Πίεση οικιστών σε Τσιρώνη για λύση στα εξ' αδιαιρέτου

Πίεση οικιστών σε Τσιρώνη για λύση στα εξ' αδιαιρέτου

Σήμερα σε καθεστώς αδράνειας λόγω του θεσμικού πλαισίου υπολογίζεται ότι είναι περίπου 40.000 ιδιοκτησίες

Πίεση οικιστών σε Τσιρώνη για λύση στα εξ' αδιαιρέτου
Λύση στις εξ' αδιαιρέτου ιδιοκτησίες ζητούν με επιστολή τους στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη
οι οικιστές Ηρακλείου, θεωρώντας το νέο νόμο για τα αυθαίρετα που ετοιμάζει το υπουργείου μία χρυσή ευκαιρία επίλυσης ενός διαχρονικού προβλήματος ομηρείας των κατοίκων της περιοχής.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους σε συνέχεια των συναντήσεων που είχαν τις προηγούμενες μέρες με τον υπουργό στο Ηράκλειο στόχος τους είναι όχι μόνο να νομιμοποιήσουν την οικοδομή τους αλλά και να αποκτήσουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν το οικόπεδο στα παιδιά τους ή να το πουλήσουν. Σήμερα σε καθεστώς αδράνειας λόγω του θεσμικού πλαισίου υπολογίζεται ότι είναι περίπου 40.000 ιδιοκτησίες.

Η πολιτεία από τον υφιστάμενο νόμο των αυθαιρέτων (4178/2013) έχει επιτρέψει την τακτοποίηση των επίμαχων ακινήτων, με την προϋπόθεση να υπάρχει συναίνεση μεταξύ όλων των συνιδιοκτητών του εξ' αδιαιρέτου ακινήτου για σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας ή για διανομή των οικοπέδων. Αυτό ήταν μια διαδικασία που γινόταν μέσω προσυμφώνων.
Κλείσιμο

«Η σύνταξη του προσυμφώνου εξασφαλίζει μόνο το δικαίωμα της ένταξης στο νόμο, που σημαίνει και την είσπραξη από το δημόσιο των ποσών που απαιτούνται χωρίς να εξασφαλίζει και τη δυνατότητα μεταβίβασης ακινήτου» εξηγούν στην επιστολή του οι θιγόμενοι.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι απαλλάσσονται μεν από τα πρόστιμα και τον κίνδυνο κατεδάφισης, για να μπορέσουν όμως να το μεταβιβάσουν χρειάζεται όλοι συνιδιοκτήτες του εξ' αδιαιρέτου οικοπέδου να υπαχθούν στην ρύθμιση. Στην συνέχεια όπως αναφέρουν θα πρέπει να γίνει οριστικό συμβόλαιο σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας ή αυτούσιας διανομής του εξ' αδιαιρέτου οικοπέδου. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν ταυτόχρονα όλοι την οικονομική δυνατότητα και τη θέληση να υπαχθούν στη ρύθμιση και όλοι ανεξαιρέτως οι συνιδιοκτήτες του οικοπέδου, να πληρώσουν επιπλέον των προστίμων τακτοποίησης ή νομιμοποίησης και τους φόρους διανομής, τα συμβολαιογραφικά έξοδα και τα έξοδα μεταγραφής του συμβολαίου». Η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος και η έλλειψη οικονομικών πόρων εμπόδισε την διευθέτηση ακινήτων που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Οι οικιστές ζητούν από το υπουργείο την αυτονόμηση του κάθε συνιδιοκτήτη εξ' αδιαιρέτου, στο οποίο έχει χτίσει την οικοδομή, ώστε να μπορεί να μεταβιβάσει το αυτοτελές πλέον οικόπεδο του με την οικοδομή, χωρίς να εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα και τη διάθεση, των υπολοίπων συνιδιοκτητών του εξ' αδιαιρέτου οικοπέδου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο νέο νόμο θα υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο για τα εξ' αδιαιρέτου ώστε να δίνει το δικαίωμα σε όλους τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν το ποσοστό που τους αναλογεί, χωρίς να χρειάζεται το δικαιολογητικό αυτό (προσύμφωνο).

Επιπλέον, με το ισχύον καθεστώς ο κάθε ιδιοκτήτης μπορούσε να κινηθεί χωριστά από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες και να ανεξαρτητοποιήσει το οικόπεδό του, που σημαίνει επιπλέον από την πληρωμή των προστίμων τακτοποίησης και πληρωμή φόρου χρησικτησίας 3%.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης