Ενεργειακά πιστοποιητικά που καθορίζουν την ενεργειακή κλάση των κτιρίων, διαθέτει το 25% του κτιριακού αποθέματος της χώρας, με το αντίστοιχο νούμερο να υπολογίζεται σήμερα ότι ξεπερνά το 1 εκατομμύριο.
Εάν υπολογιστεί, η δεξαμενή κτιρίων στον οικιστικό τομέα που εκτιμάται με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε 4.122.088, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται από 15 έως 17%. Μάλιστα σε χώρες όπως η Ολλανδία, τα πιστοποιητικά, χορηγήθηκαν δωρεάν εν αντιθέσει με την χώρα μας που ξεκίνησαν με υψηλό κόστος και σήμερα έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 100 ευρώ.
Στα νούμερα αυτά, όπως επισημαίνουν από το ΚΑΠΕ, δεν περιλαμβάνονται όσοι κατοικούν στα σπίτια καθώς πιστοποιητικά, υποχρεούνται να εκδίδουν μόνο όσοι πουλούν ή μισθώνουν ακίνητα.
Σύμφωνα με τον ενεργειακό κόμβο για την απόδοση των κτιρίων «EnergyHub for All» στις κατοικίες παρατηρείται ότι, ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξης του 65% κατατάσσεται στη χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία Ε-Η. Το 32% κατατάσσεται στην Γ-Δ, ενώ μόλις το 3% στην Α-Β.
Αντίστοιχα, από την κατανομή των πιστοποιητικών ανά ενεργειακή κατηγορία σε επίπεδο Περιφέρειας προκύπτει ότι, και στην περίπτωση αυτή, οι περισσότερες κατοικίες ανήκουν στη χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία Ε.
Το διάστημα 2011 έως Μάιο του 2016 εκδόθηκαν συνολικά 641,662 ΠΕΑ σε κτίρια κατοικίας. Από αυτά, το 83% αφορούν σε κτίρια ή διαμερίσματα πολυκατοικιών (535.517 ΠΕΑ), ενώ το 17% σε μονοκατοικίες.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου έχουν εκδοθεί τα περισσότερα πιστοποιητικά με ποσοστό 35%, ενώ τα λιγότερα στην Περιφέρεια Κρήτης με ποσοστό 10%
Διαβάστε περισσότερα στο
www.newmoney.gr
Πόσο στοιχίζει μία καλή μόνωση, και πόσα χρόνια αντέχει. Πως γίνεται η πληρωμή. Σε τί διάστημα γίνεται η εξόφληση την στιγμή που μας κυνηγούν φόροι και χαράτσια; Αν ο άλλος πληρώνει 100-200 ευρώ παραπάνω το χρόνο σε θέρμανση λόγω κακής μόνωσης, πόσα χρόνια θα κάνει ώστε το ποσό αυτό να φτάσει αρθροιστικά το κόστος εργασιών για μόνωση; Η εξοικονόμηση αρχίζει από τη ίδια τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Αν πχ μένεις μόνος σου σε ένα σπίτι, ποιός ο λόγος να το θερμαίνεις όλο, κι όχι μόνο το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεσαι;
200 ευρώ το χρόνο παραπάνω για θέρμανση, αυτό να το ξεχάσεις. Τουλάχιστον 200 ευρώ παραπάνω για κάθε χειμερινό μήνα και 50 με 100 ευρώ παραπάνω για Ιούλιο και Αύγουστο για ψύξη. Άρα στο σύνολο του έτους πας κοντά στα 1.000 ευρώ παραπάνω και όχι στα 200. Αν τώρα υπολογίσεις και συν τους πράσινους φόρους που θα έρθουν, έχεις ξεφύγει. Επίσης, ξεχνάς και την αναπροσαρμογη (πάντα προς τα πάνω) των τιμολογίων της ΔΕΗ που γίνεται κάθε 6 μήνες. Αν ήταν έτσι όπως τα λες, τότε κανένας δεν θα αγόραζε ενεργειακό ακίνητο.