Πρίγκιπας Φρέντερικ: Ενας Ironman στο πόδι της βασίλισσας Μαργκρέτε της Δανίας

Πρίγκιπας Φρέντερικ: Ενας Ironman στο πόδι της βασίλισσας Μαργκρέτε της Δανίας

Ο νέος αντιβασιλέας της Δανίας κρεμά τα αθλητικά παπούτσια του και βάζει λευκά παντοφλάκια μιας χρήσης, για να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντα της κλινήρους μητέρας του, βασίλισσας Μαργκρέτε

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
frederic-m
Ενός κακού μύρια έπονται. Ή μπορεί και όχι. Το δεύτερο συμβαίνει το δίχως άλλο στην περίπτωση της ασθένειας της βασίλισσας Μαργκρέτε της Δανίας. Η γυναίκα στην οποία με τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ πέρασε η σκυτάλη της μακροβιότερης μονάρχη στον κόσμο υποβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες σε σοβαρό χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη.

Η επέμβαση ήταν επιτυχής σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν και η βασίλισσα αυτή τη στιγμή ξεκινά μια περίοδο ανάρρωσης που προοιωνίζεται μακρά. Ωστόσο, η δυσοίωνη για την 82χρονη Μαργκρέτε περίσταση δεν προκάλεσε ντόμινο κατάρρευσης στα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Δανίας.

Τουναντίον, ένα από τα μέλη της επωφελήθηκε από την ασθένεια για να ζήσει αυτό που ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ περίμενε στωικά 74 ολόκληρα χρόνια. Ο λόγος για τον διάδοχο πρίγκιπα Φρέντερικ, στον οποίο έλαχε ο κλήρος να βρίσκεται στο πόδι της μητέρας του όσο εκείνη βρίσκεται κλινήρης. Και μπορεί να μην πήρε τυπικά τον τίτλο του βασιλιά -αυτή τη στιγμή λειτουργεί στον ρόλο του αντιβασιλέα-, ωστόσο σε ηλικία 54 ετών έγινε πρακτικά ο επικεφαλής του οίκου του.

Μόνο ως τραγική ειρωνεία μπορεί να εκλάβει κανείς το γεγονός ότι ο Φρέντερικ -η ώρα της διαδοχής του οποίου δεν έχει έρθει ακόμα ή τουλάχιστον καθυστερεί όσο η Μαργκρέτε ζει και βασιλεύει- σχεδόν ζεσταίνει με τους γλουτούς του τον θρόνο της Δανίας.

frederic-1
Διάδοχος Φρέντερικ, πρίγκιπας Κρίστιαν, βασίλισσα Μαργκρέτε, πριγκίπισσα Ιζαμπέλα, πριγκίπισσα Μαίρη, πρίγκιπας Βίνσεντ, πριγκίπισσα Ζοζεφίνα


Κλείσιμο
Την ίδια στιγμή, ενώ η ώρα της διαδοχής για τον πρώτο του εξάδελφο Παύλο σήμανε με τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η «Δανία του Νότου», κατά κόσμον Ελλάδα, δεν διαθέτει ούτε θρόνο, ούτε στέμμα. Παλιοζωή.

frederic-2
Φρέντερικ και Μαίρη παντρεύτηκαν το 2004


Ο διάδοχος πρίγκιπας Φρέντερικ πρόλαβε μάλιστα να κάνει και την πρώτη του τουρνέ ως αντιβασιλέας στην Ινδία, συνοδευόμενος φυσικά από τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Μαίρη. Βεβαίως, η περιοδεία τους στα βάθη της Ανατολής περισσότερο συζητήθηκε για τους λάθος λόγους.

Κι αυτό διότι το βασιλικό ζεύγος υποχρεώθηκε να αποχωριστεί τα υποδήματά του, όπως επιτάσσει το πρωτόκολλο, στη διάρκεια της επίσκεψής τους στο ταφικό μνημείο του Μαχάτμα Γκάντι. Οι Δανοί αναγκάστηκαν να κάνουν τους Κινέζους όταν οι Ινδοί οικοδεσπότες τούς ζήτησαν να βγάλουν τα παπούτσια τους και να προχωρήσουν προς το μνήμα φορώντας λευκές παντόφλες μιας χρήσης. Ηταν μια δύσκολη δουλειά, αλλά κάποιος έπρεπε να την κάνει.

Παρότι μάλιστα στους επίσημους διαύλους της βασιλικής οικογένειας της Δανίας τα πέλματα του ζευγαριού απαλείφθηκαν, το Διαδίκτυο έκανε τη δουλειά του προσφέροντας στην οικουμένη τα στιγμιότυπα του σχεδόν ξυπόλητου πρίγκιπα. Κατά τα άλλα, η πρώτη επίσημη του πρίγκιπα Φρέντερικ με τα καθήκοντα της μητέρας του υπό μάλης στέφθηκε από επιτυχία, σύμφωνα με τη δανική αποστολή.

Κύριο ζήτημα της επίσκεψης, εκτός από τη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, ήταν η κλιματική αλλαγή, η βιωσιμότητα και η πράσινη ανάπτυξη. Και τα τρία συμβολοποιήθηκαν στο στυλιστικό upcycling που έκανε η πριγκίπισσα Μαίρη φορώντας ξανά ένα υπόλευκο φόρεμα με κεντημένα σχέδια του οίκου Vilshenko. Ή έχεις περιβαλλοντικές ευαισθησίες ή δεν έχεις.

frederic-3
Φρέντερικ και Μαίρη παντρεύτηκαν το 2004
frederic-4
Από την πρόσφατη επίσκεψή τους στο Ταζ Μαχάλ στην Ινδία


Η πριγκίπισσα Μαίρη, κατά κόσμον Μαίρη Ελίζαμπεθ Ντόναλντσον, αν και κοινής θνητής καταγωγής, θεωρείται υπόδειγμα γαλαζοαίματης συζύγου από το 2004, όταν δηλαδή και απαρνήθηκε την προηγούμενη ζωή της με σκοπό να γίνει στο απώτερο μέλλον βασίλισσα. Με σκωτσέζικες ρίζες αλλά γεννημένη και μεγαλωμένη στην Τασμανία, η μόνη σχέση που λέει πως είχε με τη μοναρχία είναι η ανάμνηση του νυφικού της πριγκίπισσας Νταϊάνα από τον γάμο της με τον πρίγκιπα -τότε- Κάρολο.

Αφού έκανε μια σημαντική καριέρα στο μάρκετινγκ, φτάνοντας μάλιστα ως τα ανώτατα κλιμάκια της Microsoft, αποφάσισε το 2000 να ανατρέψει τη ζωή της για χάρη ενός αθλητικού, κοινωνικού και πνευματώδους άνδρα που της συστήθηκε ως Φρεντ σε ένα μπαρ του Σίδνεϊ, όπου εν τω μεταξύ είχε μετοικήσει. Το καλοκαίρι του Millennium ήταν σημαδιακό όχι μόνο για την Αυστραλία που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και για εκείνην. Χρειάστηκαν βέβαια τέσσερα χρόνια ώστε η βασιλική οικογένεια της Δανίας να δεχθεί στους κόλπους της την εκλεκτή της καρδιάς του διαδόχου και πολλές υποχωρήσεις από μέρους της - άλλαξε δόγμα, έμαθε δανικά, υπέγραψε πως σε περίπτωση διαζυγίου δεν θα έχει καμία αξίωση στους απογόνους που θα αποκτούσε με τον πρίγκιπα.

Τελικά, λίγες εβδομάδες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ο πρίγκιπας Φρέντερικ έκανε τη Μαίρη πριγκίπισσα στον καθεδρικό ναό της Κοπεγχάγης. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον πρίγκιπα Κρίστιαν, την πριγκίπισσα Ιζαμπέλα και τα δίδυμα πρίγκιπα Βίνσεντ και πριγκίπισσα Ζοζεφίνα και ζούσαν προφανώς βίο ανέφελο ώσπου η βασίλισσα Μαργκρέτε καθηλώθηκε στο κρεβάτι του πόνου. Παρεμπιπτόντως, η ευρύτερη οικογένεια είχε βρεθεί στον αφρό της επικαιρότητας πέρυσι το φθινόπωρο όταν η βασίλισσα της Δανίας αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό της για ένα σύγχρονο και ευέλικτο σχήμα μοναρχίας, αφαιρώντας τους πριγκιπικούς τίτλους από τα παιδιά του δευτερότοκου γιου της, πρίγκιπα Γιόακιμ, και υποβαθμίζοντάς τα σε κόμητες.

frederic-5
frederic-6


Ο πρίγκιπας Φρέντερικ μάλλον θα χρειαστεί να βάλει νερό στο κρασί του ή μάλλον να νερώσει το μάτσα λάτε του -δεδηλωμένος υγιεινιστής γαρ- προκειμένου να ανταποκριθεί στον νέο του ρόλο. Αλλωστε το κάλεσμα του θρόνου που με το πέρας του χρόνου κοντοζυγώνει ήταν και ο λόγος που πριν από τέσσερα χρόνια ο ίδιος αποφάσισε να αποχωρήσει από τις τάξεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Τουλάχιστον ο λαός του μπορεί να διατηρεί τη βεβαιότητα πως ο νέος μονάρχης βρίσκεται σε άριστη φυσική κατάσταση. Είναι άλλωστε ο μόνος γαλαζοαίματος στην ιστορία που έχει συμμετάσχει σε αγώνα Ironman, αλλά και ο πρώτος και ο μοναδικός που έχει τερματίσει μαραθώνιο δρόμο σε 3 ώρες, 22 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα. Στο παλμαρέ του έχει ακόμα διακρίσεις στην ιστιοπλοΐα και φυσικά στο αλπικό σκι.

frederic-7
frederic-8


Κατά τα άλλα, είναι ένας άνθρωπος που παιδιόθεν προετοιμαζόταν για να αναλάβει κάποια μέρα τα βασιλικά καθήκοντά του. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Δανία και κατόπιν στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ -όπου φοίτησε με ψευδώνυμο για ευνόητους λόγους-, έγινε ο πρώτος Δανός γαλαζοαίματος που απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, υπηρέτησε τη θητεία του και στα τρία σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων και αφοσιώθηκε τόσο στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, ώστε υπήρξε σάρκα από τη σάρκα ερευνητικών αποστολών στη Γροιλανδία. Αν δεν ήταν καταδικασμένος από τη γέννησή του να γίνει βασιλιάς, θα ήταν ιδανικός ως Ιντιάνα Τζόουνς. Ή έστω ως κασκαντέρ του Τομ Κρουζ στην επικίνδυνη αποστολή. Και ας μην του φαίνεται με την πρώτη ματιά ◆

frederic-9


SPLASHNEWS / GETTY IMAGES / IDEAL IMAGE, AFP / VISUALHELLAS.GR

Ειδήσεις σήμερα:

Συντάξεις και επίδομα προσωπικής διαφοράς: Πληρωμές την εβδομάδα μετά την 25η Μαρτίου


«Καλάθι του Πάσχα» - «Καλάθι των νονών»: Σήμερα οι ανακοινώσεις - Τι θα περιλαμβάνουν


Λάρισα: Στο εδώλιο πατέρας που βίαζε για έξι χρόνια την ανήλικη κόρη του - Ασέλγησε και σε δεύτερο παιδί του

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK