LIVE

Κορωνοϊός

Αγωνία για τη γιάφκα με τα εκρηκτικά

Suspense about the hideout with the explosives

Τα παρεπόμενα, το παρασκήνιο, οι ομοιότητες και οι διαφορές με τις δίκες 17 Νοέμβρη και ΕΛΑ χτες στον Κορυδαλλό

Το ενδεχόμενο να δοθούν στη δημοσιότητα τα πλαστά δελτία ταυτότητας που βρέθηκαν στα διαμερίσματα του Βύρωνα και του Ταύρου, προκειμένου να συγκεντρωθούν πληροφορίες για άλλα ύποπτα σπίτια εξετάζει η Αντιτρομοκρατική.

Θεωρείται βέβαιο ότι η κεντρική γιάφκα της ομάδας των τεσσάρων δεν έχει εντοπιστεί και με δεδομένο ότι υπάρχουν και άλλα ασύλληπτα μέλη, τότε η βασική προτεραιότητα είναι να εντοπιστεί το διαμέρισμα με τα εκρηκτικά, καθώς ο φόβος ενός νέου χτυπήματος είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

«Όσο η γιάφκα με τα εκρηκτικά δεν βρίσκεται, τόσο παραμένει ανοικτό το σενάριο μιας νέας επίθεσης» λέει στο protothema.gr αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής και προσθέτει: «Η πρώτη μέρα της δίκης έδειξε ότι η κατάσταση είναι αρκετά τεταμένη και οι αρχές πρέπει να είμαι ιδιαίτερα προσεκτικές σε όλες τις ενέργειες και το σχεδιασμό για την αποτροπή ενδεχόμενου χτυπήματος».

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έκαναν και δέχτηκαν  τα τέσσερα κινητά των συλληφθέντων δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, γεγονός που δυσκολεύει τις έρευνες της Αστυνομίας.

«Αν δούμε με ποιους μιλούσαν μέσω των τηλεφώνων οι τέσσερις, τότε μπορούμε να κάνουμε μια ακτινογραφία της συγκεκριμένης ομάδας που δρούσε στη Θεσσαλονίκη» τονίζει αξιωματικός της Ασφάλειας και συμπληρώνει: «Τα εγκληματολογικά εργαστήρια δουλεύουν πυρετωδώς για την αξιοποίηση όλων των στοιχείων που βρέθηκαν τόσο στο διαμέρισμα του Βύρωνα, όσο και του Ταύρου. Όμως αυτό θα διαρκέσει πολύ».

Την ίδια ώρα, άφαντοι παραμένουν οι δύο άνδρες που αναζητά η Αντιτρομοκρατική και οι οποίοι φέρονται να είχαν συχνές επαφές με τους τέσσερις συλληφθέντες. Τα δύο αυτά πρόσωπα ηλικίας 35-40 ετών (ο ένας έπαιζε το ρόλο του συνδέσμου με τις άλλες οργανώσεις και ο άλλος του στρατολόγου) έχουν εξαφανιστεί και οι αστυνομικοί, μέσω των στοιχείων που βρέθηκαν στα σπίτια, αλλά και των κλήσεων, προσπαθούν να φθάσουν στα ίχνη τους.

Εντύπωση προκάλεσαν στους αστυνομικούς οι πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει οι τέσσερις συλληφθέντες για δικαστές κυρίως της Θεσσαλονίκης. Φαίνεται ότι τους παρακολουθούσαν για καιρό και είχαν «ακτινογραφήσει» την καθημερινότητα τους. Γνώριζαν πού κινούνται, τα δρομολόγια τους, ακόμη και αν διέθεταν ή όχι φρουρά.

«Το πιο πιθανό είναι να σχεδίαζαν επιθέσεις σε βάρος δικαστικών λειτουργών. Για αυτό και το κύριο βάρος στο σχεδιασμό μέτρων φύλαξης που παίρνουμε, ρίχνεται σε δικαστικούς στόχους» τονίζει «πηγή» από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.  

Στον Κορυδαλλό


Πολλές ομοιότητες αλλά και χαοτικές διαφορές με τις δίκες για τις υποθέσεις της  «17Ν» και του «ΕΛΑ», παρουσιάζει η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», που ξεκίνησε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλου.

Στο εδώλιο κάθονται εννέα κατηγορούμενοι ηλικίας από 23  έως 30 ετών, εκ των οποίων οι έξι είναι προσωρινά κρατούμενοι και οι υπόλοιποι τρεις έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Οι έξι προσωρινά κρατούμενοι είναι οι: Χαρίλαος Χατζιμεχαλάκης, Γιώργος Καραγιαννίδης, Αλέξανδρος Μητρούσιας, Παναγιώτης Μασούρας, Παναγιώτης Αργυρού και Κωνσταντίνα Καρακατσάνη.

Οι τρεις ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους είναι οι: Μανώλης Γιόσπας, Νίκος Βογιατζάκης και Ερρίκος Ράλλης.
Μαζί τους δικάζονται και τέσσερα ακόμη άτομα, τα οποία  καταζητούνται από τις αρχές. Πρόκειται για τους Χρήστο Τσάκαλο, Νταμιάνο Μπολάνο και τα αδέλφια Γιώργο και Μιχάλη Νικολόπουλο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δεκατρείς βαρύνονται με τα αδικήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών. Η δικογραφία αφορά και τις βομβιστικές ενέργειες της οργάνωσης, στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Π. Χηνοφώτη, στο γραφείο της υπουργού -τότε βουλευτού- κ. Λούκας Κατσέλη και στον εξωτερικό χώρο γραφείων του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

«Ένταση χωρίς προηγούμενο»


Με την έναρξη της διαδικασίας η ατμόσφαιρα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Κορυδαλλού ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη, με το σύνολο των κατηγορουμένων να λαμβάνουν τον λόγο και να ζητούν την αποχώρηση από την αίθουσα αστυνομικών- που σύμφωνα με τα λεγόμενα τους - παρακολουθούσαν τη δίκη με πολιτικά. Επίσης, ζητούσαν και απλή επίδειξη ταυτότητας για όσους προσέρχονταν στο δικαστήριο και όχι παρακράτησή της από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στις πύλες των φυλακών.

Να σημειωθεί ότι λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της δίκης, η οργάνωση με προκήρυξή της με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη για την έκρηξη στα  διοικητικά δικαστήρια, απείλησε τα μέλη του δικαστηρίου που σήμερα δικάζουν τους 13 κατηγορούμενους.

Η  ένταση που επικρατούσε στην αίθουσα αλλά και η στάση που επιφύλαξε μερίδα των κατηγορουμένων στην έδρα, μπορεί να αποτυπωθεί στα όσα είπε απευθυνόμενος προς την πρόεδρο του δικαστηρίου ο  κατηγορούμενος Χ. Χατζημιχέλάκης, όταν εκείνη ζήτησε από το παρευρισκόμενες στο ακροατήριο να μην κάνουν διάφορες χειρονομίες. Ο Χ. Χατζημιχελάκης απευθυνόμενος προς την πρόεδρο είπε: «Σοβαρά; Ξεφτιλισμένη δίκασε τότε άδεια αίθουσα». Το δικαστήριο αμέσως διέκοψε για να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα.

Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, φίλοι και γνωστοί των κατηγορουμένων που βρίσκονταν μέσα στη δικαστική αίθουσα, συνεχώς παρενέβαιναν ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία, είτε για να διαμαρτυρηθούν, είτε για να σχολιάσουν τα λεγόμενα των παραγόντων της δίκης!

Η πρόεδρος του δικαστηρίου με την έναρξη της διαδικασίας έδειξε ότι προσπάθησε να κρατήσει κάποιες ισορροπίες, αλλά όταν λίγο αργότερα οι κατηγορούμενοι αποχώρησαν από τη δίκη διαμαρτυρόμενοι για την παρακράτηση των ταυτοτήτων όσων έμπαιναν στην αίθουσα, εμφανίστηκε πιο διαλλακτική σε μια προσπάθεια προφανώς να πέσουν οι τόνοι.

Μέτρα και ενστάσεις

Τα μέτρα ασφαλείας μέσα αλλά και γύρω - γύρω από τις φυλακές ήταν δρακόντεια και θύμιζαν την εικόνα που παρουσίαζε η περιοχή γύρω από τις φυλακές όταν δικάζονταν  οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην «17Ν» και τον «ΕΛΑ». Αλλά και μέσα στο δικαστήριο αστυνομικοί είχαν κυριολεκτικά ...περικυκλώσει τους κατηγορουμένους που έμπαιναν στην αίθουσα με χειροπέδες αλλά στη συνέχεια οι αστυνομικοί τις αφαιρούσαν.

Φίλοι και συγγενείς των κατηγορουμένων που βρίσκονταν στο δικαστήριο τους φώναζαν συνεχώς «δυνατά» και τους εμψύχωναν ενώ σε κάθε ευκαιρία φώναζαν συνθήματα του τύπου «ΕΣ -ΕΣ μπάτσοι - δικαστές» και «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ όλα τα κελιά».

Από την πλευρά των συνηγόρων της υπεράσπισης, έπεσαν «βροχή» οι ενστάσεις για διαδικαστικά θέματα με κυριότερα αυτό που αφορούν στη μαγνητοφώνηση της διαδικασίας και στην παρακράτηση των αστυνομικών ταυτοτήτων από τους αστυνομικούς στην είσοδο των φυλακών και την απόδοσή τους στους κατόχους τους με την έξοδό τους από το δικαστήριο.

Ως προς αυτό το τελευταίο θέμα οι συνήγοροι τόνισαν ότι παρακράτηση των ταυτοτήτων δεν γίνονταν ούτε στις δίκες του «ΕΛΑ» και της «17Ν». Καταγγέλθηκε δε ότι οι αστυνομικές αρχές όχι μόνο παρακρατούσαν τις ταυτότητες αλλά τις φωτοτυπούσαν κιόλας. Το δικαστήριο με απόφασή του, επικαλούμενο το γεγονός ότι η δίκη διεξάγεται σε χώρο των φυλακών δικαιολόγησε την παρακράτηση των ταυτοτήτων, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων αλλά και την αποχώρηση των κατηγορουμένων. Το θέμα των ταυτοτήτων επανήλθε από την υπεράσπιση, όπως και το ζήτημα της μαγνητοφώνησης της δίκης. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί επί των δυο αυτών θεμάτων.

Το κλίμα που επικρατούσε θύμιζε τις δίκες από τις υποθέσεις της «17Ν» και «ΕΛΑ» σε ό, τι αφορά τουλάχιστον τη δημοσιότητα που δόθηκε την πρώτη ημέρα της διαδικασίας. Διεθνή μέσα ενημέρωσης κάλυψαν την πρώτη ημέρα της διαδικασίας που χαρακτηρίστηκε από ένταση. Οι παρεμβάσεις των κατηγορουμένων ήταν ιδιαίτερα συχνές σε ύφος επιθετικό, χωρίς προς το παρόν τουλάχιστον να εμπεριέχουν κάποιο ιδεολογικό υπόβαθρο.  Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης