Πώς ερμηνεύει η ΕΕ το ελληνικό αποτέλεσμα

Πώς ερμηνεύει η ΕΕ το ελληνικό αποτέλεσμα

Φόβοι πως οι Έλληνες δεν θα προωθήσουν μεταρρυθμίσεις υπό την αδυναμία που εξέφρασαν οι πολίτες να συρρικνωθούν κι άλλο τα εισοδήματα τους - Βλέπουν αλλαγή οικονομικού επιτελείου


Πώς ερμηνεύει η ΕΕ το ελληνικό αποτέλεσμα
"Εικόνα αλλαγής, όμως όχι ανατροπής". Αυτή είναι η αίσθηση των Ευρωπαίων εταίρων σε ό,τι αφορά το ελληνικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, οι οποίοι αναφέρονται στο europarltv.eu στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας όμως πως δεν επίκειται πρόβλημα στην πολιτική σταθερότητα της Ελλάδας ούτε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Εκτεταμένη είναι η κάλυψη της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα δίκτυα της Ευρώπης αλλά και στις Βρυξέλλες, καθώς θεωρείται πως αποτελεί ένα νέο δεδομένο σε μια Ε.Ε. που γέρνει προς τη μεριά των Χριστιανοδημοκρατών (αυτοί επικρατούν σε επίπεδο εδρών και πιθανότατα ο κ. Γιούνκερ θα είναι ο νέος πρόεδρος της Ε.Ε. παρά τα περί του αντιθέτου που υποστήριζαν νίκη του Σοσιαλιστή Μαρτιν Σουλτς) αλλά και προς των ακροδεξιών Ευρωσκεπτικιστών.

Κλείσιμο
"Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει κάτι νέο μα όχι ακόμα ξεκάθαρο", ανέφεραν εκπρόσωποι της Ε.Ε. στην Ελλάδα, ενώ όπως τόνισε ο κ. Πάνος Καρβούνης στο protothema.gr, "δεν τίθεται θέμα σταθερότητας για την Ελλάδα".

Οι ίδιοι εκτιμητές τονίζουν πως δεν αναμένονται επιθέσεις από τους ξένους οίκους αξιολόγησης αλλά τα ζητήματα που θα τεθούν είναι διαφορετικά και αφορούν στη λειτουργία και τους νέους όρους συνεργασίας της δικομματικής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

"Έχουμε την αίσθηση πως η σημασία του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αυξάνεται και θα δημιουργηθούν δυσκολίες στη συνεννόηση με τον Αντώνη Σαμαρά", ανέφεραν αξιωματούχοι της Ε.Ε. στο ΘΕΜΑ.

Από την άλλη πλευρά έντονοι είναι οι φόβοι στην ελληνική αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Αθήνα πως η δικομματική κυβέρνηση μετά από τις απώλειες που υπέστη δύσκολα θα πιέσει προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει και κυρίαρχα στο άνοιγμα μεγάλων ζητημάτων όπως το ασφαλιστικό ή στα εργασιακά.

"Είναι σαφές πως η Ελλάδα περνάει σε μια νέα φάση, πιο ευαίσθητη καθώς φάνηκε πως οι πολίτες δεν είναι διατεθειμένοι να υποστούν άλλες περικοπές και θυσίες", αναφέρουν ξένα ΜΜΕ που καλύπτουν από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις εξελίξεις.

Οι ίδιοι αναφέρουν πως ενδεχομένως αλλαγή στο οικονομικό επιτελείο της δικομματικής κυβέρνησης θα σηματοδοτήσει και στροφή σε άλλο μείγμα πολιτικής με προοπτική ήπιων ελαφρύνσεων και διακοπή των φορολογικά δύσκολων μέτρων.

Από τη μεριά των σοσιαλιστών, μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε το καλύτερο του αναμενομένου αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ το οποίο κατέστη πρώτη δύναμη στην κεντροαριστερά δίδοντας δύο έδρες στην Ευρωβουλή για τον κ. Σουλτς ενώ ήδη οι εκπρόσωποι του τελευταίου διαμηνύουν πως "στην Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση ένωσης των κεντρώων σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων".

Όμως και από τη μεριά των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, η απογοήτευση είναι μεγάλη καθώς ο συνδυασμός Γέφυρες δεν είχε ανάλογη παρουσία με του κ. Φερχόφστανγκ με αποτέλεσμα ο τελευταίος να αναζητά επαφή με το Ποτάμι, το οποίο όμως επίσης φέρεται να μην πέτυχε τους αρχικούς στόχους που έθεσε. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης