Μέτρα για τον κορωνοϊό: Μεγαλώνει η λίστα για στήριξη επιχειρήσεων - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις μισθωτών για τα €800

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Μεγαλώνει η λίστα για στήριξη επιχειρήσεων - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις μισθωτών για τα €800

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Στη λίστα με τους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) εντάσσονται και οι δευτερεύουσες δραστηριότητες - Στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr οι αιτήσεις των μισθωτών

katasthmata-KORONAIOS-ATHNA-IOS-PANDHMIA-APAGOREYSH-KIKLOFORIAS-KARANTINA-MASKA-CORONAVIRUS-arthrou
Σε νέα διεύρυνση της λίστας των επιχειρήσεων που πλήττονται προκειμένου ακόμα περισσότεροι να καλυφθούν από τα πακέτα μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει μέσα στην ημέρα το υπουργείο Οικονομικών με διεύρυνση των ΚΑΔ

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να υποδεχθεί από την 1η Απριλίου τις αιτήσεις των μισθωτών για το επίδομα των 800 ευρώ στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr.

Τι αλλάζει με τους ΚΑΔ

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, μέσα στην ημέρα κιόλας σχεδιάζεται να ανακοινωθεί η ένταξη στη λίστα με τις επιχειρήσεις που πλήττονται, και ΚΑΔ (Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητος) που έχουν δηλωθεί σαν δευτερεύουσες δραστηριότητες. Και αυτό επειδή πολλές επιχειρήσεις άλλη δραστηριότητα ή κλάδο έχουν δηλώσει σαν τον Κύριο ΚΑΔ, αλλά από άλλη δευτερεύουσα δραστηριότητα έχουν τελικά τα πιο σημαντικά έσοδα.

Εντάσσοντας έτσι -εκτός από τους Κύριους- και Δευτερεύοντες Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας, η κυβέρνηση θα καλύψει χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζομένους τους που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στα μέτρα προστασίας που έχουν ως τώρα ανακοινωθεί. Υπενθυμίζεται ότι με τις αποφάσεις 1053 και 1054 που δημοσιεύθηκαν προ ημερών, αποκλείονταν αυτομάτως από τα μέτρα στήριξης όσες επιχειρήσεις δεν είχαν Κύριο ενεργό ΚΑΔ στις 20/3/2020, ο οποίος να εντάσσεται στη λίστα που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Πλέον όμως θα εξετάζονται αν ανήκουν και οι δευτερεύοντες ΚΑΔ στη σχετική λίστα, αλλά και ο τζίρος που δηλώνεται στο Ε3 ανά κλάδο, ώστε να αποδεικνύεται ότι υπάρχει πράγματι δραστηριότητα που έχει πληγεί-και όχι απλώς ένας ΚΑΔ που παρέμενε ανενεργός και δεν πλήττεται από την κρίση.

Προς το παρόν πάντως, έχουν ξεπεράσει πλέον τις 250.000 οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει ήδη δηλώσεις στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για να ενταχθούν στα μέτρα προστασία. Στις επόμενες 5 ημέρες αναμένεται ο αριθμός τους να τετραπλασιαστεί.

Για όλους αυτούς που πλήττονται και εντάσσονται στο ευνοϊκό καθεστώς προστασίας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έστειλε εχθές σαφές μήνυμα προς τις τράπεζες ότι πρέπει να προσφέρουν ουσιαστικότερη στήριξη σε όσους «γονάτισαν» λόγω του κορωνοϊού -και όχι απλώς αναστολή πληρωμών ως τον Σεπτέμβριο όπως έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών.

Την ίδια στιγμή και η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί την απόφαση για επιστροφές φόρου - εξπρές σε επιχειρήσεις που τις περιμένουν. Με εντολή του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, για ποσά επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, ύψους μέχρι 30.000 ευρώ ανά φορολογία και ανά δικαιούχο, η πληρωμή θα γίνει άμεσα χωρίς άλλες ελεγκτικές διαδικασίες και καθυστερήσεις. Ως εκκρεμείς υποθέσεις, νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου γιατις οποίες δεν έχει εκδοθεί πράξη προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μέχρι την 20/3/2020 (ημερομηνία δημοσίευσης της ΠΝΠ σε ΦΕΚ). Για όσες επιστροφές φόρων γίνουν με αυτήν τη διαδικασία, θα διενεργηθούν σε δεύτερη φάση δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Πώς θα γίνονται οι αιτήσεις από τους μισθωτούς για το επίδομα των 800 ευρώ

Όταν ολοκληρωθεί η υποβολή δηλώσεων στην Εργάνη από τους εργοδότες για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας, την ερχόμενη εβδομάδα τη σκυτάλη παίρνουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα  πρέπει να υποβάλλουν την δική τους υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr.

Οι ψηφιακές αιτήσεις των εργαζομένων προγραμματίζεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη Τετάρτη 1η Απριλίου και να διαρκέσουν έως και την Παρασκευή 10 Απριλίου. Οι εργαζόμενοι θα υποβάλλουν τμηματικά και ανά μέρα τις αιτήσεις τους ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους,. Στην υπεύθυνη δήλωση οι δικαιούχοι εργαζόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν, εκτός από τα προσωπικά τους στοιχεία ΑΜΚΑ, ΑΦΜ , τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού IBAN και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο σύστημα «Εργάνη».

Ανάλογα με το πότε θα υποβάλλεται η υπεύθυνη δήλωση των εργαζομένων, θα πιστώνονται στο λογαριασμό τους τα 800 ευρώ τα οποία είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα και δε συμψηφίζονται. Όσοι έχουν δυο μισθολόγια  δικαιούνται ένα επίδομα. Αν η μία δουλειά συνεχίζει τη λειτουργία της και δεν έχει ενταχθεί σε ΚΑΔ δε δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ.

Εκτός από το επίδομα των 800 ευρώ οι μισθωτοί που εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν η πλήττονται μπορούν να κάνουν χρήση των εξής διευκολύνσεων:

Αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής φόρου και δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών. Αν παρόλα αυτά δεν κάνετε χρήση της αναστολής και πληρώσετε στην ώρα σας, θα έχετε έκπτωση  25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών. Επίσης αναστέλλεται για 3 μήνες η πληρωμή των δόσεων του τραπεζικού δανείου σας αν είστε  συνεπής δανειολήπτης. Έχετε ακόμα τη δυνατότητα να καταβάλλετε το 60% του ενοικίου σας, αν αφορά την α΄κατοικία. Για το διάστημα που έχει ανασταλεί η σύμβασή σας, το κράτος καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές σας στο ύψος των αποδοχών σας.

Eιδικότερα για να κάνουν χρήση της έκπτωσης 40% στο ενοίκιο, οι μισθωτοί θα πρέπει να υποβάλουν τα στοιχεία τους στην  πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr στο πεδίο Γ  «Μισθώνω κύρια κατοικία». Θα αναγράψετε ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ του εκμισθωτή, όπως και την διεύθυνση του ακινήτου. Προσοχή, το εν λόγω  πεδίο συμπληρώνεται μόνο αν ο ΚΑΔ του εργοδότη ανήκει σε εκείνους που ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή κρατικής αρχής. Επίσης η έκπτωση αφορά μόνο σε ενοίκιο της α’ κατοικίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: «Νέα σημαντική πρωτοβουλία» από κοινού Τραμπ και Μακρόν για την επιδημία

Κορωνοϊός: Πρώτη χώρα σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ - Πέρασαν και την Κίνα

ΚΑΔ Επιχειρήσεων: Δείτε τι προβλέπεται για το επίδομα των 800 ευρώ - Η πλήρης λίστα


Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης