Θεσμοί: Ο Παόλο Φιορέττι νέος συντονιστής της αποστολής του ESM για την Ελλάδα

Θεσμοί: Ο Παόλο Φιορέττι νέος συντονιστής της αποστολής του ESM για την Ελλάδα

Ο κ. Φιορέττι διαδέχεται τον (επίσης Ιταλό) Νικόλα Τζαμαριόλι, ο οποίος ηγούνταν της ομάδας του ESM για τη χώρα μας από το 2015 και τον περασμένο Σεπτέμβριο αναβαθμίστηκε σε γενικό γραμματέα του ESM

Θεσμοί: Ο Παόλο Φιορέττι νέος συντονιστής της αποστολής του ESM για την Ελλάδα
Ο Πάολο Φιορέττι είναι ο νέος επικεφαλής της ομάδας τεχνοκρατών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, δύο ημέρες προτού τα υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του ESM και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ξεκινήσουν την επίσκεψή τους στην Αθήνα για την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Θεσμοί: Ο Παόλο Φιορέττι νέος συντονιστής της αποστολής του ESM για την Ελλάδα


Ο κ. Φιορέττι διαδέχεται τον (επίσης Ιταλό) Νικόλα Τζαμαριόλι, ο οποίος ηγούνταν της ομάδας του ESM για τη χώρα μας από το 2015 και τον περασμένο Σεπτέμβριο αναβαθμίστηκε σε γενικό γραμματέα του ESM. Μαζί με τους Πολ Κούτος (εκ μέρους της Κομισιόν), Φραντσέσκο Ντρούντι (εκ μέρους της ΕΚΤ) και Πίτερ Ντόλμαν (εκ μέρους του ΔΝΤ), ο νέος συντονιστής των τεχνοκρατών του ESM θα εξετάσει κατά την επικείμενη τριήμερη επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα τη διαμόρφωση του νέου ενιαίου πτωχευτικού πλαισίου για τους ιδιώτες, που πρέπει να τεθεί σε ισχύ από 1ης Μαΐου μετά τη λήξη της προστασίας της Α΄ κατοικίας στις 30 Απριλίου, την επιτάχυνση των πλειστηριασμών, την αξιοποίηση του «Ηρακλή» για τη μείωση των κόκκινων δανείων, την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, των ιδιωτικοποιήσεων και της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και στον ΕΝΦΙΑ και την ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο.

«Είμαι ευτυχής που ο Paolo Fioretti θα ηγηθεί της ελληνικής ομάδας», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και πρόσθεσε: «Με τη γνώση του για την περιοχή και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και την εμπειρία του από τη στενή συνεργασία με τους άλλους θεσμικούς εταίρους μας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι ιδανικά προετοιμασμένος για να αναλάβει αυτό το σημαντικό έργο».

Το προφίλ του νέου επικεφαλής

Ο κ. Φιορέττι εντάχθηκε στον ESM το 2012. Σήμερα είναι αναπληρωτής επικεφαλής τραπεζικής με ευθύνη την ανάλυση του χρηματοπιστωτικού τομέα και την παρακολούθηση του τραπεζικού τομέα της ευρωζώνης. Διετέλεσε επικεφαλής των αποστολών του ESM για την Ιρλανδία και την Κύπρο και επί του παρόντος θα διατηρήσει τον ρόλο αυτό για την Κύπρο, παράλληλα με τα νέα καθήκοντά του για την Ελλάδα.

Στο παρελθόν εργάστηκε στη Unicredit, στον οίκο αξιολόγησης Fitch ως Διευθυντής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής για την ομάδα των χρηματοπιστωτικών θεσμών, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως στέλεχος του τμήματος παρακολούθησης.

Έπαινοι Ρέγκλινγκ για Τζαμαριόλι

Ο κ. Ρέγκλινγκ απηύθυνε επίσης ευχαριστίες προς τον απερχόμενο επικεφαλής της ομάδας του ESM για την Ελλάδα Nicola Giammaroli «για την αφοσίωση και την αποφασιστικότητά του σε όλη τη διάρκεια του ελληνικού προγράμματος, κάτι που αποδείχθηκε καθοριστικής σημασίας στις πιο δύσκολες στιγμές της κρίσης». Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ESM, «ο Nicola συνέβαλε ουσιαστικά στην επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα του ESM και θα συνεχίσει να συνεισφέρει σημαντικά στη συνεργασία μας με την Ελλάδα από τον νέο του ρόλο ως γενικός γραμματέας».

Ο κ. Τζαμαριόλι εντάχθηκε στον ESM το 2012 ως επικεφαλής στρατηγικής και διεθνών σχέσεων. Τον Σεπτέμβριο του 2019 έγινε γενικός γραμματέας του ESM στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της διοικητικής δομής του Μηχανισμού.

Υπό την εποπτεία του EFSF/ESM έως το 2070

Κλείσιμο
Στην ανακοίνωσή του ο ESM υπενθυμίζει ότι «θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές μέχρι την πλήρη αποπληρωμή των δανείων», στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. Ο Μηχανισμός είναι μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας με 190,8 δισ. ευρώ δανείων. Τα δάνεια του ESM λήγουν το 2060, ενώ εκείνα του προκατόχου του, EFSF λήγουν το 2070, μετά την επιμήκυνση που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2018 ως μέρος των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Ως αποτέλεσμα των πολύ ευνοϊκών όρων δανειοδότησής της, η Ελλάδα εξοικονομεί περίπου 13 δισ. ευρώ ετησίως στον προϋπολογισμό της, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 7% του ελληνικού ΑΕΠ», αναφέρει ο ESM.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης