Τίποτα δεν σταματάει την οικοδομή των αυθαιρέτων!

Τίποτα δεν σταματάει την οικοδομή των αυθαιρέτων!

Θα πληρώνουν όλοι για να χτίζουν - Τι προβλέπει εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ

Τίποτα δεν σταματάει την οικοδομή των αυθαιρέτων!
Μόνο με την υπαγωγή μιας αυθαιρεσίας στο νόμο των αυθαιρέτων θα μπορεί να συνεχίζεται μία οικοδομή που έχει σταματήσει από τις αρχές γιατί διαθέτει παράνομη κατασκευή, οδηγώντας στο ταμείο όλους όσους θέλουν να νομιμοποιήσουν ένα αυθαίρετο κτίσμα.

Ταυτόχρονα, αποσαφηνίζεται ο τρόπος σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας των αυθαιρέτων αλλά και η δυνατότητα που παρέχει ο νόμος 4014 σε κτίσματα που μπορούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια εντός τριών ετών, να καταβάλλουν μόνο το παράβολο και να απαλλάσσονται από τα πρόστιμα.

Κλείσιμο
Οι απαραίτητες διευκρινίσεις δίνονται στην τελευταία ερμηνευτική εγκύκλιο με ημερομηνία 7 Φεβρουαρίου που εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και απέστειλε προς τις πολεοδομίες όλης της χώρας.

Οπως αναφέρεται για όσες αυθαίρετες κατασκευές έχουν αποπερατωθεί η συνέχιση των οικοδομικών εργασιών στο τμήμα του κτηρίου που έχει ανεγερθεί με νόμιμη άδεια, γίνεται με την προσκόμιση της βεβαίωσης περαίωσης που εκδίδεται από το ΤΕΕ.

Θα συνοδεύεται με υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού μαζί με τα σχέδια της αυθαίρετης κατασκευής που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά όταν ενεργοποιηθεί το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ.

Στην περίπτωση που οι αυθαιρεσίες δεν έχουν ολοκληρωθεί θα πρέπει να προηγηθεί έκδοση έγκρισης εκτέλεσης εργασιών αποπεράτωσης, ώστε να επιτραπεί στην συνέχεια η συνέχιση των οικοδομικών εργασιών στο τμήμα που
αναγείρεται με οικοδομική άδεια.

Η εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ προβλέπει επίσης ότι:
Για σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας εξολοκλήρου αυθαιρέτων απαιτείται κατάθεση στον οργανισμό της βεβαίωσης ένταξης στο νόμο και πληρωμή τουλάχιστον της α΄ δόσης. Κατόπιν ο ιδιοκτήτης υποβάλλει μαζί με την βεβαίωση αίτημα ηλεκτροδότησης περιγράφοντας με σαφήνεια το επίμαχο κτίσμα ( διώροφη οικοδομή με πυλωτή και υπόγειο, διαμέρισμα ή κατάστημα κ.α)

Εάν ένα κτίσμα κατασκευάστηκε με νόμιμη οικοδομική άδεια και έχει αυθαίρετες κατασκευές που έχουν υπαχθεί στον νόμο, αλλά δεν έχει συνδεθεί π.χ με τη ΔΕΗ, τότε απαιτείται η προσκόμιση σχετικής αίτησης προς την πολεοδομία, καθώς και η βεβαίωση του ΤΕΕ με τα σχέδια κάτοψης όπου σημειώνονται οι χώροι που έχουν υπαχθεί στο νόμο. Επίσης χρειάζεται υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού ότι τα σχέδια θα υποβληθούν και ηλεκτρονικά.

Εάν αυθαίρετη κατασκευή δεν αντιστοιχεί σε επιφάνεια χώρου η αξία του αυθαιρέτου υπολογίζεται με τις τρέχουσες τιμές και το ύψος ανέγερσης και διατήρησης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 500 ευρώ.

Σε περίπτωση μη αποπερατωμένου κτιρίου η αξία του αυθαιρέτου υπολογίζεται ως πλήρως κατασκευασμένο κτίσμα.

Για κτίσματα που έχουν υπαχθεί στο νόμο και έχει περαιωθεί όλη η διαδικασία, επιτρέπεται κατά παρέκκλιση η συνέχιση των εργασιών αποπεράτωσης ή επισκευής μετά από έγκριση της αρμόδιας πολεοδομίας, αρκεί να μην υπάρχει αύξηση του όγκου του κτιρίου.

Για όσα αυθαίρετα δεν υπαχθούν στο νόμο 4014, ανεξαρτήτως του χρόνου κατασκευής τους τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης από 21 Σεπτεμβρίου που έχει ψηφιστεί ο νόμος αντιστοιχούν για το μεν πρώτο στο 30% επί της αξίας του αυθαιρέτου και στο 5% της αξίας του όπως αυτή προσδιορίζεται από το σύστημα αντικειμενικών αξιών για το δεύτερο.

Δεν θα ελεγχθούν δειγματοληπτικά όπως προβλέπει ο νόμος για το 5% των δηλώσεων όσα αυθαίρετα συνοδεύονται από καταγγελίες, δεν θα υπάρξει συμψηφισμός των προστίμων σε περίπτωση που κάποιος έχει ενταχθεί στους προηγούμενους νόμους για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων (3843/2010, 3775/2009).
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης