Αύριο τα εγκαίνια του πρώτου «Parklet» στο κέντρο της Αθήνας

Αύριο τα εγκαίνια του πρώτου «Parklet» στο κέντρο της Αθήνας

Στις 12:30 την Πέμπτη 6 Ιουλίου στην οδό Πολυκλείτου, στο εμπορικό τρίγωνο της πρωτεύουσας - Μίνι πάρκο με τίτλο «Re Energy» εν είδει ανάσας για τους πολίτες - Πρωτότυπη ιδέα της Δρ. Μάρως Σίνου και των φοιτητών της στο τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του ΤΕΙ Αθήνας 

Αύριο τα εγκαίνια του πρώτου «Parklet» στο κέντρο της Αθήνας
Μια ιδέα που μπορεί να εξελιχθεί σε μέθοδο για άμεσες, δραστικές παρεμβάσεις στην μονοτονία του αστικού τοπίου παρουσιάζεται αύριο επί τόπου, σε μια πρώτη εφαρμοσμένη εκδοχή της. Πρόκειται για το «Re Energy Parklet», ένα μικροσκοπικό πάρκο το οποίο υλοποιήθηκε στην καρδιά του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας, στην οδό Πολυκλείτου. Την πρωτοβουλία για την εισαγωγή της έννοιας «Parklet» στην καθημερινότητα των Ελλήνων ανέλαβε μια ομάδα σπουδαστών του ΤΕΙ Αθήνας, υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας, Δρ. Μάρως Σίνου.

Το parklet είναι ένα μικρό πάρκο-δημόσιος χώρος που συνήθως εγκαθίσταται σε πάρκινγκ -εξού και η ονομασία του. Τυπικά το parklet εκτείνεται έξω από το πεζοδρόμιο, αλλά στο ίδιο επίπεδο με αυτό, προς το πλάτος του παρακείμενου χώρου στάθμευσης και μπορεί να σχεδιαστεί είτε ως μόνιμη, είτε ως εφήμερη κατασκευή.

Η πλατφόρμα ενός parklet προστατεύεται από την κυκλοφορία των οχημάτων μέσα από το σχεδιασμό και μπορεί να φιλοξενήσει πολλές λειτουργίες, όπως αρχιτεκτονική τοπίου, καθίσματα, τραπέζια και χώρο στάθμευσης ποδηλάτων.

Κλείσιμο
Η ιδέα για το parklet βασίζεται πάνω στις υψομετρικές καμπύλες σε συνδυασμό με την ρυμοτομική διάταξη όπου είχε κάποτε το κέντρο της Αθήνας, όταν ακόμα η έννοια της γειτονιάς ήταν ισχυρή και η Αθήνα δεν ήταν μια απρόσωπη πόλη. Στόχος είναι η δημιουργία ενός σημείου συνάντησης και επικοινωνίας κατοίκων, αλλά και εκπαίδευσης πάνω στο τομέα της οικολογικής συνείδησης.

Η τυπολογία του parklet πρέπει να προσαρμόζεται στο αστικό τοπίο, δεδομένου ότι παρόλη τη μικρή της κλίμακα πρέπει να επιλύει τα ζητήματα της προσβασιμότητας, την προσαρμογή στις κλίσεις του τοπίου, τη μελέτη για την απομάκρυνση των όμβριων υδάτων και την εξέταση της τελικής απομάκρυνσης της κατασκευής χωρίς να δημιουργούνται ζημιές στο δρόμο του πεζοδρομίου.



Η αρχιτέκτων Δρ. Μάρω Σίνου, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αστικής Οικολογίας στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του ΤΕΙ Αθήνας







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης