Μέτρα για τη μείωση των ρύπων στη Ναυτιλία

Μέτρα για τη μείωση των ρύπων στη Ναυτιλία

«Εάν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν έχει λάβει η Ναυτιλία μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου τότε θα υπάρξει ευρωπαϊκή λύση»

Μέτρα για τη μείωση των ρύπων στη Ναυτιλία
«Εάν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν έχει λάβει η Ναυτιλία μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου τότε θα υπάρξει ευρωπαϊκή λύση». Με τα λόγια αυτά απευθύνθηκε στον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Ιωάννη Διαμαντίδη η αρμόδια επίτροπος για την Κλιματική Αλλαγή κυρία Connie Hedegaard. Η επίτροπος υπογράμμισε ότι τα μέτρα που έχει πάρει η ναυτιλιακή βιομηχανία για τη μείωση των εκπομπών των ρύπων δεν επαρκούν.

Στη συνάντηση που είχαν συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ειδικότερα το θέμα της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα πλοία, καθώς επίσης οι εν εξελίξει διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα τόσο σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών (UNFCCC) όσο και στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η ναυτιλία δεκαετίες τώρα συνεισφέρει σημαντικά σε μεγάλο ποσοστό στις μεταφορές σε παγκόσμιο επίπεδο. Από περιβαλλοντικής πλευράς οι θαλάσσιες μεταφορές έχουν αρκετά πλεονεκτήματα: καταναλώνουν σχετικά μικρές ποσότητες ενέργειας και οι απαιτήσεις σε υποδομή είναι κατά πολύ μικρότερες από αυτές των χερσαίων μεταφορών. Λόγω της μικρής ενεργειακής τους κατανάλωσης οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τη ναυτιλία είναι σε χαμηλά επίπεδα, συγκρινόμενες πάντα με το μεταφερόμενο όγκο φορτίου», τονίζουν στο protothema.gr κύκλοι της ναυτιλίας:

«Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να μην αντιμετωπισθούν σε βάθος διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα, τα οποία είχαν σχέση με τους εκπεμπόμενους ρύπους από τη ναυτιλία. Η αίσθηση ότι γενικά η ναυτιλία, συγκριτικά με τις χερσαίες μεταφορές, έχει σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα οδήγησε στο γεγονός να μην έχουν θεσπισθεί όρια εκπομπών ρύπων από τα πλοία. Η απουσία αυτών των ορίων οδήγησε σε αυξημένα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης».


Κλείσιμο
Η επίτροπος συναντήθηκε για θέματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

Η υπουργός ΠΕΚΑ και η επίτροπος συζήτησαν τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και εν γένει την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη συνέχιση του Πρωτοκόλλου του Κιότο στην επικείμενη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Durban της Ν. Αφρικής. Υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων ως προς την επιθυμία σύναψης μιας παγκόσμιας, συνεκτικής και δεσμευτικής συμφωνίας.

Στο επίκεντρο της ανταλλαγής απόψεων βρέθηκε και η ανάγκη προσήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις κατευθύνσεις και τους στόχους του κοινοτικού Οδικού Χάρτη 2050, αλλά και στις δυσκολίες που αναμένονται στην εφαρμογή του. Η κυρία Μπιρμπίλη αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας, αναλύοντας στην κυρία Hedegaard τις βασικές παραμέτρους και δράσεις του αντίστοιχου ελληνικού χάρτη και τους στόχους μείωσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και αποτυπώματος άνθρακα για το 2020 και 2050. Επιπλέον, συζητήθηκε η προσπάθεια βελτίωσης του στόχου μείωσης των εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από 20% σε 30% μέχρι το 2020, στόχος που η χώρα μας και άλλα 8 κράτη-μέλη έχουν ήδη προτείνει με κοινή δήλωσή τους.

Η υπουργός ΠΕΚΑ ενημέρωσε την επίτροπο για τις συναντήσεις που θα διεξαχθούν στη Μάλτα τον ερχόμενο Ιούνιο, σε συνέχεια της ελληνικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στη Μεσόγειο.


Μετά το τέλος της συνάντησης, η υπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε:
«Είναι χαρά μου και τιμή μου να συζητώ με την Connie Hedegaard. Έχουμε μία πολύ στενή συνεργασία για τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Συζητήσαμε για πολλά θέματα, για τον Οδικό Χάρτη μέχρι το 2020, για το Πρόγραμμα Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2050 και μέσα από αυτή τη συζήτηση τονίσαμε για μία ακόμη φορά ότι η δυνατότητα εξόδου από αυτή την πολύ σοβαρή οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι η προσήλωσή μας στους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας. Γιατί μπορούν να φέρουν τόσο νέες επενδύσεις στη χώρα, νέες θέσεις εργασίας, καθώς και οικονομικά οφέλη για τους πολίτες».

Από την πλευρά της η κυρία Hedegaard έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είναι τιμή μου να βρίσκομαι στην Ελλάδα. Με την κυρία Μπιρμπίλη έχουμε έναν συνεχή διάλογο. Γνωρίζω τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα, αλλά υπάρχουν και ευκαιρίες που μπορούν να δημιουργηθούν από τους τομείς του περιβάλλοντος και της εξοικονόμησης ενέργειας. Συζητήσαμε θέματα κλιματικής αλλαγής και πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε πόρους για την Ευρωπαϊκή Ένωση από την εξοικονόμηση ενέργειας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης