Φορολογικό με «δώρα» για όλους, από φοροελαφρύνσεις μέχρι… κίνητρα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε εταιρίες

forologia_ar

Φοροελαφρύνσεις για όλους με «αντάλλαγμα» περισσότερο «πλαστικό χρήμα» - 1.000 ευρώ έξτρα αφορολόγητο «για όλα τα παιδιά» από το 2020 - «Πέναλτι» 22% σε όσους δεν ξοδεύουν με κάρτες το 30% τους εισοδήματός τους - Στη διαβούλευση το νομοσχέδιο

Νέες ελαφρύνσεις -μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ- για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό φέρνει το σχέδιο νόμου που αναμένεται να δοθεί προς διαβούλευση την Πέμπτη από το υπουργείο Οικονομικών. Όσοι έχουν εισοδήματα έως 8.500 ευρώ θα δουν μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης κατά 20%. Αλλά για όσους έχουν πάνω από 26.000, η ωφέλεια περιορίζεται σε μονοψήφιο ποσοστό. Αντίστοιχα για τις επιχειρήσεις, στις μεσαίες και ιδιαίτερα στις μικρές η ωφέλεια θα φτάνει έως το 41%.

Οι τελευταίες παρεμβάσεις συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, με στόχο:

- τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλους

- την αύξηση του αφορολογήτου των νοικοκυριών

- την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (σαν "αντίμετρο" χάριν των ελαφρύνσεων)

- την προσέλκυση άμεσων ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων.

- την τόνωση της κτηματαγοράς και της οικοδομικής δραστηριότητας.

Με τις νέες διατάξεις:

- προβλέπεται «1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί», αλλά όχι μόνον για τα πρώτα 4 παιδιά, αλλά για όλα τα παιδιά. Σε αντίθεση με το ισχύον σύστημα που αυξάνει το αφορολόγητο μέχρι και το 3ο παιδί, από το 2020 το αφορολόγητο μπορεί να φτάνει ή να ξεπερνά τα 12.000 ευρώ (με 4 παιδιά) ή τα 15.000 (με 7 παιδιά) ή τα 18.000 ευρώ (για 10 παιδιά) κοκ.

- επιβάλλεται "πέναλτι φόρου" 22% για όποιον δεν δαπανά με πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, τουλάχιστον το 30% όσων βγάζει. Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου αποφασίστηκε ότι ο υπολογισμός του 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα γίνεται με βάση το πραγματικό και όχι το τεκμαρτό εισόδημα, ενώ θα προβλέπεται και ειδική ρύθμιση για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων που έχουν αντικειμενική αδυναμία να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό (30%).

- προσφέρεται 10ετής διορία μεταφοράς και συμψηφισμού ζημιών από το 2014 και μετά, αντί 5ετούς έληγε έτος, για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, προκειμένου να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να κρατηθούν στην κερδοφορία όσοι «λύγισαν» από τα capital controls και το 3ο Μνημόνιο.

- παρέχονται κίνητρα στις επιχειρήσεις (αρχικά τουλάχιστον) για ανανέωση του στόχου των οχημάτων και ειδικά για την απόκτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

- καθιερώνονται εκπτώσεις και κίνητρα σε εταιρίες και σε υπαλλήλους, για παροχές σε είδος (δάνεια, αυτοκίνητα ή κάρτες μαζικών μέσων μεταφοράς κλπ).

Δείτε πίνακες με το νέο φόρο που θα προκύψει ανάλογα με το εισόδημα ΕΔΩ


Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα ορίζει:

- προβλέψεις για εκπτώσεις φόρου σε επιχειρήσεις για δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης, όπως είναι η ηλεκτροκίνηση. Το ποσοστό χρήσεως της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα είναι 1% όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι σήμερα 7%. Γενικότερα, πάντως, το πλήρες πλέγμα μέτρων και κινήτρων για τα αυτοκίνητα θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο 2020.

- νέα φορολογική κλίμακα με συντελεστή 9% αντί 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Για εισοδήματα 10.000,01 – 20.000 ευρώ παραμένει ίδια (παραμένει 22%) και για πάνω από 20.000 ευρώ οι συντελστές μειώνονται κατά 1 μονάδα.

- σαν εισόδημα όπου θα επιβάλλεται κάλυψη 30% με πλαστικό χρήμα δεν θα λογίζονται πλέον μόνον μισθοί και συντάξεις. Θα συναθροίζονται όλα τα εισοδήματα της χρονιάς, όπως δηλαδή και τα κέρδη των ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς επίσης όμως και το πραγματικό εισόδημα από ενοίκια.

- ειδικά κίνητρα για να πληρώνουν με κάρτες οι πολίτες.

- μείωση φόρου από 28% σε 24% για τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων (εισοδήματα νομικών προσώπων έτους 2019)

- μείωση από 10% σε 5% στη φορολογία μερισμάτων, για τα κέρδη του 2019 που θα διανεμηθούν το 2020

- αναστολή ΦΠΑ για 3 χρόνια στις νέες οικοδομές, αλλά και όσες είχαν άδεια από 1.1.2006

- αναστολή φόρου υπεραξίας για 3 έτη στα ακίνητα

- κίνητρα αισθητικής, ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης κτιρίων με μείωση φόρου εισοδήματος κατά 40% των δαπανών παροχής υπηρεσιών. Η μείωση θα γίνεται από τον φόρο εισοδήματος για δαπάνες για υπηρεσίες.Αυτό θα εξειδικευτεί με υπουργική απόφαση αλλά δεν αφορά τα υλικά παρά μόνον τις υπηρεσίες.

- νέα πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από 1.1.2020. Θα περιλαμβάνονται και οφειλές από κληρονομιές και δωρεές σε 24 και 48 δόσεις, αντί 12 και 24. Οι δόσεις θα καθορίζονται με εισοδηματικά κριτήρια (δηλαδή το ύψος της δόσης, ο αριθμός των δόσεων κλπ). Η ρύθμιση σχεδιάζεται να καλύπτει και χρέη νομικών προσώπων.

- κίνητρα στις επιχειρήσεις για να χορηγούν καρτες Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, χρήση αυτοκινήτων και δάνεια προς τους υπαλλήλους τους

Τέλος, επιβεβαιώνονται και όσα αποκάλυψε τον προηγούμενο μήνα το business stories, για το ειδικό καθεστώς φορολόγησης για όσους θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση σκοπεύει να ακολουθήσει το «ιταλικό μοντέλο». Τα κριτήρια ουσιαστικά θα είναι δύο: πόσα χρόνια κατά το παρελθόν είχε βρεθεί ή ζούσε στην Ελλάδα ο ενδιαφερόμενος επενδυτής, αλλά το ύψος του ποσού που θα επενδύσει στη χώρα μας.

Σε επόμενο νομοσχέδιο θα ενταχθεί πάντως η χορήγηση επιδόματος 2000 ευρώ σε κάθε παιδί που θα γεννηθεί από 1.1.2020. Το μέτρο σχεδιάζεται να δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια,που θα καλύπτουν ουσιαστικά το 90% των εισοδημάτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (112)

Δημήτρης Καφετζόπουλος

Δεν ντρέπεστε να δημοσιεύεται άρθρα με αυτούς τους τίτλους? Τόση κοροϊδία πια? Και άσχετοι και επικίνδυνοι. Για την δε εισφορά αλληλεγγύης που θα μειωνόταν από το 2020 ούτε κουβέντα ρε λαμόγια!!!!

Ελένη

Για τα βόδια που μου είπαν πως γίνεται να μη ξοδευω τουλάχιστον 165€ το μήνα ενώ παίρνω 550€ καθαρά, το οτι μένω με τους δικούς μου δε το έχετε σκεφτεί; ή πιστευετε οτι όλοι έχουμε την δυνατότητα με 550€ να μένουμε μόνοι μας; Και γιατί να με υποχρεώσει το κράτος να ξοδέψω απο τα 7000€ που παίρνω το χρόνο (ναι υπάρχουν και αυτοί οι μισθόι νεοδημοκράτες μου, που σας εύχομαι να τα ζήσετε και μετά να το ανοίγετε το ρημαδό στομα) τα 2100€:;; αλλά έτσι είναι, μη θίξουμε το κόμμα σας...χΧΑΧΑΧΑ ΤΡΑΓΙΚΟΙ! ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ.

Ασχετη

Βοήθα και λίγο τους γονείς σου που σε πληρώνουν τόσα χρόνια, πλήρωσε κανένα μάρκετ και κανένα λογαριασμό σπιτιού και θα δεις πως βγαίνει. Ρε καημένη 165 ευρώ είναι μόνο οι καφέδες, τα κομμωτηρία και οι νυχούδες που πας και καλωπίζεσαι. Να κάνεις κουμάντο με τα δικά σου λεφτά εφόσον πληρώνεσαι κιόλας

dims

Ρε Ελενίτσα πόσο χρονών είσαι και σε ταΐζουν ακόμα οι γονείς σου? Να φανταστώ ότι η μανούλα σου πλένει και τα ρούχα ? Το κρεβάτι σου το στρώνεις μόνη σου ή μπααα??

ΕΛΕΩΣ

Ποιο πολύ πλάκα έχουν οι εξυπνάκηδες που απαντάν σε αυτούς προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί δεν μπορούμε να πιάσουμε το 30% : "Μα δεν ξοδεύεις τόσα στο σουπερμάρκετ". Μα ρε βούρλα εάν είναι τις ηλεκτρονικές συναλλαγές να καταφέρουμε να τις κάνουμε εκεί που ούτως η άλλως κόβονται αποδείξεις, πιο το κέρδος για το κράτος; μηδενικό. Το κράτος προσπαθεί να βάλει το όριο των συναλλαγών εκεί που σίγουρα κάποιοι δεν θα μπορούν να το καλλύψουν από τα εύκολα μέρη -σουπερμάρκετ. κτλ. ώστε να ζητήσουν απόδειξη από αυτούς που δεν κόβουν. Όμως όταν το βρεις αυτό το σημείο θα έχεις. 1) Την άμεση σύγκρουση ή συναλλαγή με τον έμπορο που θα σου προσφέρει άλλη τιμή με απόδειξη και άλλη χωρίς, ώστε να πετάξουμε έξω το κράτος από την συναλλαγή κερδίζοντας και οι 2. 2)Την παράλογη φορολόγηση αυτών που ούτε καν φτάνουν σε αυτό σημείο. Οπότε μην ξανακούσω "Μα όλοι μπορούν να το πιάσουν", μα άν μπορούσαν όλοι γιατί το κάνανε; Ακριβώς το κάνουνε γιατί ξέρουν ότι δεν μπορούν να το κάνουν όλοι.

Κυριάκο

Για αυτό σε ψηφίσαμε; Για να φέρεις ακόμη ένα χαράτσι. Στην οικογένεια μου υπάρχουν συνολικά 3 εργαζόμενοι και έχουμε συνολικά 50.000€ φορολογητέο εισόδημα. Όχι καθαρό. Το καθαρό είναι πολύ λιγότερο αν αφαιρέσουμε τους κάθε λογίς φόρους. Με το νέο νόμο μας ζητάτε 15.000€ e-δαπάνες. Τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιώντας όλοι στις συναλλαγές μας αποκλειστικά κάρτες φτάναμε στο ποσό των 10-12.000€. Δε είχαμε ανάγκη για περεταίρω αγορές και πιστέψτε με δεν είμαστε και πολύ της οικονομικής διαβίωσης. Τώρα για τα επιπλέον 3-5.000€ που δε θα καταναλώσουμε μας ζητάτε επιπλέον φόρο 660-1.100€. Αν αυτό δεν είναι χαράτσι τι είναι;

Μια ακόμα ανάγνωση...

Πόσα χρόνια ακόμα θα πληρώνουμε τις τράπεζες;;;; Οι οποίες παίρνουν προμήθεια για κάθε συναλλαγή από τα pos ακτ' ελάχιστο 0,9%. Συν τα "έξοδα" διαχείρισης τους, συν τους συνδεδεμένους τρεχούμενους λογαριασμούς και τα e-banking των επιχειρήσεων. Άρα στα 10.000 ευρώ που θα αναγκαστεί να κάνει e-αγορές η μισή χώρα(κατά μέσο όρο), η τράπεζα παίρνει περίπου 100ευρώ(χώρις πάλι τα πάγεια έξοδα λέω). Κάντε τώρα το νούμερο επί 5 εκατομμύρια. 500 εκατομμύρια δωράκι το χρόνο στις τράπεζες έτσι. Χωρίς να το πάρει χαμπάρι σχεδόν κανένας...

naso

Νομοσχέδιο παράνομο κρατισμού εκτός ελεύθερης καπιταλιστικής οικονομίας φορομαγειρέματος με αυξήσεις ενάντια των Ελλήνων πολιτών υπέρ του πτωχευμένου ελληνικού δημοσίου περαιτέρω φοροληστείας αυξήσεων φοροαποφυγής αύξησης ληξιπρόθεσμων οφειλών με ασυναρτησίες απόλυτα άσχετων των οικονομικών της παγκόσμιας οικονομίας και της ελληνικής αγοράς και πραγματικότητας. Ο Σταικούρας πρέπει άμεσα να αποβληθεί από υπουργός οικονομικών και ο πρώην γείτονάς μου ο Κυριάκος να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην μείωση συμμάζεμα και πάταξη της συνεχούς μέγιστης διαφθοράς του ελληνικού δημοσίου αντί για την εύκολη λύση της περεταίρω επιβάρυνσης των ίδιων ομάδων φορολογουμένων ιδιαίτερα δε τους ιδιοκτήτες ακινήτων που ξεπέρασαν στα όριά τους συν μη στοχευμένη ή πραγματική φορολογική διεύρυνση που δίνει καμία προοπτική και θα διαιωνίζει την ελληνική κρίση. Σίγουρα αυτό το νομοσχέδιο το πολύ να εξυπηρετήσει συγκεκριμένο επιχειρηματία και δεν θα αυξήσει την οικοδομή για πολλές δεκαετίες λόγο έλλειψης κεφαλαίων ενώ θα αυξάνει ταχύτερα τις τιμές μισθωμάτων και ακινήτων ενώ προφανέστατα ούτε το φορολογικό κίνητρο επαρκεί ώστε να μην συντηρηθούν οι οικοδομές με μαύρα και αφορολόγητα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα αυξήσουν την φοροκλοπή, ασυναρτησία η αύξηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων ενώ από την υψηλή φοροεπιβάρινση και προσωπικά και στο προϊόν αυτοκίνητο οι Έλληνες στην μέγιστη πλειοψηφία τους οδηγούν με παγκόσμια πρότυπα σαράβαλα αντίκες, επιδότηση ψίχουλα δεν μειώνει την υπογεννητικότητα, η κατάπτυστη παγκόσμια πρωτοτυπία του 30% υποχρεωτική κατανάλωση και πρόστιμο 22% και 26% φοροκατανάλωσης χωρίς λαμβάνοντας υπόψη δαπάνες είναι σε μεγάλο ποσοστό πάνω από το 100% του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος άρα ένας ακόμα ξεκάθαρα αντισυνταγματικός φόρος και αν περάσει θα φανεί στην επόμενη χρήση το ποσοστό επιβολής του φοροκαταναλωτικού φόρου όπως και στην περαιτέρω αύξηση των ληξιπρόθεσμων. Γενικά επιφανειακή κομπογιαννίτικη υποτιθέμενη αντιμετώπιση των σοβαρών θεμάτων των Ελλήνων πολιτών ενώ μη κατανοητή η οικονομική λογική που εφαρμόζει ο Σταικούρας υποκριτικά πλήρως αντιαναπτυξιακή πολιτική περαιτέρω φοροληστείας περεταίρω καταπίεσης στους ήδη καταχρεωμένους μέγιστα κατατρεγμένους από την κρίση παγκόσμια φτωχούς συγγενείς έλληνες πολίτες σήμερα ενώ έστω για λίγα χρόνια ακόμα το χρήμα είναι φτηνότερο από πάντα στις παγκόσμιες αγορές και θα υπήρχε η δυνατότητα προσωρινής έστω ανάσας!?!

Πάρε, πάρεεεε!

Με κάθε δέκα συναλλαγές με κάρτα, έναν Πάκι δώρο! Πως αλλιώς θα γίνει η ένταξη ρε φίλε;!

manavis

επιτελους ενας πολιτικος που κανει ότι υποσχεθηκε! κουλης για αλλα 1000 χρονια!

Τακης

Πες μας τι πίνεις και δε μας δίνεις.

Κι επειδή

Γίνεται κουβέντα για γιατρούς, υδραυλικούς κλπ που ο κόσμος πληρώνει μετρητά για να γλιτώσει τον ΦΠΑ με συνέπεια να αποκρυπτονται εισοδήματα, η λύση είναι μία. Αφαιρέστε τον ΦΠΑ από την παροχή υπηρεσιών. Τότε μια χαρά θα ζητάει ο κόσμος απόδειξη και αυτόματα θα φαίνονται τα πραγματικά έσοδα όλων αυτών των έξυπνων κυρίων που δεν γλιτώνουν μόνο τον ΦΠΑ όπως νομίζουν όλοι, αλλά και τον φόρο εισοδήματος τους. Δηλαδή κανονικά, χωρίς απόδειξη θα έπρεπε να έπαιρναν το 75% της τιμής και με απόδειξη το 124%...

Και η εξέλιξη

Του μέτρου θα είναι αύξηση του πληθωρισμού στα πάντα. Γτ πέραν των προσαυξησεων των τιμών που θα ισχύσουν, θα βάλουν πλέον ΟΛΟΙ στο σύνολο της τιμής την προμήθεια του POS που ανέρχεται τουλάχιστον σε 1%, ανάλογα με το είδος της κάρτας. Εκεί να δείτε πανηγύρια...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης