Τριάντα ισχυροί ανεμοστρόβιλοι σε 265 χρόνια με οκτώ νεκρούς στην Ελλάδα

ane28

Πολλά ερωτηματικά στους επιστήμονες για την εξαφάνιση τα τελευταία πέντε χρόνια των ισχυρών φαινομένων που έπλητταν τις ΗΠΑ - Εντυπωσιακά στοιχεία στην έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Εντύπωση προκαλεί στους επιστήμονες ότι έχουν περάσει πέντε χρόνια στις ΗΠΑ από τον τελευταίο ανεμοστρόβιλο της μεγαλύτερης δυνατής ισχύος (κατηγορίας EF5), ο οποίος είχε πλήξει το Μουρ της Οκλαχόμα στις 20 Μαΐου 2013. Από το 1950 έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ 59 βίαιοι και καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι κατηγορίας EF5, δηλαδή σχεδόν ένας το χρόνο.

Η ισχύς των ανεμοστροβίλων υπολογίζεται με την κλίμακα Enhanced Fujita (EF) που κυμαίνεται από το 0 έως το 5. Μετά από μελέτες, έχει συσχετισθεί η ταχύτητα του ανέμου του ανεμοστρόβιλου με τις προκαλούμενες καταστροφές και με την κλίμακα EF.

Έτσι, ανεμοστρόβιλοι ισχύος EF2 έχουν ανέμους ταχύτητας 178 έως 217 χιλιομέτρων την ώρα και προκαλούν σημαντικές ζημιές, ενώ όταν είναι ισχύος EF3, οι άνεμοι κινούνται με ταχύτητα 218 έως 266 χιλιομέτρων την ώρα και οι ζημιές θεωρούνται ‘σοβαρές'. Όταν η ισχύς του ανεμοστρόβιλου φθάνει την ανώτατη κατηγορία EF5, οι άνεμοι ξεπερνούν τα 322 χιλιόμετρα την ώρα και οι ζημιές χαρακτηρίζονται ‘απίστευτες'.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), από το 1843 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 30 ανεμοστρόβιλοι που μπορούν να καταταχθούν στις κατηγορίες EF2 και EF3 και οι οποίοι εμφανίζονται κυρίως στη Δυτική Ελλάδα. Δεν έχει καταγραφεί ανεμοστρόβιλος κατηγορίας EF 4 και 5.

Πιο ισχυρός θεωρείται ένας υδροσίφωνας που εξελίχθηκε σε ανεμοστρόβιλο στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας στις 18 Οκτωβρίου 1934, ο οποίος σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε 39. Συνολικά οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 154 έχουν τραυματισθεί στη χώρα μας από ανεμοστρόβιλους τα τελευταία 150 χρόνια.

Ο τελευταίος ισχυρός ανεμοστρόβιλος στην Ελλάδα είχε προ τριετίας πλήξει τη Σκάλα Λακωνίας, τραυματίζοντας τέσσερις κατοίκους και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Οι ανεμοστρόβιλοι στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΑΑ, «αποτελούν μια υποτιμημένη απειλή και δεν υπάρχει ακόμη οργανωμένο σχέδιο έγκαιρης πρόβλεψης και προειδοποίησης, κάτι που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη πραγματοποιήσει».

Στην Ευρώπη ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανεμοστροβίλων είναι αρκετά μικρότερος από τις ΗΠΑ. Μεταξύ 1950-2015 καταγράφηκαν 5.478 ανεμοστρόβιλοι σε 42 ευρωπαϊκές χώρες, έναντι 60.114 στις ΗΠΑ, χωρίς να συνυπολογισθούν οι παράκτιοι υδροσίφωνες.

Οι ισχυροί ανεμοστρόβιλοι, κατηγορίας EF2 και άνω είναι πιο σπάνιοι στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ. Συμβαίνουν κατά μέσο όρο 12 φορές ετησίως, κυρίως στην Κεντρική και στη Δυτική Ευρώπη.

Μεταξύ 1950-2015 έχουν υπάρξει στην Ευρώπη μόνο 13 καταγεγραμμένα περιστατικά των πιο βίαιων ανεμοστροβίλων κατηγορίας EF4 - EF5. Το πιο πρόσφατο ήταν στη Βενετία της Ιταλίας στις 8 Ιουλίου 2015, όταν ανεμοστρόβιλος προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου και τραυμάτισε 72.

Έχει υπολογισθεί ότι οι ανεμοστρόβιλοι στην Ευρώπη κοστίζουν περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος στις ασφαλιστικές εταιρείες, έναντι ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (1)

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ

Στην Αμερική υπάρχει σύστημα πρόβλεψης γνωστό ως ΤORO. Και προβλέψιμο είναι το φαινόμενο και αντιμετωπίσιμο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

stanlei-kamilopardali

Ο Στάνλεϊ, η τύχη του οποίου απασχόλησε τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατάφερε να επιζήσει από την πύρινη λαίλαπα στο Malibu Wine Safari μαζί με άλλα μεγάλα, εξωτικά ζώα, τα οποία δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν από τις εγκαταστάσεις λόγω του πολύ μεγάλου κινδύνου

Εξωπλανητης_Barnards_b__καλλιτεχνικη_απεικονιση__πηγη_ESO-M__Kornmesser

Eίναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερος από τη Γη και κινείται γύρω από το κοντινό άστρο του Μπάρναρντ, σε απόσταση περίπου έξι ετών φωτός - Εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι μείον 150 έως 170 βαθμοί 

galactic

Ο γαλαξίας, που ονομάσθηκε Antlia 2 (ή Ant 2), είχε διαφύγει έως τώρα τον εντοπισμό του αφενός λόγω της πολύ αραιής πυκνότητας των άστρων του και αφετέρου επειδή ήταν τέλεια κρυμμένος πίσω από το «πέπλο» του δικού μας γαλαξία

4199063

Το Κέντρο Κλιματικών Ερευνών της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ δημοσίευσε τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία για τις καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες σε διάφορες περιοχές του πλανήτη - Σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ οι ποταμοί