Φόβοι να αυξηθεί η πείνα στην Αφρική

Φόβοι να αυξηθεί η πείνα στην Αφρική

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να μειώσουν τους στόχους τους για τα βιοκαύσιμα, αλλιώς θα αυξήσουν το ποσοστό των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα στην Αφρική και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», προειδοποιεί η ΜΚΟ Φίλοι της Γης.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να μειώσουν τους στόχους τους για τα βιοκαύσιμα, αλλιώς θα αυξήσουν το ποσοστό των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα στην Αφρική και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», προειδοποιεί η ΜΚΟ Φίλοι της Γης.

Ειδικότερα, η περιβαλλοντική οργάνωση καταγγέλλει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες εκμεταλλεύονται μεγάλες εκτάσεις στην Αφρική για την καλλιέργεια βιοκαυσίμων, κάτι που επιδεινώνει το επισιτιστικό πρόβλημα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στα Αφρικανικά κράτη η επάρκεια τροφίμων είναι αδύνατη, αφού οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις χρησιμοποιούνται για βιοκαύσιμα παρά για φρούτα και λαχανικά. Με αποτέλεσμα οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται.

Από την άλλη πλευρά οι εταιρείες παραγωγής βιοκαυσίμων υποστηρίζουν ότι συνεργάζονται με τις τοπικές κυβερνήσεις, προσελκύουν επενδύσεις και δημιουργούν θέσεις εργασίας στα φτωχά κράτη, παράγοντας ταυτόχρονα καύσιμα για τις τοπικές αγορές.

Πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η μεγάλη ζήτηση για βιοκαύσιμα οδηγεί στην αποψίλωση δασικών εκτάσεων, ενώ κατασπαταλώνται οι φυσικοί πόροι στην Αφρική.

«Οι εκτάσεις που καλλιεργούν στην Αφρική για να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση της Ευρώπης για βιοκαύσιμα δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα, το οποίο έχει υποτιμηθεί. Αν εφαρμοστούν οι στόχοι που τέθηκαν, η κατάσταση στην Αφρική θα επιδεινωθεί πάρα πολύ», τόνισε σε δηλώσεις της η Kirtana Chandrasekaran, μέλος της FoE.

Είναι δεδομένο ότι πρέπει να τεθούν αυστηροί όροι στην παραγωγή καυσίμων από βιοκαλλιέργειες. Την περασμένη εβδομάδα η Shell και η Cosan ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για την παραγωγή βιοκαυσίμων από ζαχαροκάλαμο.
Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, επισημαίνει ότι θα επιβλέπει τις δυο εταιρείες ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δραστηριότητές τους δεν θα έχουν αρνητικές συνέπειες για τις τοπικές κοινότητες και ότι δεν θα γίνει κακή χρήση της γης.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

thalassia_eidi

Διεθνής έρευνα προειδοποιεί για τις επιπτώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη θάλασσα – Η απώλεια θαλάσσιων ειδών μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και τη διατροφική ασφάλεια

BlueCycle_1

Το BlueCycle είναι ένα πρόγραμμα Γαλάζιας και Κυκλικής οικονομίας που προσεγγίζει ολιστικά το πρόβλημα των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων που προέρχονται από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα - Δημιουργήθηκε και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

1
jupiter-eks

Το βράδυ της Δευτέρας ο Δίας θα φαίνεται μεγαλύτερος και φωτεινότερος από κάθε άλλη μέρα του έτους, αφού θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο του από τη Γη και θα φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο

australia_victoria_ocean

Άνοδος της θερμοκρασίας, οξίνιση, νεκρές ζώνες... Ο ωκεανός είναι ένα από τα πρώτα θύματα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), όμως μας προστατεύει επίσης από το αέριο αυτό απορροφώντας το -- ένας ζωτικής σημασίας ρόλος που οι υπερασπιστές των ωκεανών ελπίζουν πως θα ληφθεί επιτέλους υπόψη στις πολιτικές για το κλίμα

2