Ανάβει πράσινο για τα σκουπίδια της Αττικής

Ανάβει πράσινο για τα σκουπίδια της Αττικής

Προς έγκριση από την διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμάτων

Ανάβει πράσινο για τα σκουπίδια της Αττικής
To πράσινο φως για την κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων απορριμμάτων στην Αττική αναμένεται να δώσει αύριο η αρμόδια «Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα» (ΣΔΙΤ) υπό την προεδρεία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη.  
 
Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη εν μέσω συμπληγάδων να υπερπηδήσει τα εμπόδια χρηματοδότησης αλλά και το χαμένο χρόνο ώστε να υλοποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός που σχεδιάστηκε πριν από δέκα χρόνια.
 
Την απόφαση για διενέργεια τεσσάρων ξεχωριστών διαγωνισμών για τα εργοστάσια απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο Αττικής έχει πάρει από τον περασμένο Αύγουστο ο διαδημοτικός σύνδεσμος νoμού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), η επικύρωσή της οποίας είναι η έγκριση από την αρμόδια επιτροπή ΣΔΙΤ.
 
 
Ο ΕΔΣΝΑ θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση κατασκευής των τεσσάρων μονάδων με την καταβολή ποσού έως 150 εκ. ευρώ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που θα προέρχεται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Το υπόλοιπο θα καλυφθεί από ιδιωτικούς πόρους.
 
Κλείσιμο
Κρίνεται όμως σαφές ότι το τελικό ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών θα αποφασιστεί κατά τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Εκεί ο κάθε υποψήφιος θα παρουσιάσει την προσφορά και θα συζητήσει με τον ΕΔΣΝΑ.
 
Στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για χρηματοδότηση των έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς οι εγχώριες τράπεζες δύσκολα θα τοποθετήσουν κεφάλαια στα έργα και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο για τις εταιρείες που θα κατέβουν στους διαγωνισμούς.
 
Η στόχευση της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν να βγει ο διαγωνισμός αρχές του έτους. Η καθυστέρηση αυτή ενώ επιτείνει τα προβλήματα και καθιστά αυστηρότερο το χρονοδιάγραμμα, πιθανότατα να λειτουργήσει προς όφελος της χρηματοδότησης, εφόσον εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δις. ευρώ.  

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να επικαιροποιηθεί ο εθνικός σχεδιασμός για τα απορρίμματα, ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και να λαμβάνει υπόψη τις Κοινοτικές Οδηγίες και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης