Ασφαλιστικό: Ποιες συντάξεις αυξάνονται και πόσο - Υπολογίστε τη δική σας

Ασφαλιστικό: Ποιες συντάξεις αυξάνονται και πόσο - Υπολογίστε τη δική σας

Τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης που φέρνει το νομοσχέδιο οδηγούν σε υψηλότερες συντάξεις όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, αλλά από κάποια χρόνια και μετά τα ποσοστά είναι μειωμένα

syntaxeis
Νέα ποσοστά αναπλήρωσης φέρνει το νέο ασφαλιστικό, τα οποία οδηγούν σε υψηλότερες συντάξεις για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.
Το συνολικό ύψος της σύνταξης προκύπτει από το άθροισμα της Εθνικής Σύνταξης, η οποία είναι 384 ευρώ για όσους δικαιούνται πλήρη σύνταξη και της Ανταποδοτικής Σύνταξης, η οποία υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης, ήτοι το ποσοστό του μισθού που θα δοθεί ως σύνταξη.
Ο συντάξιμος μισθός που λαμβάνεται ως βάση, είναι ο μέσος όρος των αποδοχών από το έτος 2002 μέχρι τη συνταξιοδότηση.
Με τις αλλαγές που φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο τα ποσοστά αναπλήρωσης αυξάνονται για όσους έχουν από 30 έως και 40 έτη ασφάλισης και η αύξηση είναι μεγαλύτερη όσο περισσότερα είναι τα έτη ασφάλισης.
Όμως μετά τα 40 χρόνια το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται, οπότε μειώνεται και η αύξηση της σύνταξης. Για όσους, μάλιστα, έχουν 45 έτη ασφάλισης και πάνω η νέα σύνταξη είναι ελαφρά μειωμένη.

Υπολογίστε ακριβώς τη δική σας σύνταξη ΕΔΩ

Έτσι, εάν για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος είχε συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ, και 35 χρόνια ασφάλισης, με το παλιό σύστημα έχει σύνταξη 621 ευρώ, ενώ με το νέο θα πάρει σύνταξη 645 ευρώ.

Κλείσιμο
Εάν ο ίδιος ασφαλισμένος έχει 40 χρόνια ασφάλισης, η παλιά σύνταξη είναι 684 ευρώ, ενώ η καινούρια 734 ευρώ.

Εάν τώρα με τα 700 ευρώ συντάξιμων αποδοχών ο ασφαλισμένος έχει 46 χρόνια, με το παλιό σύστημα έχει σύνταξη 768 ευρώ, ενώ με το καινούριο θα πάρει 755, δηλαδή θα έχει μείωση.

Αντίστοιχα, για έναν ασφαλισμένο με συντάξιμες αποδοχές 1.500 ευρώ, και 35 χρόνια η παλιά σύνταξη είναι 891 ευρώ και η καινούρια αυξάνεται στα 944 ευρώ.

Για τον ίδιο ασφαλισμένο, εάν έχει 40 χρόνια η σύνταξη αυξάνεται από τα 1.026 ευρώ στα 1.134.

Όμως εάν έχει 46 χρόνια ασφάλισης, τότε η σύνταξη μειώνεται από τα 1.206 ευρώ, στα 1.197 ευρώ με το νέο σύστημα.

Μπορείτε να υπολογίσετε ακριβώς το ύψος της δικής σας σύνταξης εισάγοντας τα δικά σας δεδομένα στο παρακάτω ηλεκτρονικό «εργαλείο»:
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης