Κορινθιακός: Χελώνες και δελφίνια στη μάχη κατά των μεδουσών!

Κορινθιακός: Χελώνες και δελφίνια στη μάχη κατά των μεδουσών!

Έκδηλη η ανησυχία επιχειρηματιών, κατοίκων και παραθεριστών από την έξαρση του φαινομένου

Κορινθιακός: Χελώνες και δελφίνια στη μάχη κατά των μεδουσών!
Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της παρουσίας μεδουσών στον Κορινθιακό κόλπο καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας σε συνδυασμό με την υπεραλίευση και την μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος συμβάλλουν στην έξαρσή του.  
Οι επιχειρηματίες, οι μόνιμοι κάτοικοι και οι παραθεριστές που ευελπιστούσαν ότι οι κρύες θάλασσες του φετινού χειμώνα θα περιόριζαν το φαινόμενο απογοητεύτηκαν όταν το περασμένο Σαββατοκύριακο διαπίστωσαν ολόκληρα κοπάδια από τσούχτρες στις θάλασσες τους.

Μέλη του Ομίλου Αυτοδυτών Λουτρακίου – Loutraki Dive Club που οργανώνουν σημαντικές δράσεις υποβρύχιου καθαρισμού των βυθών, στην προτελευταία κατάδυση τους στις θαλάσσιες περιοχές Παναγίτσα και Φλάμπουρο αντίκρισαν μεγάλο πληθυσμό από Pelagia noctiluca - η μόνη ­μέδουσα που είναι και τσούχτρα και μάλιστα πολύ κοντά στην ακτή.

«Το συγκεκριμένο είδος με το που σε ακουμπήσει ελευθερώνει μια νευροτοξίνη που για κάποιους ανθρώπους μπορεί να καταστεί πολύ επικίνδυνη» είχε αναφέρει σε Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας- Αγίων Θεοδώρων.  ο κ. Χρήστος Μπάρλας που ανήκει στους Αυτοδύτες Λουτρακίου.
 
Πριν από μερικές μέρες, όπως είχε γράψει το protothema.gr  πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα στο Αίγιο από αρμόδιους επιστημονικούς φορείς προκειμένου να ενημερώσουν για την εξέλιξη του φαινομένου.
 
Κλείσιμο
Ο δήμαρχος Λουτρακίου, κ. Γιώργος Γκιώνης είχε απευθύνει ερώτηση στην Δρ. Σ. Ζερβουδάκη, από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) ζητώντας να πληροφορηθεί, αν υπάρχουν βραχυπρόθεσμα μέτρα που μπορούν να περιορίσουν το φαινόμενο της παρουσίας των μεδουσών.

Αν και η κυρία Ζερβουδάκη δεν ήταν σε θέση να προτείνει τοπικού χαρακτήρα μέτρα άμεσης παρέμβασης μικρής κλίμακας, ωστόσο αυτό που προέκυψε από τις συζητήσεις των δημάρχων με τους επιστήμονες είναι ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί ή τουλάχιστον να γίνουν προσπάθειες για να περιοριστεί.

Πώς;

Με την τοποθέτηση διχτυών ( στο Λουτράκι είχαν τοποθετήσει και στο παρελθόν δίχτυα με επιτυχία) αλλά και με τον εφοδιασμό των θαλασσών με χελώνες καρέτα- καρέτα και μεγάλα ψάρια όπως είναι τα δελφίνια, οι τόνοι κ.α. που τρέφονται με μέδουσες και τσούχτρες.
Ενδεικτικά το δελφίνι καταναλώνει πάνω από 80 κιλά θαλάσσιων ασπόνδυλων σε ημερήσια βάση και η χελώνα πάνω από 100 με 120 κιλά, καθώς οι μέδουσες αποτελούν την βασική της τροφή.
 
« Τα δίχτυα, οι χελώνες και τα μεγάλα ψάρια θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλουν στον περιορισμό του φαινομένου, όμως για να έρθουν, παραδείγματος χάρη, οι χελώνες θα πρέπει παράλληλα να δημιουργηθούν και αμμώδεις προστατευμένες περιοχές που θα μπορούν να γεννήσουν τα αυγά τους» διευκρίνισε στο protothema.gr η κυρία Ζερβουδάκη.

Η κυρία Ζερβουδάκη έχει προσκληθεί από τον Τουριστικό Οργανισμό Λουτρακίου για να μιλήσει σε επιχειρηματίες και πολίτες την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Μαΐου, που ανησυχούν για την επιμονή του φαινομένου που σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τέσσερα χρόνια!

« Έχουμε ήδη ακυρώσεις από τακτικούς πελάτες που μας ενημερώνουν ότι φέτος εξαιτίας των μεδουσών θα αναζητήσουν άλλους προορισμούς για τα καλοκαιρινά τους μπάνια» αναφέρει στο protothema ξενοδόχος που δραστηριοποιείται στο Λουτράκι.

« Πρέπει όλοι να συμβάλουμε κι αν χρειαστεί να βοηθήσουμε την δημοτική Αρχή να συγκεντρώσει τα χρήματα που απαιτούνται για να μπουν τα δίχτυα αλλά και για να φέρουμε τις χελώνες. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» καταλήγει. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης