 413 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, για την κατάσταση που ενέσκηψε στα νοσοκομεία ευθύνονται τόσο οι επικεφαλής που δεν εφοδιάζουν με μέσα ατομικής προστασίας τους εργαζόμενους όσο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι χαρακτηρίζονται από χαλαρότητα σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας και υγιεινής.

Ειδήσεις σήμερα

Καιρός: Θεομηνία σε Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία την Τετάρτη - Πού θα χτυπήσει σήμερα η «Θάλεια»

Έκρηξη στη Βηρυτό: Στενεύουν τα περιθώρια για τους δεκάδες αγνοούμενους

Φραγκογιάννης από Βηρυτό: Ο Λίβανος θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια - Δραματική η κατάσταση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (66)

Κουλης

Τι θα λεει ο Τσιοδρας καθε μερα αν δεν υπαρχουν νεκροι? Σταματαμε την οικονομια για μπουρδες η για μερικους που τα παιρνουν απο της φαρμακευτικες..

Αφιλότιμοι άΧριστοι

Τα σύνορα δεν τα άνοιξε ο "αφιλότιμος 'Έλληνας". Ούτε κυκλοφορούσε σε δημόσιες εκδηλώσεις χωρίς μάσκα για να δείξει στους τουρίστες ότι η χώρα είναι "ασφαλής". Ούτε έκανε ελάχιστα τεστ στις πύλες εισόδου και στον γενικό πληθυσμό. Οϋτε αύξησε τους επιβάτες των πλοίων ενώ αφήνει 10δες χιλιάδες κόσμο κάθε μερα να συνωστίζεται στα ΜΜΜ και μετά τον κυνηγάει ως "απείθαρχο" και "ανεύθυνο". Αυτά τα έκανε η ΑΦΙΛΟΤΙΜΗ κυβέρνηση των αΧρίστων Κούληδων!

40χρονος ιδιωτικος υπαλληλος

Καλυτερα ανεργος παρα πεθαμενος απο εναν ιο. Βαλτε λουκετα παντου να σωθει κοσμος οσο ειναι νωρις

235

Ο SARS-CoV-2 δεν είναι πιο επικίνδυνος από τον H1N1. Απλά οι κυβερνήσεις δεν πρόκειται να το παραδεχθούν τώρα πια γιατί οι πολίτες θα τους πάρουν με τις πέτρες. Προσωπικά έχω μία μάσκα που τη φοράω αν χρειαστεί να πάω σούπερ μάρκετ. Την περισσότερη ώρα την έχω στο πιγούνι και μόνο όταν πάω στο ταμείο κάνω ότι τη βάζω στη μύτη. Δεν την αποστειρώνω, έτσι κι αλλιώς είναι παράλογο να φοράμε μάσκες καλοκαιριάτικα.

Dvdr

Συγκρισεις Τράγκα κάνεις. Κανείς δεν είπε ότι είναι πιο επικίνδυνος. Πιο μεταδοτικός είναι!!! Όταν ο H1N1 μόλυνε ελάχιστους σε 2-3 χρόνια ο κορονοιός εχει μολυνει χ10 σε 2-3 μήνες.

Κλείσιμο των σχολείων τον Σεπτέμβρη

Επιβάλλεται. Ειδάλλως ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος. Και όχι, μην βιαστείτε, ούτε δημόσιος υπάλληλος είμαι, ούτε τους συμπαθώ, ούτε καν στην Ελλάδα μένω. Αλλά λίγη κοινή λογική δεν βλάπτει...

οκ

Περιμένετε να δείτε σε τι αντιδημοκρατικό κατήφορο έχουν να πέσουν τα κράτη. Το δυστοπικό μέλλον έφθασε.

Αμήν...

Χωρίς το δυστοπικό μέλλον που περιγράφεις, μάς βλέπω να πέφτουμε όλοι σαν τις μύγες...

Μια αληθινή ελληνική λύση

Οι μάσκες είναι κοστοβόρες εάν θέλει κάποιος να τηρήσει τα μέτρα σωστά. Η πιο ασφαλής μάσκα είναι η χειρουργική μάσκα μίας χρήσεως. Τελεία και Παύλα. Οι μάσκες πολλαπλών χρήσεων δεν είναι τόσο ασφαλείς γιατί πρέπει να πλένονται αμέσως μετά την χρήση τους στους 60 βαθμούς... Αρα μόνο στο πλυντήριο ρούχων που δεν μπορείς να το βάζεις σε λειτουργία κάθε τόσο και λιγάκι για να πλένεις τη μάσκα... Επίσης και η πέραν της κανονικής συχνότητας χρήση του πλυντηρίου είναι επίσης κοστοβόρα. Συμφωνώ με κάποιον εδώ που πρότεινε όπως ο Βελόπουλος οι μάσκες μίας χρήσης να διανέμονται δωρεάν στους πολίτες.

ΑΡΝΑΚΙΑ Κ ΛΥΚΟΙ

ΓΑΜΟΙ ΜΕΧΡΙ 50 ΑΤΟΜΑ

Ιωάννης Φυστικης

Χαρδαλιά κάνε λοκντάουν χτες, μήπως και τη γλιτώσουν τίποτα 90χρονοι με 20 νοσήματα, που υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν άλλα 40-50 χρόνια μπροστά τους

Προφανώς.....

Εσύ δεν έχεις γονείς και παππούδες....απλά φύτρωσες! Ασε που σκοπεύεις να παραμείνεις για πάντα νέος και υγιής! Εύχομαι να σου φερθούν οι απόγονοί σου με τον ίδιο κυνισμό που σντιμετωπίζεις εσύ τους προγόνους σου...

Κωστας

Για τους λαθρομεταναστες που μπαίνουν κάθε μέρα και είναι γεμάτοι κορονοιο κουβέντα έτσι;;;

Dvdr

Αντε παλι. Καθε μερα τα ιδια. Κανεις παρεα με λάθρο;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης