Κάρολος - Χάρι: Σχέσεις οργής ανάμεσα σε πατέρα και γιο

Κάρολος - Χάρι: Σχέσεις οργής ανάμεσα σε πατέρα και γιο

Μέσα σε διάστημα δώδεκα εβδομάδων ο 36χρονος αυτοεξόριστος πρίγκιπας έχει «χτυπήσει»  τέσσερις φορές εναντίον του παλατιού, δηλαδή της οικογένειάς του -  Και να σκεφτεί κανείς ότι -λέει πως- αποφεύγει τα media όπως ο διάβολος το λιβάνι

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
karolos-harry-arthro
Ο πρίγκιπας Χάρι θέλει να μείνει μόνος. Δηλαδή όχι ακριβώς μόνος. Με τη Μέγκαν, τον Αρτσι, το αγέννητο παιδί τους και βέβαια με την επιδραστικότητα της πυρηνικής φαμίλιας τους, η οποία εξασφαλίζει στην αυτοεξόριστη στις ΗΠΑ οικογένεια τον άρτο τον επιούσιο - δηλαδή το παντεσπάνι της. Ο έκτος διάδοχος του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτός που τον Μάρτιο του 2020 τα βρόντηξε όλα κάτω -τίτλους, οφίκια, δεσμούς (γαλάζιου) αίματος- και διαχώρισε τη θέση και τελικά τη ζωή του από το παλάτι του Μπάκιγχαμ δεν θέλει πολλά πολλά με τη δημοσιότητα, τους δημοσιογράφους και τον Τύπο. Αυτό τουλάχιστον διατυμπανίζει με όλους τους τρόπους και σε κάθε ευκαιρία. Κι ας είναι εκείνο που κάνει στην πραγματικότητα εκ διαμέτρου αντίθετο από τα πύρινα κηρύγματα για την προστασία της ιδωτικότητάς του.

Από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τα τέλη Μαΐου, δηλαδή μέσα σε δώδεκα ημερολογιακές εβδομάδες, ο 36χρονος πρίγκιπας έχει βγάλει τα εσώψυχά του ως οιονεί αναλυόμενος από την Οπρα Γουίνφρεϊ, έκανε φύλλο και φτερό την τρυφερή καρδιά του στην εκπομπή του Τζέιμς Κόρντεν, προχώρησε σε κατάθεση ψυχής (και χολής για τον πατέρα του πρίγκιπα Κάρολο) στο podcast του Αμερικανού ηθοποιού Νταξ Σέπαρντ και τώρα ανοίγει με τον μετροπόντικα μια ακόμα κλειδαρότρυπα για τη ζωή του με τους Ουίνδσορ στο ντοκιμαντέρ «The Me You Can’t See» (σε ελεύθερη μετάφραση «Ο εαυτός που δεν μπορείς να δεις»). Οι δημόσιες εμφανίσεις και τοποθετήσεις του είναι μάλλον πολλές και πυκνές. Μια απλή διαίρεση αποδεικνύει πως ο Χάρι που αποτάσσεται μετά βδελυγμίας την πολλή συνάφεια του κόσμου, δίνει εκ των έσω πληροφορίες για τη ζωή του αλλά και τις ζωές των άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας κάθε τρεις εβδομάδες. Αν έχει βάλει σκοπό της ζωής του να διαψεύδει τον εαυτό του, ναι, τα πηγαίνει καταφανώς περίφημα. Αλλά είναι μόνο αυτό;

000_SAPA970905787700
Ο πρίγκιπας Κάρολος με τους γιους του Γουίλιαμ και Χάρι (αριστερά) αποτίουν φόρο τιμής στην αείμνηστη Νταϊάνα στο παλάτι του Κένσιγκτον, όπου διέμενε (1997)


Το νέο ντοκιμαντέρ πέντε επεισοδίων που φιλοξενείται στην πλατφόρμα της Apple TV+ από τις 21 Μαΐου είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης ανάμεσα στην Οπρα Γουίνφρεϊ και τον αυτοβούλως έκπτωτο πρίγκιπα. Μάλιστα, δεν πρόκειται για παιδί της εποχής Megxit αλλά για συνεργασία που ο Χάρι είχε συνάψει με τη δημοσιογράφο προτού πάρει τον ομματιών του από το παλάτι. Λέγεται, δε, ότι η βασίλισσα είχε δώσει τις ευλογίες της στον εγγονό της θεωρώντας πως η μίνι σειρά θα αφορούσε την ψυχική επιβάρυνση των βετεράνων πολέμου. Ναι, κάποιος είπε τη μισή (ή και λιγότερη) αλήθεια στη μονάρχη. Σκοπός της δημιουργίας του είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τα προβλήματα ψυχικής υγείας και το κοινωνικό αντίκρισμά τους.

Γι’ αυτό και ανάμεσα σε άλλους τις προσωπικές ιστορίες τους καταθέτουν η Lady Gaga -εξιστορεί τον βιασμό της από δισκογραφικό παραγωγό, από τον οποίο μάλιστα έμεινε έγκυος- αλλά και η Γκλεν Κλόουζ, η οποία ανατρέχει στη 15ετία που έζησε ως αιχμάλωτη θρησκευτικής σέχτας στην Ελβετία ακολουθώντας τον πατέρα της. Βέβαια, όσο συγκλονιστικές και αν είναι οι αφηγήσεις των επιφανών προσκεκλημένων της Γουίνφρεϊ, την παράσταση έκλεψε για μία ακόμα φορά ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος είναι και ο μόνος που έχει το προνόμιο να συνομιλεί στη διάρκεια του ντοκιμαντέρ με την επιστήθια φίλη του Αμερικανίδα δημοσιογράφο. Φυσικά, φρόντισε να της ανταποδώσει την αβρότητα παραδεχόμενος δημόσια για πρώτη φορά εκείνο που γνώριζαν και οι πέτρες. Οτι για χρόνια -ειδικά από την περίοδο μεταξύ των 28 και των 32 χρόνων του, όταν δηλαδή γνώρισε τη Μαρκλ- είχε κατρακυλήσει στο αλκοόλ και έκανε συστηματική χρήση ναρκωτικών ουσιών για να καταπολεμήσει την αγχώδη διαταραχή που τον ταλάνιζε.

Ο Χάρι δεν ήταν απλώς ένας έκδοτος στις ηδονές νέος που ξεγυμνωνόταν σε κάθε ευκαιρία και πάρταρε μέχρι τελευταίας ρανίδας, αλλά ένας ενήλικος άνδρας με εκ γενετής βαριά καθήκοντα και υποχρεώσεις που δεν κατάφερνε να θεραπεύσει τον πληγωμένο έφηβο που κουβαλούσε μέσα του. «Επινα στην προσπάθειά μου να καλύψω κάτι», λέει. Στη συνομιλία του με τη Γουίνφρεϊ μιλά εκτενώς και για το πιο σημαδιακό -και τραγικό- γεγονός της ζωής του. Τον θάνατο της μητέρας του τον Αύγουστο του 1997. Ο πρίγκιπας, που βρίσκεται σε ψυχοθεραπεία τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έχει εν πολλοίς κηρύξει ανακωχή με τον εαυτό του, λέει πως ακόμα και στην κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνας ένιωθε πως δεν είχε το δικαίωμα να θρηνήσει. Από τη μία καραδοκούσαν τα media, από την άλλη το καθήκον του απέναντι στο στέμμα.

000_1KP5C2
Η πριγκίπισσα είχε επισκεφτεί ένα ναρκοπέδιο στην Ανγκόλα το 1997, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το θέμα των ναρκών. Το 2019 ο Χάρι ακολούθησε τα βήματά της μητέρας του


Κλείσιμο
Λίγες ημέρες νωρίτερα ο 36χρονος γαλαζοαίματος είχε παραδεχτεί στο podcast «Armchair Expert» του ηθοποιού Νταξ Σέπαρντ πως η ζωή του στο βρετανικό παλάτι ήταν ένα υβρίδιο «Truman Show» και ζωολογικού κήπου. Ο Χάρι ήταν ένα ζώο σε αιχμαλωσία και ως υπεύθυνο για την καταπίεσή του υπέδειξε τον πατέρα του, ο οποίος απαντούσε στις υπαρξιακές ανησυχίες του απλώς ανασηκώνοντας τους ώμους του.

Ετσι τα βρήκαν από τις προηγούμενες γενιές και έτσι έπρεπε να τα παραδώσουν στις επόμενες. Πολλοί είχαν πιστέψει -μάλλον αφελώς- πως έπειτα από την εμφάνιση του Χάρι στην κηδεία του παππού του, πρίγκιπα Φίλιππου, οι σχέσεις του με την οικογένειά του θα αμβλύνονταν. Αλλωστε η γιαγιά του, βασίλισσα Ελισάβετ, νέρωσε αρκετά το κρασί της και στη σκιά των κατηγοριών που διατύπωσε τον Μάρτιο η Μέγκαν Μαρκλ για τον «φόβο του μαύρου πρίγκιπα» που είχε καταλάβει το παλάτι πριν από τη γέννηση του Αρτσι δεσμεύτηκε να διεξαγάγει έρευνα ώστε να καθαρίσει η κόπρος του Αυγεία (βλ. η γραφειοκρατία του παλατιού). Ομως ο Χάρι, που κάποτε κυκλοφορούσε γυμνός από ρούχα και πλέον σουλατσάρει απογυμνωμένος από βασιλικά καθήκοντα και τίτλους, φαίνεται ότι επιθυμεί να κλιμακώσει τη σύρραξη. Πού το πάει όμως;

Μια καθησυχαστική εκδοχή θα μπορούσε να είναι ότι ο νεαρός πρίγκιπας ενσαρκώνει έναν νέας κοπής καλό Σαμαρείτη, έναν υπερήρωα (χωρίς κολάν) που φαντασιώνεται έναν καλύτερο κόσμο, ξεκινώντας το σιγύρισμά του από την ίδια του την οικογένεια. Μια άλλη, μάλλον σκληρότερη εκδοχή, είναι ότι ο Χάρι απλώς παίρνει τώρα την εκδίκησή του για όσα έζησε δέσμιος των κανόνων, των «πρέπει» και του αποστειρωμένου από συναισθήματα παλατιού. Υπάρχει βέβαια και η τρίτη - και μάλλον εγγύτερη στην πραγματικότητα περίπτωση. Ο Χάρι, οποίος έχει προτάξει πολλές φορές στις δημόσιες παρεμβάσεις του το άρρητο καθήκον του να ζητήσει εκδίκηση για την πολεμική που δέχτηκε η αείμνηστη μητέρα του από τα μέσα ενημέρωσης, να ιχνηλατεί ακριβώς στα βήματά της. Οσο αποφεύγει και κατηγορεί τα media τόσο επιστρέφει στην πάντα φιλόξενη εστία τους για να απευθύνει το «κατηγορώ» του.

GettyImages-1306330220
Στις χειμαρρώδεις αποκαλύψεις του ο Χάρι περιέγραψε το Μπάκιγχαμ ως ένα υβρίδιο «Truman Show» και ζωολογικού κήπου υποδεικνύοντας τον πατέρα του ως υπεύθυνο για την καταπίεση που ένιωθε


Προφανώς και η Μαρκλ έχει παίξει τον ρόλο της. Αλλωστε η διελκυστίνδα του με τον Τύπο ακολούθησε τη γνωριμία τους. Για πρώτη φορά ο πρίγκιπας απαίτησε σεβασμό στην ιδιωτική ζωή της συντρόφου του τον Νοέμβριο του 2016, έναν δηλαδή χρόνο πριν από τον αρραβώνα τους. Σε κάθε περίπτωση ένας άνθρωπος που θέλει την ησυχία του δεν συνάπτει συνεργασίες με τις επιδραστικότερες πλατφόρμες των καιρών μας, ήτοι το Netflix και το Spotify, ούτε εμφανίζεται κάθε τρεις και λίγο πρωταγωνιστής στα Μέσα τα οποία κατά τα άλλα κατηγορεί. Μπορεί να μην το συνειδητοποιεί, όμως ο πρίγκιπας κάνει ακριβώς ό,τι έκανε και η μητέρα του. Βγάζει τα άπλυτα της οικογένειάς του στη φόρα και ανοίγει τα μύχια της ψυχής του στην οικουμένη, αναζητώντας έναν ώμο να ακουμπήσει.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι σε 20 ή 30 χρόνια από σήμερα, ο Χάρι θα αντιληφθεί ότι πιάστηκε ο ίδιος στη φάκα που έστησε για τους άλλους και θα δηλώνει θύμα χειραγώγησης των media, πράγμα που αποδείχθηκε εσχάτως πως συνέβη με τη θρυλική συνέντευξη της Νταϊάνας στην εκπομπή «Panorama» του BBC το 1995. Μια -καθοδηγούμενη τελικά από τον Μάρτιν Μπασίρ- εξομολόγηση που άλλαξε τη ζωή τη δική της και καθόρισε καταπώς φαίνεται το μικρότερο σπλάχνο της.

Ειδήσεις σήμερα:

Εντόπισαν στην Ηγουμενίτσα φορτηγό με 300 κιλά καπνού και λαθραία τσιγάρα

Εμβολιασμός παιδιών 12-15 ετών: Οι έξι κρίσιμοι παράγοντες που θα σταθμίσει η επιτροπή


Γώγος: Να σπεύσουν να εμβολιαστούν οι άνω των 65 ετών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ