«Ευφυής γεωργία» στη Νάξο: Τι θα αλλάξει στο νησί

«Ευφυής γεωργία» στη Νάξο: Τι θα αλλάξει στο νησί

Η Amazon Web Services θα συνεργαστεί με τον οργανισμό Laguna Coast Foundation με στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών για τη μετάβαση από την συμβατική στην ψηφιακή γεωργία

NAXOS_NEO_2
Το έργο Naxos Smart Island μπαίνει στις ράγες προκειμένου η πανέμορφη Νάξος να καταστεί το πρώτο «έξυπνο» νησί της χώρας. 

Στο πλαίσιο του έργου η Amazon Web Services θα συνεργαστεί με τον οργανισμό Laguna Coast Foundation με στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών «Ευφυούς Γεωργίας», η οποία θα επιτρέπει την μετάβαση από την συμβατική στην ψηφιακή γεωργία.

Η μετάβαση αυτή θα πραγματοποιηθεί προς δύο κύριες κατευθύνσεις: της ορθολογικής διαχείρισης του αρδευτικού νερού και της αποτελεσματικότερης χρήσης των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων.

Αμφότερες συμβάλλουν στην διασφάλιση της βιωσιμότητας της αγροτικής παραγωγής και την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας στο χωράφι. Ταυτόχρονα, επιτυγχάνεται η ελαχιστοποίηση των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των καλλιεργειών.

Η νέα αυτή μεθοδολογία θα εφαρμοστεί στην καλλιέργεια της πατάτας, η οποία  αποτελεί μια από τις  σημαντικότερες καλλιέργειες στο νησί της Νάξου, συμβάλλοντας καθοριστικά στο αγροτικό εισόδημα και μάλιστα φέρει την ένδειξη προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ). Το έργο θα εκτελεστεί υπό την επιστημονική καθοδήγηση και εποπτεία του Εργαστήριου Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Πάτρας (Καθ. Α. Πατάκας, Β. Τριανταφυλλίδης). Η συμβολή της ΕΑΣ Νάξου (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου) στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος είναι καθοριστική για την συλλογή πληροφοριών και δεδομένων από τις καλλιέργειες και την μετέπειτα αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου.

Το Laguna Coast Foundation, με έδρα την Νάξο και πρωταρχικό σκοπό του την αναγέννηση και ανάδειξη της περιοχής Λαγκούνα δε θα μπορούσε παρά να απλώσει χέρι συνεργασίας προς την Amazon και το καινοτόμο αυτό έργο που βασίζεται στην τεχνική υποδομή που προσφέρει η Amazon Web Services, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό πολλών άλλων εταιρειών (ελληνικών και πολυεθνικών, startups κ.λπ.), καθώς και δημόσιων φορέων που εμπλέκονται ως συνεργάτες στην υλοποίηση του έργου, όπως τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Νάξου. Δέσμευση του Masterplan της Laguna Coast ήταν και είναι να αναπτύξει ένα νέο όραμα για το μέλλον της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και δράσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Στο πλαίσιο της κλιματικής ουδετερότητας γύρω από την περιοχή της Laguna Coast επιδιώξαμε μείωση κατά 25% του ενεργειακού αποτυπώματος 5 τοπικών κύριων γεωργικών προϊόντων της Νάξου μέσω εφαρμογών γεωργίας ακριβείας έως το 2025.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης