Γαλλία: Ο πληθυσμός των πτηνών καταστρέφεται λόγω των φυτοφαρμάκων

Γαλλία: Ο πληθυσμός των πτηνών καταστρέφεται λόγω των φυτοφαρμάκων

Πάνω από 1/3 έχει μειωθεί ο πληθυσμός των πουλιών εδώ και μια δεκαετία – Επιστήμονες προειδοποιούν για τα προβλήματα που δημιουργούνται - «Η ύπαιθρος ερημώνει»

Διαστάσεις περιβαλλοντικής καταστροφής παίρνει το φαινόμενο της δραματικής μείωσης του πληθυσμού των πουλιών στη Γαλλία, λόγω των φυτοφαρμάκων. 

Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι σε διάστημα 15 ετών, οι αριθμοί έχουν μειωθεί κατά 1/3, ενώ σε ορισμένα είδη, ο πληθυσμός έχει υποχωρήσει κατά 2/3 καθώς τα έντομα με τα οποία τρέφονται έχουν εξαφανιστεί. Τα στοιχεία προκύπτουν από δύο μελέτες που έγιναν, η μία σε εθνικό επίπεδο και η άλλη σε μεγάλη γεωργική περιοχή στην κεντρική Γαλλία. 

«Η κατάσταση είναι καταστροφική» 

«Η κατάσταση είναι καταστροφική» σχολιάζει ο Μπενουά Φοντέν, βιολόγος στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που ήταν συνυπεύθυνος για τη μία εργασία. «Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα του να μετατραπεί σε πραγματική έρημο», ανέφερε. 

Ο θαμνοτσιροβάκος, η φραγκοσυκιά, η σταρήθρα έχουν δει τον πληθυσμό τους να μειώνεται κατά τουλάχιστον 1/3, σύμφωνα με την ετήσια απογραφή, που ξεκίνησε στις αρχές του 2000. Την ίδια ώρα, άλλα είδη έχουν δει τον πληθυσμό τους να μειώνεται κατά σχεδόν 70%. 

Το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας επισημαίνει ότι η συρρίκνωση του πληθυσμού προσεγγίζει την οικολογική καταστροφή. 

Η έλλειψη εντόμων το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα 


Το πρόβλημα δεν είναι όμως ότι τα πουλιά δηλητηριάζονται, αλλά ότι τα έντομα που αποτελούν την τροφή τους έχουν εξαφανιστεί. «Δύσκολα βρίσκεις έντομα, είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα», ανέφερε ο Βινσέν Μπρετανιόλ, οικολόγος του Κέντρου Βιολογικών Σπουδών στην πόλη Χίζ. 

Ο Μπρετανιόλ επικαλείται πρόσφατες έρευνες, που δείχνουν ότι ανάλογα προβλήματα υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Τα έντομα έχουν μειωθεί κατά 80% και ο πληθυσμός των πουλιών έχει υποχωρήσει κατά 400 εκατομμύρια μέσα σε 30 χρόνια. 

ΣΧΟΛΙΑ (2)

;

τα έντομα, τα πτηνά, και οι Γάλλοι σε λίγο θα υπάρχουν μόνο στα μουσεία.

Ω γλυκυ μου Εαρ...

Ενα το χελιδονι, κι η Ανοιξη ακριβη...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

frog

Πρόκειται για ένα σπάνιο είδος που απειλείται με εξαφάνιση - Ζει εδώ και δέκα χρόνια στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κοτσαμπάμπα στη Βολιβία - Το προσδόκιμο ζωής είναι τα 15 χρόνια - Είναι ο τελευταίος του είδους του

1
mykonos_neo

Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών άφησε πίσω της κάτι …αναμνηστικό, καθώς στις περιοχές Μερχιά και Αγράρι το νερό που συσσωρεύτηκε σχημάτισε μίνι καταρράκτες