Πρωτομαγιά εν μέσω κορωνοϊού: Ελάχιστες οι συγκεντρώσεις, ειδικό σχέδιο της ΕΛΑΣ

Πρωτομαγιά εν μέσω κορωνοϊού: Ελάχιστες οι συγκεντρώσεις, ειδικό σχέδιο της ΕΛΑΣ

Το ΠΑΜΕ επιμένει για συγκέντρωση με αποστάσεις στις 10 στο Σύνταγμα - Ακινητοποιημένος Ηλεκτρικός και τρένα του ΟΣΕ - Κανονικά Μετρό, Τραμ, Λεωφορεία και Τρόλεϊ - Επί ποδός 3.000 αστυνομικοί - Πέτσας: Αντιμέτωποι με πρόστιμα όσοι συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις

diamartiria-arthrou
Μια διαφορετική εργατική Πρωτομαγιά, μια παράξενη Πρωτομαγιά, όπως αναφέρουν και οι στίχοι του Νίκου Γκάτσου, χωρίς συγκεντρώσεις (πλην του ΠΑΜΕ και εξωκοινοβουλευτικών ομάδων) εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού θα είναι η φετινή.

Στα μηνύματά τους τα συνδικάτα επισημαίνουν την ανάγκη για αλληλεγγύη, εργασία σε συνθήκες ασφάλειας και προειδοποιούν για αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά της εργασιακής ζούγκλας. Ειδική μνεία κάνουν για τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, των τροφίμων και σε άλλους τομείς που αναδείχτηκαν κρίσιμοι στη διάρκεια της δοκιμασίας.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία ενώ η Πρωτομαγιά ως θεσμοθετημένη αργία – ημέρα μνήμης και εκδηλώσεων μεταφέρθηκε με απόφαση της κυβέρνησης για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, πιθανόν το Σάββατο 9 Μαΐου.

Λόγω της 24ωρης απεργίας θα μείνουν ακινητοποιημένα ο ηλεκτρικός (πρώην ΗΣΑΠ) και τα τρένα σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας. Κανονικά θα λειτουργήσουν μετρό (γραμμή 2&3), τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ, όπως αποφάσισαν τα σωματεία των εργαζομένων. Ωστόσο δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας - Αεροδρόμιο και αντίστροφα.

Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ καλεί τα εργατικά κέντρα της χώρας να τιμήσουν την ημέρα με κατάθεση στεφάνων με ολιγομελή εκπροσώπηση ενώ το ΠΑΜΕ καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα σωματεία να πραγματοποιήσουν τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις τους σε όλες τις πόλεις της χώρας με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, καθώς και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων. Στην Αθήνα , η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έχει προγραμματιστεί στις 10:00 στο Σύνταγμα.

Σχέδιο «Πρωτομαγιά» από την ΕΛΑΣ

Την ίδια ώρα η αστυνομία έχει καταστρώσει το δικό της σχέδιο «Πρωτομαγιά», το οποίο στα περισσότερα σημεία του θα θυμίζει το σχέδιο που εφαρμόστηκε - με επιτυχία - τις κρίσιμες ημέρες του Πάσχα.

Στη μάχη για την αποφυγή των συνωστισμών και της αποτροπής άσκοπων μετακινήσεων έχουν επιστρατευτεί περίπου 3.000 αστυνομικοί με περίπου 150 περιπολίες ανά τομέα της Αττικής.

Κλείσιμο
Ιδιαίτερο βάρος στην Αττική θα πέσει στους ελέγχους σε εθνικές οδούς και Αττική Οδό αλλά και σε μεγάλους οδικούς άξονες που οδηγούν σε ύπαιθρο ή παραλίες όπως Μαραθώνος, Μαρκοπούλου, Πάρνηθος, Πεντέλης, Υμηττού, Βάρης-Κορωπίου, Αθηνών-Σουνίου, Μεσογείων, Ποσειδώνος κ.ά.

Ξεχωριστό κεφάλαιο και πρόκληση θα αποτελέσουν και οι σημερινές συγκεντρώσεις με τους αστυνομικούς να πρέπει να φροντίσουν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Όπως διεμήνυσε, εξάλλου, ο Νίκος Χαρδαλιάς  «δεν επιτρέπεται να πάμε ούτε στο εξοχικό, ούτε στο χωριό» υπενθυμίζοντας ότι «μέχρι και την Κυριακή 3 Μαΐου θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα και σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση, θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα». 

Συγκεντρώσεις 

Η «Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για τον συντονισμό» και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα καλούν σε συγκέντρωση στις 10.30 στα Χαυτεία και πορεία προς τη Βουλή.

Σε συγκέντρωση στις 11 στο Σύνταγμα καλεί η ΚΕΕΡΦΑ, ζητώντας μεταξύ άλλων το άδειασμα των προσφυγικών καμπ και τη μεταφορά των διαμενόντων σε ξενοδοχεία. Ο Σύλλογος Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) καλεί σε μοτο-πορεία στις 11.00 από το Πεδίον του Αρεως, τονίζοντας ότι μια μοτο-πορεία τηρεί εκ των πραγμάτων τις αποστάσεις ασφαλείας και ζητώντας επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση όσων δοκιμάζονται από την πανδημία. Σε προσυγκέντρωση στις 10.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος και συγκέντρωση στις 11.00 στο Σύνταγμα καλούν το ΚΚΕ(μ-λ) και η Ταξική Πορεία. 

Πέτσας: Αντιμέτωποι με πρόστιμα όσοι συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις

Αντιμέτωποι με πρόστιμα θα είναι εκείνοι που θα συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, δήλωσε ότι «εμείς καλέσαμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τα σωματεία να καταλάβουν ότι το συμφέρον της εργασίας είναι η έξοδος από την κρίση, η επιστροφή στην κανονικότητα, ο περιορισμός της ύφεσης. Στο πλαίσιο αυτό είναι σαφές ότι οι συναθροίσεις μπορούν να μας πάνε πίσω.»



Ερωτηθείς για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ την Πρωτομαγιά, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι είναι επόμενο να επιβάλλει πρόστιμα, σημειώνοντας ότι «δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις, όποιος συμμετέχει παραβιάζει τον νόμο». Σχετικά με το ενδεχόμενο διαδηλωτές να χρησιμοποιήσουν την επιλογή 6 (για σωματική άσκηση) με SMS στο 13033 για να αποφύγουν τα πρόστιμα, ο Στέλιος Πέτας απάντησε:

«Αυτό είναι επιχειρησιακό θέμα της αστυνομίας. Η δική μας δουλειά είναι να επισημάνουμε ότι δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις. Το πολιτικό μήνυμα της ημέρας είναι ότι θέλουμε να προστατεύσουμε τον κόσμο της εργασίας. Αυτό θα γίνει διατηρώντας την ύφεση στα “ρηχά”.»

Οι ανακοινώσεις των σωματείων

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τονίζει: «Η εργατική Πρωτομαγιά του 2020 αναδεικνύει την έννοια της αλληλεγγύης μεταξύ των κοινοτήτων και των κρατών ως ζητούμενο, καθώς συνιστά το διαχρονικό αντίδοτο τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά από κάθε κρίση. Η Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα αγώνα της Εργατικής Τάξης, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η πάλη των εργαζομένων για ισότητα και δικαιοσύνη συνεχίζεται αδιάκοπα. Την 1η Μαΐου, απεργούμε όλοι στο πλαίσιο της 24ωρης Απεργίας που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ, σηκώνουμε τη γροθιά και χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στον τομέα της υγείας, της φροντίδας και άλλων τομέων της εργασίας όπως τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα σούπερ μάρκετ, τους και τις ταχυμεταφορείς, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στις εταιρείες logistics, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην καθαριότητα, τους τηλεργαζόμενους και τις τηλεργαζόμενες, τους και τις τεχνικούς τηλεπικοινωνιών, τους απασχολούμενους και τις απασχολούμενες στις ψηφιακές πλατφόρμες και στις νέες τεχνολογίες, κ.λ.π, των οποίων η εργασία είναι απαραίτητη για τη διάσωση ζωών και την παροχή ζωτικών προϊόντων και υπηρεσιών»

Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει την αναγκαιότητά στήριξης της δημόσιας υγείας και καλεί τους εργαζόμενους να στείλουν ηχηρό μήνυμα σε οποιαδήποτε κυβέρνηση επιχειρήσει να καταστρατηγήσει τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας εκφράζει την εναντίωσή του «σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας, σε μειώσεις μισθών, σε καταστρατήγηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας. Διεκδικούμε τη στήριξη της δημόσιας υγείας με κάθε τρόπο και την άμεση κατάργηση αντεργατικών διατάξεων όπως αυτή για το λεγόμενο «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας» που οδηγούν στην έσχατη ένδεια τους εργαζόμενους, μειώνοντας μονομερώς στο μισό τις αποδοχές και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ζητάμε την εκπόνηση σχεδίου ουσιαστικής στήριξης της μισθωτής εργασίας για το άμεσο μέλλον, με γνώμονα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και την προστασία των ανέργων, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.»

Το ΠΑΜΕ κάνει λόγο για ζοφερό εργασιακό μέλλον με αφορμή την πανδημία τονίζοντας στην ανακοίνωσή του: Ήδη εν μέσω πανδημίας μετράμε 70.000 απολύσεις, χιλιάδες εργαζόμενους που υπέστησαν βλαπτικές μεταβολές και μονομερείς αποφάσεις εργοδοτών που μετέτρεψαν συμβάσεις σε εκ περιτροπής εργασία. Απαιτούμε να καταργηθούν όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις και να διαγραφούν τα χρέη όλων των εργατικών οικογενειών.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέο γκάλοπ: Το 87% επιβραβεύει την κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας

Η τραγωδία... Covid-19 συνεχίζεται στις ΗΠΑ: Πάνω από 2.000 νεκροί για 3η συνεχόμενη μέρα

ΗΠΑ: Διαδηλωτές κατά της καραντίνας με όπλα στο Δημαρχείο του Μίσιγκαν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης