Σταϊκούρας για Eurogroup: Θετικές οι εξελίξεις, αλλά όχι ικανές να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας

Σταϊκούρας για Eurogroup: Θετικές οι εξελίξεις, αλλά όχι ικανές να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας

Κάθε μήνας καραντίνας κοστίζει 2,5% του ΑΕΠ Στο 5-10% η ύφεση το 2020 - Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω προστασία πρώτης κατοικίας απο πλειστηριασμούς - Εντονο διάλογο με Γ. Βαρουφάκη που ζήτησε βέτο και ηχογράφηση του eurogroup

Σταϊκούρας για Eurogroup: Θετικές οι εξελίξεις, αλλά όχι ικανές να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας
Θετικές εξελίξεις αλλά όχι ικανές να αντιμετωπίσουν επαρκώς τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στην ευρωπαϊκή οικονομίας εκτίμησε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας ότι θα καταγραφούν στην σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνοντας τη Βουλή επισήμανε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών οργάνων κάθε μήνας με την οικονομία σε καραντίνα κοστίζει 2,5% του ΑΕΠ και πως «η ύφεση στην Ευρώπη θα είναι απο 5% εως 10%. Η πορεία που θα διαγραφεί δεν θα είναι σχήμα V αλλά U και επεκτείνεται στο 2021. Θα υπάρξουν δείγματα ανάκαμψης φέτος αλλά δεν θα ανατρέψουν την ύφεση. Κάθε εβδομάδα η Ευρώπη, η ΕΚΤ αναθεωρούν δυστυχώς προς το δυσμενέστερο τις εκτιμήσεις τους. Το θέμα λοιπόν να ληφθούν μέτρα που θα περιορίσουν την ύφεση».

  • Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν περαιτέρω πρωτοβουλίες εως τέλος Απριλίου για την προστασία πρώτης κατοικίας.

    «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως την κατάλληλη στιγμή λαμβάνει αποτελεσματικές πρωτοβουλίες. Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε τη λήξη της προστασίας πρώτης κατοικίας στις 31.12.2019. Εμείς επεκτείναμε την προθεσμία προστασίας. Εδώ είμαστε και εως τέλος Απριλίου να αξιολογηθούμε για τις πρωτοβουλίες» είπε.

    Βέτο και ηχογράφηση της συνεδρίασης ζήτησε ο Γ. Βαρουφάκης

    Πέραν αυτών, ο υπουργός Οικονομικών είχε και έντονο διάλογο με τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος του ζήτησε να ασκήσει βέτο στο σημερινό Eurogroup στην περίπτωση που οι εταίροι αρνηθούν την έκδοση ευρωομολόγου αλλά και να καταγράψει - ηχογραφήσει την συνεδρίαση.

    «Ελπίζω ο κ. Σταϊκούρας να έχει ηχογραφήσει τα eurogroup και να κάνει το ίδιο και για το σημερινό πατώντας το κουμπί γιατί η ιστορία απαιτεί απο εμάς να καταθέσουμε τα πρακτικά για το τι είπαμε για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης» είπε ο γγ του ΜεΡΑ25.

    «Δεν δεν θα το κάνω γιατί δεν θέλω να οδηγήσω την χώρα εκεί που την οδηγήσατε το καλοκαίρι του 2015. Έχω επίγνωση ευθυνών μου. Μακριά από δημιουργικές ασάφειες που μας κόστισαν» απάντησε ο κ. Σταϊκούρας.

    Αναφορικά με την πορεία των ευρωπαϊκών συζητήσεων ειπε ενημερώνοντας την Βουλή πως «έχουν ουσιαστικά συμφωνηθεί»:

    - επενδυτική πρωτοβουλία στήριξης των εθνικών συστημάτων Υγείας των κρατών μελών, των επιχειρήσεων και εργαζομένων απο τα διαρθρωτικά ταμεία

    - η πρόταση της ΕΚΤ για πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων 200 δις ευρώ που θα μπορούσε να κινητοποιήσει πρόσθετη χρηματοδότηση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

    Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι κοντά σε συμφωνία (υπάρχουν ορισμένες παρατηρήσεις απο λίγα κράτη μέλη) είναι και η πρόταση για δημιουργία Ταμείου στήριξης των θέσεων εργασίας.

    Απο την άλλη πλευρά ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε «δεν έχει υπάρξει συμφωνία για την αξιοποίηση πιστοληπτικών γραμμών για όλα τα κράτη. Η θέση της Ελλάδας είναι να υπάρξει συμφωνία και προϋποθέσεις που θα απαντούν στις ανάγκες της συγκυρίας και θα αντιμετωπίζουν το σόκ της οικονομίας».

    «Ακόμα και με αυτές της παρεμβάσεις ύψους ανω των 500 δισ. ευρώ η άποψή μας είναι ότι οι ανάγκες θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Συνεπώς το συνολικό σχέδιο πρέπει να είναι πιο φιλόδοξο» εξήγησε ο υπουργός για να προσθέσει «πιστεύουμε και διεκδικούμε επιπρόσθετες πρωτοβουλίες για επιπλέον ενέσεις ρευστότητας στις εθνικές και ευρωπαϊκή οικονομία με έκδοση ευρωπαϊκού αξιόγραφου και άλλων εργαλείων, αξιοποίηση προϋπολογισμού και ενίσχυση επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Ολα αυτά θα μπορούσαν να στηρίξουν την επόμενη ημέρα».

    «Το προχθεσινό Εurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία για ένα φιλόδοξο σχέδιο. Ευελπιστώ ότι θα γίνει σήμερα με συνολικό συνεκτικό σχέδιο που θα εμφορείται απο τις αξίες της αλληλεγγύης και παράλληλα δεν θα είναι κατώτερο των περιστάσεων» τόνισε.

    Εκτός αυτών, ο υπουργός εξήγησε ότι ο μηχανισμός του ESM παραμένει σε ισχύ, ωστόσο αυτό που ζητούν αρκετά κράτη μεταξύ των οποίων η Ελλάδα αλλά διαφωνεί η Ολλανδία είναι η άντληση χρημάτων να σχετίζεται με την παρούσα συγκυρία και όχι με μακροοικονομικά στοιχεία.

    Επίσης, υπενθύμισε ότι ήδη έχουν ληφθεί αποφάσεις μεταξύ των οποίων και η μη δημοσιονομική προσμέτρηση των χρημάτων που θα δοθούν για την στήριξη των συστημάτων δημόσιας υγείας και την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων. «Η Ισπανίδα ομόλογός μου με ενημέρωσε ότι σε 2 εβδομάδες είχε 1 εκατ. απολύσεις κυρίως σε επιχειρήσεις τουρισμού. Το λέω αυτό για να δείτε πόσο σημαντική προσπάθεια καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση. Τα χρήματα λοιπόν για το επίδομα ανεργίας εξαιρούνται απο τους δημοσιονομικούς στόχους» είπε για να προσθέσει «προφανώς τα 540 δισ. ευρώ που έχουν αποφασιστεί εως τώρα δεν αρκούν. Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ μιλούν για ανάγκες 1 – 1,5 τρισ. ευρώ. Αρα απαιτούνται περισσότερα».

Ειδήσεις σήμερα:

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. στα διόδια - Δείτε βίντεο

Τι έκανε η Ελλάδα και τι δεν έκανε η Βρετανία στη μάχη με τον κορωνοϊό

Independent: «Κλειδί» για την «ισοπέδωση» της καμπύλης στην Ελλάδα οι γρήγορες αποφάσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης