Η Ινδονησία επιστρέφει στην Αυστραλία 210 τόνους σκουπιδιών

skou98

Οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας εντείνουν αυτού του είδους τις επιχειρήσεις επιθυμώντας να πάψουν να είναι οι χωματερές της Δύσης

Οι αρχές της Ινδονησίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα στείλουν πίσω στην Αυστραλία 210 τόνους απορριμμάτων, την ώρα που οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας εντείνουν αυτού του είδους τις επιχειρήσεις επιθυμώντας να πάψουν να είναι οι χωματερές της Δύσης.

Οκτώ εμπορευματοκιβώτια τα οποία θα έπρεπε να περιέχουν μόνο χαρτί για ανακύκλωση κατασχέθηκαν στην Σουραμπάγια, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ινδονησίας. Οι αρχές της χώρας βρήκαν μέσα σε αυτά πλαστικά μπουκάλια, χρησιμοποιημένες πάνες, ηλεκτρονικά απορρίμματα και κουτάκια αναψυκτικών, επεσήμανε εκπρόσωπος της υπηρεσίας τελωνείων της ανατολικής Ιάβας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε «τα απορρίμματα να εξαχθούν ξανά» πίσω στην Αυστραλία, επισημαίνεται σε ανακοίνωση.

Η απόφαση αυτή «ελήφθη προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες και το περιβάλλον της Ινδονησίας, και κυρίως της ανατολικής Ιάβας» από τα τοξικά και επικίνδυνα απορρίμματα, εξήγησε το υπουργείο.

Η εταιρεία που εξήγαγε τα απορρίμματα είναι η αυστραλιανή Oceanic Multitrading σε συνεργασία με την ινδονησιακή MDI, η οποία κατασκευάζει ανακυκλωμένο χαρτί και χαρτόνια, σύμφωνα με τις αρχές.

Στα μέσα Ιουνίου η Τζακάρτα είχε στείλει πέντε εμπορευματοκιβώτια γεμάτα απορρίμματα πίσω στις ΗΠΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών άλλων χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας που αρνούνται πλέον να τις αντιμετωπίζουν σαν τις χωματερές της Δύσης. Ακόμη 49 εμπορευματοκιβώτια βρίσκονται στο νησί Μπάταμ της Ινδονησίας αναμένοντας να σταλούν στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Χονγκ Κονγκ.

Το 2018 η απόφαση της Κίνας να σταματήσει την εισαγωγή πλαστικών απορριμμάτων από όλο τον κόσμο προκάλεσε χάος στην παγκόσμια αγορά ανακύκλωσης και ανάγκασε τις ανεπτυγμένες χώρες να αναζητήσουν άλλους προορισμούς για τα απορρίμματά τους.

Έκτοτε τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων εστάλησαν στη νοτιοανατολική Ασία, όπου η δυνατότητα ανακύκλωσης είναι περιορισμένη.

Τον Μάιο η Μαλαισία είχε ανακοινώσει ότι θα στείλει εκατοντάδες τόνους πλαστικών απορριμμάτων πίσω στις χώρες προέλευσής τους.

Από την πλευρά τους οι Φιλιππίνες έστειλαν στα τέλη Μαΐου στον Καναδά 69 εμπορευματοκιβώτια με απορρίμματα, ένα γεγονός που είχε προκαλέσει ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Περίπου 300 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού παράγονται κάθε χρόνο. Μεγάλο μέρος αυτών καταλήγει στις χωματερές και τις θάλασσας, σύμφωνα με το WWF.

ΣΧΟΛΙΑ

Καλά κάνει

και λίγο είναι!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

xathike

Ο Όκγιεκουλ ήταν ο πρώτος παγετώνας του νησιού που έπαψε να έχει το καθεστώς του παγετώνα, καθώς συρρικνώθηκε δραματικά εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας

fotia-n1

Μέχρι τα μέσα Αυγούστου στα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1.600 μεγάλες πυρκαγιές όταν από το 2008 έως το 2018 ο μέσος όρος για το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν 464 φωτιές

2
camping-1591202_960_720

Οι ερευνητές βρήκαν στους επιπλέοντες πάγους του αρκτικού ωκεανού μεταξύ Γροιλανδίας και Σβάλμπαρντ μια μέση ποσότητα 1.760 μικροπλαστικών σωματιδίων ανά λίτρο. Πολύ περισσότερα -24.600 ανά λίτρο κατά μέσο όρο- βρέθηκαν στην ηπειρωτική Ευρώπη

laskaridis_idruma_art

Το Κοινωφελές Ιδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη αγόρασε το μοναδικό ειδικής κατασκευής πλοίο στη Μεσόγειο και το ρίχνει στη μάχη για τον καθαρισμό των δυσπρόσιτων ελληνικών ακτών που μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους

apth

Ερευνητικό πρόγραμμα των Αριστοτελείου Πανεπιστημίου αναφέρει πως μονάδα των ΕΛΠΕ ενδέχεται να αποτελεί εν δυνάμει πηγή δυσοσμίας - «Δεν προκύπτει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία» υπογραμμίζουν τα ΕΛΠΕ