Βρήκαν τον δεύτερο γαλάζιο πλανήτη του Διαστήματος

Βρήκαν τον δεύτερο γαλάζιο πλανήτη του Διαστήματος

Για πρώτη φορά οι αστρονόμοι κατάφεραν να εντοπίσουν και να δουν με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Χαμπλ το χρώμα ενός πλανήτη πέρα από το ηλιακό μας σύστημα

Για πρώτη φορά στην ιστορία οι αστρονόμοι κατάφεραν να εντοπίσουν και να δουν με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Χαμπλ το χρώμα ενός πλανήτη πέρα από το ηλιακό μας σύστημα.

Πρόκειται για τον εξωπλανήτη HD 189733b ο οποίος βρίσκεται περίπου 63 έτη φωτός από το ηλιακό μας σύστημα.

Το εντυπωσιακό στοιχείο στην εν λόγω έρευνα όμως είναι πώς το χρώμα που είδαν ήταν το μπλε, γεγονός που αποδεικνύει ότι η γη δεν είναι ο μόνος «γαλάζιος» πλανήτης στο Διάστημα.

Ωστόσο, παρά τον αρχικό τους ενθουσιασμό οι επιστήμονες της ΝASA και των πανεπιστημίων του Εξετερ και της Οξφόρδης είδαν ότι ο HD 189733b δεν είναι κατοικήσιμος αφού το μπλε χρώμα που αντανακλά δεν σημαίνει ότι περιέχει νερό αλλά δημιουργείται από καταιγίδες υγροποιημένων υλικών.

Άλλοι δύο λόγοι που καθιστούν τον εν λόγω πλανήτη μη κατοικήσιμο είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν συνήθως και αγγίζουν τους 1.000 βαθμούς Κελσίου αλλά και οι  τρομακτικοί άνεμοι που κινούνται με ταχύτητα 7.000 χλμ. την ώρα!

Σύμφωνα με τον Φρέντερικ Ποντ, του Πανεπιστημίου του Εξετερ, ο οποίος συνέταξε τη σχετική μελέτη, ο HD 189733b είχε μελετηθεί και στο παρελθόν από πολλές ομάδες, αλλά η μέτρηση του χρώματός του αποτελεί μια πρωτιά.

««Είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες κατάφεραν να υπολογίσουν το χρώμα ενός εξωπλανήτη. Μπορούμε να φανταστούμε πώς θα έμοιαζε ο πλανήτης αν μπορούσαμε να τον δούμε με τα δικά μας μάτια» είπε ο Δρ. Ποντ.

Πάντως, οι επιστήμονες έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται τις πρώτες... ανθρώπινες επισκέψεις στον πλανήτη.

Ωστόσο, όπως λένε, επειδή ο HD 189733b είναι ένας «αέριος γίγαντας», μεγαλύτερος και από τον Δία, δεν έχει επιφάνεια για να σταθεί κανείς για αυτό και οι μελλοντικοί επισκέπτες θα μπορούσαν  να απολαύσουν τη θέα και το βαθύ μπλε χρώμα του από την ασφάλεια του διαστημικού λεωφορείου...

Πηγή: nbcnews.comΣΧΟΛΙΑ (7)

Larry

Όλο ψάχνουν και μόλις 2-3 "μπλε" πλανήτες έχουν βρεί... Μήπως δεν έχει και πολύ νόημα αυτό το ψάξιμο όταν έχουμε άλυτα θέματα στην γή? Και μην ξεκινήσουμε την συζήτηση ότι ίσως αν βρούμε άλλο κατοικήσιμο πλανήτη θα λύσουμε τα προβλήματά μας. Είναι πραγματικά μεγάλο το σύμπαν και οι αποστάσεις πραγματικά μακρυνές όχι σαν Αθήνα-Πεκίνο, αλλά πολύ μεγαλύτερες...

Γιάννης

Το γεγονός ότι ο πλανήτης αυτός έχει υψηλές θερμοκρασίες και ανέμους με τέτοιες ταχύτητες δεν συνεπάγεται ότι δεν έχει ζωή.Θα μπορούσαν κάλλιστα τα είδη που, ίσως, ζουν σε αυτόν να έχουν εξελιχθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν να ζήσουν υπό αυτές τις συνθήκες. Το γεγονός από την άλλη ότι δεν υπάρχει επιφάνεια να σταθεί κανείς καθώς και το γεγονός ότι το χρώμα του λογικά, δημιουργείται από καταιγίδες υγροποιημένων υλικών μπορούν να θεωρηθούν βάσιμα επιχειρήματα στη δήλωση ότι είναι μη κατοικήσιμο. Όμως καθώς δεν δηλώνεται ή δεν είναι γνωστό ποια είναι αυτά τα υλικά δεν θα πρέπει να θεωρηθεί κατευθείαν ότι μέσα σε αυτά τα υλικά δεν συμπεριλαμβάνεται το νερό.

Gregory

Mα γιατί να μην πάμε; Εδω δίπλα είναι!!! Μόνο 63 έτη φωτός !! 63 χρόνια να πάμε εαν βρούμε τρόπο να τρέξουμε σαν το φώς (λέμε τώρα....) και όταν φτάσουμε 63 χρόνια να απαντήσει το τηλεφώνημα από εκεί και άλλα 63 έτη για να απαντήσει ο καλούντας. Μάλλον τα ΕΛΤΑ δεν θα λειτουργούν σε τέτοιες αποστάσεις........Ούτε ένα γράμμα, ούτε ένα τηλεφώνημα.....

Barba Mitsos

hahahaha!

Chris

Αστρομαλακια θα έλεγα...

Ο Αστροναύτης

Καλά η .......μαραφλακία πάει σύννεφο! Απ τή μιά μιλάνε γιά 1000 Βαθμούς Κελσίου καί ανέμους 7000χλμ τήν ώρα,καί από τήν άλλη μάς μας λένε : " Πάντως, οι επιστήμονες έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται τις πρώτες... ανθρώπινες επισκέψεις στον πλανήτη " Ε!....λοιπόν καλά λένε πώς η μαραφλακία δέν ....πάει στά βουνά..

Barba Mitsos

Οντως!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

20375591

Μόλις πλησιάζει ένας ελέφαντας στις ράγες των τρένων, από τα μεγάφωνα ακούγεται βόμβος μελισσών – Οι ελέφαντες απομακρύνθηκαν επειδή φοβούνται ότι θα τους τσιμπήσουν γύρω από τα μάτια ή στην προβοσκίδα

seahulls

Άκρως ανησυχητική μελέτη από πανεπιστήμιο του Περθ για την εξέλιξη των βακτηρίων και τη μεταφορά τους μέσω των πουλιών και των ζώων στον άνθρωπο - Μικρόβια ανθετικά στα αντιβιοτικά προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού και σήψη

britain_0

Αυτό υποστηρίζει μια νέα επιστημονική μελέτη, αν και άλλοι επιστήμονες εμφανίσθηκαν σκεπτικιστές κατά πόσο μια τέτοια πρόταση είναι ρεαλιστική και όντως αποτελεσματική, κάνοντας λόγο για κάτι «πολύ καλό, για να είναι αληθινό»

7