Προσπαθούν να σώσουν τη λίμνη της Καστοριάς

Προσπαθούν να σώσουν τη λίμνη της Καστοριάς

Για τη σωτηρία της λίμνης το υπουργείο Περιβάλλοντος και περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με χρηματοδότηση από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, κατά τη διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων άμεσες λύσεις...

Η λίμνη της Καστοριάς "πεθαίνει"  και αιτία είναι ένα κυανοβακτήριο που παράγει μια τοξική ουσία επικίνδυνη σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Εκτός των άλλων το τοξικό φυτοπλαγκτόν που αναδύεται στην επιφάνεια της προκαλεί έντονη δυσοσμία, κάτι που "σβήνει" οποιοδήποτε σημάδι ζωής στην περιοχή.

Για τη σωτηρία της λίμνης το υπουργείο Περιβάλλοντος και περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με χρηματοδότηση από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, κατά τη διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων άμεσες λύσεις.

Μεταξύ άλλων συμμετείχαν , η εκπρόσωπος της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κίρκος, ο νομάρχης και ο δήμαρχος Καστοριάς.

Αποφασίστηκε η εκπόνηση των αναγκαίων τεχνικών μελετών και η κατασκευή των έργων για την αντιμετώπιση των φερτών υλικών, η μείωση των υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων και λιπασμάτων, καθώς επίσης η αντιμετώπιση του ευτροφισμού και η διαχείριση των καλαμώνων.

Η σύσκεψη έγινε στη Βουλή των Ελλήνων, υπό την προεδρία του προέδρου της, Φίλιππου Πετσάλνικου, έπειτα από τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τη διαταραχή της οικολογικής ισορροπίας της λίμνης και τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων της Καστοριάς.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στην Καστοριά, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να εξεταστεί η πορεία των όσων συζητήθηκαν στην Αθήνα.

Η κατάσταση το τελευταίο διάστημα έχει επιδεινωθεί προκαλώντας την έντονη διαμαρτυρία φορέων και κατοίκων, ενώ παράγοντες της περιοχής, μετά από συναντήσεις με εκπροσώπους του υπουργείου Περιβάλλοντος αναζητούν λύσεις.

Ο τοξικός μικροοργανισμός εμφανίστηκε στη λίμνη μετά τη χρόνια ρίψη αστικών λυμάτων στα νερά.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

arctic

Το εφιαλτικό σενάριο για την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας στη Γη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου μέσα στα επόμενα 12 χρόνια και την απελευθέρωση αρχαίων βακτηρίων - Οι περιβαλλοντικές αλλαγές είναι το λιγότερο που θα πρέπει να μας ανησυχεί, τονίζει ο ειδικός καθηγητής Peter Frankopan από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

39
vesuvius

Μια επιγραφή, γραμμένη με κάρβουνο σε έναν τοίχο, που περιλαμβάνει και μια ημερομηνία η οποία αντιστοιχεί στη 17η Οκτωβρίου - Η επιγραφή βρίσκεται σε ένα σπίτι που κατά τα φαινόμενα ανακαινιζόταν λίγο πριν από την έκρηξη