Μπέλα Χαντίντ: Επαναστάτρια με αιτία

Μπέλα Χαντίντ: Επαναστάτρια με αιτία

Μπορεί το Instagram μιας επιδραστικής καλλονής να προκαλέσει την οργή της επίσημης κυβέρνησης του Ισραήλ; Αν μιλάμε για την 24χρονη που κατέβηκε στους δρόμους της Νέας Υόρκης για να διαδηλώσει υπέρ της Παλαστίνης, η απάντηση είναι ξεκάθαρα «ναι»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
bella-hadid-01
Η Μπέλα Χαντίντ πιστεύει ότι είναι μια παρεξηγημένη γυναίκα. Λέει, για παράδειγμα, συχνά ότι οι άνθρωποι θεωρούν -στρεβλά- για εκείνη ότι είναι σνομπ, αγέλαστη, δύσκολη, απαιτητική, μια αρχετυπική bitch που τρέφει την πεποίθηση ότι όλος ο κόσμος τής χρωστάει και που ασχολείται αποκλειστικά με την εμφάνισή της, με τις δουλειές, τα συμβόλαια και τις καμπάνιες που θα αυξήσουν το ήδη φουσκωμένο κομπόδεμά της (βλ. 25 εκατ. δολάρια) και με τα πάρτυ στα οποία θα περιφέρει την ομορφιά και τη ματαιοδοξία της. Η ίδια, πάντως, διατυμπανίζει σε κάθε ευκαιρία πως δεν είναι καθόλου αυτό που σκέφτονται οι άλλοι για εκείνη. Δηλώνει σπιτόγατα, λέει πως χαμογελάει συχνά, μιλά για την αμηχανία που της προκαλεί πολλές φορές το ενδιαφέρον -σε βαθμό αδηφαγίας- των παπαράτσι για την ιδιωτική ζωή της, επιμένει πως στον πυρήνα της είναι μια απλή σε σημείο ταπεινότητας γυναίκα και όταν οι συνθήκες το απαιτούν, λιώνει τις ψηλοτάκουνες γόβες της στον δρόμο διαδηλώνοντας για το δίκαιο της πατρίδας της.

spl1642143_002

Αν για τα περισσότερα από τα παραπάνω μπορεί να διατηρεί κανείς τις βάσιμες αμφιβολίες του, το τελευταίο φρόντισε να το επαληθεύσει η ίδια κατεβαίνοντας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σε πορεία υπέρ της Παλαιστίνης στη Νέα Υόρκη. Αφορμή ήταν η κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα στην πατρίδα των προγόνων της και το Ισραήλ, ενώ η κίνηση της Χαντίντ προκάλεσε την οργή της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία συμπυκνώθηκε σε 240 χαρακτήρες και εκφράστηκε μέσα από τον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter: «Οταν διασημότητες όπως η Μπέλα Χαντίντ συνηγορούν στο να πεταχθούν οι Εβραίοι στη θάλασσα, υποστηρίζουν την εξάλειψη του εβραϊκού κράτους. Αυτό δεν πρέπει να είναι ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα. Αυτό πρέπει να είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα. Ντροπή σου». Εννοείται ότι το αυτί της 24χρονης καλλονής, μέλους του επίλεκτου τάγματος του πρακτορείου IMG, δεν ίδρωσε, ούτε φυσικά κλονίστηκε το αγωνιστικό φρόνημά της. Η Μπέλα Χαντίντ δημοσίευσε μάλιστα στον λογαριασμό της στο Instagram, τον οποίο παρακολουθούν 42,4 εκατομμύρια followers, τα σχετικά στιγμιότυπα από την πορεία διαμαρτυρίας και επισήμανε ότι το κίνημα «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη» θα τελειώσει τη μέρα που η Παλαιστίνη θα είναι πραγματικά ελεύθερη. Μπορεί τα τελευταία χρόνια τα μοντέλα να έχουν αποκτήσει φωνή και άποψη, να αποδομούν και να επιστρέφουν τον ρόλο της «κρεμάστρας» που τους αποδόθηκε κάποτε ή μπορεί άλλες συνάδελφοι της Χαντίντ να έχουν συλληφθεί από τις Αρχές, όπως λόγου χάρη η Εμιλι Ραταϊκόφσκι στη διάρκεια διαδήλωσης έξω από το Καπιτώλιο στην περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ, όμως πολλοί ήταν εκείνοι που ξαφνιάστηκαν από την ξεκάθαρα πολιτική τοποθέτηση της μικρότερης αδελφής Χαντίντ - η Τζίτζι είναι δύο χρόνια μεγαλύτερη.

GettyImages-516747192
Με τον πρώην σύντροφό της, The Weekend


Η αλήθεια βέβαια είναι πως αυτή δεν είναι η πρώτη -και πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία- φορά που η Μπέλα Χαντίντ επιστρατεύει τον εαυτό της αλλά και τους διαύλους επικοινωνίας της στα κοινωνικά δίκτυα για να αναδείξει το παλαιστινιακό πρόβλημα. Πριν από τέσσερα χρόνια είχε δώσει το «παρών» στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που είχαν λάβει χώρα στο Λονδίνο με αφορμή την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντάς την εμμέσως ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η Μπέλα, την οποία οι περισσότεροι γνώρισαν μέσα από τον ατελέσφορο δεσμό της με τον The Weeknd, έχει συχνά εκφράσει την περηφάνια της για την αραβική καταγωγή της, έχει εξηγήσει επισταμένως από πού κρατάει η σκούφια της -η γιαγιά της από την πλευρά του πατέρα της ήταν εγγονή του πρίγκιπα της Ναζαρέτ και ο παππούς της ήταν απόγονος του σεΐχη της Γαλιλαίας- και έχει μιλήσει για τις μουσουλμανικές ρίζες και τη θρησκευτική πίστη της.

Το γεγονός ότι δεν γνώρισε το παλαιστινιακό πρόβλημα με βιωματικό τρόπο αλλά μέσα από τις αφηγήσεις του πατέρα της, αλλοτινού μεγαλοκαρχαρία του real estate, νυν καταδικασμένου για απάτες Μοχάμεντ Χαντίντ, καθόλου δεν φαίνεται να της στέρησε την πυγμή και τη μαχητικότητά της. Η Μπέλα Χαντίντ γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στην Ουάσινγκτον. Ο Παλαιστίνιος πατέρας της και η Ολλανδή μητέρα της Γιολάντα ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά και χώρισαν το ίδιο γρήγορα - εντάξει, μεσολάβησαν περίπου έξι χρόνια και τρία παιδιά, η Μπέλα, η Τζίτζι και ο αδελφός τους, επίσης μοντέλο, Ανουάρ. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της η οικογένεια το έζησε στη Σάντα Μπάρμπαρα, χωρίς στερήσεις, οικονομικά ή άλλα βάσανα. Η Μπέλα, αν και καταδικασμένη από τα ευλογημένα γονίδιά της, αλλά και την απόφαση της παλαίμαχου στο μόντελινγκ μητέρα της -υπήρξε ανακάλυψη της Ελέιν Φορντ- να ασχοληθεί με τη μόδα, όταν ήταν μικρή ονειρευόταν μια καριέρα στην ιππασία. Ο αστικός μύθος μάλιστα λέει πως η μεγαλύτερη επιθυμία της ήταν η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Δεν την ικανοποίησε όμως. Στα 16 της έκανε το πρώτο της διαφημιστικό, στα 18 της ντεμπούταρε στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης. Είχε ήδη στο τσεπάκι της το συμβόλαιο με το περίφημο πρακτορείο IMG. Δύο χρόνια αργότερα, στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, όλοι ήξεραν όχι μόνο το φωτογενές -με τη χαρακτηριστική απαθή, σχεδόν βαριεστημένη έκφραση- πρόσωπο της νέας τότε μούσας του οίκου Chanel αλλά και το όνομά της. Η Μπέλα μαζί με την αδελφή της Τζίτζι δεν έρχονταν να γεμίσουν απλώς το κενό των καινούριων περιζήτητων μοντέλων, αλλά να εγκατασταθούν ως νέας κοπής it girls.

GettyImages-601342974
GettyImages-1133051903
1. Η μητέρα Γιολάντα, ο αδελφός Ανουάρ, ο πατέρας Μοχάμεντ και η αδελφή από τον πρώτο γάμο του Μοχάμεντ, Αλάνα Χαντίντ 2. Mε τη μεγαλύτερη αδελφή της, Τζίτζι
Κλείσιμο
Φυσικά, η καριέρα της Μπέλα στο μόντελινγκ είναι ουρανομήκης και αριθμεί συνεργασίες με τους σπουδαιότερους σχεδιαστές, τους πιο βαρύτιμους οίκους και τα πλέον λαοπρόβλητα brands. Αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο και αυτονόητο για μια αυταπόδεικτα όμορφη γυναίκα, αλλά και αρκετά έξυπνη ώστε να ξέρει πώς να εξαργυρώνει με τον καλύτερο και τον πιο προσοδοφόρο τρόπο την καλλονή της. Η μεγαλύτερη επιτυχία της δεν έχει να κάνει με τις πασαρέλες, τις ντουζίνες των εξωφύλλων, την απήχηση και την αναγνωρισιμότητα, ούτε καν με τα εκατομμύρια των followers της στα κοινωνικά δίκτυα ή τα εκατομμύρια του τραπεζικού λογαριασμού της. Η αληθινή κατάκτηση του παλαιστινιακής καταγωγής μοντέλου είναι ότι -συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με όσα διεκδικεί και για όσα φτάνει να κατεβαίνει στον δρόμο- χρησιμοποιεί το περίσσευμα της απήχησης και της επίδρασής του -αυτό που έχει συγκεντρώσει μοσχοπουλώντας την αυτοαναφορικότητά του- για κάτι άλλο πέραν του ίδιου του εαυτού του.

000_OI5C8
Στα 16 της έκανε το πρώτο της διαφημιστικό, στα 18 της ντεμπούταρε στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης. Σήμερα, στα 25 της, η περιουσία της ανέρχεται στα 25 εκατ. δολάρια
Με άλλα λόγια, σπάει το στερεότυπο της άβουλης, πειθήνιας, αφελούς, ελαφριάς και χειραγωγούμενης ωραίας νέας γυναίκας που βλέπει ως εκεί που φτάνει το μήκος των βλεφαρίδων της. Και μάλλον η Μπέλα Χαντίντ νιώθει καλά με τον εαυτό της, υψώνοντας τη φωνή της στα social media αλλά και στον δρόμο για εκείνα που η ίδια θεωρεί ότι αξίζουν τον κόπο να το κάνει. Σίγουρα θα έχει μια καλή κουβέντα να πει στη συζήτηση που κάνουν εκείνη και ο εαυτός της για 30 λεπτά της ώρας κάθε πρωί. Οταν πριν πιάσει το κινητό της και γίνει ξανά η περιζήτητη, καλοπληρωμένη καλλονή μπορεί να είναι απλώς η κόρη του Μοχάμεντ και της Γιολάντα, η αδελφή της Τζίτζι και του Ανουάρ, η εγγονή της Χαΐρ και του Ανουάρ, ένα μάλλον εσωστρεφές και ονειροπόλο κορίτσι που φαντασιώνεται την ουτοπία ενός καλύτερου κόσμου.

Ειδήσεις σήμερα: 

Η Κομισιόν ενέκρινε τις γεωγραφικές ενδείξεις για ούζο, τσίπουρο και τσικουδιά

Εξαπλώνεται η ινδική παραλλαγή του κορωνοϊού - Σε πόσες χώρες έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικές τάσεις στο άνοιγμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network