Η κλιματική αλλαγή φταίει για τους χειρότερους καύσωνες στην Ευρώπη

Η κλιματική αλλαγή φταίει για τους χειρότερους καύσωνες στην Ευρώπη

Τον Ιούνιο, οι μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες ήταν περίπου τρεις βαθμοί πάνω από τις φυσιολογικές γι' αυτόν τον μήνα σε διάφορες χώρες της δυτικής Ευρώπης

Τα πρώιμα κύματα καύσωνα που έπληξαν τη δυτική Ευρώπη μέσα στον Ιούνιο -με αποκορύφωμα τις φονικές δασικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία- και έφτασαν πλέον στην Ελλάδα, έχουν γίνει πιο συχνά και πιο έντονα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με επιστήμονες.

Οι ερευνητές της οργάνωσης World Weather Attribution, σύμφωνα με το BBC, εκτιμούν ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έχει δεκαπλασιάσει την πιθανότητα να υπάρξουν καύσωνες ρεκόρ σε ορισμένα μέρη της ηπείρου μας όπως η Ιβηρική, ενώ έχει τετραπλασιάσει τον κίνδυνο σε χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Τον Ιούνιο, οι μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες ήταν περίπου τρεις βαθμοί πάνω από τις φυσιολογικές γι' αυτόν τον μήνα σε διάφορες χώρες της δυτικής Ευρώπης (με βάση την περίοδο αναφοράς 1981-2010).

Η Γαλλία είχε τον πιο ζεστό Ιούνιο του 21ου αιώνα, ενώ η νύχτα της 21ης Ιουνίου ήταν η πιο ζεστή νύχτα για μήνα Ιούνιο στην ιστορία της χώρας, καθώς η μέση θερμοκρασία έφθασε τους 26,4 βαθμούς Κελσίου.

Η Βρετανία είχε φέτος τον πιο θερμό Ιούνιο μετά το κύμα καύσωνα του 1976, η Ολλανδία τον πιο καυτό Ιούνιο στα μετεωρολογικά χρονικά της και η Ελβετία το δεύτερο πιο ζεστό από το 1864.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής της νέας μελέτης δρ Φριντερίκε Ότο του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η ανάλυση των έως τώρα στοιχείων δείχνει «ένα πολύ ισχυρό σήμα», που παραπέμπει στην κλιματική αλλαγή ως τον παράγοντα εκείνο που ευθύνεται για την μεγάλη ζέστη του φετινού Ιουνίου πανευρωπαϊκά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές (οι οποίοι ακόμη δεν έχουν δημοσιεύσει την μελέτη τους σε επιστημονικό περιοδικό, αλλά δημοσιοποίησαν τις εκτιμήσεις τους), μέχρι σήμερα τέτοιοι καύσωνες εμφανίζονται τον Ιούνιο κάθε δέκα έως 30 χρόνια, ανάλογα με την κάθε χώρα. Όμως έως το 2050, η ακραία ζέστη του Ιουνίου αναμένεται να γίνει ο κανόνας, αν στο μεταξύ δεν έχουν μειωθεί τα «αέρια του θερμοκηπίου» στην ατμόσφαιρα.


Ανισότητες εκτός από ζέστη...

Και σαν να μη φθάνει η ζέστη, μια άλλη αμερικανική επιστημονική έρευνα, που μόλις δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science», συμπεραίνει ότι η κλιματική αλλαγή όχι μόνο επιβαρύνει μια οικονομία περισσότερο (π.χ. μέσω της μεγαλύτερης κατανάλωσης ενέργειας), αλλά θα εντείνει και τις υπάρχουσες ανισότητες.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, του Σικάγο και του Ράτγκερς, προβλέπουν ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και μόνο οι ΗΠΑ -αλλά και άλλες χώρες- θα γίνουν φτωχότερες και πιο άνισες.

Εκτιμάται ότι για κάθε ένα βαθμό Κελσίου που θα αυξάνει η μέση θερμοκρασία, θα χάνεται το 1,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας, θα υπάρχει αύξηση 5,4 θανάτων ανά 100.000 κατοίκους και οι μέσες αποδόσεις των γεωργικών καλλιεργειών θα μειωθούν κατά περίπου 9%.

Οι ήδη πιο φτωχές και πιο καυτές νοτιότερες περιοχές στη χώρα θα χάσουν αναλογικά περισσότερο, καθώς το θερμόμετρο θα ανεβαίνει τις επόμενες δεκαετίες, ενώ πιο ωφελημένες θα βγουν οι πιο δροσερές βορειότερες περιοχές, στις οποίες θα μετακινηθούν διάφορες δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να διευρυνθούν οι ανισότητες. 

«Με αυτό το σενάριο, η ανάλυση μας δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει η μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου στην αμερικανική ιστορία από τους φτωχούς προς τους πλούσιους» προειδοποιούν οι ερευνητές.

Βέβαια, αν σε μια χώρα ο νότος είναι ήδη πιο πλούσιος και ο βορράς φτωχότερος, τότε η κλιματική αλλαγή μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα, μειώνοντας μελλοντικά την «ψαλίδα» των αναπτυξιακών και εισοδηματικών διαφορών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ (10)

George

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που μπορεί να το κρίνει κανείς από τις προσωπικές του εμπειρίες κι εκτιμήσεις. Το λιώσιμο των παγετώνων ανά την υφήλιο είναι όμως αναδιαμφισβήτητο και δεν χρειάζεται κανένα ειδικό όργανο μέτρησης για να το διαπιστώσει κανείς. Αυτό σημαίνει άνοδος θερμοκρασίας. Όταν λιώσουν τελείως οι πάγοι, και πεθάνει ο μεγαλύτερος πνεύμονας της γης που λέγεται ωκεανός να παράγει οξυγόνο λόγω και της δραματικής αύξησης της οξύτητας που προκαλούν τα ορυκτά καύσιμα, ετοιμαστείτε για την επόμενη μέρα. Υπάρχουν όμως και οι ηλίθιοι που τρίβουν τα χέρια τους γιατί τους διευκολύνει στην εξόρυξη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου σε μέρη που δεν είχαν πρόσβαση λόγω της κάλυψης από πάγο. Λίγο πριν το τέλος σκέφτονται πως θα κονομήσουν περισσότερα.

Στα πόσα χρονια θα γινει αυτο

Και γιατι πρεπει να με νοιαζει τι θα γινει μετα απο 1000 χρονια;

George

Ποιά 1000 χρόνια? Μιλάμε για δεκαετίες μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ειδικά η οξύτητα των ωκεανών που έχει ανέβει κατά 20% τα τελευταία χρόνια ήδη σκοτώνει τους κοραλλιογενείς υφάλους και πολλά είδη ακόμη που είναι σημαντικοί κρίκοι της τροφική αλυσίδα της θαλάσσιας ζωής και κατ' επέκταση του ανθρώπου. Αν δε σε νοιάζει ο εαυτός σου κι ακόμη περισσότερο τα παιδιά σου, νοιάζει κάποιους άλλους. Ευτυχώς η ανθρωπότητα δεν βασίζεται πάνω σου.

Δεν εχω παιδια

.... σιγα μην κανουμε παιδια με κυβερνηση Τσιπρα, Μητσοτακη ... και το κακο συναπαντημα

Victor

Φάτε σανό με την κλιματική αλλαγή λέμε!!

ΤΗΝ ΛΑΒΡΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΦΑΕΙ?

ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ Ο ΛΙΒΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟ ΣΑΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΞΟΥ ΤΗΝ ΛΑΒΡΑ! YOUR NEGATIVITY SOUNDS FAMILIAR! ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΤΟΥΣ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΒΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΔΙΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ, ΕΧΟΥΝ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ ΠΟΛΛΟΙ ΤΟΣΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΑΘΕΛΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΣ ΠΙΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΕΣΥ ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΟΥΣ Η ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ? ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΑΣ, ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΠΟΙΟ ΠΟΛΥ Η ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΑΣ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΣΑΣ? ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΔΕΝΤΡΟ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΚΟΨΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΞΕΡΑΝΟΥΝ. ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΑΝ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΞΕΡΑΘΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΠΝΕΕΤΕ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ???? ΕΧΕΙ Η ΓΗ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟ 100 ΕΤΩΝ Η ΜΕ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΟΒΟΥΝ ΚΑΤΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜEΙΝΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΣΑ????? ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ??? VIDEO: Ponsse Scorpion King

Σανος η κλιματικη αλλαγη

Να σου πω εγω τι γινεται. Πειραζουν τον καιρο με αεροψεκασμους, για να βρεχει και (ισως) προσθετουν και τα χημικα τους μεσα στη βροχη. Μετα που ξελιγωνεται η υγρασια στην ατμοσφαιρα, αν δεν κανουν αεροψεκασμο παλι, πεφτουν καύσωνες. Η περιφημη αφρικανικη σκονη που μας κοροϊδευουν, ειναι υπολέιματα απο τα χημικα πρόσθετα της βροχης. Τον τελευταιο καιρο οι μετεωρολογοι παραειναι ακριβεις στις προβλεψεις τους. Τοσο ακριβεις που ισως και να μη μετρουν με οργανα αλλα να τους υπαγορευεται ετοιμο το δελτιο απο εξω. Οταν το παρακανουν με τους αεροψεκασμους και πεφτουν κατι χαλάζια, καταστρεφονται σοδειες και ζηταει ο κοσμος αποζημιωση, αραιωνουν οι βροχες μετα. Πως εξηγειται να ειναι 30 βαθμοι εξω και μολις βραδυασει να πεφτει καταιγιδα; Και ειναι φυσιολογικα συννεφα αυτα; Που δεν ειναι φορτισμενα ( βροντες σπανιο ειδος). Ειναι τυχαιο οτι βρεχει περισσοτερο σε μεγαλες πολεις και οχι στην υπαιθρο; Αλλα βεβαια πιο πυκνοκατοικημενες οι πολεις, εκει θελουν να βλαψουν περισσοτερο αυτοι πουεχουν τα αρρωστα μυαλα και υπαγορευουν τους αεροψεκασμους. Με την μπίζνα της κλιματικης αλλαγης και τον φορο ατμοσφαιρικης ρυπανσης, κονομανε καλα. Κονομανε κατι ερευνητες, κατι οικολογοι κλπ.

Σανός η στρογγυλή Γη

Η Γη είναι επίπεδη και ο ήλιος ειναι τεχνητή πηγή φωτός, που ελέγχετε απο αυτούς τους δήθεν οικολόγους που ελέγχουν το κλίμα με τους ψεκασμούς, για να μας τα πέρνουν με τους φόρους της δήθεν ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να ανεβάζουν τα τέλη κυκλοφορίας. Σανός και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Δεν υπάρχει λέμε ούτε κλιματική αλλαγή ούτε ατμοσφαιρική ρύπανση. Το κλίμα και η ατμόσφαιρα είναι ίδια όπως ακριβώς ήταν τις εποχές των παππούδων. Ρωτήστε τον παππού σας που θυμάται και θα δείτε πως θα σας επιβεβαιώσει πως ολα τώρα είναι ιδια όπως παλιά.

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΣΑΝΟ PLEASE

ΦΕΡΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΣΑΝΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ. ΤΟ ΣΑΝΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΡΑΓΩΝΗ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΖΕΤΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ. ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ! ΝΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΕΦΩΝΑZΕ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ ΤΟΥ PRIDE PARTY! ΜΗ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΑΡΑΤΕ! ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ..... ΞΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΒΕΣΠΑ????? nai ksero giati?? ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΑΝΑΨΕ Η ΒΕΣΠΑ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ! re den yparxei h klimatikh allagh,oyte h yperthermansh sanos leme, sanos, Gege? OK ΣΑΝΙΔΩΣΕ ΤΗΝ ΤΟΤΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΒΕΣΠΟΥΤΣΙ! ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΣΟΥΡΧΟΜΑΣΤΕ!!!

My name is Pucci

Amerigo Vespucci. Conciepre comendatores, parahandolades, porde sano les mutsos. Dolores espaniokavlomendes vizokoxones tubanes. komenes tes malakio sanokoventes per to climatico allaxatores. Ombre!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ar_008

 Η ερευνήτρια από το Λονδίνο, Ella Gilbert, κατέγραψε το μοναδικό αυτό τοπίο, έπειτα από την πρώτη πτήση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για ερευνητικό σκοπό στην περιοχή Larsen C 

taj-mahal_4

Το διάσημο μνημείο περιβάλλεται από έναν ποταμό γεμάτο με σκουπίδια και λύματα και συχνά περικλείεται σε σκόνη και καπνό που εκλύονται από τις καπνοδόχους και τα οχήματα στην πόλη Άγκρα

penguins

Η κίνηση στους ωκεανούς και η αυξημένη οικονονομική δραστηριότητα στον βυθό δημιουργούν υποθαλάσσια ηχορύπανση- Οι επιστήμονες μελετούν πως αντιδρούν νεογέννητοι πιγκουίνοι σε ηχητικά ερεθίσματα