Πώς να πετύχετε τους στόχους σας για το νέο έτος

Πώς να πετύχετε τους στόχους σας για το νέο έτος

Η στοχοθεσία στην αρχή της χρονιάς αποτελεί μια πολύ κοινή πρακτική για όλους μας, δυστυχώς όμως η συντριπτική πλειοψηφία των στόχων αυτών πολύ σύντομα καταρρέει, κάνοντάς μας να μεταθέτουμε τους στόχους για... του χρόνου!

Πώς να πετύχετε τους στόχους σας για το νέο έτος


Ζωή Στραβοπόδη-Τζιάνο
Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Σύμβουλος


Αν η λίστα με τους στόχους που έχετε βάλει για την καινούρια χρονιά είναι πιο μεγάλη από τη λίστα για το σούπερ μάρκετ, τότε ίσως είναι καλύτερο να αναθεωρήσετε. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η έναρξη της νέας χρονιάς δεν ενδύκνειται να χρησιμοποιείται ως καταλύτης για την εκ βάθρων αλλαγή του χαρακτήρα μας. Αντίθετα, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναλογιστούμε πάνω στις συμπεριφορές που μας δυσκολεύουν και να υποσχεθούμε στον εαυτό μας να κάνουμε μικρές θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής που ακολουθούμε.  
Κλείσιμο


Αυτό που θα πρέπει να θυμάται κανείς είναι ότι σημασία δεν έχει τόσο το μέγεθος της αλλαγής αλλά η συνειδητοποίηση οτι η αλλαγή την οποία επιθυμούμε να πετύχουμε είναι σημαντική και ότι προκειμένου να επιτευχθεί θα χρειαστεί μακροχρόνια δουλειά βήμα-βήμα.

Ο προσδιορισμός μικρών, ευέλικτων και πάνω από όλα εφικτών στόχων, μοιρασμένων καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, αντί για ένα μεγάλο, δύσκολο στόχο με καθορισμένη έναρξη την 1η Ιανουαρίου, θα σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε το στόχο σας όποιος και αν είναι αυτός.

Αν υπάρχει και στη δική σας ζωή κάτι που εδώ και χρόνια στοχοθετείτε κάθε Πρωτοχρονιά, ακολουθούν ορισμένοι κανόνες που θα σας βοηθήσουν φέτος να το καταφέρετε:

Μικρές αλλαγές
Βάλτε στόχους που να είστε σε θέση να φέρετε σε πέρας. Αν για παράδειγμα θέλετε να ξεκινήσετε γυμναστική είναι καλύτερα να βάλετε στόχο να πηγαίνετε στο γυμναστήριο δύο φορές την εβδομάδα παρά πέντε. Αν επιθυμείτε να τρώτε πιο υγιεινά, είναι καλύτερο να αντικαταστήσετε τα γλυκά και τις σοκολάτες με ένα πιο υγιεινό σνακ παρά να προσπαθήσετε να ακολουθήσετε δίαιτα αυστηρών προδιαγραφών.

Ένας στόχος τη φορά
Οι συμπεριφορές που θέλουμε να αλλάξουμε έχουν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια πολλών ετών. Ο χρόνος αποτελεί βασικό παράγοντα στην επίτευξη των αλλαγών που θέλουμε να πετύχουμε. Μην πιέζεστε άδικα νομίζοντας ότι πρέπει να αλλάξετε τα πάντα στη ζωή σας. Αντί αυτού δουλέψτε μεθοδικά βάζοντας ένα στόχο τη φορά.

Μοιραστείτε τις φιλοδοξίες αλλά και τις δυσκολίες σας

Μοιραστείτε τις φιλοδοξίες σας με την οικογένεια και τους φίλους σας. Μιλώντας για τους στόχους σας δεσμεύεστε περισσότερο σε αυτούς. Επίσης μην ξεχνάτε πως την περίπτωση που νιώσετε πιεσμένοι ή αγχωμένοι από τις προσδοκίες σας είναι πάντα βοηθητικό να μιλάτε με τους κοντινούς σας ανθρώπους.

Κάντε υπομονή
Η τελειότητα είναι ανέφικτη. Να θυμάστε ότι μικρές παρεκκλίσεις και παλινδρομήσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα. Μην παραιτείστε από τους στόχους σας απλά και μόνο επειδή παραστρατήσατε για λίγο. Το γεγονός ότι φάγατε λίγο παραπάνω το μεσημέρι της Κυριακής ή ότι δεν πήγατε στο γυμναστήριο μια εβδομάδα επειδή είχατε πολύ δουλειά δεν πρέπει να γίνει ο λόγος να παρατήσετε την προσπάθειά σας.

Ζητείστε βοήθεια
Είναι επίσης χρήσιμο να γνωρίζετε πως στην περίπτωση που νιώθετε ότι δεν είστε σε θέση να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή σας ίσως να χρειάζετε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Ένας ψυχολόγος μπορεί να διακρίνει τη σύνδεση μεταξύ ζητημάτων του μυαλού και του σώματος και είναι σε θέση να προσφέρει στρατηγικές λύσεις ώστε οι στόχοι σας να γίνουν εφικτοί και πραγματοποιήσιμοι, εστιάζοντας σε τυχόν συναισθηματικές εμπλοκές που στέκονται εμπόδιο στην πραγματοποίηση των στόχων σας.

Εσάς ποιο θέμα σας απασχολεί; Τι βαραίνει την καθημερινότητά σας; Στείλτε e-mail στο: z.stravopodi@gmail.com


* Η Ζωή Στραβοπόδη εργάζεται ως Ψυχοθεραπεύτρια παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε άτομα, ζευγάρια και οικογένειες. Επίσης συντονίζει ομάδες αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης. Το 2012 ίδρυσε το «Σχολείο για Γονείς», ένα χώρο ψυχοεκπαίδευσης γονέων σε θέματα που αφορούν την υγιή συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών τους. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης