Γιάννης Τσιρώνης: «Τεράστιας σημασίας, η σύγχρονη διαχείριση των υδάτων της χώρας»

Γιάννης Τσιρώνης: «Τεράστιας σημασίας, η σύγχρονη διαχείριση των υδάτων της χώρας»

O αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε: ότι υπάρχουν πολύ υποβαθμισμένα ποτάμια, πολλές ρυπασμένες λίμνες και λιμνοθάλασσες που χρειάζονται άμεση προστασία

Γιάννης Τσιρώνης: «Τεράστιας σημασίας, η σύγχρονη διαχείριση των υδάτων της χώρας»
«Η αναγκαιότητα μιας σύγχρονης διαχείρισης των νερών μας είναι τεράστιας σημασίας, γιατί ο πλούτος της χώρας είναι ο φυσικός της πλούτος, και ιδιαίτερα ο υδάτινος με την ποικιλομορφία ποταμών, λιμνών, υγροτόπων, λιμνοθαλασσών, εκβολικών και παράκτιων οικοσυστημάτων».

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων (ΙΘΑΒΙΠΕΥ) του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚEΘΕ), υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων (ΕΓΥ) του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα «η οδηγία 2000/60 και η Προστασία των Εσωτερικών Υδάτων - Έρευνα και Προοπτικές».

Κλείσιμο
«Η οδηγία αυτή έχει αλλάξει τον τρόπο που προσεγγίζουμε τα εσωτερικά και παράκτια νερά. Παλαιότερα, η προστασία των νερών εστίαζε στην υδροχημική παρακολούθηση. Σήμερα, η ποιότητα των νερών δεν μετριέται πλέον μόνο με χημικούς δείκτες. Η ΠΟΥ προωθεί την εφαρμογή μιας βαθύτατα οικοσυστημικής προσέγγισης», καθώς «οι βιολογικοί δείκτες είναι αυτοί που κυριαρχούν στην παρακολούθηση της “υγείας” των υδάτων» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός επισημαίνοντας πως «στόχος είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση σε επίπεδο λεκάνης απορροής να βασίζεται σ' αυτή την οικοσυστημική προσέγγιση».

Ο κ. Τσιρώνης σημείωσε, επίσης, ότι «έχουν περάσει σχεδόν 15 χρόνια από τη θεσμοθέτηση της οδηγίας και δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με την κατάσταση εφαρμογής της στη χώρα, γεγονός που έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ορθολογική διαχείριση των υδάτων μας».

«Τόσο το επιστημονικό δυναμικό που ασχολείται με το αντικείμενο, όσο και η Πολιτεία έχουν ως στόχο την επανάκτηση του χαμένου χρόνου, προκειμένου τα διαχειριστικά σχέδια να οδηγήσουν στην όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή της Οδηγίας 2000/60», ανέφερε, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημαντική βελτίωση που επετεύχθη σε σχέση με την υποδομή, τη συγκρότηση και την ενασχόληση του ΥΠΕΚΑ και της ΕΓΥ με τα περιβαλλοντικά ζητήματα που έχουν ως επίκεντρο το νερό.

Τέλος, ο κ. Τσιρώνης τόνισε: «Υπάρχουν ακόμη πολύ υποβαθμισμένα ποτάμια, πολλές ρυπασμένες λίμνες και λιμνοθάλασσες που χρειάζονται άμεση προστασία. Υπάρχουν υγρότοποι και νερά εντός προστατευόμενων περιοχών που απαιτούν ειδική διαχείριση. Υπάρχουν έργα που πρέπει να γίνουν για την προστασία και οικολογική αποκατάσταση». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης