Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Τα 14 μέτρα-ανάσα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

efories_ar

Ο κύκλος φοροελαφρύνσεων που άνοιξε με τον ΕΝΦΙΑ συνεχίζεται με μειώσεις φόρου εισοδήματος, μειώσεις ΦΠΑ, βελτιώσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων και κίνητρα για παροχές σε εργαζόμενους - Ανοίγει ο δρόμος και για νέα πάγια ρύθμιση χρεών με διπλάσιες δόσεις και από 30 ευρώ ελάχιστη μηνιαία δόση για την εφορία

Θεαματικές ανατροπές και βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής επεφύλασσε η δημοσιοποίηση αργά χθες βράδυ των διατάξεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Από 1.1.2020:

1. Το έξτρα αφορολόγητο που προσφέρεται πλέον και στους πολύτεκνους για κάθε παιδί (από το 5ο και οσαδήποτε παραπάνω) δεν θα «ψαλιδίζεται» όσο και αν ανεβαίνει το εισόδημά τους.

2. Μπαίνει «κόφτης» στις ηλεκτρονικές δαπάνες (30% του εισοδήματος), όταν αυτές απαιτούνται από τα φτωχά νοικοκυριά, τους άνεργους και τους ανάπηρους. Και η μεσαία τάξη όμως θα απαλλάσσεται για το ποσόν της εισφοράς αλληλεγγύης ή τα στεγαστικά και άλλες μεγάλες δαπάνες που επωμίζεται.

3. Μειώνεται στα 300 από 500 ευρώ το όριο πληρωμών με μετρητά μεταξύ επιτηδευματιών. Για να αναγνωρίζονται και να εκπίπτουν από την εφορία, πρέπει να γίνονται πλέον μόνον με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Με 40 άρθρα, το φορολογικό νομοσχέδιο που θα μείνει αναρτημένο προς διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών έως την επόμενη Παρασκευή για να δεχθεί κριτικές και προτάσεις πολιτών και φορέων της αγοράς, συνεχίζεται ο κύκλος των φοροελανφρύνσεων που άνοιξε με τον ΕΝΦΙΑ. Μειώσεις φόρου εισοδήματος, μειώσεις ΦΠΑ, φοροελαφρύνσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων και κίνητρα για παροχές σε εργαζόμενους, συμπληρώνουν ένα ακόμα μέρος από τις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Ανοίγει όμως ο δρόμος και για νέα πάγια ρύθμιση χρεών με διπλάσιες δόσεις και από 30 ευρώ ελάχιστη μηνιαία δόση για την εφορία. Αναλυτικότερα:

Αναλυτικότερα, το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει:

1.ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ: Μειώνονται ο συντελεστής 22% σε 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, αλλά και κατά 1 μονάδα όλοι οι υψηλότεροι σντελεστές για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ. Αυξάνεται όμως και το έμμεσο αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά –ειδικά τις πολύτεκνες. Η νέα έκπτωση φόρου ξεκινά από 777 ευρώ ως εξής:

* Άγαμος: 777 ευρώ/ αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ

* Έγγαμος με 1 παιδί: 810 ευρώ/ αφορολόγητο 9.000 ευρώ

* Έγγαμος με 2 παιδιά: 900 ευρώ/ αφορολόγητο όριο 10.000 ευρώ

* Τρίτεκνοι: 1.120 ευρώ/ αφορολόγητο 11.000 ευρώ

* Πολύτεκνοι με 4 παιδιά: για πρώτη φορά έκπτωση1.340 ευρώ/ αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ.

* Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το τέταρτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ χωρίς άλλον περιορισμό. Και ενώ για πάνω από 20.000 ευρώ η έκπτωση σταδιακά «ψαλιδίζεται» (κατά 20 ευρώ ανά χίλια ευρώ εισοδήματος), η μείωση αυτή δεν ισχύει για οικογένειες με 5 ή περισσότερα παιδιά.

Από τις αλλαγές αυτές προκύπτουν ελαφρύνσεις έως και 500 ευρώ τον χρόνο, αλλά για την πλειονότητα των μισθωτών και συνταξιούχων η μείωση του φορολογικού βάρους θα διαμορφωθεί στα 100 έως 170 ευρώ.

Δείτε αναλυτικούς πίνακες με το νέο φόρο ανάλογα με το εισόδημα ΕΔΩ

2.ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ: Μπαίνει φρένο στην απαίτηση να δαπανούν όλοι με ηλεκτρονικές συναλλαγές το 30% του εισοδήματός τους, επί ποινή 22% για κάθε ευρώ που δεν ξόδεψαν από όσα θα έπρεπε. Τίθενται εξαιρέσεις και περιορισμοί όπως:

- σε περίπτωση που πληρωμές για φόρους εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ ή δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια, υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό των ηλεκτρονικών αποδείξεων περιορίζεται στο 20%.

- στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν θα περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης. Η εξέλιξη που ευνοεί τη μεσαία τάξη (μειώνει τη βαση υπολογισμού του 30%) καθώς η εισφορά επιβάλλεται από τα 12.000 ευρώ και πολλαπλασιάζεται στα κλιμάκια πάνω από 20 ή 30 χιλιάδες ευρώ το χρόνο)

- για φορολογούμενους τους οποίους έχει κατασχεθεί ο λογαριασμός, το όριο δαπανών περιορίζεται σε 5.000 ευρώ το χρόνο.

- οι άνω των 70, άτομα με αναπηρία 80%, ανήλικοι φορολογούμενοι, μόνιμοι κάτοικοι σε χωριά με έως 500 κατοίκους και νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων, οι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), τρόφιμοι ιδρυμάτων ή σε νοσοκομεία (άνω των 6 μηνών) απαλλάσονται από την υποχρέωση πληρωμών, αλλά και την προσκόμιση χάρτινων αποδείξεων.

Δείτε πίνακες με το ποσό αποδείξεων ανάλογα με το εισόδημα ΕΔΩ

3. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ: Μείωση του σημερινού ορίου από τα 500 στα 300 ευρώ για τις συναλλαγές με μετρητά. Οι αγορές άνω των 300 ευρώ πρέπει να πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικές συναλλαγές.

4. ΦΟΡΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τη χρήση του 2019, ενώ το 2020 ο συντελεστής θα μειωθεί περαιτέρω στο 20%.

5. ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ: Δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα για:

* δαπάνη αγοράς μηνιαίων ή ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών μέσων μαζικής μεταφοράς προσαυξημένη κατά 30%
* δαπάνη παροχής ηλεκτρικών ή υβριδικών οχημάτων προσαυξημένη κατά 30%
Παροχές σε είδος έως 300 ευρώ δεν φορολογούνται για τον εργαζόμενο, ενώ εξορθολογίζονται οι φόροι για χρήση οχημάτων, παροχή δανείων, μετοχών κλπ

6. ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ- ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ : Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5% και θεσπίζεται η υπό όρους απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής. Απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης οι τόκοι εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.

7. ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ: Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95% του για τα νομικά πρόσωπα (χρήση 2018).

8. ΦΠΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: παγώνει για τρία χρόνια ο ΦΠΑ που επιβάλλεται σήμερα με συντελεστή 24% στα νεόδμητα ακίνητα. Το μέτρο ισχύει για τα ακίνητα των οποίων η άδεια έχει εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά. Οι αγοραστές ακινήτων θα καταβάλουν φόρο μεταβίβασης 3%.

9. ΦΠΑ: Μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη και για τα κράνη των μοτοσυκλετών από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%

10. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ: έκπτωση φόρου 40% για τις εργασίες που παρέχουν ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές και άλλοι επαγγελματίες. Το μέτρο αφορά μόνο τις παρεχόμενες υπηρεσίες (όχι τα υλικά) και το 40% της δαπάνης ανακαίνισης θα εκπίπτει από τον τελικό φόρο.

11. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ: Κίνητρα για προσέλκυση πλουσίων από το εξωτερικό για να επενδύσουν ποσά άνω των 500.000 ευρώ, προκειμένου να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα και να τύχουν σημαντικών φορολογικών εκπτώσεων, πληρώνοντας «ταρίφα» φόρου για το παγκόσμιο εισόδημα τους 100.000 ευρώ (ανεξαρτήτως του ύψους του) συν 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς του.

12. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ: Καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.

13. ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ: Ανοίγει παράθυρο για επέκταση κατά 1 επιπλέον έτος και πάνω από τον 5έτη χρόνο παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων.

14. ΝΕΑ ΠΑΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ: Η νέα ρύθμιση αυξάνει από 12 σε 24 τις μηνιαίες δόσεις, ενώ για τις έκτακτες οφειλές, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς και τα φορολογικά πρόστιμα, αυξάνεται από τις 24 στις 48 δόσεις.

Για τη χρήση της δυνατότητας αποπληρωμής σε περισσότερες δόσεις οι οφειλέτες θα επιβαρύνονται με μεγαλύτερο επιτόκιο, το οποίο πάνω από τις 12 δόσεις θα είναι προσαυξημένο κατά 15%. Επί της ουσίας η ρύθμιση θα είναι ακριβότερη για όσους αποφασίσουν να τακτοποιήσουν τις τακτικές οφειλές τους με το ανώτατο όριο των δόσεων.

Η νέα πάγια ρύθμιση για τις οφειλές προς την εφορία ενεργοποιείται από τις αρχές του επόμενου έτους, για να εφαρμοστεί στις οφειλές που θα βεβαιωθούν το 2020. Αυτό σημαίνει ότι οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2019 ή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2018 και δεν εντάχθηκαν στις 120 δόσεις μπορούν να εξοφληθούν μόνο με τη σημερινή πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων. Η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (78)

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Τα εισοδήματα απο 20000 εως 50000 έχουν έκπτωση από 17 εως 20 ευρώ δηλαδή 1%. Σωστά μειώθηκε ο Φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα εως και 10000 ευρώ στο 9%, αλλά από τη στιγμή που για εισοδήματα από 50000 και πάνω η μείωση του φορολογικού συντελεστή είναι ξανά μεγάλη νομίζω ότι χάνετε κάθε εννοια της αναλογικότητας και τον λογαριασμό καλείτε να πληρώσει και πάλι η λεγόμενη μεσαία τάξη για την οποία κόπτονται όλοι πριν από κάθε εκλογές. Αν μη τι άλλο θα πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη μείωση στους φορολογικούς συντελεστές για όλα τα είσοδήματα από 20000 και πάνω.

Διογένης

20 ευρώ στα 20.000 δεν είναι 1% φίλε μου, είναι 1 της χιλίοις!!

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Τα εισοδήματα απο 20000 εως 50000 έχουν έκπτωση από 17 εως 20 ευρώ δηλαδή 1%. Σωστά μειώθηκε ο Φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα εως και 10000 ευρώ στο 9%, αλλά από τη στιγμή που για εισοδήματα από 50000 και πάνω η μείωση του φορολογικού συντελεστή είναι ξανά μεγάλη νομίζω ότι χάνετε κάθε εννοια της αναλογικότητας και τον λογαριασμό καλείτε να πληρώσει και πάλι η λεγόμενη μεσαία τάξη για την οποία κόπτονται όλοι πριν από κάθε εκλογές. Αν μη τι άλλο θα πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη μείωση στους φορολογικούς συντελεστές για όλα τα είσοδήματα από 20000 και πάνω.

vagpap70

Η φιλοσοφία του νόμου, είναι η εξής : από τις δαπάνες που θα κάνετε, κάντε όσες μπορείτε ή και όλες αν γίνεται, ηλεκτρονικά. Ο σκοπός είναι ο όσο το δυνατόν περιορισμός της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι πολίτες είναι να εξοικειωθούν με τις κάρτες και το e-banking και οι επαγγελματίες να αποδεχθούν τη χρήση του pos και να μην μας κοιτάνε περίεργα όταν βγάζουμε κάρτα. Ετσι θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία. Ας μην γκρινιάζουμε λοιπόν. Ο έξτρα φόρος που προκύπτει είναι 22% επί του αριθμού των αποδείξεων που δεν μαζέψαμε για να πιάσουμε το όριο. Δηλαδή κάποιος που έβγαλε 10000 €. θα έπρεπε να μαζέψει 3000 € σε ηλεκτρονικές αποδείξεις. Ακόμα και ούτε ένα € ηλεκτρονική απόδειξη να μην έχει, θα πληρώσει φόρο 3000 χ 22% = 660 €. Ε, δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Και επιτέλους ούτε ένα € δεν θα ξοδέψουμε σε μια χρονιά; Αφού θα κάνουμε που θα κάνουμε δαπάνες, ένα σούπερ μάρκετ όλοι θα πάμε, κάτι θα ψωνίσουμε στα μαγαζιά, θα πληρώσουμε ρεύμα, τηλέφωνο σταθερό, κινητό, ε ας τα πληρώσουμε με την κάρτα ρε παιδιά. Ο νόμος θα μείνει για μία ακόμα εβδομάδα σε διαβούλευση, σίγουρα θα υπάρξουν και άλλες βελτιώσεις.

ΣυνδικαΛΗΣΤΗΣ ,ΛΗΣΤΗΣ...... ΑΔΕΔΥ,,, ΟΛΜΕ......

Η Ελλάς εάλω !!!

ανδρεας

κε μητσοτακη παλι η μεσαια ταξη απεξω μας πουλησες παραμυθη για την μεσαια ταξη και κανεις τα ιδια με τον τσιπρα βαλε ακομη καμια εκτακτη εισφορα για την μεσαια ταξη και εις υγεια του κοροιδου 17 ευρω τον χρονο δηλ 1.5 τονμηνα στα χαριζω οχι αλλη κοροιδια

Αποδόμηση

1) Μισθωτός με ένα παιδί και καμιά 20.000 μικτά παίρνει ΤΙΠΟΤΑ, γιατί κάθε φορά που ανακατεύουν με την κουτάλα κάποιοι ΔΕΝ "τρώνε" το ίδιο με τους υπόλοιπους; 2) Το 30% είναι χαζομάρα που θα αναγκάσει ανθρώπους που κάνουν οικονομία (για κάποιο λόγο) να ξοδεύουν μόνο και μόνο για να μην πληρώσουν έξτρα φόρο. 4) Από 28% σε 24% είναι μεγάλη απώλεια εσόδων, δεν νομίζω ότι τα αφεντικά θα τα ρίξουν στην πρόσληψη εργαζομένων ή γενικότερα στην εταιρεία τους, μάλλον θα γίνουν πολυτελή αυτοκίνητα, ταξίδια, λούσα και στριπτιζάδικα. 6) Το ίδιο ισχύει και για τα μερίσματα.... 10) Μια απατεωνιά και μισή, εάν ζητήσεις τιμολόγιο ο μάστορας θα σου ζητήσει τα διπλά λεφτά..... β)

Μητσος

Τι λές ανθρωπε μου? και αν εξοδα μου για ε΄ξοδα μου δεν είναι 60% επι του εισοδήματος μου και είναι 55%? τι θα γίνει, Θα υπεοχρεωθώ να μαξέψω πάλι 30%? ΑΙΣΧΟΣ

nk

Είμαι εργολάβος Δημοσίων έργων (μικρός) κάθε χρόνο κάνουμε αγώνα να εισπράξουμε λογαριασμού πριν τις γιορτές, πολύ συχνά εισπράττουμε και το επόμενο έτος ενώ έχουμε τιμολογήσει το προηγούμενο, πως θα καλύψουμε τις δαπάνες αυτές; Για παράδειγμα ενώ όλο το έτος έχουμε κέρδος 10 χιλ. γίνεται προς στο τέλος του έτους μία είσπραξη 15 χιλ., τι θα γίνει; θα τρέχουμε στο τέλος να αγοράζουμε αχρείαστα πράγματα για να μη πληρώσουμε την ποινή του 22%.

vagpap70

Ολοι οι επαγγελματίες έχουν POS. Τους λογαριασμούς του ρεύματος, του τηλεφώνου, του ίντερνετ, το σούπερ μάρκετ, τη βενζίνη, τα ανταλλακτικά και το σέρβις του αυτοκινήτου, την ασφάλεια του αυτοκινήτου, τα ρούχα, τα παπούτσια, τα παιχνίδια, τις ταβέρνες, τα καφέ, τα εισητήρια του κτελ, του τρένου, του αεροπλάνου, του πλοίου, τα ξενοδοχεία και ένα σωρό άλλα πράγματα μπορούμε να τα πληρώσουμε με την κάρτα ή με το e-banking. Κι αν δεν έχει POS η λαική, έχουν ο μανάβης και ο κρεοπώλης της γειτονιάς. Μέχρι και τα περίπτερα και ο ταξιτζήδες έχουν POS πια. Αν ο ένας σύζυγος δεν μπορεί να καλύψει το όριο των αποδείξεων, μπορεί να καλυφτεί από τις αποδείξεις του άλλου συζύγου αν έχει παραπάνω αποδείξεις από όσες χρειάζονται. Υπάρχει και η πρόνοια σε περίπτωση που πληρωμές για φόρους εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ ή δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια, υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό των ηλεκτρονικών αποδείξεων να περιορίζεται στο 20%. Καλύπτεται το όριο, μην φέρνετε την καταστροφή. Εκτός κι αν δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε κάρτες. Μήπως αυτό είναι το πρόβλημα τελικά;

@

Βρες μας και μία λύση για την αποταμίευση

nickos

Φτυστα τα μπουτια σου ρε που βρηκες και οτι δεν θελουμε καρτες.

Πολίτης

Πάρα πολλοί άνθρωποι ψωνίζουν για λόγους οικονομίας και προσφορών κυρίως από σουπερμάρκετ και επιχειρήσεις που έτσι κι αλλιώς κόβουν πάντα αποδείξεις. Για ποια πάταξη της φοροδιαφυγής μιλάμε τότε, πρόκειται κυρίως για τεχνητή αύξηση της κατανάλωσης με το ζόρι για να υπάρχουν τα επιθυμητά κρατικά έσοδα και οι τράπεζες να αυξάνουν την κερδοφορία τους, αφού για την κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή κερδίζουν 1 έως 2% από τις επιχειρήσεις, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε αυξήσεις τιμών στα προϊόντα.

Να ζησει ο Γιουνκερ και η Ευρωπη του....!!!

Ως συνηθως τα κουτορνίθια με μνημη χρυσοψαρου της κρατικοδίαιτης ( κεντροδεξιας ) ΝΔ ψηφησαν μπλε πασοκ , ( και μαλιστα το πιο υπουλο της κρητης και του κολεγιου ) , και τωρα ταχα μου ταχα ξαναπεφτουν από τα συννεφα !! Θα παρετε τωρα αυτό που τραβάει η ψυχουλα σας χρυσοψαρα ... Οφσορ ( κεντροδεξια ), αφου φτιαχτηκε πρωτα από τον δανεισμο του κρατους , και διορισμενη ( αριστερα ) mας βαλανε στη μεση και mας καναν Τσιτσιολινες !

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης