Ανδρέας Μάνεσσης: Ενας παράδεισος με θέα

Ανδρέας Μάνεσσης: Ενας παράδεισος με θέα

Ο ιδρυτής του τουριστικού οργανισμού Manessis Travel, που επιβίωσε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και πλέον διαθέτει και τρία δικά του ξενοδοχεία, υποδέχεται το «Gala» στο σπίτι του στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
maneshs-arthrou
Στη δεκαετία της κρίσης στην Ελλάδα, ο Ανδρέας Μάνεσσης κατάφερε να κρατήσει ψηλά τη μετοχή του ταξιδιωτικού οργανισμού Manessis Travel, προσφέροντας στους πελάτες του ονειρεμένα ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. «Η αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε και η συνέπεια σε ό,τι υποσχόμαστε κέρδισε την εμπιστοσύνη του κόσμου», αναφέρει στο «Gala».

«Είμαι στο γραφείο μου συνέχεια και πάνω απ’ όλα. Ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκα για τις ατελείωτες ώρες δουλειάς γιατί αγαπώ πραγματικά αυτό που κάνω. Επιπλέον, έχω περάσει απ’ όλα τα στάδια: έχω σηκώσει βαλίτσες, έχω κάνει ρεσεψιόν, έχω συνοδεύσει γκρουπ στην Ελλάδα και το εξωτερικό», προσθέτει.

Ο γνωστός επιχειρηματίας με υποδέχεται στο κομψά διακοσμημένο σπίτι του στα νότια προάστια με θέα τον ουρανό και τη θάλασσα. «Γεννήθηκα σε μια γειτονιά του Πειραιά», λέει ξεκινώντας τη διήγησή του. «Μεγάλο σχολείο οι γειτονιές του Πειραιά.

Ο πατέρας μου ήταν μανάβης κι εγώ μικρός τριγυρνούσα στη λαχαναγορά. Η τέχνη όμως ήταν αυτή που με συνέπαιρνε από παιδί. Ετσι, τελειώνοντας το σχολείο γράφτηκα στην κρατική Δραματική Σχολή του Πειραιά, τη σχολή που τελείωσε και η θρυλική Κατίνα Παξινού». Τον ρωτώ πώς μεταπήδησε στον χώρο του τουρισμού. «Από μικρή ηλικία ήθελα να έχω ανεξαρτησία και χρήματα. Με θυμάμαι μικρό παιδί να πηγαίνω στο τουριστικό γραφείο Manos, να μελετώ τις μπροσούρες και να ονειρεύομαι ταξίδια. Ο πατέρας μου συνήθιζε να λέει ότι αυτά δεν είναι πράγματα της δικής μας κοινωνικής τάξης.
manesis_home_10
1. Φωτεινό και ευρύχωρο σαλόνι με τις εμβληματικές καρέκλες της Mies Van Der Rohe και πίνακες των Σωτήρη Σόρογκα και Χρήστου Μποκόρου
manesis_home_5
2. Αντίκες πολυθρόνες με υφάσματα Hermes και φόντο το έργο του Εδουάρδου Σακαγιάν «Οι θεατές»

Εγώ όμως λάτρευα τα ταξίδια και είχα ανάγκη από χρήματα. Κάπως έτσι έπιασα δουλειά σε τουριστικό γραφείο κάνοντας τον ξεναγό. Είχα τέτοιο πάθος που είχα μάθει απέξω τα μέρη και την ιστορία πόλεων και χωρών χωρίς να τα έχω επισκεφθεί ποτέ στη ζωή μου. Στην πρώτη μου ξενάγηση στο Παρίσι γνώριζα τόσο πολλές λεπτομέρειες για την πόλη που κάποιοι σχημάτισαν την εντύπωση ότι γεννήθηκα εκεί. Και να φανταστείς ότι όλη αυτή η γνώση είχε προκύψει μόνο από βιβλία. Η δραματική σχολή ενίσχυσε το χάρισμα που είχα στην επικοινωνία και μου δίδαξε τον τρόπο να μεταδίδω καλύτερα τη γνώση αυτή. Σιγά-σιγά ο κόσμος με συμπάθησε και ήθελε να με ακολουθεί στα ταξίδια», απαντά, καθώς πίνουμε έναν εσπρέσο σε υπέροχα φλιτζάνια Hermes.
Κλείσιμο
manesis_home_3
3. Στη βεράντα που εκτείνεται πάνω από την Αθηναϊκή Ριβιέρα κυριαρχούν τα έπιπλα της Ιταλίδας designer Paola Navone

Το 1988 ο Ανδρέας Μάνεσσης ξεκινά να γράφει το πιο σημαντικό κεφάλαιο στην προσωπική του ιστορία, καθώς καταφέρνει να ανοίξει το δικό του τουριστικό γραφείο. Στο Manessis Travel εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο. «Κάποιοι φίλοι μου θυμούνται ακόμη ότι το Πάσχα εκείνης της χρονιάς μπήκα στο κτίριο των γραφείων μου τη Μεγάλη Τρίτη το πρωί και βγήκα το Μεγάλο Σάββατο. Είχα τέτοιο πάθος που δεν είχα πραγματική αντίληψη του χρόνου. Για μένα ήταν σαν να είχε περάσει μόνο ένα οκτάωρο». Η ζωή τελικά επιβράβευσε την εργατικότητα αλλά και την τόλμη του νέου επιχειρηματία, που έστησε το πρώτο γραφείο Manessis Travel σε μόλις 45 τετραγωνικά. Σήμερα, η επιχείρησή του καταλαμβάνει 1.200 τετραγωνικά στην οδό Φιλελλήνων και διαθέτει 5 παραρτήματα σε Ελλάδα και Κύπρο. «Oσο ήταν τότε όλο το γραφείο μου, σήμερα είναι μόνο η κουζίνα», αναφέρει χαμογελώντας.

Kαταφύγιο δίπλα στο κύμα

Το σπίτι του Ανδρέα Μάνεσση είναι μια καλόγουστη μεζονέτα σε ένα μοντέρνο οίκημα των νοτίων προαστίων. Το φωτεινό ρετιρέ με την πισίνα, την αίσθηση χαλαρότητας και τη θέα στο γαλάζιο που φτάνει μέχρι την Αίγινα μαρτυρά την υψηλή αισθητική και τη διάθεση ευζωίας του ιδιοκτήτη του. Η αγάπη για τα ταξίδια αλλά και για την τέχνη -όπως οι πίνακες με υπογραφές διακεκριμένων καλλιτεχνών που κοσμούν τους τοίχους- είναι έκδηλη παντού. «Τα σπίτια είναι για να τα χαιρόμαστε εμείς και οι φίλοι μας. Μου αρέσει να περιποιούμαι αγαπημένα μου πρόσωπα με ωραίο φαγητό και να περνάμε όμορφα στήνοντας ενδιαφέρουσες συζητήσεις περί τέχνης, ταξιδιών και ζωής». Ποτήρια Baccarat και κανάτες Hermes, συλλεκτικά coffee table books, φρέσκα λουλούδια, σαμπανιέρα με ατομικές σαμπάνιες Moet αλλά και ασημένια μπολ με ολόφρεσκα φρούτα βρίσκονται μπροστά μας. «Εχω εμμονή με οτιδήποτε διαθέτει ποιότητα. Τα βλέπεις αυτά τα κεράσια; Τα διάλεξα ένα-ένα. Δεν μπαίνει τίποτα στο σπίτι μου αν δεν είναι διαλεγμένο και δοκιμασμένο από μένα πριν το προσφέρω στους καλεσμένους μου. Την ίδια συνήθεια διατηρώ και στα ξενοδοχεία μου», υπογραμμίζει.
manesis_home_9
1. Μέρος του σαλονιού με έργο του Γιάννη Μπουτέα που είχε εκτεθεί από τον Αλέξανδρο Ιόλα στο Παρίσι
manesis_home_2
2. Ο χώρος γύρω από την πισίνα έχει διαμορφωθεί με έπιπλα Interni και Δελούδης
manesis_home_8
3. Γλυπτό του Γιώργου Λάππα

Η ταράτσα σού δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε νησί: πισίνα, ξαπλώστρες, ομπρέλα και η αύρα της θάλασσας. Πέργκολες, φοίνικες και ένας ολάνθιστος κήπος συμπληρώνουν το τοπίο. Ισως και να είναι μία από τις ωραιότερες βεράντες της Αθηναϊκής Ριβιέρας. «Ο Πειραιάς μού έμαθε να αγαπώ τη θάλασσα. Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς την αίσθηση του νερού δίπλα μου», ομολογεί. Με ξεναγεί στους χώρους του σπιτιού. Η άνετη κρεβατοκάμαρα με το en suite μπάνιο παραπέμπει... «σε ξενοδοχείο!», λέει και διακόπτει τη σκέψη μου.

«Είναι σαν να βρίσκεσαι σε σουίτα ξενοδοχείου. Λατρεύω τα καλά ξενοδοχεία. Θα μπορούσα να περάσω σε αυτά όλη μου τη ζωή. Από 14 ετών μάζευα τα χαρτζιλίκια της εβδομάδας και την Κυριακή κοστουμαριζόμουν, έλεγα ότι πάω σε έναν συμμαθητή μου, έπαιρνα το λεωφορείο και πήγαινα στο “Intercontinental” ή στο “Hilton” και απολάμβανα το buffet brunch. Ημουν το πιο ευτυχισμένο παιδί του κόσμου», εξομολογείται. Σήμερα ο Ανδρέας Μάνεσσης συλλέγει εμπειρίες που τον κατατάσσουν στη λίστα των σύγχρονων bon vivant. «Η διαμονή στο “Splendido” στο Πoρτοφίνο ή η ανάβαση με το θρυλικό Orient Express στο Μάτσου Πίτσου έχουν για εμένα την ίδια αξία με ένα ακριβό ρολόι. Εμπειρίες και αντικείμενα είναι συλλεκτικά».
manesis_home
1. Στην τραπεζαρία: dinning table Cattelan Italia, βάζο Pablo Picasso και πίνακας του Γιάννη Αδαμάκου
manesis_home_4
2. Η ατμοσφαιρική master bedroom με έργο της Chryssas παραπέμπει σε σουίτα ξενοδοχείου, ενώ διαθέτει και ενσωματωμένο μπάνιο
manesis_home_7
3. H χαρακτηριστική κουνιστή πολυθρόνα Morosso και τα διάσημα προβατάκια τύπου Lalanne

Οταν έχει χρόνο μαγειρεύει, ενώ του αρέσει να κάνει μακρινά ταξίδια αλλά και να ανακαλύπτει γαστρονομικούς θησαυρούς. «Ενα από τα ωραιότερα μέρη για φαγητό είναι ο Αϊ-Γιώργης στη Λεπτή Ορεστιάδας, ένα ξύλινο σαλέ δίπλα στα σύνορα με θέα τον Εβρο, δέκα λεπτά από την Αδριανούπολη. Θα ξετρελαθείτε με το αγριογούρουνο με δαμάσκηνα, τους λαχταριστούς γκιοσλεμέδες, το πλιγούρι με το φρέσκο κοτόπουλο από την αυλή και το γλυκό ρετσέλι που μαγειρεύει με μοναδική μαεστρία η 75χρονη κυρία Βασιλική», λέει, και συνεχίζει: «Ο Εβρος είναι ο πιο όμορφος νομός μας. Δεν είναι μόνο μετανάστες και πυροβολισμοί. Είναι το Δέλτα και το δάσος της Δαδιάς, οι ωραίες παραλίες και η Σαμοθράκη και πάνω απ' όλα η ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων του».
manesis_home_6

Αυτή την ανυπόκριτη, ζεστή φιλοξενία έχει θέσει άλλωστε και στον πυρήνα των αρχών που διέπουν τη λειτουργία των τριών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων που πλέον διαθέτει. Το εξαιρετικά cozy «Amaronda Resort & Spa» στην Ερέτρια, το oνειρεμένο «Messina Resort» στη Μεσσηνία και τα μοναδικά «Ηλιόπετρες» και «Μονόλιθοι» στην Καρδαμύλη - βίλες από πέτρα με ιδιωτικές πισίνες στη Μεσσηνιακή Μάνη, σε ένα τοπίο που παραπέμπει σε Τοσκάνη. «Σε μια εποχή όπου το Διαδίκτυο έχει σαρώσει τα πάντα, η Ελλάδα εξακολουθεί να παραδίδει μαθήματα φιλοξενίας στην παγκόσμια κοινότητα», τονίζει. «Στην επιχείρησή μου, στα ταξίδια μου, στη φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής μου τον πρώτο ρόλο είχε και θα έχει πάντα ο άνθρωπος»


Φωτογραφίες Νικόλας Κομίνης

Ειδήσεις σήμερα: 

Επένδυση στο Ελληνικό: Τα επόμενα βήματα για το εμβληματικό έργο

Κινηματογράφος: Το cash rebate φέρνει τη βιομηχανία του Χόλιγουντ στην Ελλάδα

Της δώρισε μονοκατοικία και τον έκλεισε σε γηροκομείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ