Μύκονος: Οι Αραβες πήγαν τα Ματογιάννια στην Ανω Μερά

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
mykonos-arthrou

Γιατί το Συμβούλιο της Επικρατείας παρέκαμψε την αρνητική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου - Ποιοι είναι οι επενδυτές και με ποια μεγάλη ξενοδοχειακή αλυσίδα συζητούν για να το αναλάβει

Μια μικρή Μύκονο μέσα στη Μύκονο με την κωδική ονομασία «The Mykonos Project» ετοιμάζεται να χτίσει εταιρεία αραβικών συμφερόντων στην αδόμητη περιοχή Καραπέτης της Άνω Μεράς, η οποία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και χωρίζει τις γνωστές παραλίες Ελιά και Καλό Λιβάδι.

Πρόκειται για επένδυση ύψους 50,85 εκατ. ευρώ, η οποία, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, αποσκοπεί στην κατασκευή ενός ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος υψηλής ποιότητας και αισθητικής, εναρμονισμένου στα ιδιαίτερα φυσικά και ανθρωπογενή χαρακτηριστικά της Μυκόνου, που θα αναβαθμίσει τουριστικά το νησί και θα αποτελέσει υπόδειγμα για μελλοντικές επενδύσεις. Ταυτόχρονα, θα παρέχει στους επισκέπτες του όλες εκείνες τις ανέσεις και υπηρεσίες που θεωρούνται ιδανικές για φιλοξενούμενους με υψηλό οικονομικό επίπεδο.

Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, το οποίο όμως διχάζει τους κατοίκους του νησιού και κατ’ επέκταση το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου, το οποίο γνωμοδότησε αρνητικά για την πραγματοποίησή του έως ότου αποφασιστεί το μοντέλο ανάπτυξης σε σχέση με τις στρατηγικές επενδύσεις στο νησί μετά από διαβούλευση.

Υστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, όπου οι υπεύθυνοι της εταιρείας αραβικών συμφερόντων παρουσίασαν με κάθε λεπτομέρεια το έργο, όπως και τον σχεδιασμό γα την πραγματοποίησή του, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου εμφανίστηκαν διστακτικά ως προς την έγκρισή του, με το σκεπτικό ότι η υλοποίησή του δύναται να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης της Μυκόνου.
f4

Εκφράστηκαν επιφυλάξεις κυρίως ως προς την κατασκευή ιδιωτικής μαρίνας 300 τ.μ. που προβλέπεται σύμφωνα με τη μελέτη, αλλά και την προσβασιμότητα τόσο στο σημείο της επένδυσης όσο και στην ακτή για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της. Ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς είχε ζητήσει μετά το τέλος της συνεδρίασης απ’ όλους τους θεσμικούς φορείς σε κεντρικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο «να σεβαστούν και να στηρίξουν τις αποφάσεις μας και το δικαίωμα να αποφασίζουμε για τις ζωές μας».

Ωστόσο, η αρνητική γνωμοδότηση του Δ.Σ. δεν έκαμψε τους επενδυτές, αντιθέτως, καθώς απευθύνθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η απόφαση του ΣτΕ

Με τη διαδικασία της στρατηγικής επένδυσης διαβιβάστηκε στο ΣτΕ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης» καθώς, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι στρατηγικές επενδύσεις επιφέρουν ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα σημαντικής έντασης στη συνολική εθνική οικονομία και προάγουν την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

Τελικά το Ε' Τμήμα του ΣτΕ έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και πλέον η υλοποίηση του έργου αναμένεται να προχωρήσει κανονικά, με κάποιες παρεμβάσεις ως προς τον αριθμό των επιτρεπόμενων κλινών ανά στρέμμα και την τήρηση των αποστάσεων από τη γραμμή του αιγιαλού.

Σαν τη Χώρα

Σύμφωνα με τη μελέτη σχεδιασμού και υλοποίησης του «The Mykonos Project», η κεντρική ιδέα αφορά στην τοποθέτηση των δωματίων του ξενοδοχειακού συγκροτήματος σε διατάξεις που να δημιουργούν μικρές γειτονιές, όπως αυτές της Χώρας της Μυκόνου, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δώσουν στον ένοικο την αίσθηση ότι διαμένει έστω και για λίγες ημέρες σε έναν παραδοσιακό κυκλαδίτικο οικισμό, που διαθέτει ωστόσο ανέσεις κατηγορίας 5 αστέρων.

Η σύνδεση των δωματίων μεταξύ τους, αλλά και με το εστιατόριο, το κτίριο εισόδου, το καφενείο και τους χώρους πρωινού και εστιατορίων, καθώς και το spa και όλες τις άλλες λειτουργίες, θα γίνεται μέσα από μικρά σοκάκια, ικανού πλάτους για να διέρχονται μικρά ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Τα σοκάκια θα ποικίλουν σε διαστάσεις και, κατά θέσεις, θα παρουσιάζουν διαπλατύνσεις, σχηματίζοντας μικρές πλατείες. Σύμφωνα με τη μελέτη, κάθε γειτονιά μπορεί να ειπωθεί ότι θα έχει και την πλατεία της.
f3
f2

Επιπλέον, σκάλες που θα καταλήγουν στα στενά, θα οδηγούν σε δωμάτια πάνω από το επίπεδο του δρόμου. Τα δρομάκια αυτά θα είναι κατασκευασμένα με πλάκες πέτρινες, όπως είναι φτιαγμένα και τα σοκάκια της Μυκόνου. Εχει προβλεφθεί να υπάρχει και ένας φαρδύτερος δρόμος που θα καταλήγει στο καταφύγιο τουριστικών σκαφών και τον καλωδιοκίνητο επικλινή σιδηρόδρομο (τελεφερίκ) για τη μεταφορά των απαραίτητων αντικειμένων και αγαθών.

Γενικά, στα σοκάκια όπου βρίσκονται οι είσοδοι των δωματίων θα κυριαρχεί η αίσθηση του ημιδημόσιου και του κοινόχρηστου, όπως ακριβώς και στους παραδοσιακούς οικισμούς. Αντιθέτως, οι αυλές των δωματίων ως προς τη θέα θα είναι πλήρως ιδιωτικές και οπτικά αποκομμένες από τις διπλανές.

Σημειώνεται ότι τα μεγέθη των κτιρίων έχουν αναφορά στις διαστάσεις των παραδοσιακών σπιτιών και στην πυκνότητά τους στον παραδοσιακό οικισμό του νησιού. Κάποια κτίρια ωστόσο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος έχουν βαρύνουσα σημασία - και αυτό αποτυπώνεται τόσο στη μορφή όσο και στο μέγεθός τους.

Οπως και στη Χώρα της Μυκόνου, κάποια κτίρια (δημαρχείο, σχολείο), αλλά και το ξενοδοχείο, κτίρια δηλαδή που στεγάζουν ιδιαίτερες λειτουργίες, όπως τα εστιατόρια, το spa και το καφενείο, θα ξεχωρίζουν. Σε αυτά εντάσσονται κάποια χαρακτηριστικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, όπως οι καμάρες και άλλα που χρησιμοποιούνται στο νησί.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρεται στη μελέτη, ο σχεδιασμός χρησιμοποιεί αναφορές από την τοπική αρχιτεκτονική, αλλά δεν μένει σε μια στείρα αντιγραφή προς όφελος της δημιουργίας μιας τουριστικής γραφικότητας.

Ειδικότερα, η επένδυση περιλαμβάνει τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων, δυναμικότητας 192 κλινών, με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης, κέντρου ευεξίας, πολυχώρο εκδηλώσεων και καταστήματα, αλλά και μαρίνα για τα πολυτελή γιοτ. Η μαρίνα με τις βασικές κτιριακές υποδομές θα έχει εμβαδόν 300 τ.μ. και τις απαραίτητες παροχές και εξυπηρετήσεις ύδατος, ρεύματος, τηλεφώνου, Διαδικτύου, καυσίμων, περισυλλογής καταλοίπων και απορριμάτων, πυρόσβεσης κ.λπ.

Ποιοι είναι οι επενδυτές

Η ξενοδοχειακή επένδυση προχωρά υπό τη σκέπη της αραβικών συμφερόντων κοινοπραξίας AGC Equity Partners, μέσω της Blue Iris Α.Ε. που στηρίζεται σε δύο ισχυρά funds του Αμπού Ντάμπι και του Κουβέιτ, αλλά και σε ισχυρές οικογένειες της Μέσης Ανατολής. Η συγκεκριμένη εταιρεία εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2013, όταν αγόρασε έναντι 600 εκατ. ευρώ τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης. Η AGC Equity Partners είναι αραβικών συμφερόντων, που πραγματοποιεί επενδύσεις στο real estate και τα hedge funds.
f5

Επισημαίνεται ότι τον Μάιο του 2012 πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη επένδυση ως εταιρεία της Μέσης Ανατολής στη Ρωσία, αγοράζοντας αντί 625 εκατ. ευρώ από την κρατική ρωσική ενεργειακή Inter RAO το μερίδιό της στην Enel OGK. Επικεφαλής της AGC είναι ένα πρώην στέλεχος της κρατικής εταιρείας επενδύσεων του Κουβέιτ, ο Walid Abu-Suud.

Εχει κάνει σπουδές οικονομικών στο Χάρβαρντ και επί χρόνια στο Κουβέιτ διαχειρίστηκε κεφάλαια ύψους 14 δισ. δολαρίων της Kuwait Petroleum Corporation - KPC. Εργάστηκε επίσης στην JP Morgan.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη ξενοδοχειακή αλυσίδα «Four Seasons» θεωρείται ως επικρατέστερη προκειμένου να βάλει τη σφραγίδα της στο μεγάλο αυτό έργο, αν και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξουν κι άλλες μεγάλες αλυσίδες που θα ενδιαφερθούν για να τρέξουν την επένδυση μόλις οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την υλοποίησή της.

Ειδήσεις σήμερα

Δημοσκόπηση MRB: Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη με υπερκομματική αποδοχή

Σταμάτης Κραουνάκης: Πώς την πάτησε με τα «δικαιώματα»

Μειώσεις ΦΠΑ, εκπτώσεις φόρων, ενίσχυση της ρευστότητας, στήριξη της εργασίας ανακοινώνει σήμερα ο Μητσοτάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (19)

Ο κύκλος τού χρήματος

Μετά την ολοκλήρωση του έργου από τους αραβες τα λεφτά θα πηγαίνουν στους αραβες....

Long John

ΑΝ Η AGC ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΥΚΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΟΣΙΜΟΥ ΥΔΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙς ΑΝΑΓΚΕς ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΠΙΘΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΗΨΕΙ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ..... ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΓΝΩΜΕς ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ Η ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ,,,,,

σχολιάζει ο κάθε μη σχετικός

εγώ που μένω στα Άνω Μερά σας ξεκαθαρίζω ότι όλοι παρακαλάνε να γίνει το πρότζεκτ γιατί θα φέρει εύπορους τουρίστες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο νησί κι όχι το κλασσικό Ιούλιο και Αύγουστο. Αντιδρούν τρεις ξενοδόχοι και οι υποστηρικτές τους. Η περιοχή αυτή είναι τέρμα Θεού κι αδόμητη παντελώς, κανένας δεν ενοχλείται. Άντε να μην γίνει κι αυτή η επένδυση και μετά να λέμε έχει πείνα και δεν έχουμε εισπράξεις κι άλλα ωραία

τραλαλα

Αναβαθμισμενα γκαρσονακια και βαλιτσοκουβαλητες με σαρικια στο κεφαλι !!! Δωστε τα ολα σαν να ειναι ξενα !!! Καλοφαγωτα και εσεις Αγαρινα σκυλια ,εχουμε πλυνει τον ποπο μας και σας περιμενουμε.

Tourist Brutality

Ο τουρισμος ειναι σκετη π0ρνεια με την Ελλαδα να κανει πιατσα, καλο ξεπουλημα

Ανωμερίτης

Όπως βλέπετε, η Μύκονος προσελκύει κορυφαίες επενδύσεις, λόγω του πανίσχυρου brand που έχει διαμορφώσει, με αποκορύφωση τα τελευταία χρόνια, όπου σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Το νησί κατάφερε να συμπεριλαμβάνεται στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως και πρέπει να αποτελεί παράδειγμα. Δρομολογούνται και νέες επενδύσεις, όπου αντίστοιχες δεν έχουν υπάρξει.

Stamos

Τι ειδους μεγαλη επενδυση ειναι αυτη με 50 εκ ευρω. Μας δουλευουν.

Σαουδαραπας

Θα σου κοψω μια επιταγη με τον πρωτο αριθμο και εσυ θα συμπληρωσεις οσα μηδενικα θες....

και όμως

50 ήταν οι μίζες, και όχι στο Δ.Σ.

όποιος

έλληνας θέλει να πάει στον καραπέτη, ας ξεσκονίσει το διαβατήριό του

Να βυθιστεί το μπουρδελονησι...

Με τους άραβες, τις βιζιτουδες και κάθε παράσιτο που κουβαλιεται και μαγαριζει τα πάντα! Στα τσακιδια....

Δημήτριος Υψηλαντοπουλος

Η φράση ανθρωπογενη χαρακτηριστικά με δόμηση εκτός σχεδίου; Γράφετε σοβαρά; Ανάπτυξη είναι τουρισμός με ασπρόμαυρα ένσημα και στρινγκ σαγανάκι στον καυτό ήλιο; Η εποχή γοργόνες και μάγκες τελείωσε. Χωρίς εθνικό κτηματολόγιο και βιομηχανία, είμαστε καταδικασμενοι να είμαστε με το δίσκο στο χέρι και με την παραμάνα για τα έμπειρα γκαρσόνια. Άρθρο κατεψυγμένο χταπόδι... +ο επισκοπος Βλαχομπογδανιας και έξαρχος Ρότερνταμ Δημήτριος Υψηλαντοπουλος κατά κόσμον Χρήστος Γατος

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης