ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Από 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου η επιδότηση της εκ περιτροπής εργασίας

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Από 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου η επιδότηση της εκ περιτροπής εργασίας

«Ενεργοποίηση» εποχικών ανάλογα με την πληρότητα των ξενοδοχείων- Πόσα θα χάσει ο μισθωτός από αμοιβή και επιδόματα- Οι εισφορές θα υπολογίζονται πλέον επί τον 534 ευρώ-  Με τι επιβαρύνεται το κράτος και με τι ο εργοδότης

hotels_b
Με μεικτά σχήματα που συνδυάζουν την παράταση της αναστολής της σύμβασης και την ένταξη στο μηχανισμό ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ αναμένεται να λειτουργήσουν το καλοκαίρι οι επιχειρήσεις σύμφωνα με τις επιλογές που δίνει η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας.

Οι εργοδότες μπορούν να κάνουν χρήση της παράτασης αναστολής σε συνδυασμό με το μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» που προβλέπει μείωση του χρόνου εργασίας κατά 50% σε εβδομαδιαία βάση και αναπλήρωση από το κράτος του κομμένου μισθού. Ο μηχανισμός θα είναι ενεργός από 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου και οι επιχειρήσεις μπορούν να εντάξουν το σύνολο η μέρος του προσωπικού τους.

Θα ισχύσει ρήτρα πληρότητας

Ρήτρα πληρότητας θα ισχύσει για την υποχρέωση επαναπρόσληψης των εποχικών υπαλλήλων στα ξενοδοχεία που επαναλειτουργούν. Δηλαδή οι υπάλληλοι θα «ενεργοποιούνται» μετά την επιστροφή από την αναστολή με βάση την πληρότητα του καταλύματος ως εξής :

  • Με τη συμπλήρωση 20% της πληρότητας, οριστική ανάκληση της αναστολής τουλάχιστον του 1/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων,
  • με τη συμπλήρωση 50% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής τουλάχιστον του 2/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων,
  • με τη συμπλήρωση 80% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής όλων των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων,
Με ποιο πρόγραμμα συνδυάζεται η αναστολή

Η αναστολή μπορεί να συνδυαστεί με το πρόγραμμα «μισή δουλειά – μισός μισθός – μερική αναπλήρωση από το κράτος» β. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων.

Όσοι εποχικοί δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Παράταση αναστολής

Κλείσιμο
Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους τουρισμού, εστίασης, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού μπορούν να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή να θέσουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα τριάντα 30 ημερών και πάντως όχι πέραν της 31.7.2020. Το ίδιο ακριβώς πλαίσιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις εστίασης αλλά μόνο μέχρι της 30ης Ιουνίου 2020. Ως εκ τούτου καταργείται το καθεστώς προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας που ισχύει έως 31 Μαίου.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού ορίζεται στο πόσο των πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων (534) ευρώ για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας και επί του ποσού αυτού υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου. Για τις νέες 30 ημέρες της αναστολής δηλαδή οι εισφορές δεν υπολογίζονται με βάση τον αρχικό ονομαστικό μισθό όπως συνέβαινε τους προηγούμενους μήνες.

Όσοι κάνουν χρήση του μέτρου έχουν υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας για 30 μέρες ακόμα.

Μηχανισμός ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Όσον αφορά στην αμοιβή, τα επιδόματα και τις ασφαλιστικές εισφορές, το κράτος θα επιδοτεί το 60% της απώλειας του εισοδήματος επί των καθαρών αποδοχών. Επίσης θα καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020 επί του ποσού της κρατικής επιδότησης. Για παράδειγμα αν ο αρχικός καθαρός μισθός είναι 1.000 ευρώ ο εργοδότης καταβάλλει τα 500 και το κράτος τα 300. Ο εργαζόμενος παίρνει συνολικά 800 ευρώ και χάνει 200. Απώλειες θα έχει και από το δώρο Χριστουγέννων καθώς θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αποδοχές. Το επίδομα αδείας θα το πάρει ολόκληρο αν δεν εντάχθηκε σε αναστολή ή άλλα εναλλακτικά σχήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εφόσον έχει συμπληρώσει ένα έτος εργασίας.

Οι ασφαλιστικές εισφορές, που αντιστοιχούν στο ποσό της οικονομικής ενίσχυσης, δεν καλύπτονται από τον μηχανισμό και επιβαρύνουν τον εργοδότη. Οι επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση κάλυψης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών, υπολογιζομένων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό και για το χρονικό διάστημα ένταξης καθενός σε αυτόν. Ο εργοδότης καλύπτει επίσης τις εισφορές για το επίδομα αδείας, καθώς και για το δώρο Χριστουγέννων έτους 2020.

Ως όριο ασφαλείας τίθεται το κατώτατος μισθός των 650 ευρώ. Δηλαδή σε περίπτωση που οι καθαρές αποδοχές, μετά την ανωτέρω προσαρμογή, υπολείπονται του καθαρού νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, η διαφορά αναπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο μηχανισμός αφορά μόνο όσους εργάζονται με σύμβαση πλήρους απασχόλησης κατά την χρονική στιγμή που η τροπολογία θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις εργοδότες κάνουν χρήση του εν λόγω μέτρου.

Απαγόρευση απολύσεων

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που κάνουν χρήση του μηχανισμού υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Υποχρεούνται δε να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς των εργαζομένων αυτών για όσο χρονικό διάστημα εντάσσεται ο καθένας από αυτούς στον μηχανισμό.

Δικαίωμα συμμετοχής στον μηχανισμό έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) με την προυπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών ΦΠΑ σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στη ρύθμιση και το είδος των φορολογικών βιβλίων.

Ειδικές διατάξεις ισχύουν για τους εργαζόμενους στις αερομεταφορές και τους εποχικούς στον τουρισμό.

Τι προβλέπει η τροπολογία για τους εποχικά εργαζόμενους

Οι εργοδότες-επιχειρήσεις που επαναπροσέλαβαν εργαζομένους, οι οποίοι απασχολήθηκαν κατά το έτος 2019 με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας, κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2020, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 1346/1983, σε συνδυασμό με τους όρους κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που είναι σε ισχύ, έχουν δικαίωμα από 1.6.2020 έως 30.9.2020 να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησής τους.

Το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων. Οι εποχικά εργαζόμενοι σε αναστολή εισπράττουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού που είναι 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής, δηλαδή 534 ευρώ για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας. Προσοχή, οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου υπολογίζονται επί του ποσού αυτού.

Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων επιχειρήσεων-εργοδοτών που δεν θα επαναλειτουργήσουν, τίθενται σε αναστολή και οι εν λόγω εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να ανακαλέσουν οριστικά την αναστολή συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων, με βάση το ποσοστό πληρότητας για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων της επιχείρησης, σταδιακά ως εξής:

  • με τη συμπλήρωση 20% της πληρότητας, οριστική ανάκληση της αναστολής τουλάχιστον του 1/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων,
  • με τη συμπλήρωση 50% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής τουλάχιστον του 2/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων,
  • με τη συμπλήρωση 80% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής όλων των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων,


Οι επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα να υπαγάγουν στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» τους εργαζόμενους, των οποίων η αναστολή των συμβάσεων εργασίας έχει ανακληθεί οριστικά.

Οι επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα να εφαρμόζουν συνδυαστικά τα μέτρα μέχρι τις 30.9.2020.

Στα 534 ευρώ μηνιαίως η αποζημίωση ειδικού σκοπού

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού ορίζεται στο πόσο των πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων (534) ευρώ για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας και επί του ποσού αυτού υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που κάνουν χρήση των ρυθμίσεων υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Εποχικοί χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης

Εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, που απασχολήθηκαν κατά το έτος 2019, με πλήρη ή μερική απασχόληση, για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης κατά τις ισχύουσες διατάξεις και οι οποίοι έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας, διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών, κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020, είναι δικαιούχοι μηνιαίας έκτακτης αποζημίωσης ποσού ίσου προς το τελευταίο μηνιαίο επίδομα ανεργίας που έλαβαν.

Η έκτακτη αυτή αποζημίωση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 (Α΄152), δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.

Η αποζημίωση καταβάλλεται μηνιαία για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2020, εφόσον οι ανωτέρω δικαιούχοι παραμείνουν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για το αντίστοιχο διάστημα.

Κίνητρο για πρόσληψη με μερική απασχόληση

Οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων οι οποίοι έχουν προσληφθεί ή θα προσληφθούν έως τις 30.9.2020 με μερική απασχόληση, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το διάστημα από 1ης.6.2020 έως 30.9.2020

Μειωμένο ωράριο χωρίς μείωση μισθού για τους γονείς

Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας προβλέπει επίσης τη δυνατότητα χρήσης μειωμένου ωραρίου εργασίας από γονείς στον ιδιωτικό τομέα ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο. 

Σύμφωνα με την τροπολογία, κατ’ εξαίρεση των κείμενων διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας, οι εργαζόμενοι γονείς που ήταν δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού (με παιδιά μαθητές έως και την Γ Γυμνασίου) μπορούν, μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2019-2020, με αίτησή τους και κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη, να εργασθούν με μείωση των ωρών του ημερήσιου συμβατικού τους ωραρίου, μέχρι και 25%, χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών τους. Στην περίπτωση αυτή απασχολούνται πέραν του ωραρίου τους σε άλλες εργάσιμες ημέρες σε χρόνο που συμφωνείται μεταξύ των μερών, κατά ώρες αντίστοιχες των ως άνω ωρών μείωσης του ωραρίου εργασίας τους, χωρίς επιπλέον αμοιβή υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης.

Η διευκόλυνση χορηγείται ανεξάρτητα ή συμπληρωματικά της άδειας ειδικού σκοπού.
Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση με βιτριόλι: Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την αποκάλυψη της ταυτότητας της μασκοφόρου

Υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ: Είχαν καταγγείλει 18 φορές για υπερβολική βία τον αστυνομικό που τον έπνιξε με το γόνατό του

Επιμένει το «φθινόπωρο» με βροχές και σποραδικές καταιγίδες και το Σαββατοκύριακο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης