bwin και bwinSportFM ένωσαν τις δυνάμεις τους και μαζί πρόσφεραν €4.000, για την ενίσχυση του έργου του Χατζηπατέρειου Ιδρύματος.
Εως 2 βαθμούς πάνω η θερμοκρασία στο Λεκανοπέδιο
Σοβαρές επιπτώσεις στο κλίμα του λεκανοπεδίου αναμένεται να δημιουργήσει ο τεμαχισμός του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και η εγκατάσταση κατοικιών και λοιπών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων ενώ μελέτες αμφισβητούν ακόμη και την αποτελεσματικότητα της βλάστησης που έχει προβλεφθεί.
Έρευνα του τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για λογαριασμό της Νομαρχίας Αθηνών σχετικά με τις επιδράσεις
Σοβαρές επιπτώσεις στο κλίμα του λεκανοπεδίου αναμένεται να δημιουργήσει ο τεμαχισμός του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και η εγκατάσταση κατοικιών και λοιπών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων ενώ μελέτες αμφισβητούν ακόμη και την αποτελεσματικότητα της βλάστησης που έχει προβλεφθεί.
Έρευνα του τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για λογαριασμό της Νομαρχίας Αθηνών σχετικά με τις επιδράσεις που θα έχουν οι αλλαγές στις χρήσεις γης στο μητροπολιτικό πάρκο, αποδεικνύει ότι για να υπάρξουν ευεργετικές συνέπειες στο κλίμα, θα πρέπει η περιοχή να διατηρήσει τον ενιαίο χαρακτήρα της και να μην κατατμηθεί. Σε διαφορετική περίπτωση οι επιστήμονες δεν αποκλείουν να παρατηρηθεί άνοδος κατά 1 έως 2 βαθμούς της θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια.
Ως παράδειγμα φέρνουν την Πάρνηθα, η οποία με βάση τις προσημειώσεις του Πανεπιστημίου αμέσως μετά τις πυρκαγιές του 2007 αύξησε κατά 1 βαθμό τη θερμοκρασία στο λεκανοπέδιο Αττικής.
Σήμερα που έχει αρχίσει να προβάλλει βλάστηση, η αύξηση αυτή είναι κάτω από 0,5 βαθμούς.
Σύμφωνα με τον καθηγητή φυσικής του Πανεπιστημίου κ. Γιώργο Κάλλο, οι επεμβάσεις σε μια περιοχή καλύπτουν ένα ευρύτερο γεωγραφικό πεδίο, καθώς τις επιπτώσεις από τις πυρκαγιές της Πάρνηθας ένιωσαν και πιο νότιες συνοικίες της Αθήνας όπως η Νέα Σμύρνη, το Φάληρο κ.α.
Ο καθηγητής δίνει άλλο ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για τις γεωγραφικές προεκτάσεις των περιβαλλοντικών επεμβάσεων αναφερόμενος στη ρύπανση στο Κερατσίνι. «Το πρόβλημα εδώ δεν το έχουν οι κάτοικοι του Κερατσινίου αλλά περιοχές όπως η Γλυφάδα και η Βάρκιζα κ.α» αφού όπως λέει σημασία έχει το ύψος της καμινάδας που εκπέμπει τους ρύπους και προς τα πού φυσάει ο άνεμος για να κατευθύνει τα μικροσωματίδια.
Δεν είναι τυχαίο ότι το παραλιακό μέτωπο από το Φάληρο ως τη Βουλιαγμένη εμφανίζει συγκεντρώσεις ρύπων αντίστοιχες με εκείνες στο κέντρο της Αθήνας!
Ο κ. Κάλλος είναι κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά το πρασίνισμα του πάρκου στο Ελληνικό, τονίζοντας ότι ο χώρος έχει ανάγκη από ψηλά κωνοφόρα δέντρα που δεν χρειάζονται πολύ νερό.
Εγείρει μάλιστα αρκετές επιφυλάξεις σε ότι αφορά τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ, με βάση τους οποίους το πράσινο που θα φυτευτεί στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου, θα ποτιστεί από τη συντήρηση έξι ρεμάτων που υπάρχουν στο χώρο. «Θεωρούμε ότι στηρίζεται στα νερά του κοντινότερου βουνού που είναι ο Υμηττός. Όμως τόσο νερό δεν υπάρχει όταν η ξηρασία στην Αττική επεκτείνεται στους πέντε μήνες».
Όπως τονίζει το πάρκο είναι η τελευταία ευκαιρία για θετικές ενέσεις στο κλίμα της πρωτεύουσας και εκτιμά ότι η μεγαλύτερη καταστροφή θα είναι να μείνει εγκαταλελειμμένο όπως είναι σήμερα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr