Τουρισμός: Σήμερα η λίστα των χωρών για τις οποίες ανοίγουν τα σύνορα - Το σχέδιο για ένα «covid-free» καλοκαίρι

venizelos-athens-airport-arthrou

Πότε ανοίγουν τα χερσαία σύνορα - Σε λειτουργία η πλατφόρμα travel.gov.gr για τους τουρίστες -«Πρωτιά» της Ελλάδος ως προς τις αναζητήσεις για διεθνείς πτήσεις - Αγωνία για τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής

Να κατασβέσει όλες τις «εστίες» πιθανής μετάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού επιχειρεί η κυβέρνηση, με τον πήχη της επιτυχούς πρώτης φάσης για την Ελλάδα να στέκεται ψηλά για όλο το κυβερνητικό σχήμα.

Παλεύοντας σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα, υγειονομικές και τουριστικές υποδομές έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβερνητικής προσπάθειας, με τους υπουργούς να «αλώνουν» σχεδόν καθημερινά τα νησιά.

Μετά την επίσκεψη στη Ρόδο και το Καστελόριζο του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, στην Κω βρέθηκε χθες ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, καλωσορίζοντας μαζί με τον φακό της «Bild» την πρώτη πτήση TUI στο νησί τη φετινή, δύσκολη, αλλά «ασφαλή χρονιά», τη στιγμή που στην Λήμνο, τη Σκιάθο και τη Σκύρο βρέθηκε χθες και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ολοκληρώνοντας τις επισκέψεις του στα 18 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας της χώρας απέναντι στην πανδημία ενόψει της κλιμάκωσης του τουριστικού κύματος με επίκεντρο τα ελληνικά νησιά, απασχόλησε χθες και την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των χωρών, από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα από αύριο, 1η Ιουλίου, μετά τις σχετικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο ΕΕ.

Η τελική λίστα των χωρών θα αφορά σε αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές μεταφορές από και προς τρίτες χώρες, γεγονός που εντείνει τις κυβερνητικές προετοιμασίες σε όλα τα επίπεδα.

Ήχος και… φως

Ήδη, άλλωστε από χθες επανεκκίνησαν μια σειρά από επιχειρηματικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, οι οποίες «ακουμπούν» και στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, δηλαδή:

· οι παιδικές κατασκηνώσεις,
· οι κινηματογράφοι δωδεκάμηνης λειτουργίας,
· τα κυλικεία στα θέατρα και τους κινηματογράφους,
· τα καζίνο και τα τελεφερίκ,
· οι πολιτιστικοί σύλλογοι και τα σωματεία

και κυρίως επιτρέπεται στο εξής η διεξαγωγή συνεδρίων, εμπορικών εκθέσεων, συναυλιών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αυξάνοντας τον αριθμό των παρεχόμενων εγχώριων υπηρεσιών, αλλά και τις προσδοκίες για την έκβαση της φετινής τουριστικής περιόδου.

Το κλίμα της συγκρατημένης αισιοδοξίας στο κυβερνητικό επιτελείο ενισχύει και το γεγονός ότι η Ελλάδα «ως προορισμός εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση στον κόσμο σε αναζητήσεις κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα όπως των Financial Times», όπως επισήμανε ο κ. Πέτσας, ανεβάζοντας τις ταχύτητες της προετοιμασίας στο Μέγαρο Μαξίμου για την υποδοχή των πρώτων επισκεπτών.

Στο πλαίσιο αυτό, από αύριο, 1η Ιουλίου:

· θα επιτρέπεται και ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια.
· ανοίγουν οι πύλες εισόδου των Ευζώνων, της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας, των Καστανιών και των Κήπων, αποκαθιστώντας την πλήρη οδική σύνδεση της Ελλάδας με την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.

Στον αντίποδα:

· απαγορευτικό θα ισχύσει μέχρι τις 15 Ιουλίου για τις απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία,
· ενώ για τις τρίτες χώρες (εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης) η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την ΕΕ.

Στις τελικές προπαρασκευαστικές ενέργειες της κυβέρνησης, οι οποίες τέθηκαν χθες επί τάπητος στην ευρεία διυπουργική σύσκεψη συγκαταλέγονται ο τρόπος πραγματοποίησης των στοχευμένων τεστ, τα πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας (προσβάσιμα στο site του Υπουργείου Εξωτερικών), καθώς και τα πρωτόκολλα μεταφοράς στα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία αναφοράς, σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.

Kαι… travel.gov.gr

Χείρα βοηθείας στο ελληνικό καλοκαίρι τείνει και η ψηφιακή τεχνολογία, καθώς προϋπόθεση για την είσοδο στη χώρα αποτελεί η υποχρεωτική συμπλήρωση 48 ώρες πριν, ειδικής φόρμας στην πλατφόρμα https://travel.gov.gr με:

· τα στοιχεία του εισερχόμενου,
· τη χώρα προέλευσης
· και τον τόπο στον οποίο θα διαμείνει στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, αντιμέτωπες με ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα (μετά την πρώτη φάση της πανδημίας) βρίσκονται όλες οι υγειονομικές δομές της χώρας, με το σύνολο των υπηρεσιών τους να βρίσκονται ήδη σε εγρήγορση (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ) από το υπουργείο Υγείας, καθώς παραμένουν οι σημαντικότεροι συντελεστές ισχύος στη μάχη με τον κορωνοϊό το καλοκαίρι.

Με την κυβέρνηση να αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο πόρο κατά της πανδημίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε χθες «δυναμική» όλη τη διαδικασία ανοίγματος, επισημαίνοντας ότι «θα γίνεται διαρκής αξιολόγηση των δεδομένων». «Πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση. Και λάθη και αστοχίες είναι αναπόφευκτα αλλά με καλή συνεργασία και έγκαιρη δράση μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ενημερώθηκε και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την μέγιστη δυνατή ασφάλεια των κατοίκων ιδίως των τουριστικών περιοχών, πέρα από την προετοιμασία για την υποδοχή τουριστών.

Με το βλέμμα στο φθινόπωρο

Με το ελληνικό καλοκαίρι να εξελίσσεται σε μια αποφασιστική μάχη κατά του κορωνοϊού, η εκτίμηση χθες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η πανδημία «απέχει πολύ από το τέλος της», διευρύνει τους σχεδιασμούς του κυβερνητικού επιτελείου και προς άλλα πεδία, με το βλέμμα στραμμένο στο ερχόμενο φθινόπωρο, περιλαμβάνοντας και το κομμάτι της προληπτικής ιατρικής.

«Ως χώρα μπορούμε να είμαστε παράδειγμα όχι μόνο για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για την παγκόσμια συνεισφορά μας στο ερευνητικό κομμάτι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε χθες με την ομάδα Ελλήνων επιστημόνων που ασχολούνται με την έρευνα αντισωμάτων για τη θεραπεία του κορονοϊού. Παρά τις νέες συνθήκες, η έρευνα εξελίσσεται με ταχύτερα βήματα από τον αρχικό προγραμματισμό, με τους επιστήμονες να ενημερώνουν τον Πρωθυπουργό για τα γραφειοκρατικά εμπόδια που πρέπει να αρθούν σε διάφορους τομείς, δεδομένου ότι η εκτέλεση ενός τέτοιου προγράμματος μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Μύδροι Μακρόν για Τουρκία: «Έχει εγκληματική ευθύνη για τη Λιβύη»

Επιγραφή με μήνυμα κατά της γενοκτονίας των Ποντίων κρέμασαν σε άγαλμα του Κεμάλ στην Ουάσινγκτον

Γιάννης Παπαμιχαήλ: Επανεκκίνηση στα 50 του
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (15)

Ωμέγα

πιθανότατα θα πεθάνετε απο την πείνα παρά απο τον ιό

ανοίξαμε

και σας περιμένουμε...

λαθη και αστοχιες θα καμουμε λεει ο κουλης

ααα ναι εε ?? αλλα ο μακακας που θα τον τσιμπισουν γιαιτι δεν εχει το σωστο μπαρκοντε αυτος θα πλερωνει τα προστιμα της μιχαλους εε ?? γνωστο το κολπο τοριστας απο το εξωτερικο σιγα μην του λειπουν τα λεφτα να πλερωσει ενα προστιμο λεμε 1000 με 2000 ευρωπουλα ...

τωρα λεμε εεε ...πχ στην παρο

εκει στην ναουσα που γινοτανε καθε βραδυ της ποπης στα μπαρακια απο τον κοσμο που σερβιραν μπομπες ... που ο ενας ειτανε πανω στο αλλο που τα εστιατορια ειχαν βγαλει τραπεζια μεχρι πανω στις μαουνες ... εκει τωρα θα υπαρχει ταξη και ασφαλεια ??? αχαχαχαχα η λεμε τωρα στο πλοιο στα κυλικεια στους διαδρομους στις τουαλετες που οταν φευγει το καραβι ειναι σε αθλια κατασταση και μετα απο 3 ωρες μυριζουν σκατιλα και το κατουθρο ειναι παντου στο πατωμα ... εκει λεμε θα περναγε η υπηρεσια του χαρδαλια ??? αχαχαχαχα

Παγκόσμια Συνεισφορά

με τους 5 τόνους χλωροκίνης και τα εκατομμύρια εμβόλια για την γρίππη των πτηνών. Τιτάνες της επιστήμης λέμε!

Αλβανός τουρίστας

Ωραία, θα εκτιναχθεί το ΑΕΠ τώρα που έρχονται Αλβανοί , Βούλγαροι και Τούρκοι τουρίστες. Πολλά τρις ευρώ αφήνουν όπως και οι Σκοπιανοί. Καλή δύναμη στο ΑΧΕΠΑ.

Άσε κάτω τις πεταλίδες ρε!

Τις έχετε αφανίσει. Σε λίγο θα φάτε και τα βράχια....

Νωντας

Η μονη χώρα που έχει γυρίσει τις πλάτες της ατους Ελληνες του εξωτερικού. Χώρα καραγκιόζης που απαιτέι απο τους Ελληνες της Βρετανίας να κάνουν τον γύρο της Ευρώπης για να επιστρέψουν στις οικογένειες τους. Κουλη είστε πρώτοι να μας φορολογείτε αλλά τώρα μας κλείνεις την πόρτα, δεν το ξεχνάμε

Πρώτη στις αναζητήσεις

Επειδή αναγκαζουμε κόσμο να αλλάζει τελευταία στιγμή εισιτήρια. Έλληνες κυρίως

Το Μαξίμου ΑΚΟΥΕΙ;;;;;;;;;;;;;

Θα ανοίξουν οι Καστανιές για να έρχονται και......οι...μόνιμοι ..."""τουρίστες"""";;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Photo

Μπράβο στον φωτογράφο. τι μωρό είναι αυτό με τα μαύρα!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης