LIVE

Κορωνοϊός

Ανακηρύχθηκε άγιος ο Μητροπολίτης Εδέσσης Καλλίνικος

Εκκλησια

Ύστερα από απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Την αγιοποίηση του μακαριστού Μητροπολίτη Εδέσσης Καλλίνικου αποφάσισε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σε συνεδρίασή της στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ, που ξεκίνησε χθες υπό την προεδρία του κ. Βαρθολομαίου, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την αγιοκατάταξη του μακαριστού Καλλινίκου, η μνήμη του οποίου θα εορτάζεται στις 8 Αυγούστου.

Στην ίδια συνεδρίαση εξελέγη Επίσκοπος Δαφνουσίας ο Αρχιμανδρίτης Σμάραγδος Καραγιαννίδης και Επίσκοπος Χριστουπόλεως ο Αρχιμανδρίτης Εμμανουήλ Σφιάτκος, με πρόταση του Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετέβη αεροπορικώς, το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής στη Γενεύη, για να προεδρεύσει των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου του τρέχοντος μηνός, οι οποίες, εκτάκτως, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται στις διεθνείς μετακινήσεις λόγω της πανδημίας, θα πραγματοποιηθούν στο Πατριαρχικό Σταυροπήγιο και Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Γενεύη.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του «Ο εν αγίοις Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Καλλίνικος (κατά κόσμον Δημήτριος) Πούλος γεννήθηκε στο χωριό Σιταράλωνα Αγρινίου στις 26 Ιανουαρίου 1919 από ευσεβείς γονείς. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Θερμού με άριστες επιδόσεις και εισήχθη στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρίστευσε στις πτυχιακές εξετάσεις με προοπτικές πανεπιστημιακής προώθησης (1942). Προκειμένου να προσφέρει στην τοπική Εκκλησία εργάσθηκε ως Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας πλησίον του μακαριστού Μητροπολίτου Ιεροθέου μέχρι το 1946 κηρύττοντας παράλληλα στον λαό του Μεσολογγίου.

Εκάρη μοναχός στις 23 Νοεμβρίου 1957 στην Ιερά Μονή Μυρτιάς με το όνομα Καλλίνικος και την επομένη χειροτονήθηκε Διάκονος στον Ι. Μ. Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Μεσολογγίου από τον κατά σάρκα αδελφό του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Κωνσταντίνο. Την 1η Δεκεμβρίου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και προχειρίσθηκε Αρχιμανδρίτης».

Οι εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου ξεκίνησαν χθες και αναμένεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή. Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, ο Παναγιώτατος και τα μέλη της θα έχουν την πρώτη μέρα συνεργασία με όλους τους Μητροπολίτες του Θρόνου στην Ευρώπη, με τους οποίους θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις νέες ποιμαντικές συνθήκες που προξενεί η Πανδημία. Να σημειωθεί ότι η Αγία και Ιερά Σύνοδος δεν μπόρεσε να συγκληθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο λόγω των γνωστών περιορισμών.

Τον Παναγιώτατο συνοδεύουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ικονίου κ. Θεόληπτος και Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιγραμματέας και Υπογραμματέας αυτής, Αρχιμ. κ. Ιωακείμ και Διακ. κ. Γρηγόριος, και ο κ. Παναγιώτης Γραφιαδέλης, εκ των Γραμματέων του Πατριαρχείου. Επίτροπος του Πατριάρχου ορίσθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος.

Ειδήσεις σήμερα: 

Δημοπρατείται άμεσα η επέκταση του φράχτη στον Έβρο κατά 30 χιλιόμετρα

Το protothema στη βάση των ΕΚΑΜ: Δείτε το νέο υπέρ-θωρακισμένο όχημα 12,5 τόνων και αξίας μισού εκατ. ευρω

Επίθεση με βιτριόλι: Πώς ο... ύπνος του ταξιτζή χάλασε το «τέλειο έγκλημα»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (3)

@

2 Ο Άγιος Αθανάσιος (εορτάζει για την Εκκλησία στις 18 Ιανουαρίου). Για τον Άγιο Αθανάσιο υπάρχει ξεχωριστή ανάρτηση εδώ. Ήταν ο ανταγωνιστής του Άρειου στην Αλεξάνδρεια και μεταξύ των οπαδών τους έγιναν φοβερά έκτροπα. Αγνόησε ακόμα και τις εντολές του άλλου άγιου της Εκκλησίας του Μεγάλου Κωνσταντίνου, που είχε καλύτερη άποψη για τον Άρειο και προσπάθησε να τον αποκαταστήσει στην Αλεξάνδρεια, αλλά ο Αθανάσιος δεν κουνήθηκε από την καρέκλα του και απείλησε την Κωνσταντινούπολη με λοιμό, αν δεν άφηνε τα πλοία να μεταφέρουν σιτάρι.

@

Ένας από τους γνωστούς ισχυρισμούς των χριστιανών απολογητών είναι ότι: “Οι χριστιανοί δεν έκαναν καταστροφές, ο ελληνικός πολιτισμός κατέπεσε από μόνος του και αν έγιναν κάποιες ελάχιστες καταστροφές από κάποιους φανατικούς· αυτό έγινε λόγω των διωγμών που υπέστησαν από τους εθνικούς“. Θα δούμε αν ευσταθεί αυτός ο πολύ συχνός ισχυρισμός τους, με βάση τα δικά τους κείμενα που είναι τα συναξάρια των αγίων, από τα οποία θα δούμε αποσπάσματα καταστροφών, όπως και από την ιστορία, τι αναφέρει για όσους από αυτούς τους αγίους, έχουμε ιστορικά στοιχεία.1 Ο Άγιος Θεοδόσιος ο βασιλεύς ο Μέγας (εορτάζει για την Εκκλησία στις 17 Ιανουαρίου). “Ήταν φανατικός χριστιανός, βυζαντινός αυτοκράτορας, ισπανικής καταγωγής. Βαφτίστηκε το 380 στη Θεσσαλονίκη από τον επίσκοπο Αχόλιο. Αναμείχθηκε ενεργά στα διάφορα εκκλησιαστικά ζητήματα. Κάλεσε τη Β’ Οικουμενική Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, καταδίωξε τους ειδωλολάτρες και τους αιρετικούς, δήμευσε τις περιουσίες τους, σταμάτησε τους Ολυμπιακούς αγώνες και ως επίσημη θρησκεία επέβαλε το χριστιανισμό. Το 390 στον ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης σφάχτηκαν με διαταγή του 7.000 άνθρωποι (κατ’ άλλους 15.000), ανεξάρτητα από την ηλικία τους, γιατί μερικές μέρες πριν είχαν στασιάσει κι είχαν σκοτώσει τον Γότθο στρατιωτικό διοικητή της Θεσσαλονίκης, Βουθέριχο. Γι’ αυτή τη θηριωδία, ο επίσκοπος Μεδιολάνων Αμβρόσιος “τιμώρησε” το Θεοδόσιο με με την “οδυνηρή” απαγόρευση να πάει στη Θεία Ευχαριστία για λίγους μήνες!”. σύνδεσμος Δυστυχώς, στην εποχή του έγιναν και οι μεγαλύτερες καταστροφές των ιερών της Ελλάδας. Ο ίδιος μετά την καταδίκη των Μανιχαίων από την Οικουμενική Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης, τους επέβαλε την ποινή του θανάτου και σε όσους δεν δέχονταν τις αποφάσεις της αφαίρεσε το δικαίωμα κληροδοσίας και κληρονομιάς όπως και το δικαίωμα του Ρωμαίου πολίτη, οδηγώντας τους άμεσα στην παρανομία. Επίσης όρισε την ποινή του θανάτου για την ομοφυλοφιλία και αποτέλεσμα αυτού ήταν και η στάση στην Θεσσαλονίκη και η σφαγή του κόσμου, γιατί εξ αιτίας του νόμου αυτού φυλακίστηκε ένα φημισμένος ηνίοχος της Θεσσαλονίκης.

θεσπρωτος

Η βιομηχανία αγιοποιήσεων και προστασιών της Εκκλησίας, κάνει τον κατάλογο των προστατών αγίων και οσίων, εξαιρετικά μακρύ (σχεδόν όλοι, έχουν αναλάβει και μια «εργολαβία», ενώ αρκετοί, περισσότερες της μιας! σε άλλες περιπτώσεις δε, μία προστασία την αναλαμβάνουν πολλοί «προστάτες» άγιοι), γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη την αναφορά σε όλους αυτούς που μας «φυλάνε» και μας προστατεύουν σε κάθε τομέα της ζωής μας. Οι περισσότεροι «προστάτες» άγιοι οφείλουν την ιδιότητα αυτή -του προστάτου- που τους έχει προσάψει η Εκκλησία, σε κάποια ενασχόληση ή επάγγελμα που άσκησαν κατά την διάρκεια του βίου τους, ή και σε άσχετα γεγονότα που συνδέθηκαν με την «αγιότητά» τους και τα οποία επί τα πλείστα υπερβαίνουν τα όρια της φαιδρότητας και της ακατάσχετης τερατολογίας. Όσιος Αγάπιος – Προστάτης των δραπετών Ήταν μοναχός από το Άγιο Όρος, της περιοχής Βατοπεδίου. Ο όσιος ασκήτευε όταν Αγαρηνοί πειρατές τον συνέλαβαν και τον πούλησαν σκλάβο σε έναν πλούσιο συμπατριώτη τους. Ο Όσιος πέρασε πολύ άσχημα στην σκλαβιά του. Ήταν αλυσοδεμένος συνεχώς και ο κύριός του τον χρησιμοποιούσε σε πολύ βαριές δουλειές. Κάποια στιγμή ο Όσιος κατάφερε να δραπετεύσει. Επέστρεψε στο Άγιο Όρος και πήγε να βρει τον Γέροντα που είχε για Πνευματικό. Ο Γέροντας τον μάλωσε που δραπέτευσε και του είπε πως πρέπει να επιστρέψει στον κύριό του. Ο Αγάπιος ξαναγύρισε στον Αγαρηνό, του διηγήθηκε τα πάντα και του ζήτησε συγγνώμη που δραπέτευσε. Ο Αγαρηνός και οι δύο υιοί του θαύμασαν την υπακοή του Αγάπιου και αφού του έδωσαν την ελευθερία του, του ζήτησαν να τους πάρει μαζί του στο Άγιο Όρος ως συνοδεία. Οι Αγαρηνοί βαπτίσθηκαν και μόνασαν μαζί με τον Αγάπιο. [Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να μην νομίσετε ότι μόνο στην τηλεόραση γίνονται αυτά].2 . Απόστολος Ονήσιμος – Προστάτης των φυλακισμένων Ο Ονήσιμος ήταν δούλος ενός χριστιανού άρχοντα, του Φιλήμονα. Απέδρασε όμως από αυτόν και πήγε στην Ρώμη. Εκεί συνάντησε τον Απόστολο Παύλο, που τον δίδαξε, τον βάπτισε χριστιανό και τον έστειλε πίσω στον Φιλήμονα όχι σαν δούλο, αλλά ως φίλο και αδελφό. [Όπως καταλάβετε, μιλάμε για την μετουσίωση του πνεύματος της αγάπης: χριστιανοί=ελεύθεροι, εθνικοί=δούλοι]

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης