Παρίσι, Νέα Υόρκη, Τόκιο και άλλες πόλεις υπόσχονται να μειώσουν τα απόβλητα τους

ra_09

Πέντε ευρωπαϊκές πόλεις, οκτώ πόλεις των ΗΠΑ, καθώς και της Καταλονίας, το Τόκιο, το Ντουμπάι, το Τορόντο, το Βανκούβερ, το Μόντρεαλ, το Σίδνεϊ και το Τελ Αβίβ, υπέγραψαν κοινή διακήρυξη με στόχο τη μείωση κατά 50% μέχρι το 2030 του όγκου των αποβλήτων

Είκοσι τρεις πόλεις και περιφέρειες που αντιπροσωπεύουν 150 εκατομμύρια κατοίκους σε όλο τον κόσμο δεσμεύθηκαν την Τρίτη να μειώσουν τον όγκο των αποβλήτων που αποτεφρώνονται ή όσων πηγαίνουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, μια άλλη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πέντε ευρωπαϊκές πόλεις, οκτώ πόλεις των ΗΠΑ, καθώς και της Καταλονίας, το Τόκιο, το Ντουμπάι, το Τορόντο, το Βανκούβερ, το Μόντρεαλ, το Σίδνεϊ και το Τελ Αβίβ, υπέγραψαν κοινή διακήρυξη με στόχο τη μείωση κατά 50% μέχρι το 2030 του όγκου των αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και έχουν αποτεφρωθεί και να αυξήσουν παράλληλα κατά 70% το ποσοστό ανακύκλωσης σε σύγκριση με το 2015, μειώνοντας κατά 15% τον όγκο των αποβλήτων που παράγονται ανά κάτοικο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της συμμαχίας πόλεων C40 Cities, αναμένεται να εξοικονομηθούν ετησίως περίπου 87 εκατ. απόβλητα, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα συμβάλουν στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου. Τα απόβλητα που καίγονται παράγουν CO2 και μεθάνιο. Σήμερα εκτιμάται ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια τόνοι αστικών αποβλήτων παράγονται ετησίως.

Μετά την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015, πολλά τοπικά αμερικανικά δικαστήρια πήραν τη σκυτάλη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι ομοσπονδιακές πολιτείες μπορούν να δράσουν για να «πρασινίσουν» το ηλεκτρικό τους δίκτυο, αλλά οι εξουσίες των πόλεων είναι πιο περιορισμένες. Από την άλλη πλευρά η διαχείριση των αποβλήτων είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη.

«Η διατήρηση όλο και περισσότερων αποβλήτων στους χώρους υγειονομικής ταφής δεν είναι βιώσιμη, γι 'αυτό δημιουργήσαμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα συλλογής οργανικών αποβλήτων στη χώρα» δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο. Η Ουάσιγκτον, η Φιλαδέλφεια, το Πόρτλαντ και το Σαν Φρανσίσκο είναι οι σημαντικότερες πόλεις που υπογράφουν.

Σε δύο εβδομάδες ηθοποιοί από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες θα συναντηθούν στο Σαν Φρανσίσκο για την πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη κορυφής για το κλίμα. Θα συμμετάσχει επίσης η δήμαρχος του Παρισιού, Άν Ιντάλγκο, πρόεδρος της συμχίας πόλεων C40 Cities.

« Για να επιτύχουμε τους πιο φιλόδοξους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, πρέπει να μετατρέψουμε επειγόντως κάθε πτυχή του σύγχρονου τρόπου ζωής μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πετάμε» ανέφερε η γαλλιδα αξιωματούχος.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

stanlei-kamilopardali

Ο Στάνλεϊ, η τύχη του οποίου απασχόλησε τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατάφερε να επιζήσει από την πύρινη λαίλαπα στο Malibu Wine Safari μαζί με άλλα μεγάλα, εξωτικά ζώα, τα οποία δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν από τις εγκαταστάσεις λόγω του πολύ μεγάλου κινδύνου

Εξωπλανητης_Barnards_b__καλλιτεχνικη_απεικονιση__πηγη_ESO-M__Kornmesser

Eίναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερος από τη Γη και κινείται γύρω από το κοντινό άστρο του Μπάρναρντ, σε απόσταση περίπου έξι ετών φωτός - Εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι μείον 150 έως 170 βαθμοί 

galactic

Ο γαλαξίας, που ονομάσθηκε Antlia 2 (ή Ant 2), είχε διαφύγει έως τώρα τον εντοπισμό του αφενός λόγω της πολύ αραιής πυκνότητας των άστρων του και αφετέρου επειδή ήταν τέλεια κρυμμένος πίσω από το «πέπλο» του δικού μας γαλαξία