Ανταρκτική: Παγόβουνο με μέγεθος πέντε φορές τη Μάλτα πλέει ανεξέλεγκτο στον ωκεανό

Ανταρκτική: Παγόβουνο με μέγεθος πέντε φορές τη Μάλτα πλέει ανεξέλεγκτο στον ωκεανό

Εκτιμάται ότι ζυγίζει 314 δισ. τόνους και έχει το πενταπλάσιο μέγεθος της Μάλτας - Πρώτιστο μέλημα των επιστημόνων είναι να υπολογίσουν την πορεία του

ice_main
Το μεγαλύτερο παγόβουνο που καταγράφηκε τα τελευταία 50 χρόνια αποκολλήθηκε από τον παγετώνα της Ανταρκτικής, σημαίνοντας νέο συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα και ειδικότερα στις ομάδες που μελετούν το κλίμα και τις συνέπειες από το λιώσιμο των πάγων στη στάθμη της θάλασσας.

Το παγόβουνο D28, το οποίο οι επιστήμονες αποκαλούν και «Χαμένο δόντι» (Loose Tooth) εντοπίστηκε μέσω δορυφορικής φωτογραφίας και αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Amery. Εκτιμάται ότι ζυγίζει 314 δισ. τόνους και έχει το πενταπλάσιο μέγεθος της Μάλτας!

ice3
Σύμφωνα με την εκτίμηση των επιστημόνων, η αποκόλληση του μεγάλου παγόβουνου, ξεκίνησε να συμβαίνει την περίοδο μεταξύ 2002 και 2015, με περισσότερες πιθανότητες την περίοδο από το 2010 έως το 2015. Ωστόσο, η αποσύνδεση έγινε πλέον ορατή, καθώςολοκληρώθηκε και το μεγάλο κομμάτι πάγου ξεκίνησε το ταξίδι του στα παγωμένα νερά.

Στην παρούσα φάση, με τη μελέτη να βρίσκεται στο αρχικό της επίπεδο, οι επιστήμονες δεν έχουν συνδέσει την αποσύνδεση του τεράστιου αυτούν κομματιού πάγου με την κλιματική αλλαγή. Πρώτιστο μέλημά τους είναι να υπολογίσουν τις συνέπειες της αποκόλλησης, αλλά και την πορεία του στη θάλασσα, καθώς πρόκειται στην ουσία για ένα κομμάτι γης, που ταξιδεύει ανεξέλεγκτο στον ωκεανό.

ice1
ice2
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης