LIVE

Κορωνοϊός

Διημερίδα για τη "Βιοποικιλότητα και Ανάπτυξη"

Στην προβληματική σχέση «ανάπτυξη-περιβάλλον», που έχει ως μόνιμο θύμα το περιβάλλον, αναφέρθηκαν οι ομιλητές της διημερίδας, με θέμα «Βιοποικιλότητα και Ανάπτυξη»...

Στην προβληματική σχέση «ανάπτυξη-περιβάλλον», που έχει ως μόνιμο θύμα το περιβάλλον, αναφέρθηκαν οι ομιλητές της διημερίδας, με θέμα «Βιοποικιλότητα και Ανάπτυξη», που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, στη διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας.

Παρά τις εξαγγελίες για πράσινη ανάπτυξη, «ακόμα ακολουθούμε το παλιό μοντέλο ανάπτυξης», επισήμανε ο διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Ξενοφών Κάππας. Από την άλλη, ο γενικός διευθυντής της διεύθυνσης Αλιείας του υπουργείου Ανάπτυξης, Δημήτρης Μητρόπουλος, έθεσε τα ζητήματα της εφαρμογής και της απλούστευσης της νομοθεσίας. Ο συντονισμός των φορέων και η πληροφόρηση από μελέτες και στοιχεία είναι ελλιπής, γι αυτό συχνά χάνονται οι στόχοι, τόνισε.

Η ειδική επιστήμων, στο Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, Ελένη Τρύφων, μιλώντας για τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να επεκτείνει το δίκτυό της που είναι πολύ μικρό. Επίσης, ότι στο σχεδιασμό για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα μακροχρόνια οφέλη, που υπερκαλύπτουν το κόστος συντήρησης.

Για παράδειγμα, ανάφερε, ότι σε μελέτη που έγινε, αποδείχθηκε πως μπορεί το κόστος για ένα σύστημα προστατευόμενης περιοχής για την αλιεία στο 20% της θαλάσσιας παγκόσμιας έκτασης να φτάνει τα 270 εκατομμύρια δολάρια, αλλά το μελλοντικό όφελος αγγίζει τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια, γιατί διατηρείται η βιοποικιλότητα, οι τοπικές κοινωνίες κτλ.

Η υπεύθυνη Εκστρατείας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον της Greenpeace, Αγγελική Λάζου, επισήμανε τις απειλές της ρύπανσης, των καταστροφικών μεθόδων αλιείας, της υπεραλίευσης και των υδατοκαλλιεργειών. Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από αλιείς στην Άνδρο, οι οποίοι βιώνοντας τη δραματική απώλεια ψαριών, αποφάσισαν να λάβουν οι ίδιοι μέτρα διαφύλαξης της βιοποικιλότητας και της παράκτιας αλιείας. Έκανε λόγο και για το ειδικό πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες, που παραβλέπει την τοπική ανάπτυξη, τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και την αλιεία στο όνομα οικονομικών κερδών των επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας.

Τα αναπτυξιακά σχέδια, κυρίως η οδοποιία, συχνά δεν λαμβάνουν υπόψη το φυσικό περιβάλλον, με τραγικές συνέπειες, όπως στην περίπτωση της αρκούδας και άλλων μεγάλων θηλαστικών που πέφτουν θύματα ατυχημάτων, επειδή οι οδικοί άξονες διαπερνούν το βιότοπό τους. Ο διευθυντής του «Αρκτούρου», Λάζαρος Γεωργιάδης, υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει ιδανικό ανάγλυφο για τέλειους δρόμους με στροφές και υψώματα, αλλά όταν έρχεται στο σχεδιασμό δεν λαμβάνεται υπόψη η μορφολογία. Έτσι κατασκευάζονται μεγάλοι δρόμοι μέσα στα οικοσυστήματα με καταστροφικές επιπτώσεις. Κάποιες βελτιώσεις μετά από πιέσεις έγιναν, αλλά κατόπιν εορτής.

Ο επιστημονικός συνεργάτης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Ευάγγελος Χατζινίκος, έθεσε το ζήτημα της ουσιαστικής διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, γιατί συχνά παίρνονται ακραία μέτρα, όπως για το κυνήγι, λέγοντας ότι «τη φύση τη βιώνουμε, δεν την αποστειρώνουμε. Το θέμα δεν είναι να βάλουμε το φυσικό περιβάλλον σε γυάλα, αλλά να το διατηρούμε και να ζούμε μέσα σε αυτό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης