Ανοίγει η κουβέντα για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στο Αιγαίο

Ανοίγει η κουβέντα για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στο Αιγαίο

Στο ΥΠΕΚΑ το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενισχύει τα κίνητρα στους παραγωγούς, με την προσφορά επιδότησης 0,105 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,088 που είναι για τις χερσαίες εγκαταστάσεις.

Ανοίγει η κουβέντα για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στο Αιγαίο
Μια πρόσφατη ημερίδα στη Λήμνο, όπου υπάρχει εκδηλωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον για εγκατάσταση 700 MW και μία γενναία επιδότηση της κιλοβατώρας για την ενέργεια που παράγουν τα υπεράκτια (off shore) αιολικά πάρκα, ξανανοίγουν την “ξεχασμένη” συζήτηση για την παραγωγή θαλάσσιας αιολικής ενέργειας στα νησιά.  

Το ΥΠΕΚΑ, με υπουργική απόφαση που ελήφθη στο τέλος του 2009, ενισχύει τα κίνητρα στους παραγωγούς ενέργειας από off shore αιολικά , προσφέροντας τιμή 0,105 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,088 ευρώ ανά κιλοβατώρα παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας που δίνεται στις χερσαίες εγκαταστάσεις.  

Η κίνηση αυτή θεωρείται  από πολλούς ότι κλείνει το μάτι στους ενδιαφερόμενους. Αν υπολογίσει κανείς τα στοιχεία της ΡΑΕ, σύμφωνα με τα οποία για την ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά το δημόσιο πληρώνει ετησίως 500 εκ. ευρώ, τότε μπορεί να αναλογιστεί τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την συγκεκριμένη επένδυση, για την οποία φυσικά ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ρόδα.  
Κλείσιμο

Στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχουν κατατεθεί αιτήσεις εδώ και χρόνια, με πρώτη και καλύτερη την πρόταση για ένα μαμούθ υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 1.800 MW προ 5ετίας, από την ισπανική Iberdrola και τον Ρόκα με πρόταση για διασύνδεση Χίου και Λέσβου με την Βόρεια Ελλάδα.  

Πληροφορίες αναφέρουν  ότι στη ΡΑΕ έχουν κατατεθεί  επενδυτικά σχέδια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Σαμοθράκη, τα Ιόνια Νησιά, την Εύβοια και τις Κυκλάδες άνω των 3.000 MW αλλά η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η υλοποίησής τους εξαρτάται από το ενδιαφέρον που θα επιδείξουν οι επενδυτές, το οποίο φαίνεται να ζεσταίνεται.  

Χρειάζονται ρηχά νερά και …λεφτά! 

Παρά τις τεχνικές δυσκολίες του εγχειρήματος αλλά και το υψηλό κόστος της δαπάνης (υπολογίζεται σε 2 εκατ. ευρώ ανά 1 MW), εκτιμάται ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που σε περιοχές με μικρά βάθη και εκτός μεγάλων τουριστικών προορισμών θα μπορούσε να υιοθετήσει την πράσινη ενέργεια αυτής της μορφής.

Όπως αναφέρει ο κ. Ηλίας Ευθυμιόπουλος επικεφαλής του ενεργειακού γραφείου Αιγαίου που διοργάνωσε την πρόσφατη εκδήλωση, οι επιδοτήσεις που προσφέρει το ΥΠΕΚΑ δίνουν ένα αντιστάθμισμα στο υψηλό κόστος εγκατάστασης των πάρκων και προσθέτει ότι εάν εφαρμοστεί και στη χώρα μας το μοντέλο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τότε θα μπορούν να συμμετάσχουν στα επενδυτικά σχήματα που θα χρηματοδοτήσουν αυτές τις μονάδες εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και απλοί πολίτες.  

Στην Δανία  για παράδειγμα που είναι χώρα πρωτοπόρος στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων με εγκαταστάσεις σε ισχύ 423 MW συμμετέχουν περισσότερες από 100.000 οικογένειες σε συνεταιρισμούς αιολικής ενέργειας.  

Είναι όμως ένα μοντέλο που όσο περνά ο καιρός απαξιώνεται αφού στο παιχνίδι αρχίζουν να μπαίνουν ιδιώτες ως φυσικά πρόσωπα. «Είναι μια καλή και εγγυημένη επενδυτική τοποθέτηση, εάν αναλογιστεί κανείς τα οφέλη που αφήνουν οι τραπεζικές καταθέσεις» λέει ο κ. Ευθυμιόπουλος.   

Ο πρύτανης του  Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης επικεφαλής μελέτης που είχε κάνει παλιότερα  η ΔΕΗ εξηγεί τους λόγους που τα υπεράκτια πάρκα μπορούν να έχουν τύχη στην χώρα μας. Μεταξύ αυτών είναι η διαθεσιμότητα άφθονων ενιαίων εκτάσεων, οι υψηλές ταχύτητες του ανέμου, η αύξηση της αποδόσεως των ανεμογεννητριών και του χρόνου ζωής τους αλλά και ο περιορισμός των περιβαλλοντικών επιπτώσεων με απαγορεύσεις εγκατάστασης σε λιβάδια Ποσειδωνίας, περιοχές ωοτοκίας κ.α  

Επιφυλάξεις από τους αλιείς 

Σοβαρές επιφυλάξεις  εκφράζουν στη Λήμνο οι αλιείς, σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να δημιουργήσουν τα υπεράκτια πάρκα στον κλάδο τους. Το παράδειγμα της Δανίας δείχνει πάντως ότι αρνητικές είναι οι επιπτώσεις στην ανεμότρατα, η οποία έχει απαγορευτεί και υπάρχουν σοβαρές οικολογικές αντιδράσεις για τις επιδράσεις της στα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης