Η Ιστορία της Τούνη: O βιασμός της Ιωάννας στο διαδίκτυο

Η Ιστορία της Τούνη: O βιασμός της Ιωάννας στο διαδίκτυο

Η τολμηρή απόφαση της instagrammer και τηλεπερσόνας να μιλήσει ανοιχτά για την οδυνηρή της περιπέτεια με τη δημοσιοποίηση ροζ βίντεο προκάλεσε κύμα συμπαράστασης στο πρόσωπό της και ανέδειξε το πρόβλημα του διαδικτυακού εκβιασμού και σεξισμού

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
iwanna-touni-j_touni-skandalo-roz-video-_-erwtiko-video--arthrou
Το γεγονός ότι το εξομολογητικό βίντεο της Ιωάννας Τούνη στο YouTube κατέγραψε περίπου 1,5 εκατομμύριο θεάσεις και πάνω από 9.000 σχόλια μέσα σε μερικά 24ωρα ίσως εντέλει αποδειχθεί το λιγότερο ασυνήθιστο στοιχείο στην υπόθεση του διαρρεύσαντος sex tape. Ωστόσο, εξίσου ασυνήθιστο είναι, π.χ., το ότι, ενώ η ίδια ως παθούσα έχει υποβάλει μήνυση κατ’ αγνώστων για παραβίαση προσωπικών της δεδομένων, το επίμαχο βιντεοσκοπημένο υλικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυπική περίπτωση revenge porn (εκδικητικό πορνό). Δηλαδή δεν το χρησιμοποίησαν κάποιοι προκειμένου να εκβιάσουν την Ιωάννα Τούνη αποσκοπώντας σε οποιοδήποτε όφελος, υλικό ή άλλο.

Εξυπακούεται ότι η ενέργεια παραμένει κακόβουλη, ανήθικη και καταδικαστέα. Αντιστρόφως, είναι θαρραλέα και αξιομνημόνευτη η απόφαση της Ιωάννας να μιλήσει ανοιχτά και απευθείας για την οδυνηρή της περιπέτεια. Αν όμως το ή τα sex tapes της Τούνη δεν ανήκουν στην κατηγορία του revenge porn, τότε αρχίζουν να ανακύπτουν διάφορα ερωτήματα γύρω από την όλη υπόθεση. Ενα από αυτά αφορά την ασυνήθιστα ένθερμη στήριξη η οποία προσφέρθηκε δημοσίως. Τα hashtags #μετηνΙωάννα, #μεκάθεΤούνη είναι χαρακτηριστικά.

Στο πλευρό της τάχθηκαν πολιτικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ.), γυναικείες οργανώσεις, δημόσια πρόσωπα όπως η Ελενα Ακρίτα, η Ραλλία Χρηστίδου, η Μαίρη Συνατσάκη, μεταξύ πολλών άλλων, και ιδιαίτερα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Και είναι ασυνήθιστο αυτό το επώνυμο κύμα συμπαράστασης, ακριβώς διότι η Ιωάννα Τούνη -τουλάχιστον βάσει των ισχυρισμών της- δεν έχει υποστεί τον εκβιασμό, τον εκφοβισμό, την ψυχολογική βία και οτιδήποτε άλλο μετέτρεψε τη ζωή της 20χρονης Λίνας Κοεμτζή σε κόλαση, οδηγώντας την εντέλει στην αυτοκτονία.

Ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν κυβερνητικός εκπρόσωπος της πρώτης κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα και νυν διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδης θέλησε να δηλώσει μέσω Facebook την εκτίμηση και την κατανόησή του. Υπερθεματίζοντας συνέδεσε τις δύο περιπτώσεις, καθώς εξ αφορμής της Τούνη αναφέρθηκε στην τραγική υπόθεση της Λίνας Κοεμτζή. Το σχόλιό του είναι το εξής: «Την Ιωάννα Τούνη δεν τη γνώριζα, αλλά αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία.
φ2
Στο πλευρό της Ιωάννας τάχθηκαν πολιτικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ.), γυναικείες οργανώσεις, δημόσια πρόσωπα όπως η Ελενα Ακρίτα, η Ραλλία Χρηστίδου, η Μαίρη Συνατσάκη, αλλά και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Και είναι ασυνήθιστο αυτό το επώνυμο κύμα συμπαράστασης ακριβώς διότι η Ιωάννα Τούνη -τουλάχιστον βάσει των ισχυρισμών της- δεν έχει υποστεί τον εκβιασμό, τον εκφοβισμό, την ψυχολογική βία και οτιδήποτε άλλο μετέτρεψε τη ζωή της 20χρονης Λίνας Κοεμτζή σε κόλαση, οδηγώντας την εντέλει στην αυτοκτονία

Τώρα πλέον την ξέρω ως μια γυναίκα που αντιμετωπίζει με παραδειγματικό θάρρος και αξιοπρέπεια μια τέτοια δοκιμασία που σε φέρνει σε αμηχανία, στην καλύτερη περίπτωση, ή, στη χειρότερη, σε οδηγεί σε αυτοκτονία, όπως τη Λίνα Κοεμτζή στη Θεσσαλονίκη. Οσο δεν υπάρχει ισχυρό θεσμικό πλαίσιο άμεσης και ολοκληρωτικής προστασίας, το “φιλοθέαμον κοινό” θα διψά για σάρκα και αίμα (αίμα ναι, όχι σπέρμα) και τα αρπακτικά της ενημέρωσης θα νιώθουν “υποχρεωμένα” να του τα προσφέρουν. Η καθεμία και ο καθένας έχει τη δύναμη να νικήσει το φόβο. Με την Τούνη, λοιπόν, και με την κάθε Τούνη, και τώρα και πάντα, από εδώ μέχρι την άκρη του κόσμου».

Υπό το πρίσμα δύο εντελώς διαφορετικών διαδρομών στη δημόσια σφαίρα, μάλλον δύο ασύμβατων κόσμων, αποτελεί κάτι εξόχως ασυνήθιστο ο νυν διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Ελλάδας να υπερασπίζεται μια τηλεπερσόνα/instagrammer/youtuber/έμπορο έτοιμων ενδυμάτων κ.λπ. Ο μεν χρησιμοποιεί τα social media για να προβάλλει τους ανά τον κόσμο αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δε για να διαφημίζει το σωματικό της κάλλος διεγείροντας αισθήματα θαυμασμού και πόθου στους εκατοντάδες χιλιάδες θαυμαστές της με φόντο τοπία-αφίσες στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στην Κρήτη κ.ο.κ.

Ωστόσο, το πολιτισμικό χάσμα ανάμεσα στο σύμπαν του Σακελλαρίδη και εκείνο της Τούνη στην πράξη παύει να φαντάζει ερεβώδες. Αρκεί να λάβει κάποιος υπόψη του τον οργανισμό τον οποίο υπηρετεί ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κυρίως όμως το ότι ο ίδιος πριν από μερικά χρόνια είχε υποβληθεί στη φρικτή δοκιμασία της δημόσιας διαπόμπευσης με την ευρεία δημοσιοποίηση βιντεοσκοπημένου υλικού ιδιωτικού χαρακτήρα.

Από την άλλη, ούτε η Ιωάννα είναι η τυπική ενσάρκωση του στερεοτύπου «ωραία, σέξι, ανεπάγγελτη, πνευματικά και ηθικά ελαφριά, μια ψευτο-σελέμπριτι η οποία ξεπήδησε μέσα από τα άτυπα καλλιστεία ενός ρηχού τηλεοπτικού ριάλιτι σόου» κ.λπ. Απόδειξη γι’ αυτό είναι η ασυνήθιστη επιλογή που έκανε η ίδια, αμυνόμενη επιθετικά στη διαρροή των ακατάλληλων ερασιτεχνικών βίντεο όπου διακρίνεται να συνευρίσκεται νύκτωρ και υπαιθρίως με έναν νεαρό άνδρα, ο οποίος δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια να κρύψει το πρόσωπο ή τον ενθουσιασμό του γι’ αυτό που κάνει.

Ξαφνικά στο Pornhub

Κλείσιμο
Σε μια προσπάθεια να τεθούν τα γεγονότα στην ορθή χρονική τους διαδοχή, η Ιωάννα Τούνη βιντεοσκοπήθηκε εν αγνοία της από κάποιο τρίτο πρόσωπο, ενώ έκανε σεξ με τον τότε σύντροφό της μπροστά στην ανοιχτή πίσω πόρτα ενός αυτοκινήτου που μοιάζει με μεγάλο και ακριβό SUV. Αυτό συνέβη προ τριετίας, δηλαδή το καλοκαίρι του 2017, πιθανότατα ένα-δυο μήνες προτού γίνει διάσημη μέσω της συμμετοχής της στον πρώτο κύκλο του «My Style Rocks», το οποίο άρχισε να μεταδίδεται από τον ΣΚΑΪ στις 27 Σεπτεμβρίου εκείνου του έτους.

Παρόλο που η ίδια δεν αναδείχθηκε νικήτρια, παρέμεινε στο ριάλιτι έως το τέλος. Στη διάρκεια αυτών των τριών μηνών, οι συνεργάτες της εκπομπής, όπως ο κριτής Χάρης Χριστόπουλος, μαρτυρούν ότι θυμούνται την Ιωάννα Τούνη να καταρρέει ψυχικά - και όχι μόνο μία φορά. Αιτία της συντριβής της ήταν κάποιες άσεμνες φωτογραφίες οι οποίες είχαν αρχίσει να διαρρέουν, ακόμη και στον Τύπο, από το ίδιο εκείνο περιστατικό με τη σεξουαλική συνεύρεση υπό τον ελληνικό καλοκαιρινό ουρανό.

Κατά τα λεγόμενά της, τα επόμενα περίπου δυόμισι χρόνια, δηλαδή από την αρχή του 2018 έως τον Ιούλιο του 2020, «προσπαθούσα να το ξεχάσω; Να το θάψω; Να το εξαφανίσω;». Δεν τα κατάφερε ποτέ.
touni
Στις 11 Μαΐου του 2020 η Ιωάννα Τούνη απευθύνθηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και υπέβαλε μήνυση κατ’ αγνώστων για παραβίαση προσωπικών της δεδομένων

Στις 11 Μαΐου του 2020 η Ιωάννα Τούνη απευθύνθηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υποβάλλοντας «έγκληση σε βάρος αγνώστων δραστών για παράβαση των διατάξεων του Ν.4624/2019 “Περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα”. Ειδικότερα, άγνωστοι δράστες, χρήστες της ιστοσελίδας pornhub.com, α) με όνομα προφίλ “g...” και “Z...”, ανήρτησαν χωρίς τη συγκατάβασή της στην ανωτέρω ιστοσελίδα συνολικά 4 βίντεο ερωτικού περιεχομένου στα οποία απεικονίζεται η ίδια».

Το Pornhub ενημερώθηκε και συμμορφώθηκε αποσύροντας το υλικό - αν και το κακό είχε ήδη γίνει, καθώς το είχαν αναπαραγάγει πολλοί άλλοι πορνογραφικοί κόμβοι στο Διαδίκτυο. Οπότε, έναν μήνα μετά τη μήνυσή της, στις 10 Ιουλίου, η Ιωάννα εμφανίστηκε στο κανάλι της στο YouTube προβαίνοντας σε μια μακροσκελή εξομολόγηση διάρκειας 13’ 22”, υπό τον τίτλο «Ροζ βίντεο - Ολη η αλήθεια για όσα “φοβόμουν” να πω!» Ωστόσο, αυτή η όλη αλήθεια για όσα φοβόταν να πει λύνει μεν πολλές απορίες, ταυτόχρονα όμως δημιουργεί ορισμένες άλλες. Οπως, π.χ., ότι στο βίντεο κάνει λόγο για «ένα σκηνικό, ένα συμβάν, ένα βιντεάκι και το οποίο μην μπείτε στον κόπο να ψάξετε να το βρείτε, γιατί πραγματικά δεν φαίνεται τίποτε αξιοσημείωτο. Σταματήστε να μου χρεώνετε όλα τα βιντεάκια για όλες τις ξανθιές κοπέλες οι οποίες τυχαίνει να συνουσιάζονται και να έχουν βιντεάκι λέγοντας “είναι η Τούνη”».

Παρ’ όλα αυτά, στη μήνυσή της για το υλικό στο pornhub.com η Ιωάννα ανέφερε 4 βίντεο. Επίσης, ενώ φωτογραφίζει πλήρως τον τότε εραστή της ως τον αυτουργό της διαρροής του βίντεο, δεν φτάνει να τον κατονομάσει δημοσίως, κάτι που, δεδομένων της οδύνης και της ηθικής ζημιάς την οποία έχει υποστεί εξαιτίας του, θα είχε κάθε δικαίωμα να κάνει. Και αν το έκανε, το πιθανότερο είναι ότι θα έβρισκε ακόμη περισσότερους οπαδούς να επαινούν τη γενναιότητα και τον δυναμισμό της.
j touni exomologhsh
Η Ιωάννα Τούνη συγκινημένη μιλά για το ροζ βίντεο στη δημόσια εξομολόγησή της μέσω του καναλιού της στο YouTube

Το εκ βαθέων βίντεο της Ιωάννας Τούνη σχετικά με το ροζ βίντεο γυρίστηκε στο δωμάτιο ενός πολυτελούς ξενοδοχείου. Εστω και υποτυπωδώς, είναι σκηνοθετημένο και γυρισμένο από επαγγελματία. Εκ των υστέρων έχει υποβληθεί σε επεξεργασία, καθώς έχει μονταριστεί και επενδυθεί με διακριτικό μουσικό χαλί. Η Ιωάννα εμφανίζεται ειλικρινής, εκθέτει νηφάλια το πάθημά της, συγκινείται, ιδιαίτερα όταν αναφέρεται στη μητέρα της και το πόσο δύσκολο ήταν να την ενημερώσει για το σκάνδαλο πριν προλάβει να το κάνει κάποιος άλλος. Σημειωτέον, δε, ότι η μητέρα της εκείνη την περίοδο αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η Ιωάννα συγκινείται επίσης στο σημείο όπου αποκαλύπτει ότι το ροζ βίντεο της στοίχισε «μια πολύ όμορφη σχέση», αναφερόμενη, προφανώς, στον τελευταίο της σύντροφο, τον Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία Χρήστο Τσεβρεντζή.

Εντούτοις, ενδεχομένως από αμηχανία, η ίδια γελά μισο-αθώα και κάπως κοριτσίστικα προφέροντας λέξεις όπως «συνευρίσκομαι», «μετά τη συνουσία» κ.λπ. Στα σημεία αυτά, αναπόφευκτα, ο θεατής αρχίζει να υποψιάζεται ότι ναι μεν αυτή είναι η αλήθεια, αλλά ενδεχομένως δεν είναι όλη η αλήθεια. Οχι ως προς την πιστότητα αναπαράστασης του γεγονότος: «Καλοκαίρι, ήμουν σε beach party, υπήρχε ποτό, καλή διάθεση», «το παιδί με το οποίο συνευρίσκομαι στο συγκεκριμένο βιντεάκι είναι κάποιος που γνωρίζω από τα 18 μου. Συνεργαζόμουν, δουλεύουμε μαζί, έχουμε κοινούς φίλους, κοινές παρέες και μάλιστα ήμασταν μια παρέα κι εκείνη τη μέρα», «διέρρευσαν γυμνές φωτογραφίες μου από εκείνο το βράδυ, στις οποίες κοιμάμαι μετά τη συνουσία στο αυτοκίνητο και προφανώς δεν έχω επίγνωση ότι με φωτογραφίζει κάποιος».

Μια δεύτερη εύλογη εικασία είναι ότι η Ιωάννα Τούνη ακολουθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική, πιθανότατα καθ’ υπαγόρευσιν κάποιου νομικού συμβούλου. Διότι, με τη βεβαιότητα ότι αυτός που κατείχε το ακατάλληλο υλικό είναι και αυτός που το δημοσιοποίησε, η μήνυση εναντίον του θα ήταν η πρώτη και αυτονόητη ενέργεια. Αντί γι’ αυτό, όμως, η Ιωάννα επέλεξε να απευθυνθεί σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσω των social media, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχουν και άλλα βίντεο, και άλλες φωτογραφίες από την ίδια ή και άλλες συνευρέσεις.
touni 2
Tο 2017 η Ιωάννα είχε καταφέρει να προσελκύσει περίπου 100.000 πιστούς θαυμαστές στο Instagram, στους οποίους ανέκαθεν πρόσφερε απλόχερα αισθησιακές, κατά το πλείστον ημίγυμνες φωτογραφίες της. Από το Instagram την εντόπισε η παραγωγή του «My Style Rocks» και την κάλεσε να πάρει μέρος στον διαγωνισμό. Σήμερα οι followers της είναι πλέον 550.000

Αν κινούσε ένδικα μέσα εις βάρος του συγκεκριμένου άνδρα, εκείνος -εάν όντως κατέχει επιπλέον υλικό- θα το διοχέτευε αμέσως στο Ιντερνετ, εν είδει εκδίκησης. Και τότε το ροζ βίντεο θα γινόταν καθαυτό revenge porn, ψηφιακό όργανο εγκλήματος εις βάρος της Ιωάννας Τούνη που κανείς, ούτε ο νόμος, δεν θα μπορούσε επί της ουσίας να αποτρέψει.

Μια Ζαν ντ’ Αρκ του Instagram

Η Ιωάννα Τούνη γύρισε το εξομολογητικό της βίντεο προκειμένου, μεταξύ άλλων, να μη μιλήσει σε κανέναν δημοσιογράφο και σε κανένα ΜΜΕ για το ζήτημα. Ετσι θα απέφευγε τη μομφή ότι αποπειράται να εκμεταλλευτεί μια τόσο δυσάρεστη περιπέτεια αποσκοπώντας στο να διογκώσει πολύ περισσότερο το ήδη μέγα πλήθος των θαυμαστών της, να κάνει τηλεοπτική καριέρα κ.λπ. Και εφόσον δεν παρεκκλίνει από την απόφασή της να απορρίπτει κάθε αίτημα για συνέντευξη σχετικά με το sex tape ή οτιδήποτε άλλο, η «όλη αλήθεια» παραμένει αυτή που παρουσιάζει η ίδια.

Η οποία κλείνει το βίντεο με διπλή άσεμνη χειρονομία προς όσους τη μισούν, συν την ασορτί βωμολοχία, ρίχνοντας αυλαία στο μίνι σίριαλ του ροζ βίντεο. Γιατί απλώς αυτή είναι η Ιωάννα Τούνη, μια γυναίκα η οποία παρεξηγείται, σχεδόν επί τη εμφανίσει της, αλλά που έχει πλέον εμπεδώσει ότι δεν έχει νόημα να ασχολείται με τους αιώνιους κακεντρεχείς haters. Και συνεχίζει να ζει με τους δικούς της όρους - ή τουλάχιστον αυτό έκανε έως τη στιγμή που εκδηλώθηκε το σκάνδαλο με το ροζ βίντεο.

Σήμερα η Ιωάννα είναι 27 ετών, άρα όταν βρέθηκε μεθυσμένη, γυμνή σε κάποιο χωματόδρομο να συνουσιάζεται με τον τότε φίλο της ενώ κάποιος άλλος βιντεοσκοπούσε τη σκηνή με το κινητό του τηλέφωνο ήταν 24 ετών.

Και μολονότι δεν ήταν τόσο γνωστή όσο μετά το «My Style Rocks», έως το 2017 είχε καταφέρει να προσελκύσει περίπου 100.000 πιστούς θαυμαστές στο Instagram, στους οποίους ανέκαθεν πρόσφερε απλόχερα αισθησιακές, κατά το πλείστον, ημίγυμνες φωτογραφίες της. Από το Instagram, άλλωστε, την εντόπισε η παραγωγή του σόου και την κάλεσε να πάρει μέρος στον διαγωνισμό. Σήμερα οι followers της είναι πλέον 550.000, οι οποίοι, εκτός από το να εκστασιάζονται με τα ομολογουμένως τέλεια σωματικά προσόντα της, ενημερώνονται παράλληλα για τις επιχειρηματικές της κινήσεις. Επί του παρόντος, είναι συνιδρύτρια του οίκου pret-a-porter Bubblegun μαζί με την κολλητή της Στέλλα Πάσσαρη.
j touni

Προσωπικό της εγχείρημα είναι το ηλεκτρονικό πωλητήριο γυαλιών ηλίου Ranjers, ενώ μέρος της επαγγελματικής της υπόστασης θα πρέπει να θεωρείται η διαρκής διάψευση προτάσεων για παρουσίαση τηλεοπτικών εκπομπών. Και παρότι μοιάζει μόνιμη κάτοικος Μυκόνου, η Ιωάννα Τούνη παραμένει αφοσιωμένη κάτοικος Θεσσαλονίκης. Εκεί είναι η έδρα των επιχειρήσεών της, εκεί μεγάλωσε από 3 ετών, εκεί ζουν η μητέρα της και οι στενοί της φίλοι.

Η Ιωάννα γεννήθηκε στη Ρόδο, ως η μοναδική κόρη ενός ζευγαριού που δεν επισφράγισε ποτέ τον δεσμό του με γάμο. Μάλιστα, ο πατέρας της, με καταγωγή από τα Ιωάννινα, έχει διακόψει προ πολλού επαφές με την Ιωάννα, η οποία προσκολλήθηκε στη μητέρα της. Ως κορίτσι είχε όνειρο να γίνει τραγουδίστρια, αλλά βρέθηκε να σπουδάζει στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, από το οποίο και αποφοίτησε ως δασκάλα. Μόνο που, αντί να προσθέσει το όνομά της στη λίστα των εσαεί αδιόριστων εκπαιδευτικών, γράφτηκε σε μια ιδιωτική σχολή, όπου σπούδασε Σχέδιο Μόδας. Παράλληλα εργάστηκε σε δουλειές όπου τα εμφανισιακά προσόντα εκτιμώνται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα (σερβιτόρα, μπαργούμαν, υποδοχή σε νυχτερινά κέντρα στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξανδρούπολη κ.α.)

Οπως ήταν φυσικό, ο εκάστοτε δεσμός της απασχολούσε αρχικά την τοπική κοινωνία της συμπρωτεύουσας και, μετά το «My Style Rocks», όλη την Ελλάδα. Ο μπασκετμπολίστας Νώντας Παπαντωνίου και ο ποδοσφαιριστής Γιάννης Σιδεράκης ήταν δύο από τους σχετικά διάσημους συντρόφους της.

Στην κόλαση του revenge porn

Οσο η Ιωάννα Τούνη παραμένει επιφυλακτική και αποφεύγει να αποδώσει συγκεκριμένη σκοπιμότητα στον άνθρωπο που την εξέθεσε με το ροζ βίντεο, το κίνητρό του θα παραμένει άγνωστο και ακατανόητο. Αντιθέτως, στην πλειονότητα των θυμάτων εκδικητικού πορνό (ονομάζεται ακόμη πιο ξεκάθαρα και «βιασμός μέσω Διαδικτύου») οι κακοποιοί έχουν πολύ συγκεκριμένα αιτήματα. Και ασκούν αυτό που ο Μανώλης Σφακιανάκης, ο επί 23 χρόνια επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας στην ΕΛ.ΑΣ., γνωστός ως απηνής διώκτης του ηλεκτρονικού εγκλήματος, αποκαλεί «διαδικτυακό εκφοβισμό». Η αυτοκτονία της Λίνας Κοεμτζή είναι η πρώτη στην Ελλάδα και μέχρι στιγμής η μόνη που οφείλεται στο cyber bullying, σχεδόν καθημερινά όμως αναφέρονται παρόμοιες υποθέσεις, οι οποίες απλώς δεν έχουν μοιραία κατάληξη. Κατά τον κ. Σφακιανάκη, τα θύματα είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα νεαρές γυναίκες, ακόμη και κορίτσια, από την ηλικία των 12 ετών και άνω.
95567352_528695701057944_6376686086028616734_n_002

Μια τέτοια περίπτωση ήταν αυτή μιας τελειόφοιτης, η οποία λίγο προτού υποστηρίξει την πτυχιακή της διατριβή, υπέστη εκφοβισμό από τον σύντροφό της. Εκείνος επέμενε να την παρασύρει σε ομαδικό σεξουαλικό όργιο, εκείνη αντιστεκόταν. Ο άνδρας την απείλησε ότι, αν δεν ικανοποιούσε την επιθυμία του, θα έστελνε sex tape στη Σύγκλητο του πανεπιστημίου με υλικό από τις συνευρέσεις του μαζί της. Το οποίο και έπραξε προκαλώντας βαρύ νευρικό κλονισμό στη φοιτήτρια.

Η ΕΛ.ΑΣ. συστήνει σε κάθε άτομο το οποίο υφίσταται διαδικτυακό εκφοβισμό, εκβιασμό με δημοσιοποίηση ιδιωτικού sex tape, φωτογραφιών κ.λπ. να επικοινωνεί αμέσως με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είτε μέσω social media, είτε με ηλεκτρονικό μήνυμα είτε με ένα απλό τηλέφωνο στο 11188.



300 υποθέσεις  «Τούνη» κάθε χρόνο στην Ελλάδα


Εκατοντάδες καταγγελίες στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από ανήλικους και ενήλικους για «σεξουαλικό εξαναγκασμό και εκβιασμό».

Η περίπτωση της πρώην παίκτριας του ριάλιτι μόδας «My Style Rocks» είναι μία από τις χιλιάδες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπο το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στον 13ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, συχνά-πυκνά βρίσκονται γονείς με παιδιά ή ενήλικες που προσπαθούν να σταματήσουν τη διαρροή σεξουαλικού υλικού. Οπως έγινε πριν από λίγες ημέρες, όταν μια γυναίκα επισκέφθηκε το αρμόδιο Τμήμα για να καταγγείλει ότι στα χέρια του πρώην συντρόφου της βρισκόταν υλικό από προσωπικές τους στιγμές με το οποίο την απειλούσε πως αν δεν επιστρέψει και πάλι στην αγκαλιά του, θα το δημοσιοποιούσε. Η γυναίκα κατήγγειλε το περιστατικό και το αρμόδιο τμήμα επιλήφθηκε του θέματος.

Πολλές περιπτώσεις που έχει αντιμετωπίσει το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αφορούν «παράνομους» έρωτες. Οπως εκείνος μιας παντρεμένης γυναίκας όπου ο εραστής της είχε τραβήξει εν αγνοία της φωτογραφίες με προσωπικές στιγμές. Οταν η γυναίκα, η οποία δεν θέλησε να χαλάσει τον γάμο της από τον οποίο έχει και παιδιά, του ζήτησε να χωρίσουν, εκείνος την απειλούσε με τις γυμνές φωτογραφίες. Και σε αυτή την περίπτωση επιλήφθηκε το αρμόδιο Τμήμα των Αρχών.

Πολλές περιπτώσεις έχουν να κάνουν και με ανήλικα παιδιά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γονέων οι οποίοι έσπευσαν στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το γεγονός ότι το 15χρονο κορίτσι τους, το οποίο είχε προβεί σε ερωτική επαφή με το αγόρι του, είχε απαθανατιστεί σε βίντεο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το κορίτσι-θύμα γνώριζε ότι το βιντεοσκοπούσαν, αλλά όταν το βίντεο αυτό έκανε τον γύρο του σχολείου από κινητό σε κινητό, το είπε στους γονείς του, και εκείνοι πήγαν στην Αστυνομία για να σταματήσει η διαρροή.

Οι περιπτώσεις «Τούνη» τείνουν να γίνουν μάστιγα, ενώ το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται «σεξουαλικός εξαναγκασμός και εκβιασμός» και αποτελεί ένα από τα φαινόμενα εγκληματικότητας της ψηφιακής εποχής. Επηρεάζει τόσο τους ενήλικους όσο και τους ανήλικους και διευκολύνεται από την τεχνολογική εξέλιξη και τα smartphones.

Τα στοιχεία του Τμήματος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκαλούν ανησυχία, ενώ πρέπει να προβληματίζουν γονείς αλλά και γενικότερα ενηλίκους. Ετσι, ενώ το 2010 υπήρχαν παγκοσμίως περίπου 3.000 ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου, σήμερα αυτές οι ιστοσελίδες φτάνουν τις 10.000. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χειρίστηκε το 2018 492 υποθέσεις που αφορούσαν διαδικτυακό σεξουαλικό εξαναγκασμό και εκβιασμό ενηλίκων και το 2019 275 υποθέσεις.

Επίσης, το 2019 χειρίστηκε 329 υποθέσεις που αφορούσαν πορνογραφία ανηλίκων μέσω Διαδικτύου και σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων μέσω Διαδικτύου. Στις υποθέσεις αυτές το 39% των θυμάτων ήταν ηλικίας κάτω των 15 ετών και το 61% άνω των 15 ετών, ενώ το 82% των θυμάτων ήταν γυναίκες. Επίσης, το 17% των δραστών ήταν ανήλικοι (ηλικίας από 12 ετών), ενώ το 83% των δραστών ήταν ενήλικοι, ηλικίας από 18 έως 87 ετών, ενώ το 90% αυτών ήταν άντρες.

Ειδήσεις σήμερα:

Θρήνος στην Αιτωλοακαρνανία: «Έσβησε» ξαφνικά στις διακοπές 12χρονο αγόρι

Ιστορική μέρα για Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Εκτοξεύτηκε στον Άρη η πρώτη διαστημική αποστολή

Ζέστη στην Αθήνα με 35άρια - Δείτε τις θερμοκρασίες σε όλες τις περιοχές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης