Μπομπ Αϊγκερ : Ο μαικήνας του Hollywood

Μπομπ Αϊγκερ : Ο μαικήνας του Hollywood

Ο πιο ισχυρός άνθρωπος στη βιομηχανία του θεάματος λατρεύει την πίτσα, καμαρώνει για την ταπεινή καταγωγή του και κολακεύεται από τις φήμες που τον προκρίνουν ως τον επικρατέστερο 47ο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
disney_ar
«Το Netflix δημιουργεί περιεχόμενο για να υποστηρίξει την πλατφόρμα του. Εμείς δημιουργούμε περιεχόμενο για να αφηγηθούμε ιστορίες. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα». Τάδε έφη ο CEO της Disney στην πρόσφατη εκ βαθέων συνέντευξή του στους «New York Times», σφάζοντας με το βαμβάκι τον ανταγωνισμό και πετώντας ξεδιάντροπα το γάντι στο πρόσωπο του Ριντ Χέιστινγκς.

Οχι, ο Μπομπ Αϊγκερ -ή αλλιώς ο πιο περιζήτητος άνθρωπος στην Αμερική ελέω του λανσαρίσματος της on demand πλατφόρμας Disney+, η οποία σε ένα 24ωρο έφτασε τους 10 εκατομμύρια συνδρομητές στις ΗΠΑ- δεν είναι κανένας στυγνός αριβίστας που δεν βλέπει πέρα από τη μύτη του. Αντιθέτως, όσοι τον γνωρίζουν, τον συναναστρέφονται ή ακόμα κι εκείνοι που εργάζονται γι’ αυτόν περιγράφουν έναν ήπιο, μεθοδικό, σχεδόν πράο τύπο που κατάφερε να κλείσει τις πιο επικερδείς συμφωνίες στο θέαμα, οι οποίες επηρεάζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και διαπερνούν όλη την ταξική διαστρωμάτωση του Χόλιγουντ, με το χαμόγελο στα χείλη - και όχι, όπως εύλογα θα υπέθετε κανείς, με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, δολοπλοκίες και μπλόφες.



disneey_ar



Επειτα από σχεδόν είκοσι χρόνια στη δούλεψη της Disney, ο 68χρονος Αϊγκερ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον κολοφώνα της δόξας του. Είναι ο απόλυτος και αδιαμφισβήτητος άρχων της Disney, η οποία έχει πια στο χαρτοφυλάκιό της τις εταιρείες Pixar, Lucas Film και Fox, θεματικά πάρκα σε ΗΠΑ, Γαλλία και Κίνα, αλλά και τη χρυσοτόκο όρνιθα όλων των εμπορικών προϊόντων που φέρουν πάνω τους το λογότυπο της εταιρείας. Ακόμα, αμείβεται με 66 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή χίλιες φορές περισσότερα από όσα κερδίζει σε έναν χρόνο ένας μέσος υπάλληλος της εταιρείας, έχει το προνόμιο να απολαμβάνει φιλοσοφικές συζητήσεις με τον μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ πίνοντας -συμπαθητικό, όπως το χαρακτηρίζει- Sauvignon Blanc στον αμπελώνα του δεύτερου στην Καλιφόρνια και είναι ισότιμος συνομιλητής του προέδρου Τραμπ. Κι όμως, παρότι αφιέρωσε τη ζωή του για να αναστήσει ή, πιο σωστά, να εκσυγχρονίσει τον μύθο μιας εταιρείας με βαριά ιστορία σχεδόν ενός αιώνα -παρεμπιπτόντως πενταπλασίασε και την κεφαλαιοποίησή της-, αντί να αναπαυτεί στις δάφνες του, έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από το πόστο του με τη λήξη του συμβολαίου του στα τέλη του 2021. Μέχρι τότε όμως έχει άλλες 365 ημέρες για να ακολουθεί με θρησκευτική ευλάβεια την καθημερινή ρουτίνα του.



Ο Αϊγκερ ξυπνά αδιαλείπτως στις 4.15 το πρωί, φορά τα ρούχα της γυμναστικής του, τα οποία αφήνει διπλωμένα από το προηγούμενο βράδυ στην ντουλάπα του, με πάτημα γάτας πηγαίνει στην κουζίνα, φτιάχνει καφέ και ζεσταίνει γάλα για τον καφέ της συζύγου του Γουίλοου Μπέι, παλαίμαχου μοντέλου, πρέσβειρας πάλαι ποτέ της Estee Lauder και νυν δημοσιογράφου, και κλείνεται για τουλάχιστον μία ώρα στο γυμναστήριο του σπιτιού του στο Μπρέντγουντ του δυτικού Λος Αντζελες. Γύρω στις 6 κάθε μέρα βρίσκεται ήδη στο γραφείο του στα εμβληματικά κεντρικά της Disney στο Μπέρμπανκ της Καλιφόρνιας.



Κλείσιμο
disneey1
1. Συνομιλία με τον πρίγκιπα Χάρι ενώ η Μέγκαν Μαρκλ αγκαλιάζει την Μπιγιονσέ τον φετινό Ιούλιο στην πρεμιέρα του «The Lion King», στο Λονδίνο



Τη συνήθεια να ξεκινά την ημέρα του πριν από το πρώτο φως του ήλιου δεν την υιοθέτησε λόγω προχωρημένης ηλικίας ή για να καμωθεί τον μεταμοντέρνο ευζωϊστή, αλλά ήταν προϊόν ανάγκης. Από το 1974, όταν ξεκίνησε την καριέρα του ως στέλεχος του ABC Entertainment, ο Αϊγκερ αντιλήφθηκε ότι είχε να παλέψει με θηρία. Η μικροαστική καταγωγή του, οι σπουδές του σε ένα μάλλον δευτεροκλασάτο πανεπιστήμιο, ακόμα και τα φθηνά κοστούμια του λειτουργούσαν ως τροχοπέδη στον ανταγωνισμό με τους συναδέλφους του. Τι μπορούσε να κάνει; Να κατεβάζει περισσότερες -και πιο ρηξικέλευθες- ιδέες, να δουλεύει περισσότερο και να ολοκληρώνει τα projects του ταχύτερα. Αποφάσισε να πιάσει τους συναδέλφους του κυριολεκτικά στον ύπνο. Το σχέδιο δούλεψε, πράγμα που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το 1989 ήταν ήδη πρόεδρος του αμερικανικού δικτύου. «Δεν φορούσα παπούτσια Gucci, ούτε κοστούμια Brooks Brothers. Δεν μπορούσα να πληρώσω για όλα αυτά. Είχα όμως μια θαυμάσια εργασιακή ηθική. Και οι συνεργάτες μου άρχισαν γρήγορα να βασίζονται σε μένα γιατί ήξεραν πως ό,τι μου ανέθεταν θα το είχαν στην ώρα τους», αναφέρει στη βιογραφία του με τίτλο «The Ride of a Lifetime» που κυκλοφόρησε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στην πραγματικότητα ο Αϊγκερ, που σήμερα έχει αναγάγει τα κοστούμια του οίκου Tom Ford σε δεύτερο δέρμα του και εν γένει μπορεί να αποκτήσει οτιδήποτε υλικό κατεβάσει ο νους του, δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να ανατρέχει σε όλες αυτές τις σκονισμένες -και όχι ιδιαίτερα κολακευτικές για τον ίδιο- ιστορίες. Αλλά προφανώς δεν μπορεί να μην είναι τίμιος, ειλικρινής, ο εαυτός του. Κι αυτό ήταν πάντα το μεγαλύτερο προσόν του. Αν και πολιτογραφημένος Καλιφορνέζος πια, ο 68χρονος CEO γεννήθηκε μια συνηθισμένα κρύα μέρα του Φλεβάρη στη Νέα Υόρκη. Από μικρό τα μόνα δύο πράγματα που τον ενδιέφεραν ήταν τα βιβλία και ο καιρός - ακόμα και σήμερα καυχιέται ότι μπορεί να κάνει πρόγνωση για ολόκληρη την Πολιτεία της Καλιφόρνιας.



disneey2
Με την Ελεν Ντε Τζένερις


Σπούδασε Τηλεοπτική και Ραδιοφωνική Δημοσιογραφία, εργάστηκε για βραχύ διάστημα ως εκφωνητής του δελτίου καιρού και το 1974 πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι του ABC. Οι πρώτοι μήνες του στο τότε κρατικό αμερικανικό κανάλι ήταν φρικτοί. Ο Αϊγκερ ανέλαβε με αξιώσεις να κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από δημοσιογραφική δουλειά. Μέρος της λάντζας ήταν να εκτελεί χρέη κλητήρα για έναν κραταιό άνκορμαν του δικτύου. Οταν εκείνος κάποια ημέρα έστειλε τον Αϊγκερ στο κοντρόλ για να ρωτήσει αν υπήρχε κάποιο νέο πριν από το δελτίο, ο παραγωγός με περίσσια απαξίωση άνοιξε το φερμουάρ του, κατέβασε το παντελόνι του και πρόταξε το μόριό του προς τον μαθητευόμενο νέο, όπως εξιστορεί στο βιβλίο του. Ωστόσο ο Αϊγκερ είχε ιώβεια υπομονή. Ισως το γεγονός ότι στα χρόνια του πανεπιστημίου δούλεψε ως οδοκαθαριστής και κόλλησε κάμποσα ένσημα ξεκολλώντας τσίχλες από πεζοδρόμια τον βοήθησαν να ακονίσει την αξιοθαύμαστη στωικότητά του.


Αλλωστε του φάνηκε παραπάνω από χρήσιμη στην καριέρα του ως golden boy -μόνο για το θεματικό πάρκο της Σανγκάης ταξίδεψε 18 φορές στην Κίνα, ενώ για το λανσάρισμα του Disney+ εργάστηκε 18 μήνες- σε μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες με το οικουμενικό εκτόπισμα. Κυρίως στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για τα χρυσοφόρα deals που πέτυχε για την Disney. Επεισε τον Τζορτζ Λούκας να του παραχωρήσει το βασίλειό του, ήτοι το σύμπαν του «StarWars», κατάφερε τον Μέρντοχ και τους γιους του να του πουλήσουν τη Fox, ενώ πήρε μέσα από τα χέρια του Στιβ Τζομπς την Pixar. Ειδικά με τον τελευταίο είχαν αναπτύξει μια σχέση αδελφική. Ο Αϊγκερ θα θυμάται για πάντα την ημέρα της ανακοίνωσης της εξαγοράς της Pixar από την Disney. Λίγο πριν ο ίδιος με τον Τζομπς ανέβουν στη σκηνή για επιστεγάσουν το deal των 7 δισ. δολαρίων, ο Τζομπς τον πλησίασε και του αποκάλυψε κάτι που γνώριζε μόνο ο ίδιος και η σύζυγός του Λορίν. Η αρρώστια του όχι μόνο είχε επιστρέψει, αλλά είχε εξαπλωθεί στο πάγκρεάς του. Ο CEO της Disney μνημονεύει ακόμα τον αείμνηστο ιδρυτή της Apple ως ένα φωτισμένο πνεύμα, έναν γκουρού που αν ζούσε θα μιλούσαμε για μια διαφορετική Silicon Valley. Και ας έχει διαμετρικά αντίθετο χαρακτήρα από τον κακότροπο, οξύθυμο και ισοπεδωτικό Τζομπς.


disneey3
Η τότε πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα είχε ανακοινώσει το 2012 την αλλαγή πολιτικής ως προς τα μηνύματα διατροφής που θα περνούσε εφεξής η Disney




Κατ’ αναλογία της εξουσίας του, ο Αϊγκερ παραμένει στον πυρήνα του ταπεινός τύπος. Κάθε Παρασκευή, για παράδειγμα, φεύγει πρώτος από το γραφείο, κλείνεται στο σινεμά του σπιτιού του, το οποίο στην οροφή του προβάλλει τον έναστρο ουρανό όπως ήταν τη νύχτα της γέννησής του, τρώει πίτσα και βλέπει ταινίες. Ενας ψυχαναλυτής ίσως σκεφτόταν ότι για τη νηφάλια στάση του ευθύνεται μια εικόνα που θα τον συντροφεύει για πάντα. Εκείνη με τα υπάρχοντα του εκλιπόντα πατέρα του να χωρούν σε ένα τόσο δα μικρό τάπερ. Ανάμεσά τους και ο χρυσός αναπτήρας που είχε χαρίσει ο Φρανκ Σινάτρα στον Αϊγκερ έπειτα από τη συναυλία του το 1974 στο Madison Square Garden και εκείνος με τη σειρά του είχε δώσει στον πατέρα του. Ο Αϊγκερ δεν ξέχασε ποτέ από πού ξεκίνησε. Ούτε και ξέρει πού θα τελειώσει. Μπορεί προσώρας να αρνείται οποιαδήποτε πολιτική ανάμειξη, αλλά οι Δημοκρατικοί ήδη βλέπουν στο πρόσωπό του έναν υποψήφιο για το 2024 που μπορεί να επανεφεύρει την αίγλη τους. Οπως ακριβώς έκανε και με την Disney.





disneey10
Ούτε ο Τζορτζ Λούκας κατάφερε να αντισταθεί στην πειθώ του παντοδύναμου και γελαστού CEO της Disney


disneey9
Αν και οι πρώτοι µήνες στο ABC ήταν φριχτοί, η ιώβεια υπομονή του Αϊγκερ τον οδήγησε μερικά χρόνια μετά στη θέση του προέδρου του αµερικανικού δικτύου





disneey7
Η Disneyland του Χονγκ Κονγκ εγκαινιάστηκε το 2005

disneey5
Η Εμιλι Μπλαντ ενσάρκωσε τη θρυλική νταντά της Disney στο σίκουελ «Η Μαίρη Πόπινς επιστρέφει»


disneey4
Με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ